Dieta

Dieta u ulcerózní kolitidy

Většina autorů se v současné době shoduje na doporučení lehké, ale plnohodnotné stravy v období bez příznaků a stravy chudé na balastní látky (tj. potraviny s obsahem vlákniny) v akutní fázi nemoci. Některé studie naznačují příznivý vliv omega-3 mastných kyselin s cílem udržet remisi onemocnění. Provedeny byly i studie, při kterých pacienti užívali dietu s vyloučením mléčných bílkovin. Tato dieta se však u lidí s ulcerózní kolitidou nikdy rozsáhleji nepoužívala. S ohledem na nedostatek klinických studií rovněž nelze bezpečně posoudit efekt stravy chudé na sacharidy.

Mezi potraviny s nízkým nebo žádným obsahem vlákniny patří

  • výrobky z bílé mouky (bílý chléb, sladké pečivo, knedlíky, klasické těstoviny apod.),
  • maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce.

Dieta u Crohnovy nemoci

Bylo zjištěno, že bohatá konzumace zeleniny, ovoce, balastních látek, ryb a omega-3 mastných kyselin a vyšší podíl omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám ve stravě významně snižují riziko onemocnění. Odborníci se shodují, že pokud neexistují zvláštní komplikace, je namístě lehká, ale plnohodnotná strava. Pokud se u pacientů na základě stenóz (zúžení střev) vyvinou poruchy pasáže (střední průchodnosti), je doporučena strava chudá na balastní látky. V případě, že se při rozsáhlém postižení Crohnovou chorobou u jedince rozvine steatorea (porucha vstřebávání tuků a žlučových kyselin, stolice je objemná, kašovitá, nepříjemně zapáchající, lesklá a bledá), je doporučena strava chudá na tuky a bohatá na bílkoviny.

Mezi potraviny s nízkým nebo žádným obsahem vlákniny patří

  • výrobky z bílé mouky (bílý chléb, sladké pečivo, knedlíky, klasické těstoviny apod.),
  • maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce.

Mezi potraviny, které jsou bohatým zdrojem bílkovin, řadíme

Živočišné zdroje bílkovin:

  • libové maso (kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové),
  • uzeniny (krůtí prsní šunka, kuřecí šunka, libová vepřová šunka),
  • ryby a mořské plody (losos, tuňák, candát, kapr),
  • tvaroh, jogurty,
  • vejce,
  • tvrdé sýry do 30 % obsahu v sušině.

Rostlinné zdroje bílkovin:

  • náhražky masa (např. tofu),
  • obiloviny (pohanka, quinoa, ovesné vločky),
  • luštěniny (čočka, sója, fazole, hrách, cizrna). 

Dle některých studií se dlouhodobé intervaly bez obtíží dostavily při eliminaci určitých potravin. Naopak příznaky choroby nejčastěji zesilovaly tyto potraviny:

  • pšenice (v 69 % případů),
  • mléko a mléčné výrobky (ve 48 % případů),
  • droždí (v 31 % případů),
  • kukuřice (ve 24 % případů),
  • banány, rajčata, hroznové víno a vejce (ve 14 % případů).