Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 205

Dotaz, 20. 12. 2008

Dobrý den.Letos v lednu jsem absolvovala Hydrocolon terapii,3výplachy,a zhruba od dubna pozoruji tyto problémy-vše mi nadýmá..nemohu většiny zeleniny,ovoce,cokoli s moukou,prostě kde je obsažen lepek a cokoli s vlákninou..když to sním,mám bolestivý tenesmus,meteorismus,ale plynů se zbavuji těžko,bolestivé napětí přetrvává.Stolice je bez krve,průjmy se nevyskytují,avšak vyskytuje se hlen.A nejen se stolicí,ale někdy i po vymočení je možno z konečníku setřít hlen samotný...z labor.náběrů mi vyšla celiakie negativní.Můj jídelníček se tedy v podstatě skládá z rýže,rýž.chlebíků,masa,vajec,mléčných výrobků,ze zeleniny mohu pouze rajčata,okurky,salát..Váha je stejná,spíše se zvyšuje,snažím se držet dietu na spálení tuku,k tomu se snažím aktivně posilovat,připíjím si protein.nápoje...přesto se mi v laboatoři objevuje neustále nižší CB-58,Albumin kolem33,železo8...je pravda,že na červené maso jsem dlouho chut neměla,tak to železo nemám z čeho čerpat,začla jsem na radu lékařky brát Aktiferin..
Dříve,než půjdu ke gastroent.,myslíte si,že by se mohlo jednat o ulcerozní kolitidu?Dlouho návštěvu lékaře odkládám,jsem zdr.sestra,a vím,jak pacienti prožívají koloskopii,nicméně je vyčerpávající,že člověk namůže téměř nic jíst,a každý večer nemůže dopnout kalhoty,neb má břicho vzedmuté jako těhotná...děkuji za odpověd,Monika

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 12. 2008

Dobrý den. O ulcerózní kolitidu se podle mne nejedná. Zřetelná příměs krve patří do souboru obtíží vpodstatě ve 100%. Nicméně vzhledem k délce trvání, úpornosti Vašich obtíží a poklesu bílkoviny...

Dotaz 204

Dotaz, 19. 12. 2008

Dobrý den,měla bych na Vás pane doktore dotaz,už asi rok mám takový problém. Vždy kolem 4 až 6 hodiny ráno,mě vzbudí nevolnost od žaludku. Poslední dva měsíce se to zhoršuje,nutí mě to pak jít na velkou potřebu a pak je to ještě horší,začnu mít zimnici a nemůžu nic sníst,přidala se i bolest v pravém podžebří, a hořkost v ústech,někdy mě to přejde dopoledne,nebo až večer. Zhubla jsem na 44 kg a nemám pořád chuť k jídlu. Byla jsem u praktického lékaře,poslal mě na ultrazvuk, tam mě nic nenašli. Žlučník,játra,slinivku i slezinu mám v pořádku. Dali mě prášky na uklidnění prý to mám z nervů. Už jsem zoufalá,nevím co mám dělat,všem už připadám jako hypochondr. Děkuji moc za radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 12. 2008

Dobrý den. Pokud jste výrazně zhubla a Vaše obtíže se nadále zhoršují, tak by se Váš lékař neměl v žádném případě nadále spokojit s tvrzením, že Vaše obtíže jsou "od nervů". Obdobné projevy...

Dotaz 203

Dotaz, 17. 12. 2008

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat, jestli je u CN časté špatné hojení operační rány. V létě jsem podstoupila resekci stenotického úseku tenkého+ tlustého střeva, rána byla opatřena pokračujícím stehem, nicméně po týdnu rozpuštěna pro infekci. Hojení per secundum, ale s obtížemi (třikrát se objevily mělké píštěle), jenže potřetí, před měsícem a půl to byly píštěle stehové. Zjistilo se, že se nevstřebal spodní steh (vicryl, smyčka). Můj operatér uvažoval o vyndání stehů (pokud se neuklidní píštěle, ale ty se zhojily), pan primář, který o píštěle pečoval však nedoporučuje vytáhnutí stehů (radí sečkat). Situace je taková, během hojení jsem si stihla dokončit státnice na VŠ a od září již dvakrát posunula nástup do práce. Zatím žiju na sev. Moravě ale od ledna mám práci a byt společně s přítelem v Brně. Steh však stále nevstřebán (cítím ho). Dá se stanovit nějaký standardní postup u tohoto problému? Beru Imuran, střevo (musím zaťukat) funguje jako dřív (jím zase vlákninu). Moc Vás prosím o radu, je před Vánoci a já se obávám dalších píštělí. Navíc mám problémy s přetrvávajícím nachlazením a rozhozeným menstruačním cyklem a výtoky (gynekolog mi předepsal progesteron,ale já ho nechci) (před operací nic z toho). Připadám si jako hypochondr, mé okolí už také někdy reaguje podrážděně na tyto problémy. A já bych chtěla pracovat. Člověk studuje a pořád si říká, až budu mít práci, až budu mít peníze až budu mít dome a děti....teď už vím, že takhle to nefunguje. Ale pozdě bycha honiti.
Přeji Vám příjemné svátky a hlavně zdraví a osobní úspěchy v roce 2009

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 12. 2008

Dobrý den. Předně Vám držím palce v osobním a pracovním životě. V dnešní době, kdy je společenský úspěch na základě norem vytvořených masmédii měřen schopností vydělat peníze, jsou chronicky...

Dotaz 202

Dotaz, 17. 12. 2008

Dobrý den, je mi 28 let a v současné době užívám Vitamín E 200 - frma Zentiva a Acidum Folicum. Stalo se mi, že při stolici se okolo stolice objevil jako červený opar (omlouvám se, že to nedovedu přesněji popsat), jinak voda okolo byla čirá. po utření ale krev na papíru nebyla. Chci se zeptat jestli by to nemohly způsobit prášky, které beru, jelikož ve vitamínu E je prý obsažené červené barvivo. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 12. 2008

Dobrý den. O krev se nejspíše nejednalo, ta by zbarvila i vodu okolo. Mohlo jít o barvivo z léku nebo nějakou složku z jídla. Pokud by se stav opakoval a neměla jste jistotu, tak lze u praktického...

Dotaz 201

Dotaz, 16. 12. 2008

Dobry den Pane doktore chtela bych vas pozadat o radu je mi 31 let a uz mesic trpim prujmem ktery kdyz zacal myslela jsem ,ze mam nejaky strevni virus dale nehlede na to jsem se stravovala normalne a po nejake dobe se to tak zhorsilo , ze jsem zacla behat i v noci ze spani treba i 3 x a to uz jen vodnateho puvodu.Okamzite jsem zacla dodrzovat stravovaci dietu a po tydnu se mi upravila stolice na normalni az ted opet po 2 dnech co jsem zacla s normalni stravou jako je kava,mleko,salat a spagety s omackou jsem opet byla na zachode asi 12 krat s predchazejicim hlasitym krucenim v brichu.Upozornuji ze jsem mela jen vysetreni stolice a objevili mi krev.V lednu mam podstoupit kolonoskopii .Chtela jsem se zeptat co si o tom myslite a jestli v mem veku by to mohlo byt neco zavazneho ? Dekuji za odpoved a preji krasny den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 12. 2008

Dobrý den. Příčinou Vašich obtíží může být střevní zánětlivé onemocnění, nepoznaná infekce, nebo se může jednat o přechodné fuknční obtíže po težší střevní infekci, které časem odezní, až se...

Dotaz 200

Dotaz, 16. 12. 2008

Dobrý den pane doktore,
prosím mám dotaz:byla jsem na kolonoskopii a závěr zní-počínající divertikly sigmodiea, s v.s. zánětem v okolí- pak jsem byla u lékáře proktologa, který mi poradil užívat přeničné otruby s tím, že je musím celý život jíst jinak se mi mé potíže vrátí. Je to pravda? Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 12. 2008

Dobrý den. Úloha zbytkové stravy s vyšším obsahem vlákniny (která je zastoupená např. v otrubách) spočívá u divertikulární choroby tlustého střeva ve stimulaci svaloviny střeva - aby dále neochabovala...

Dotaz 199

Dotaz, 15. 12. 2008

Dobrý den, již několik měsíců mám v konečníků takové trhlinky a díky nim i bolestivou stolici-někdy i trochu krve při utření. Nedávno se mi tam udělal malý bolák, ale už zmizel. Používám různé doplňky stravy (hemodin,hemostop,lepicol plus...) a mastičky. Nemůžu se toho zbavit a děda umřel na rakovinu střev, tak mám i strach. Můžete mi poradit co s tím? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 12. 2008

Dobrý den. Pokud jste vyzkoušela více přípravků lokální léčby bez úspěchu, tak by Vás měl fyzicky vidět gastroenterolog nebo specializovaný chirurg - proktolog. Vyšetření řitního kanálu a konečníku...

Dotaz 198

Dotaz, 13. 12. 2008

Dobrý den.Byla jsem na kolonoskopii, ale pří vyšetření jsem nebyla zcela vyprazdněna.Pan doktor mi řekl, že mám Crohnovu nemoc. Ale nemám žádné popisované příznaky. Žádný průjem ani bolesti břicha. Tak se chci zeptat, jestli to špatné vyprázdnění nemohlo zkreslit výsledek vyšetření.Děkuji za odpověd.A.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 12. 2008

Dobrý den. Vpodstatě každý přípravek používaný na vyprázdnění střeva může na sliznici střeva vyvolat změny připomínající Crohnovu nemoc. Typické je to pro roztoky s fosfátovými solemi, méně...

Dotaz 197

Dotaz, 12. 12. 2008

Dobrý večer, pane doktore.
Jmenuji se Zuzka a je mi 22 let.
Před 3 dny jsem dostala vysoké teploty a průjem.Teploty (téměř 39) odezněly po prvním dni, ale průjem mám stále.Od počátku jsem byla na toaletě tak 5x denně, nebyl to takový ten akutní průjem, kdy běháte každých 5 minut.Měla jsem a mám křeče v celém břiše, které sestupují do střev. Dnes jsem si všimla, že mám hlen ve stolici(ačkoliv ještě řidčejší stolici) a v něm malá příměs jasně červené krve. Kdysi jsem měla něco obdobného, ale to jsem neměla průjem, ale pouze ze mě vycházel skoro zelený hlen a u toho nesnesitelné křeče - po dobu 3 dnů.Nevím, co mi je a moje doktorka mi jako tradičně řekne, že jsem něco špatného snědla.V minulosti jsem měla i nejednou fissuru (jeslti to píšu dobře) v konečníku a pan doktor říkal, že už to budu mít asi chronické. Myslítě, že mi z této trochy informací poradíte?Předem děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nejpravděpodobnější je infekční příčina Vašich průjmů. Takto by mohla probíhat např. salmoneloza, proto by měl být každopádně proveden výtěr konečníku na kultivační vyšetření stolice....

Dotaz 196

Dotaz, 12. 12. 2008

dobry den pane dr.,ma dotaz ohledne meho 4.5 leteho syna,Pred 4 tydny zacal chodit casto na stolici,stolici mel prujmovitou cca 6x denne,davali jsme hylak,smectu,nutrolin b,biopron,uhli....vse bez efektu,stolice stale casta,ale jiz formovana.Vzdy na konci stolice pri utirani jsme na papire pozorovala trochu hlenu a bledsi krve.CCa pred tydnem jsem zacali davat enterol,pote se stolice upravila na cca 2x denne normalni konzistence.Dnes ale opet jiz chodime casteji,zatim jsme byli 4krat.Prujmovita nebyla,ale trochu ridsi,normalni svetle hnede barvy.Pediatr delal krevni odbery-tam byl pouze zvysen kreatinin na 76,trochu mene Fe,stolice kultivacne v poradku,moc take,antigliadinove protilatky negat.,CRP norma.Cekame na vysledky parazitu a helicobactera ze stolice.Pane doktore myslite,ze by se mohlo jednat o ulcerosni kolitidu nebo crohnovu nemoc,mam z toho obavy.Ja jsem mela v 18 letech zjistenou histologii ulcerosni kolitidu,ale ve 20 letech z biopsie jiz UC nevysla,ale bylo to uzavreno jako drazdivy trakcnik,divne vidte.Ale nikdy jsem zadne leky nebrala,v prumeru chodim na stolici tak 2x denne,frekvence se zvysi jen pri stresu,ale ted mam strach hlavne o syna,dekuji za odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nemusí se jednat o nic závažného. Nejpravděpodobnější je infekční příčina, ale samozřejmě nelze vyloučit ani počínající ulcerozní kolitidu, zvláště při Vaší osobní anamnéze. Až další...

Dotaz 195

Dotaz, 12. 12. 2008

Dobrý den pane Doktore. Před dvěma týdny jsem byl na pohotovosti se zvracením teloplotou a čirým průjmem. Bylo mi řečeno, že to je nějaká infekce a at držím dietu. Po dvou dnech obtíže zcela pryč. A ted po dvou týdnech mám stolici opět vodovější, ale někdy hrozně světlou až oranžovou se mi zdá. Dietu držím stále. V břiše mám občas pocit hrozného kručení a normálné stolice ne a ne přijít. Dnes jsem viděl ve stolici dokonce kus bramborové kaše co jsem jedl včera. Nevíte prosím co s tím ? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Je potřeba zjistit, zda se nejedná o nějakou závažnější infekční příčinu průjmu, tzn. provést výtěr z konečníku na kultivační vyšetření stolice, k vyloučení infekce typu salmonelozy,...

Dotaz 194

Dotaz, 12. 12. 2008

dobrý den,mám cronovu nemoc už 10let.Před 8 roky jsem byl operován a měl jsem klid.Poslední rok mám problémy,od srpna jsem bral prášky/prednisol,azaprin,pentasu atd. ale nic moc.V prosinci nástup do nemocnice kde mi byla dána sonda do nosu a tou nyní beru výživu NUTRISON 2l. denně po dobu 3 měsíců do 16.2.2009.Pak opět mám nástup do nemocnice na všechna vyšetření a pak se uvidí co dál,jestli to bude lepší a nebo bude operace.Chtěl jsem se zeptat jestli je šance s touto výživou zabránit operaci,jestli u této léčby opravdu nesmím nic jíst,co vlastně Nutrison je.Děkuji za odpověd Andrle Martin

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nutrison je chemicky definovaná výživa. Bylo opakovaně prokázáno, že při jejím podávání nasojejunální sondou do tenkého střeva došlo ke srovnatelnému příznivému účinku na hojení projevů...