Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Diagnostika Crohnovy nemoci

Dotaz, 18. 1. 2022

Dobrý den, Můj dotaz se týká diagnostiky crohnovy nemoci. Mám střevní potíže výrazná plynatost, boleti břicha, řídká stolice, náhlá nesnášenlivost mléčných výrobků. Potíže začaly v těhotenství, vyzkoušela jsem různé diety bezlepkovou, bezmléčnou, pro dráždivý tračník, probiotika, zlepšení pouze při úplném vysazení mléčných výrobkůn(alergie na mléčnou bílkovinu negativní, potíže dělají i výrobky bez laktózy) i při striktně bezmléčné dietě však zejména plynatost přetrvává, konzistence stolice se mění, někdy bývá i pevná. Následně vyšetření na calprotectin, které bylo pozitivní (hodnota 104) a na základě toho dle lékařky podezření na crohnovu nemoc nebo ulcerózní kolitidu a doporučení bezezbytkové diety. Nyní po porodu (téměř rok od prvních potíží) proběhlo kolonoskopické vyšetření, kde byl pouze polyp, bez zánětlivých změn. Na základě toho mi lékařka sdělila, že to Crohnova nemoc pravděpodobně není a bezezbytkovou dietu již držet nemusím. Lze ji však takto jednoduše vyloučit? Dle zprávy bylo vyšetřeno cca 15 cm tenkého střeva. Myslela jsem, že crohnova choroba může být kdekoli v tenkém střevě. Je vždy vidět i v koncové části? Popřípadě jaké další vyšetření je vhodné udělat pro potvrzení/vyloučení diagnózy (čekám na výsledky jaterních testů a IgG a IgA)? Jak jinak lze vysvětlit pozitivní test na calprotectin? Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 24. 1. 2022

Dobrý den, Myslím se postup byl stanoven dobře, na základě elevace kalprotektinu v korelaci s klinickým stavem byla správně zvolena koloskopie. Nutno druhým dechem dodat, že Vámi uváděná...

Střevní problémy a Covid-19

Dotaz, 14. 1. 2022

Dobrý den, mé zažívací potíže začaly v říjnu 2020, zhubla jsem 12 kg během dvou týdnů, dle gastroskopie mi byl zjištěn reflux jícnu a nasazen Zulbex, po dvou týdnech užívání Zulbexu potíže ustály. Ale za další dva týdny jsem začala mít potíže s nafouklým břichem, byl mi nasazen Duspatalin Retart, docela pomohl. V prosinci 2020 jsem prodělala covid skoro bez příznaků, potíže s břichem během izolace nebyly, ale asi týden po skončení izolace jsem začala mít průjmy, v lednu 2021 mi tedy byla udělána kolonoskopie, vše v pořádku, potíže trvaly dál, v únoru mi v krvi chyběl pouze vitamín D, který nyní užívám, elastáza ve stolici byla v pořádku, ale kalprotektin 800. Stále jsem byla bez nějaké jiné léčby, v březnu jsem bohužel prodělala covid znovu, bylo by pouze na zvracení a měla jsem teploty a kašel, průjmy nebyly, ale zase týden po skončení izolace začaly, šla jsem na ultrasonografii, vše v pořádku, jen meteorismum. V květnu opět kalprotektin 800, byla jsem poslána na CT enterografii - zjištěn hraniční zánět v terminálním ileu. Nasazena Pentasa Sachet, hned druhý den po nasazení jsem měla zvýšenou teplotu, po týdnu užívání a teplot mi byla vyměněna za Budenofalk Uno 9mg, průjmy přestaly, potíže začaly ustupovat, teplota přešla za další dva týdny. Měsíc jsem se cítila jako zdravá. Dodržovala jsem bezezbytkovou dietu. Na konci července jsem šla na očkování Pfizer, týden po očkování opět průjmy a bolesti břicha, za další tři týdny jsem šla na druhou dávku, opět týden průjmy a bolesti zůstaly. V srpnu kalprotektin 246, odběry krve v pořádku. Zůstaly mi ranní bolesti břicha až to teď. V září Budenofalk snížen na 6mg. Dva týdny po snížení jsem začala opět mít zvýšenou teplotu a řezavé bolesti břicha pod levým žebrem, rentgen, ultrazvuk, krev v pořádku. Nasazen k Budenofalku Salofalk 3x500, bolesti se zhroršily, teplota přestala, po 2 týdnech Salofalk vysazen, teplota se vrátila, bolesti začaly ustupovat. Po dalších dvou týdnech přestaly i teploty. V říjnu mi byla udělána kontrolní gastroskopie, výsledek hákovitý žaludek, reflux jícnu. V listopadu jsem zkusila užívat Normix, nevšimla jsem si efektu. V listopadu jsem byla odeslána na MR enterografii, rezonance bez zánětu, výsledek dolichocolon. V prosinci Budenofalk snížen na 3mg. Teploty začaly opět dva týdny po snížení a trvaly dva týdny, ale byla jsem zrovna i nachlazená a mám vaginální kvasinkovou infekci. V listopadu jsem začala zkoušet opatrně i normální jídla. Břicho bez zhoršení, stále jen ranní bolesti, které přejdou dvě hodiny po probuzení. V prosinci odběry krve v pořádku, jen chyběl opět vitamín D a kalprotektin prý v normě něco málo nad 100. Jinak už tři roky mám intoleranci laktózy. I tenkrát jsem při potížích hodně zhubla. Nyní se mi celý rok drží váha na 53kg/180cm. Piji nutridrinky, ale nepřibírám. Mám prosím na Vás několik otázek. Může covid nebo očkování zvyšovat kalprotektin, nebo může zvyšovat kalprotektin to dlouhé střevo? Je vhodné jít na třetí dávku Pfizeru, když mi vždy bylo hůř a prodělala jsem covid 2x? Bojím se, že mi zase bude hůř a začnou průjmy. Teď jdu na stolici spíše ztěžka. Pan doktor v nutriční poradně říká, že to vypadá, že čím více mám v těle protilátek, tím břicho bolí více a jak protilátky ubývají, tak mi je lépe, až na ty teploty. Jak byste pokračoval dál s léčbou? Myslíte, že mám skutečně nespecifický střevní zánět/Crohnovu chorobu? Proč mám stále teplotu a nesedí mi další léky? Za měsíc bych měla Budenofalk vysadit úplně, ale nemám další léčbu a nic. Moc se bojím, aby se to nerozjelo. Chci brzy rodinu, myslíte, že je vhodná doba otěhotnět, když pořádně nic nevím? Ještě mám prosím otázku, paní doktorka na gastroenterologii říkala, že hodnota kalprotektinu mírně nad 100 je v normě, že jsou nově normy posunuté, že dříve to bylo jen do 50, ale teď je to více. Je to tak? Hodnota mírně nad sto je opravdu v pořádku? Moc děkuji.Moc děkuji a omlouvám se za tak dlouhý dotaz.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 1. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Přitomnost COVIDu na sliznicích zažívacích traktu opravdu může zvyšovat fekální kalprotektin. Že by zvýšenou hladinu kaprotektiku zvyšovalo očkování se mi jeví jako...

Oteklé uzliny a ulcerozní kolitida

Dotaz, 14. 1. 2022

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Loni v létě mi byla diagnostikována ulcerozní kolitida. Byly mi nasazeny léky Asacol 1600(2-0-1), ale jelikož problémy neustaly, byl mi nasazen Medrol 32(1-1-0) mg, po kterém problémy ustávaly. Dnes jsem už na 1/4 tablety Medrolu a užívám i doplňky stravy. Objevují se u mě i hemoroidy. Teď co jsem snižoval dávku Medrolu na 1/2 tablety denně, tak se mi začalo dělat akné na hrudi, zádech a hýždích. Predevčírem mi otekla uzlina v levém podpaží (dnes už skoro zmizela a nebolí) včera mi otekla uzlina na krku na pravé straně, která bolí ještě dnes a dnes jsem si zmáčknul v levém třísle a cítil jsem takovou jakoby tlakovou bolest (jinak tu bolest necítím jen při stlačení, ani bulka tam zatím není a snad ani nebude). Chtěl bych se zeptat jestli to může nějak souviset s Ulcerozní kolitidou. Předem děkuji za radu.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 1. 2022

Dobrý den, při léčbě systémový kortikoidy (protizánětlivé léky) bych spíše čekal, že uzliny se zvětšovat nebudou - není to typický nález u pacientů s ulcerózní kolitidou (navíc i Vámi popis...

Konzistence stolice

Dotaz, 13. 1. 2022

Zdravím,mám dotaz ohledně problému s vyprazdňováním. Mé střevní potíže začaly už před pár lety.Zezačátku se projevoly jako klasická zácpa,která se postupně zlepšila,ale už to nebylo jako dřív.postupem času se konzistence stolice změnila na tvrdou až bobkovitou,ke které se přidal hlen převážne žlutý až čirý nebo v barvě stolice a která přetrvává dodnes.Už z toho mám i hemeroidy a občas vidím krev na povrchu stolice což mě vystrašilo.Jsou období kdy se vyprazdňování upraví a všechno funguje tak jak má relativně dobře ale nevydrží to dlouho a vše se vrátí do starých kolejí😔 nebo se stavá že většinou je stolice na začatku tvrdá bobkovitá s hlenem a dál už je normální...???.Zkoušel jsem asi všechny možné rady víc pít,probitika,ovoce zelenina,vláknina,minerální vody,doplňky stravy,cvičení nic nepomohlo neno jen minimálně.když delší dobu nejdu na velkou po pár dnech cítím na levém podbřišku tlak a tvrdost jsem nafouknutý ale nemám nutkání jít na záchod a když konečně jdu tak vypadne jen pár bobků.Jak píšu problém je hlavně v konzistenci i když tekutin přijmám celkem dost.Byl jsem svého doktora dělal mi testy na parazity a bakterie ,které byly negativní a odběr krve prý vše v normě.Uzavřeno s tím že je to způsobeno stresem.Tak bych chtěl znát nějaký další názor,nesetkali ste se s takovými příznaky?Jaké vyšetření nebo radu byste mi doporučil?Teď uvažuji že bych šel rovnou ke gastroenterologovi ikdyž teď jsem zrovna v tom období kdy to celem funguje nebo raději někam jinam? Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 1. 2022

Dobrý den, Obrátil bych se přímo na gastroenterologii, kde mají s léčbou chronické zácpy logicky větší zkušenosti. Event. "zácpa způsobená stresem" je možná a vyskytuje se v rámci diagnóz...

Bolesti podbřišku

Dotaz, 12. 1. 2022

Pěkný den, ráda bych poprosila o radu (61 let). Třetí týden mě trápí bolest v levém podbřišku, větry a průjmy kombinované s malými tuhými bobky v jedné stolici a s nezvyklým pachem. Bolest ustává v noci, začíná, když vstanu z postele. Bolest je mírná až střední, v oblasti asi 10x5 cm vlevo od úrovně kyč. kosti směrem dolů. Nejprve jsem to léčila dietou a Carbosorbem a Carbocitem (5 velmi řídkých stolic denně), uhlí z většiny zarazilo prújem, pak jsem brala Enterol, stolice kašovita 1x den, ale bolest a jiný charakter stolice zůstal. Praktický lékař mi po mé 14 denní dietě doporučil dalších 14 dní přísnou dietu, rýži, vařené maso, vař. mrkev, staré rohlíky, těstoviny, pak bezezbytkovou dietu déle. Krev, CRP, kalprotein, doporucení na gastro, vše odmítl, jen prohmatal břicho a napsal, ze to jsou asi podrážděné divertikly. Hlavně prý žádné mléčné výrobky a ani zeleninu a ovoce. Po dietě mám zácpu a břicho bolí víc, jsem diabetik I. na inzulinu, nemohu tolik sacharidů. Myslím si, že zácpa z diety to zhoršuje. Co mám dělat? Na gastru vyžadují doporučení. DĚKUJI

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 1. 2022

Dobrý den, myslím si, že ve Vašem případě se opravdu bude jednat o projevy divertikulární nemoci. Pokud máte v pořádkukrevní odběry, je na místě (pokud nebylo provedeno recentně v minulosti),...

Trávicí potíže po očkování covid-19

Dotaz, 27. 12. 2021

Dobrý den, moc vás prosím o pomoc. Jsem naprosto zoufalá. Velmi mě trápí jeden problém. Vše začalo po očkování proti Covidu vakcínou Pfizer, na kterém jsem byla začátkem června 2021. Od té doby mám trávicí potíže - neustále ztrácím na váze při normální stravě, ne tedy tak drasticky, spíš jde o to, že mám pocit že se mi neukládají žádné tuky jako předtím a asi i jiné živiny. Je mi také skoro pořád špatně z hladu, i krátce potom co se najím, a cítím se velmi slabá. Snažím se dokonce jíst i více než obvykle, ale nepomáhá to. Často mě i pobolívá břicho, v oblasti žaludku. Průjem nemám. Již to trvá půl roku. Vždy jsem vážila kolem 60 kg, teď mám kolem 55 kg a výš to nejde. Před vakcínou jsem nikdy takové problémy neměla, vždy jsem naopak přibírala, když jsem se víc najedla. Jsem vyděšená, co mi vakcína způsobila! Četla jsem si na internetu diskuze lidí ohledně problémů po očkování, a několik lidí psalo že mají také úbytek na vaze, a i další závažné problémy, které trvají již několik měsíců. Prosím řekněte mi co tahle nebezpečná vakcína způsobuje?? Proč jsme nuceni do něčeho tak nebezpečného? Kromě těch trávicích problémů mám i extrémně vysušené oči, nikdy jsem to tak nezažila, udělala se mi i blefaritida. Možná je to z toho jak se mi nevstřebávají ty živiny? Podstoupila jsem několik lékařských vyšetření: Gastroskopie - závěr: erosivní gastropatie antra, biliogastrický reflux Odběry: ASCA IgG....47,77 ASCA IgA....14,95 ANCA negat anti tTG,DGP, endomysium negat./norma elastáza ve stolici 1520 kolonoskopické vyšetření - závěr: Normální nález do term. ilea Dále mi v odběrech vyšlo mírná hypoNa, hypoK, hraniční hypoMg Prosím, řekněte mi co si o tom myslíte a jaká vyšetření bych měla ještě podstoupit? Bojím se jestli to takhle půjde dál, za chvíli budu mít vážný nedostatek vitamínů a minerálů atd...Moc děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 4. 1. 2022

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Myslím si, že ve Vašem případě bude nutné provést ještě nějaké zobrazovací vyšetření - např. ultrasonografii/CT břicha. Z výsledků, které jste mi poslala jsem i...

Bolest střev

Dotaz, 19. 12. 2021

Dobrý den. Píši dotaz ohledně mého dědy (79)- protože si s nim většina lékařů již neví rady a on sám neví, jak postupovat a dál trpí. Jedná se o bolest střev, popisuje to jako kdyby si i střevo mohl nahmatat na břiše při té bolesti, zkouší bezlepkovou dietu a nejíst potraviny celozrné a se semínky apod. Už neví, kde by byl problém, dr., který ho ošetřuje mu na to řekl, že pokud by se to zhoršilo, tak volat záchranku. Kolonoskopie byla v pořadku, gastroskopie také v pořádku. V lednu jde na vyšetření krve. Ale trápí se teď každý den bolestí a nevím, jak mu pomoci, zda by se na něj mohl možná podivat jiný specialista, přímo z gastroenterologie, nebo aspoň aby mohl zavolat a popsat mu své problémy.... Děkuji za jakoukoliv radu a odpoved. S pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 12. 2021

Dobrý den Myslím si, že vyšetření v GE ambulanci je nutné. Endoskopické vyšetření je podstatný (ale ne jediný). U Vašeho pana otce bych doporučil doplnit zobrazovací vyšetření - CT břicha, UZ...

Dlouhodobé střevní problémy

Dotaz, 15. 12. 2021

Dobrý den, mé střevní a ne jen střevní potíže začaly cca před 5 lety: občasné ranní průjmy (nutkavá potřeba 2x až 3x kouskovitá stolice). Jako by obsah ve střevech nabobtnal, či zkvasil. Během dne už vše v normálu, ale měla jsem nepříjemný pocit v levém podbřišku (pálení, řezání). Přisuzovala jsem to stresovému období. Také jsem v tu dobu trpěla gynekologickými záněty a často jsem přecházela virozy .Problémy ale přetrvaly i po tom, co největší stresy pominuly, dokonce se začaly zhoršovat: Nečekaně mě přepadávala urputná potřeba na velkou, nebo jsem některé dny měla nutkání třeba 5x za dopoledne každou hodinu, bolesti břicha, plynatost a téměř neustálý diskomfort v levém podbřišku (někdy víc, někdy míň). Z dovolených mám spíše než památky zmapované toalety☹️ Lékař mi udělal test na okultní krvácení, byl v pořádku, odběry při prevenci v pořádku. Podstoupila jsem kolonoskopii. Našli roupy, hemeroidy I. st., divertikuly bez akutního zánětu. Na roupy jsem dostala léky (3 tablety po 2 týdnech byla asi slabá dávka, nechala jsem si napsat další balení na gynekologii), dostala jsem seznam potravin vhodných při dráždivém tračníku a doporučili mi probiotika smectaflora. Kontrola žádná. Několikrát jsem se obrátila na praktickou lékařku, zdá se být bezradná. Domnívá se, že může jít o špatné propojení střev a nervové soustavy (?) Nějakou dobu užívám probiotika smecta flora a kefír z tibetské houby. Hodně se to zlepšilo, ale úplně dobré to není, občas se problém vyskytne - nutkavá potřeba, kouskovitá stolice, bolest v levém podbřišku, tak 2 dny výrazná, pak už jen mírná. Vypozorovala jsem, že je to horší cca 2 týdny před menstruací nebo když se o mě pokouší nějaká viroza (což je často). Zajímalo by mě, zda nemůžu mít nějaký zánět, který by se projevoval ve střevech i gynekologicky, případně by způsoboval i projevy virozy (únava, bolest svalů, kloubů, škrábání v krku), ačkoli při prevenci jsem prý v odběru zánětlivé hodnoty neměla. Případně mohou se takto projevovat divertikuly? Nebo by to všechno mohla být jen opožděná reakce na období stresu? (nemoc dítěte, změna práce aj. vše naráz). Ačkoli ta bolest v podbřišku je dost fyzická. Mohla by to být i nějaká nesnášenlivost nějaké potraviny? Je to omezující, když jsou střeva takhle nevyzpytatelná. Děkuji za radu, nasměrování🙂

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 12. 2021

Dobrý den děkuji za dotaz. Je velmi podstatné, že jste již podstoupila endoskopické vyšetření a můžeme tehdy vyloučit "vážnou" příčinu obtíží (nádor, těžká forma zánětu atd...) Domnívám se, ž...

Opalování s lékem Imuran

Dotaz, 12. 12. 2021

Dobrý den mám ulcerózní kolitidu momentálně beru Imuran 125 mg denně a pojedeme k moři.Mam ráda opalování ale četla jsem že se nesmí na slunce je to pravda.Kdybych si dala nejvyšší faktor tak bych mohla?Děkuji za odpověď a ještě kdyby h se trochu opalila škodí to

MUDr. Štěpán Peterka, 13. 12. 2021

Dobrý den, při léčbě imuranem může být větší senzitivita na oslunění, dále se uvádí vyšší výskyt kožním lézi u pacientů ve věku vyšším než 60let. Ovšem pokud se budete používat opalovací k...

Průjem ze stresu

Dotaz, 6. 12. 2021

Dobrý den, před více než dvěma a půl lety mi začalo silně stresové období v osobním životě a spustily se mi průjmy. Ale není to klasický průjem, kdy člověk jde několikrát za den. Jak jsem ráno vstal, tak jsem začal cítit nutkání a tlaky v konečníku, šel jsem na záchod, měl jsem průjmovitou nebo kašovitou stolici, nastala úleva a až do druhého dne, kdy jsem vstal, jsem měl klid. Stolice vždy jednou denně. Nikdy jsem neměl bolesti, křeče, nikdy jsem nehubnul, nezvracel. Nikdy mě to nebudilo v noci. Jen občas párkrát (tak 3-4x) do roka světlá krev z konečníku, která vystříkla při zatlačení při těch průjmech a pak několik málo dnů trochu krev na papíru. Jinak snad jen plynatost a občasné zapíchání v pravém podbříšku cca v prostoru, kde mám jizvu po odstranění slepého střeva (ale to taky vzácně, není to soustavné celý den a max. po dvou až třech dnech to přestane, i když průjem trvá). Zkoušel jsem různé úpravy stravy, protože problémy přetrvávaly i po ústupu stresu, cca před rokem však došlo ke zlepšení. při low FODMAP dietě. Velmi výrazné zlepšení nastalo po úplném vyřazení laktozy a veškerého ovoce (i toho low FODMAP), zelenina mi problémy nedělá. Alkohol nepiji a nekouřím. Stolice po dlouhé době začala být normální až na občasné episody (cca 2-3x za měsíc kašovitá stolice a tlak v konečníku, ale znovu jen jednou denně), kdy jsem např. zkusil sníst větší pomeranč a druhý den po probuzení už to bylo zas. V srpnu jsem zas při té průjmové epizodě měl jednodenní krvácení. Proktolog anoskopem diagnostikoval překrvené vnitřní hemeroidy (mezi 1. - 2. stupněm), teď na kontrole to bylo stejné jen tam byla navíc trhlinka. Jinak sliznice normální. Ale mám se prý objednat raději na gastro na kolonoskopii. Shodou okolností se mi zrovna teď před několika dny (ale už po té kontrole) v souvislosti se stresem (náhlá hospitalizace dítěte) opět rozjely ty problémy. Nutkání, tlak v konečníku, pocit zaražených větrů a kašovitá stolice jednou denně, i když nejím nic rizikového. Po vykonání potřeby úleva a do druhého dne klid. Opět jeden den světlá krev v míse po zatlačení a pak dva dny krev na papíru. Budu se teď objednávat na to gastro, ale nevím, kdy se tam dostanu a mám z toho trochu obavy. Může se i takto neurčitě projevovat střevní zánět, když tam nejsou chronické bolesti, křeče a "klasické" úporné průjmy? Nebo to je spíš v hlavě?

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 12. 2021

Zdravím Vás, děkuji za dotaz. Obtíže by opravdu mohou event. souviset s idiopatickým střevním zánětem. Koloskopie je vzhledem k Vašim obtížím nutné, aby vyloučila organická příčina (zánět). Z vyšet...

Relaps po očkování

Dotaz, 1. 12. 2021

Dobrý den chci se zeptat mám dv dávky očkování na covid fizer a teď říkají že se má třetí dávka dát jiná třeba ta moderna .A jestli po očkování nemohl přijít relaps protože m sic po druhé dávce jsem měla těžký relaps jsem teď na imuranu děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 12. 2021

Dobrý den, jako třetí dávka se doporučují hlavně mRNA vakcína (Moderna,Pfizer), účinnost mezi oběma vakcínami je srovnatelná. Co se týká vlivu na IBD, tak na relaps by očkovaní vliv mít nemě...

Augmentace prsou s UC

Dotaz, 28. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych podstoupit augmentaci prsou. Bohužel je mi diagnostikována UC. Je možné podstoupit operaci ve fázi remise ale neměla bych během toho užívat žádné léky? Případně jak dlouho před celkovou anestezii je vhodné vysadit jakkékoli léky. Můžou léky zkomplikovat průběh operace nebo i právě ten chronicky zánět. Jsem zmatená. Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2021

Dobrý den, Ve fázi remise nejsou výhrady ke zvažované operaci. Co se týče chronické léčby tak ta se ve většině případů nepřerušuje a ponechává beze změn. Nemusíte mít ani obavy ze zhoršen...