Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 148

Dotaz, 15. 10. 2008

Dobrý den pane doktore příští týden ve čtvrtek podstoupím koloskopické vyšetření.Dost často mi bolí břicho vpravo výš spíš pod žebry a jde to až do zad.Tak chci mít jistotu.je mi 36 lel žlučník mám venku v roce 1999.Doktorka mi tvrdí že to můžou být i srůsty.Ale já mám ještě jeden problém chodím na stolici 2-3x denně skoro každý den.Chtěla bych slyšet váš názor jestli je to normální neno neni.mám strach abych tam neměla nějakou rakovinu.Děkuji vám za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 10. 2008

Dobrý den. Souhlasím s Vaší lékařkou. Vaše obtíže mohou být způsobeny srůsty po operaci žlučníku. 3 stolice denně jsou také z lékařského hlediska ještě v mezích normálního vyprazdňování. Nicméně...

Dotaz 147

Dotaz, 14. 10. 2008

Dobrý den ,
děkuji Vám za odpověď. Bohužel z Prahy ani jejího okolí nejsem, proto bych Vás požádala o kontakt na odborného lékaře z okolí Brna, Olomouce nebo Prostějova. Pak bych také dodala, že sono vyšetření nic neodhalilo, chyrurgie taky nic a z rozboru krve zjistili jen slabší krevní obraz (který mám pokaždé slabší) a onu zmíněnou mononukleózu. Na tato vyšetření mne poslala obvodní lékařka. Posílají mne od čerta k ďáblu a výsledky nejsou vidět. Mohl by jste mi nastínit jak postupovat dál? Mockrát děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 10. 2008

Dobrý den. Na jižní a střední Moravě jsou desítky gastroenterologů, budete se muset na některého z nich obrátit a své obtíže s ním v klidu a podrobně probrat. Jistě tak dojdete k cíli lépe než...

Dotaz 146

Dotaz, 13. 10. 2008

Dobrý den. Na konečníku se mi udělal otvor cca půl cm velký. Mám takový dojem že jde o píštěl. Nemám ale žádné jiné příznaky a bolesti. Mohu se zeptat, jak to mám léčit a jestli se mi to někdy ztratí? děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 10. 2008

Dobrý den, Jano. Jednoznačně by jste měla zajít k lékaři, nejlépe rovnou ke gastroenterologovi. Pokud máte píštěl, tak ji sama nevyléčíte a mohla by jste zanedbat něco závažného. Na druhou stranu...

Dotaz 145

Dotaz, 12. 10. 2008

Dobrý den, pane doktore, radil jste mi při přetrvávajícím krvácení po neúplné koloskopii a následné irrigografii další pokus o koloskopii s jiným endoskopistou. Koloskopie ani přes analgosedaci (Buscopan, Dormicum, Dolsin) nešla pro velmi prudký ohyb provést (pan doktor si myslí, že budu mít i nějaké srůsty po gyn. zánětu), proto jsem podstoupila irrigo (delší esovitá klička, delší vinutý tračník, sigmoideum má na vrcholu velmi ostrý ohyb, transverzum prověšené až k malé pánvi). V průběhu plnění není překážka, ani imprese z okolí. Haustrace zachována. Myslíte, že s tímto nálezem je možné se znova pokusit o koloskopii s jiným lékařem? Zvažuji také koloskopii v narkoze, ráda bych se zeptala, jestli je při ní větší riziko protržení střeva. Provádí se koloskopie v narkoze i u Vás? Děkuji Vám

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 10. 2008

Dobrý den. Pokud byla provedena irrigografie s normálním nálezem, tak opakování koloskopie zřejmě nepřinese nic nového. Nicméně takováto debata po internetu pokulhává a k ničemu nevede, když...

Dotaz 144

Dotaz, 11. 10. 2008

Dobry den pane doktore. Asi 3 tydny mne trapi problemy s vyprazdnovanim. Mam stale pocit plnosti a neprijemne svirani,nutkani na wc ale bez stolice. Silne bolesti ani krece nemam. Nemam ani krev ve stolici. Stolici vsak mam ridci a svetlou. Celkove se citim spise dobre,mam chut k jidlu. Co si o tom prosim myslite? Nechci myslet hned na to horsi. Dekuji za pripadnou odpoved. Hezky den. Marek

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 10. 2008

Dobrý den. Možnou příčinou Vašich obtíží je proběhlá infekce. Doporučil bych Vám na 2-3 týdny užívat probiotikum (jedná se o volně prodejné přípravky v lékarně). Pokud by se obtíže nezlepšily...

Dotaz 143

Dotaz, 11. 10. 2008

Je mi 20 let a nekolik mesicu mam ve stolici male mnozstvi hlenu.nedavno jsem si vsimla i maleho mnozstvi krve na toaletim papire.Obcas me poboliva bricho(cele bricho,zadne urcite misto..),mam z toho strach,co by to mohlo byt..?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 10. 2008

Dobrý den. Příčinou mohou být hemorhoidy, polypy, zánětlivé onemocnění střeva nebo nádor. Bolesti břicha a příměs krve ve stolici je důvodem k vyšetření tlustého střeva endoskopem. Není žádný...

Dotaz 142

Dotaz, 10. 10. 2008

Dobrý den,
jsem asi 2,5 měsíce po antibiotikách. Od ledna jsem jich brala 8. Mám stále více či méně bolesti v břiše podbřišku, tlaky na močový měchýř. Velkou plynatost střev, pocit stálé plnnosti, někdy jdu i 3x na WC, z toho 2 - 3 dny nic a mám bolesti břicha a podbřišku. Snažím se pít laktobacily, Biopron 9. Je možné, že jsem si těmi antibiotiky odrovnala správnou kulturu ve střevech a moč. měchýři ? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 10. 2008

Dobrý den. Pokud jste užívala opakovaně ATB, tak je jisté, že se významně změnilo bakteriální osídlení Vašeho střeva. V močovém měchýři bakterie, pokud není přítomna infekce, nejsou. Pokud Vaše...

Dotaz 141

Dotaz, 9. 10. 2008

Dobrý den pane doktore,mám osmiletou dceru u které byla před třemi roky diagnistikována UC.Nejdříve byla zahájena léčba Prednisonem a Salofalkem,asi po půl roce po dalším zhoršení byl přidán Imuran.I přesto,že léčba byla doplnována klyzmaty, Mutaflorem,rybím tukem nepodařilo se ji nikdy zklidnit na dobu delší než něklolik týdnů.Od ledna 2008 má nasazen Remicade.Výraznější zlepšení se projevilo asi až po třech měsících.V srpnu se podařilo poprvé vysadit Prednison,ale nyní, po opětovném zhoršení ji byl opět vrácen.Jak dlouho je možné užívat Remicade a jaká je šance,že se podaří nemoc dostat do klidového stavu?Děkuji Vám moc za odpověd´.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 10. 2008

Dobrý den. Remicade, pokud je účinný, lze podle nových poznatků podávat dlouhodobě, tzn. i déle než jeden rok. Nicméně, pokud při jeho podávání došlo ke zhoršení stavu a nutnosti opět zahájit...

Dotaz 140

Dotaz, 9. 10. 2008

Dobry vecer,chci se zeptat muj manzel ma idiopatickou proktokolitidu,levostrany tvar s postizenym rekta asigmatu,t.c.v klinicke remisi.
Bere na to 3x denne asacol.
Nekdy jde na zachod jednou ale nekdy treba 10x.
Da se to lecit jinak nez leky?A hlavne je potreba dodrzovat dietu?
Manzel velmi rad pivo a nekdy jich vypije treba 10 za celou noc.Tvrdi mi,ze mu to doktor nezakazal,ale asi mu to nerekl.Vidim,ze druhy den po tom co vypil dost piv chcodi jeste casteji.Dekuji moc

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 10. 2008

Dobrý den. V období klinické remise není potřeba dodržovat žádnou speciální dietu, nicméně je třeba se chovat ke svému zdraví odpovědně. Pokud Váš manžel vypije 10 piv, tak lze jejich účinek...

Dotaz 139

Dotaz, 9. 10. 2008

Dobrý den pane doktore,
děkuji za Vaší odpověď ohledně Imuranu u manžela. Asi jsem se nevyjádřila přesně. Manžel nyní užívá pouze Imuran, protože Pentasu netoleruje, jak jsem již psala. Jde o to, že ošetřující lékař nenavrhl manželovi žádnou alternativní léčbu v případě, že by vysadil Imuran. Kortikoidy se prý užívají až v případě aktivního zánětu. Manžel by tak zůstal delší dobu bez zajištění a to mi přijde riskantní, i když v současné době žádné problémy nemá. Jsou ještě jiné možnosti léčby ?
Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 10. 2008

Dobrý den. Léčba Crohnovy choroby se v klidové fázi onemocnění liší podle toho, která část trávicího ústrojí je postižena a především podle toho, jak se onemocnění dosud chovalo (předchozí nutnost/počet...

Dotaz 138

Dotaz, 9. 10. 2008

Dobrý den, pane doktore, před 2 dny jsem měla půl dne obrovské kolikovité křeče v břiše u pupku a vlevo, samo odeznělo, nic jsem nejedla. Včera po jídle 1x průjem s hlenem a krví. Dnes již stolice normální bez krve i hlenu, jím už také vše. Před 4 měsíci jsem absolvovala částečnou koloskopii do 50 cm a následně irigografii s negativním nálezem. Zhruba před 2 měsíci se mi po prodělané střevní viroze objevily hemoroidy. Ráda bych se zeptala, do jaké míry je dostačující irigografie, když nešla pro velmi ostrý ohyb a zřejmě i srůsty provést koloskopie a jestli je nutné znova podstupovat nějaké vyšetření kvůli včerejší krvi ve stolici. Je mi 33 let. Tatínek zemřel ve věku 64 let na rakovinu, jejíž původ se nepodařilo prokázat, měl metastázy na mozku a ložiska v plicích. Děkuji Vám za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 10. 2008

Dobrý den. Pokud bylo na irrigografii (jako doplnění neúspěšné koloskopie) vše vpořádku a krev se nyní při známých hemorhoidech objevila pouze 1x a byla jasně červená, tak není důvod žádné vyšetření...

Dotaz 137

Dotaz, 6. 10. 2008

Dobrý den pane doktore,
je mi 30 let a v předchozích 2 letech (nebylo blíže specifikováno) jsem prodělala mononukleózu. Lékařka mi řekla, že jsem měla dostatek protilátek a proto není nutno začít léčbu anitibiotiky. Nejsem si jistá, zda můj problém pramení právě z tohoto. Jedná se o tlak, bolesti, až křeče v žaludku, píchání v levém i pravém podžebří, nauzea. Tyto problémy se vracejí a odrznívají. Kávu, alkohol ani bublinkové vody nepiji. Vyhýbám se tučným, smaženým, ostrým pokrmům. Bílé pečivo jsem omezila na minimum. Prosím, poraděte mi kam se mám obrátit a jestli potřebuji k odbornému lékaři doporučení od obvodního. Děkuji za Váš čas a odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 10. 2008

Dobrý den. Myslím, že by jste se měla obrátit na odborného lékaře - gastroenterologa. Pokud jste z Prahy nebo jejího okolí, tak se můžete i bez doporučení praktického lékaře objednat k vyšetření...