Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Dieta u střevních zánětů

Dieta je důležitou součástí léčby. V období remise je možné dopřávat si téměř vše, na co máte chuť. Přesto je ale nutné při sestavování jídelníčku brát ohled na onemocnění. Je důležité, aby dieta dodala vašemu tělu dostatek energie, zároveň ale musí být jídlo lehké a snadno stravitelné.

Každý nemocný snáší některé potraviny hůř a jiné lépe, proto je potřeba řídit se především tím, co vám vyhovuje, nejíst těžká jídla, po kterých můžete téměř s jistotou očekávat zhoršení svého stavu. Lékař vám doporučí, jaká dieta je konkrétně ve vašem případě vhodná.

Při sestavování jídelníčku si můžete pro přehled zapisovat, co sníte, nad svými záznamy se můžete poradit s lékařem o tom, co je pro vás vhodné, a kde jste se naopak dopustili dietní chyby.

Je logické, že u chorob zažívacího traktu je výběr správných jídel důležitější než u jiných nemocí. Správná strava dokáže někdy víc než kombinace léků.

Výběr stravy u nemocného s ulcerózní kolitidou je klíčový. Použití drahých léků je zbytečné, pokud pacient konzumuje takovou potravu, která střevo zbytečně dráždí.

Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty neexistuje jedna univerzální dieta, která by se hodila pro každého... Dietní doporučení musí vyhovovat konkrétnímu člověku. Musí být šita na míru tak, aby padla právě vám. Jen vy sami víte, které potraviny vám dělají dobře, a které naopak mohou vyvolat potíže. Navíc se dietní doporučení zásadně liší i v závislosti na fázi, ve které se vaše onemocnění právě nachází. Proto je dobré sbírat po celý život zkušenosti a řídit se jimi, sledovatdoporučení ohledně zdravé životosprávy. Může být ale užitečné i podělit se o tyto zkušenostmi s ostatními a vyzkoušet jejich rady a doporučení.

Inspiraci můžete nalézt v Kuchařce
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!