Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 171

Dotaz, 13. 11. 2008

Dobrý den, prosím Vás o názor, zda již vyhledat odbornou poradnu. 7letý syn je nyní v nemocnici-dětské odd. pro 2 týdny trvající příměs čerstvé krve ve stolici a objemné množství hlenu odcházející s větry, více v noci, kdy bývá objem podobný, jako kdyby došlo k pomočení. Situace se projevila několik dní po léčbě Amoksiklavem po paracentéze pro oboustrannou otitidu. Podezření na infekci se opakovaně neprokázalo, léčba Gentamycinem per os a Entizolem zatím nemá efekt. Stolice je od počátku tuhá, průjem neměl, 1x denně, kromě úniku hlenu a krve, což nastává většinou při močení a v noci. Jednodenní teplotu měl 2x, 1 den měl horečku, bolest bříška minimální. Ztrácí ale chuť k jídlu, je unavenější. Je také astmatik a potravinový alergik, nyní zcela bez projevů. Je lépe ještě vyčkat možné úpravy stavu, nebo raději naléhat na vyšetření na gastroenterologii?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 11. 2008

Dobrý den. Předpokládám, že lékaři, kteří se o Vašeho syna starají, se s dětským gastroenterologem spojí sami, aby s ním stav zkonzultovali. Nedomnívám se, že Vy sama by jste měla toto zajišťovat.

Dotaz 170

Dotaz, 12. 11. 2008

Dobrý den, mám ulcerózní kolitiku, je mi 20 let a léčím se s touto nemocí asi 2 měsíce. V poslední době se mi dost zhoršila pleť a také vlasy, může to mít spojitost s touto nemocí? Pokud ano, jaké vitaminy byste mi doporučil? Předem děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 11. 2008

Dobrý den, spíše než s nemocí bývají obdobné kožní problémy spojeny s léčbou kortikoidy. Užíváte je? Pokud ano, tak by měla být léčba vedena tak, aby jste snížila jejich dávky co nejdříve to...

Dotaz 169

Dotaz, 12. 11. 2008

Dobrý den,
Můj otec (49) má již několik let řidkou a častou stolici, v poslední době i s přítomností krve.Jeho matce (70)byly již dvakrát odstraněny polipy.Před několika týdny absolvoval vyšetření s nalezením 3 polypů na střevě, poté mu byli dva bezproblémů odstraněny,bohužel poslední se nepodařil-silně krvácel.S výsledků onoho posledního polypu lékaři diagnostikovali rakovinu polypu na střevě,kterého vyživuje céva,takže roste a musí být bezprostředně odstraněn.chtěl jsem se Vás zeptat prosím, zda můžete doporučit místo, popřípadě doktora, který se tímto problémem zabývá a mám s touto operací zkušenost, dále pak, zda je možné případně za jak dlouho nemoc vyléčit.Předem děkuji za odpověď,
S pozdravem Marcel.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 11. 2008

Dobrý den. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda má být polyp odstraněn endoskopicky nebo chirurgicky. Nicméně oba typy odstranění polypu provádějí v každé větší nemocnici zcela běžně, nejde o žádný...

Dotaz 168

Dotaz, 11. 11. 2008

Dobrý den pane doktore,
byl mi zjištěn Helicobacter IgA 3.6 + 3.3 + index
IgG 7.1 + 7.8 + index,
takže silně pozitivní nález, lékař mi předepsal Omeprazol, Entizol a Clarithromycin. Bojím se tyto léky užívat, většinou mám alergii na antibiotika jako je penicilin atd. Nemůžete mi poradit nějakou přírodní léčbu? Děkuji a přeji hezký den
Petrželková

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 11. 2008

Dobrý den. Přírodní léčba Helicobactera pylori nevyléčí. Otázkou je, proč a zda vůbec by měl být Helicobacter léčen? Máte vředy v žaludku nebo na dvanáctníku? Byla u Vás provedena gastroskopie?...

Dotaz 167

Dotaz, 11. 11. 2008

Dobrý den,
jsem 5 let po operaci žlučníku, bolesti břicha nemám, můžu jíst vše. Jen jediný problém. Občas mi jídlo tzv.asi nesedne a prožene mne. Někdy i 3x. Jinak mívám stolici pravidelně ráno,ale spíše řidčí. Dřive jsem spíše trpěla zácpou. Krev ve stolici jsem nikdy nepozorovala. Na sonu břicha jsem byla před necelými 2 lety a bylo vše ok.Je mi 47 let, mám sedavé zaměstnání i dost stresu. V lednu jsem měla antibiotika, zkoušela jsem potom užívat probiotika, ale nevím ,zda je to to pravé.
Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 11. 2008

Dobrý den. Snažte se vysledovat, která jídla Vám nesednou a těch se snažte vyvarovat. Jiným způsobem Vám poradit neumím. Pokud máte obtíže použe velmi zřídkakdy, tak je jiným způsobem než vhodnou...

Dotaz 166

Dotaz, 11. 11. 2008

dobry den pane doktore.chtela bych se zeptat asi před měsícem jsem měla prujem,zašla jsem k lékaři a doktorka mi dala ercefuril po 12h. to přešlo a po tydnu kdy jsem léky dobrala tak se mi objevila kašovitá stolice ale jen po ránu,která trvá už měsíc.U lékaře jsem ale byla a doktorka mi řekla že je to normální že to doznívá.Ale já mám obavy jestli je vše v pořádku.Také se léčím u psichiatra a mám s toho deprese,protože jsem takové problémi nikdy neměla,vždy jsem měla normální stolici.Předem vám děkuji za vaší poradu Pavla

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 11. 2008

Dobrý den. Po proběhlé střevní infekci velmi často přetrvávají řidší i častější stolice. U někoho týdny, u někoho i měsíce. Zkrátit obtíže lze vhodnou šetřící dietou nebo užíváním probiotik,...

Dotaz 165

Dotaz, 11. 11. 2008

Dobrý den,
v roce 2003 mi byla diagnostikována Crohnova nemoc, brala jsem Pentasu a byla jsem bez výraznějších obtíží, stolice pravidelná. V březnu náhlé prudké zhoršení, byla mi diagnostikována stenóza a proveden chirurgický zákrok. Stolici mám každý den, zpravidla dvakrát rychleji za sebou, ale poté se objeví nepříjemný tlak v konečníku a pocit nucení na stolici, zpravidla již vychází jen hlen. Tento tlak v konečníku trvá cca 4-5 hodin a pak odezní. Od operace mám také velmi málo větry, dopoledne vůbec a když se střevo uklidní, tak až odpoledne a někdy také ne. Zjistila jsem, že pokud větry nemám, pak dostanu večer křeče a mám průjem. V současné době užívám Duspatalin retard, na začátku zlepšení, ale teď spíše návrat k původnímu stavu. Dle rozborů krve jsem v pořádku a protizánětlivý proces u mne nyní neprobíhá.
Prosím o radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 11. 2008

Dobrý den. Postižení v oblasti konečníku patří mezi nejčastější lokalizace Crohnovy choroby. Pokud máte takto urputné obtíže trvající každý den několik hodin, měla by být perianální oblast jistě...

Dotaz 164

Dotaz, 10. 11. 2008

Dobrý den, pane doktore, již asi třičtvrtě roku mám bolesti v pravém podbřišku (někdy se stupňují tak, že nemohu ležet na pravé straně) a asi půl roku mne trápí kašovité až průjmovité stolice..někdy 3x denně, jindy až 6x. Krev ve stolici nepozoruji. Mám bolesti břicha na různých částech, bolest v konečníku a zejména na pravé straně, jak jsem již uvedla. Již dvakráte jsem byla s bolestí na pravé straně na pohotovosti vzhledem k podezření na apendicitu, což lékaři nepotvrdili vzhledem k výsledkům krve. Na UZ pouze shledali bloudivou ledvinu uloženou v pravém podbřišku. Asi před 6 lety mi na základě kolonoskopie byl diagnostikován dráždivý tračník. Před 3 dny jsem absolvovala irrigoskopii, na základě které jsem získala tento nález:

Na konturách rektální ampuly jsou jemné spikulky, lumen jinak volné. Sigmoideum je výrazně elongováno a vytváří několik vzájemně se překrývajících kiček. Směrem orálním je v průběhu vyšetření proměnlivá šíře lumen a reliéf spestřenější. Na c.descendens je reliéf vyhlazenější a lumen má normální šíři. Transverzum je elongováno a esovitě ohnuto. Jeho kontura a haustrace jsou, stejně jako na ascendentním úseku, beze změn. Cékum je nížeji uloženo, má hladké stěny a appendix nezobrazen. ZÁVĚR: jen susp. projevy ulcerozní kolitidy na rektosigmoideu. Dolichocolon sigmoideum et transverzum. pelvická dystopie céka a z nepřímých známek chron. appeendicita.

Vzhledem k tomu, že se mi nedostalo žádného objasnění ani po vyšetření ani od odesílajícího obvodního lékaře a na gastroenterologii jdu až v prosinci, moc vás prosím o posouzení mého nálezu a případné doporučení nějakých doplňkových volně prodejných preparátů, které by mi pomohly zmírnit mé obtíže nž započne léčba nastavená až v prosinci na základě kolonoskopie. Můžete mi prosím blíže upřesnit také pojem "spikulky", které rentgenolog uvádí ve zprávě? Také by mne zajímala možnost biologické léčby v mém případě, pokud se potvrdí ulcerozní kolitida. Je mi 30 let a jsem rok po CS dvojčetného těhotenství.

Děkuji za čas strávený nad odpovědí.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 11. 2008

Dobrý den. Léčba vašich obtíží se bude odvíjet od nálezu na koloskopii. Může potvrdit ulcerozní kolitidu nebo Crohnovu chorobu, může odhalit jinou příčinou obtíží. Nález na koloskopii může být...

Dotaz 163

Dotaz, 9. 11. 2008

Mám už delší dobu problémy se zažíváním - obtížné vyprazdnování, cítím že tam něco překáží, už dlouho jsem se nevy** tak abych cítil že je to všechno....stolice je jen někdy tuhá, klasická "dlouhá" , spíš je taková kusovitá, hlenovitá.... občas se stane, že začnu mát křeče v břiše, bolest která se stupnuje až do nehorázný bolesti, a pak během chvilku odezní...následuje vždycky průjem (tohle mám už snad od 10 let) ... taky mě občas bolí kolena, nemoh jsem kvůli tomu pokračovat v jednom sportu...jsem rozhodnutý jít k lékaři aby mě poslal na vyšetření...jen doufám že nebude pozdě.....zrovna o výkendu jsem tohle rozebíral s kamarádem u piva, měl vnitrřní hemoroidy, ale už byl na operaci, a je mu líp, to mě zlomilo. Ozvu se jak sem dopad, lidi jděte do toho, jinak vás to zabije...jen se rozhodnout a jít, pak už to zvládnete

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 11. 2008

Dobrý den, gratuluji Vám, sám jste dospěl k jedinému správnému rozhodnutí. Medicínu (a už vůbec ne léčbu) po internetu dělat nelze. Nic nenahradí kontakt s lékařem a příslušné vyšetření, které...

Dotaz 162

Dotaz, 6. 11. 2008

Dobrý den vážený pane doktore, v 19ti letech mi byly přes neustálé "problémy" , které jsem měla od 10ti let vyndány 3adenomy tlustého střeva. Problém je, že se u mě neustále střídají průjmy (a to velmi akutní) a zácpy, nevolnosti, bolesti břicha - zejména při stolici - až mi i jde studený pot. Byly i asi 3 akutní operace kvůli "nafouknutému břichu", několik hospitalizací s kapačkami při bolestech. Rok co rok chodím na kolono - kvůli adenomům (nicméně dodnes nevím, co ten výraz přesně znamená). Výsledky kolono jsou nejasné, špatná neprůchodnost, špatná funkce střev, zánět. Doporučené opětověné vyšetření za rok, ale jinak nic. Popravdě jsem už zoufalá, jelikož stav trvá a trvá, omezuje mě v běžném životě, cítím i šílenou únavu, nevolnosti i od žaludku, bolesti hlavy (netuším, zda toto může souviset se střevy či jen s únavou z toho všeho). Chtěla bych dodat, že máme v rodině úmrtí na CA tl.střeva, já jsem byla v deseti letech operována na "uhnisané" slepé střevo, které snad odstartovalo tyto problémy. Také se mi občas stává - že mě po stolici či i v noci štípe nebo svědí konečník. Vím, zní to jako pohádka či výmysl od hypochondra, ale opravdu to je tak. Děkuji velice za radu, zda-li vůbec nějaká může být :-)

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 11. 2008

Dobrý den, adenomy jsou výrůstky na sliznici (polypy), ve kterých se po několika letech pomalého růstu mohou objevit zhoubné nádorové buňky. Ty se začnou nekontrolovaně dělit a dají podklad...

Dotaz 159

Dotaz, 5. 11. 2008

Dobrý den,mam dotaz týkající se střevních problémů většinou jdu 3x za den na velkou-nevím jestli je to normální stolice je normální kašovitá barvanormální do hnedo zelena,průjem nemám ale po utření mívám na toalet.papíře i ve stolici takové černé tečky připomínajíci mak ale mak nejím takže to byt nemůže,tak se chci zeptat jestli to může byt krev ve stolici ?mam strach jestli to nemůže byt Kronova nemoc?a nebo jestli je to normální ta stolice a jak se pozná natrávená ktev ve stolici?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 11. 2008

Dobrý den. 3 stolice denně je normální stav. Natrávená krev nikdy nemívá charakter makových zrníček. Natrávená krev, pokud je jí větší množství, je nejblíže podobná černé kolomazi, pokud je...

Dotaz 158

Dotaz, 4. 11. 2008

Obvodní lékař mi řekl že mám podrážděný tračník.Co to vlastně znamená?Mám obtíže křeče ve střevech k tomu průjem a po 3až 4hod to odezní a trápí mě to tak 1do týdne.Měla jsem dojem že mám alergii na určitou potravinu.Děkuji Bulvová 33let

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 11. 2008

Dobrý den. Dráždivý tračník je obecné označení funkční poruchy tlustého střeva. Tzn. označení takových obtíží jaké máte Vy - v případě, že nebyla prokázána jiná zjistitelná příčina Vašich obtíží....