Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékařka MUDr. Jaroslava Kovářová.

Atestaci v oboru gastroenterologie získala v roce 2002, bohaté zkušenosti s endoskopií, břišní ultrasonografií a s péčí nejen o pacienty se střevními záněty má mimo jiné ze svého působení v nemocnici Rakovník, nemocnici v Roudnici nad Labem a na IV. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze.


Vaše dotazy

Vřed žaludku a dvanácterníku

Dotaz, 8. 8. 2020

Dobrý den, lékař mi řekl že mám heliobakterii a dal mi 2 antibiotika a Nolplazu. Při braní antib., do 10 min vše vyzvracím. Lékař tvrdí, že je to v pořádku. Beru i probiotika. Slyšela jsem, že jsou neúčinná. Léčí mě na vřed v žaludku i dvanácterníku. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 8. 2020

U vředu žaludku a dvanáctníku a pozitivitě Helikobaktera považujeme tuto bakterii jako příčinu vředu. Její přeléčení je tedy důležité. Léčbu takzvanou trojkombinací (amoxicilin + klaritromycin...

Menstruační potíže při Crohnově chorobě

Dotaz, 30. 7. 2020

Dobrý den, od r. 2017 mám diagnostikovanou Crohnovu nemoc, léčba Imasup, dlouhodobě klidová fáze, žádný průjem, ale během posledního roku mám vždy během menstruace krátkou a velmi silnou bolest před vyprázdněním. Poté si dojdu na toaletu a bolest zmizí. Jedná se o další z příznaků Crohnovy nemoci nebo je potřeba situaci více řešit? Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 8. 2020

Vzhledem k pravidelné vazbě obtíží na menstruaci asi spíše nepůjde o příznak Crohnovy nemoci, ale návštěvu u svého gastroenterologa si raději naplánujte a ubezpečte se o tom, že u Vás Crohnova...

Biologická léčba

Dotaz, 21. 7. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mam nárok na biologickou léčbu. Trpím lupenkou od 17 let. Teď trpím crohnovou chorobou od roku 1998 se s ní léčím. Od nového roku 2020 mám potíže s dechem a levým kolenem. Slyšel jsem, že by mi pomohla biologická léčba. Je mi 64 let a nevím jestli na ní mám nárok. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 28. 7. 2020

Nárok na biologickou léčbu nevzniká automaticky tím, že máte diagnosu Crohnovy nemoci nebo lupénky a ani obou dohromady. Pokud jde o lupénku, ta má své indikace, které Vám zodpoví Váš kožní...

Crohnova choroba a těhotenství

Dotaz, 4. 7. 2020

Dobrý den, M. Crohn mám již 7let, po celou dobu prakticky bez obtíží v remisi jen na Pentase. Nyní byla kontrolní koloskopie s přiměřeným nálezem jen v céku ale enteroklyza na MR ukázala mírné rozšíření střevní stěny v céku a kolem zánětlivé uzliny. Calprotectin ze stolice se mi drží kolem 1500. Byl my nasazen Budenofalk cca měsíc. Zjistila jsem těhotenství jsem na samém začátku. Je možné Budenofalk užívat dále v těhotenství? Aniž bych se musela bát VVV? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 7. 2020

Dobrý den, ano, Budenofalk můžete užívat dále. Každopádně ale informujte svého gastroenterologa o Vašem těhotenství a svého gynekologa, že máte Crohnovu nemoc a s oběma lékaři všechny eventuelní...

Léčba Ulcerózní kolitidy v ČR

Dotaz, 1. 7. 2020

(Dotaz přeložen z Angličtiny) Dobrý den, mám dotaz ohledně léčby Ulcerozní kolitidy (respektive také primární sklerozující cholangitida). Chtěl bych se přestěhovat za mou přítelkyní do ČR. Momentálně jsem léčen v Anglii lékem vedolizumab. Bohužel, nevím na koho se obrátit, abych zjistil, zda je v ČR tento lék dostupný. Také bych se chtěl zeptat, zda byste věděla, jak prvotně postupovat při přestěhování do ČR (např. jaké doktory navštívit ohledně ulcerozní kolitidy, apod.). Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 13. 7. 2020

Vedolizumab je v ČR dostupný, na našich webových stránkách pracovní skupiny www.ibd-skupina.cz jsou centra biologické léčby, kam se dle místa bydliště v ČR můžete obrátit.

IIBD

Dotaz, 1. 7. 2020

dobrý den, již zhruba půl roku trpím na časté bolesti břicha - plynatost, nadýmání, někdy řidší stolice až průjem, bolest žaludku a opravdu velmi hlasité zvukové projevy z břicha (hlavně po jídle) z oblasti střev Někdy mě to budí i v noci! celiakie vyloučena alergie vyloučeny S-ANCA negativní S-ANA negativní gastroskopie - mírný biliární reflux dostala jsem URSOSAN, který ale nemám pocit, že zabírá může to být IBD? jsem už dost zoufalá, jelikož potíže vůbec nemizí a nikdo mi nedokáže říct, v čem je problém!

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 13. 7. 2020

Dobrý den, jen na základě těchto údajů přesněji nelze určit, v čem je problém, může se jednat o funkční obtíže, ale jistě by nebylo chybou dovyšetřit i tlusté střevo. Pokud jsou negativní veškeré...

Bezpečnost léku v těhotenství

Dotaz, 28. 6. 2020

Dobrý den, léčím se s Crohnovou chorobou 7 let, užívala jsem jen Pentasu 2g 1-0-1, nyní po kontrole na MR enteroklyzy zjištěno rozšíření stěny střeva v céku se zánětlivými uzlinami. (Jinde postižení prakticky již není znát, kolonoskopie s přiměřeným nálezem). Jsem bez somatických potížích, KO přiměřené hodnoty, ale Hodnota calprotectinu ve stolici je kolem 1500, Mám nasazen Budenofalk 9mg ale zjistila jsem těhotenství, jsem v samém začátku, můj internista mi radil, že by Budenofalk neměl být problém ale že ho mohu i vysadit abych měla jistotu. Vím že těhotenství naopak prospívá ale mám obavy aby u mě třeba nedošlo ke stenóze nebo píštěle, nebo u miminka k nějaké vadě. Prosím jaký je Váš názor na Budenofalk a těhotenství? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 13. 7. 2020

Budenofalk je v těhotenství naprosto bezpečený lék, nemáte se vůbec čeho obávat.

Dědičnost Crohnovy choroby

Dotaz, 23. 6. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká je pravděpodobnost dědičnosti nebo o kolik procent je zvýšené riziko projevu (vzniku-vypuknutí-vzplanutí) crohnovi choroby u potomka? Mám od 14 let diagnostikovanou crohnovu chorobu (K508 Jiná Crohnova nemoc -zasažené celé tlusté střevo) nyní mi je 29 let, přítelkyně je zcela zdravá a ničím takový netrpí. Předem mockrát Děkuji za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 3. 7. 2020

U potomků rodiče s Crohnovou nemocí je cca 5x vyšší riziko, že bude mít také Crohnovu nemoc oproti potomkovi zdravých rodičů. Nicméně dle mého názoru je toto nevýznamné a myslím si, že by to...

Rektální suspenze

Dotaz, 18. 6. 2020

Dobrý den, 2 dny užívám rektální suspenzi. Po aplikaci ji udržím s velkými obtížemi max. 15 minut. Působí to na mě jako klystýr. Má léčebnou hodnotu alespoň to čtvrthodinové udržení? Předem velmi děkuji za odpověď. Alžběta

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 3. 7. 2020

Obávám se, že efekt takové léčby je velmi malý, zkuste se s ošetřujícím lékařem domluvit na jiné (záleží především na rozsahu postižení střeva, asi nejlepší bude perorální léčba).

Bylinkové čaje

Dotaz, 21. 6. 2020

Dobrý den, měla bych jen prosbičku. Užívám azathioprinum, prednison a probiotika. Mohu k těmto lékům užívat i nějaké bylinkové čaje na střeva? Řepík, kopřivu apod? Léky snižuji. Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 23. 6. 2020

Můžete užívat bylinkové čaje, pokud Vám chutnají a dobře je tolerujete. Nicméně zásadní léčebný vliv bych od nich neočekávala, vzhledem k faktu, že máte chorobu, která si vyžádala kortikosteroidní...

Způsob stravování s ulcerózní kolitidou

Dotaz, 17. 6. 2020

Dobrý den, dcera dlouhodobě trpí ulcerózní kolitidou, léčba bez valného úspěchu. Prosím o doporučení způsobu stravování. Přeji hezký, klidný a ZDRAVÝ den.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 23. 6. 2020

Neexistuje žádná dieta, která by měla prokazatelně léčebný vliv na ulcerozní kolitidu. Dcera by měla jíst, co jí chutná a co dobře snáší, samozřejmě s ohledem na zdravou stravu. Zejména v době...

Dotaz

Dotaz, 9. 6. 2020

Dobrý den, syn měl diagnostikovanou UC v 5 letech. Nyní má 13 let, užívá Budenofalk pěnu 1 xdenně a Entocort 6 mg denně už přes 3 roky. Z podpůrné léčby Helicid, Calcichew, Biopron. Léčba se nyní nedaří vysadit. Netrpí bolestmi břicha, ve stolici je občas krev. Hodnota calprotectinu v únoru 1700, na konci března pod 100, Hb 100, Fe 3,8, Ferritin 4,5. Je možné, že během měsíce došlo k takovému poklesu, přičemž léčba se nezměnila. Nebyla by vhodná biologická léčba? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 23. 6. 2020

Váš syn je dítě a já nejsem gastroenterolog-pediatr, u dětí jsou některé postupy mírně odlišné od dospělých. Takže z mého pohledu tato léčba není optimální, laboratorní výsledky nejsou dobré...