Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 10. 2. 2024

Dobrý den, prosím o radu neustálý tlak v levé části břicha od pupíku.obcas cítím že mi to jde až nahoru k žebrům.gastroskopie v pořádku.muj obvod.lekar i chirurgie mne posílají stále na gynekologii ale tam je vše v pořádku.muzou za to prosím střeva?už si nevím rady.bohuzel jsem kuřák,piju pouze vodu nebo ovocné džusy nic perliveho.snazim se jíst pravidelně.porad tlak na stejném místě

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 29. 2. 2024

Dobrý den, provedel bych ještě UZ břicha a následně koloskopii, teoreticky to mohou být projevy divertikulární nemoci střeva. Vyzkoušejte volně prodejný Meteospasmyl cps. 1-1-1

Dotaz

Dotaz, 13. 2. 2024

Na USG som mal tento nález nález "Pankreas zvyšenej echogenity,bez ložiskových zmien,bez
dilatácie vývodu,kauda čiastočne prekryta plynom..Lipidy:S-cholesterol 4,84 nmol/l/S-HDL cholesterol 1,66nmol/l,C-non-HDL cholesterol 3,18,S-LDL cholesterol 2,84 nmol/lS-triacyglyceroly 0,75nmol/l,C-aterogenný index 1,9.S-glukoza5,49 nmol/l.DiabetesvB--HbA1c/NGSP/DCCT/ 5,1%-Glomerulárna filtracia 1,57 ml/s.Výsledky sú z2.2.2024.Mám 78 rokov.
Mám sa nejak znepokojovať?Ďakujem Vl.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 23. 2. 2024

Dobrý den, nemusíme, je to celkem přiměřený nález, ukazuje to, že slinivka je více ztučněla oproti normě.

Dotaz

Dotaz, 11. 12. 2023

dobry den prosim mam dotaz pri posledni kontrole na gastru mi opet praskla zila uz po nekolikate pri odberu dale me malo tekla krev a pred rokem pri hospit. me prask pri kanyle a mam stim problem dodnes ruka boli nemozu zabrat prosim o pomoc pripadne kam se mam obratit dekuji moc za odpoved .....

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 12. 2. 2024

Dobrý den, nejsem angiolog, na toto neumím odpověď erudovaně. Nicméně tzv. "praskací žíly" a problémy s nabráním krve nemusí být projevem žádné patologie a nemoci, někdo to holt takto má.

Dotaz

Dotaz, 10. 12. 2023

Dobrý den do jaké skluzavky se nabírá stolice na Kalprotektin ? Červená s lopatkou nebi jiná?Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 12. 2. 2024

Dobrý den, je to speciální zkumavka na odběr stolice. Průhledná s bílým víčkem, na kterém je odběrová lopatička, nabírá se stolice velikosti vlašského ořechu.

Dotaz

Dotaz, 9. 2. 2024

Dobry den, dcerka ma 8 let, z krevnich testu ji vyslo zvysene WBC, hemoglobin, MCH, RDW, pLatelets, nizky neuthrophills lehce zvysene, glukoza nizka, CRP 49 Normalni hodnoty 0-9, immunoglobulin A 321 vysoky. duvodem navstevy byla ridka stolice po dobu 1-2 mesice a obcasne bolesti briska, ktere ovsem byly pouze pred vyprazdnovanim. byli jsme poslani na gastro a tam byl detailni rozbor stolice, bakterialni, virova, paraziti infekce vyloucena. kalprotektin 659 , c difficile toxin negativni, occult blood fecal positivni. byly doporuceny probiotika a zelezo. za tyden je objednana na endo a colonoskopii. posledni tyden byla stolice normalni. nekdy chodi na zachod jednou az dvakrat denne, stane se ze i den vynecha a jde obden. zajima me vas nazor. jsem ze vsecho nervozni a mam nejen strach s vysetreni ale samozrejme s diagnozy. podle vysledku muzete nastinit o co by mohlo zhruba jit? dekuji moc. hodnoty jez uvadim jsou zrejme jine nez v CR zijeme ve statech.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, bohužel nejsem schopný odpovědet, nejsem dětský gastroenterolog, nicméně hodnota kalprotektinu 659 je hodně vysoká, koloskopii bych udělal

Dotaz

Dotaz, 7. 2. 2024

Dobrý den pane doktore,
třetím rokem se léčím s mikroskopickou lymfacytarni kolitidou a chtěla jsem se zeptat na možnosti léčby.
První rok a půl jsem užívala Cortiment 9 a 2x denně Asacol,situace se zklidnila a léky byly vysazeny. Po dvou měsících od vysazení se mi průjem vrátil zpátky. Nechtěla jsem hned nasazovat Cortiment-po dlouhém užívání už měl nežádoucí účinky-takže jsem 8 měsíců zkoušela veškeré možné alternativy, přes čínskou medicínu po elementární dietu-bohužel bez větších úspěchů. Cortiment při opětovném nasazení již nezabral, zkoušela se krycí léčba s Reasecem a po druhé kolonoskopii se stejným nálezem jsem nyní 7 mesicu na Budenofalk Uno 9.
Mám občas výkyvy, ale jinak léčba zabírá, ovšem bojím se nežádoucích účinků při delším užívání. Paní doktorka mi řekla, že biologická léčba pro mě není schválená a pokud se situace zhorší, tak neví jak dál postupovat, že pacienta jako jsem já ještě neměla. Chtěla jsem se zeptat na další možné způsoby léčby?
Moc Vám děkuji za odpověď

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, máte pravdu v tuto chvíli BL není pro toto onemocnění dostupná, obávám se že možnosti léčby jsou omezené. Vyzkoušejte ještě přípravek obsahující vysoké dávky kurkuminu - vyšlo nyní...

Dotaz

Dotaz, 9. 1. 2024

Dobrý den, chtěl bych se zeptat do jaké délky v cm v konečníku působí čipky Salofalk nebo Prednison, někde se píše že 10-15 cm někde že i více. Děkuji za odpověď

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den z mé zkušenosti max do 15cm

Dotaz

Dotaz, 5. 1. 2024

Dobrý den, na konci listopadu mi byla ze vzorků odebraných při koloskopii potvrzena mikrokopická kolitida. Moje problémy byla únava, na stolice jsem chodila 3-4x denně, byly formované. Byl mi předepsán Cortiment 9mg 1x denně. Nicméně zvládla jsem bezezbytkovou dietou počet stolic stáhnout 1 max.2 denně. Pak se, ale kolem 23.12. něco pokazilo a moje dieta prostě přestala fungovat a stav se pomalu zhoršoval. Nakonec mi 1.1. bylo hrozně špatně od žaludku, vzala jsem si tedy první tabletu Cortimentu. Dnes je to 4.den a počet stolic se upravil na 1 denně a hlavně se konečně změnila barva opět na hnědou. V prosinci byla stolice vždy hrozně světlá až žlutá. Problém je, ale přetrvávající nevolnost. Jelikož mi bylo skutečně zle (žaludek mi úplně plaval na vodě, nemohla jsem jíst a pila po douškách), tak jsem 3.1. navštívila pohotovost. Ještě dodám, že za měsíc prosinec jsem hodně zhubla. Zejména od toho 23.12., jak mi bylo postupně víc špatně (cca 4.5kg - vážím 58,5kg při výšce 167cm).Tam mi vzali jen krev, že CRP 0,2 a zánět to prý není a dali mi neurol (0,25mg). Když jsem si ho vzala, tak mi nevolnost zmizela a já se tak mohla najíst. Druhý den ráno mi, ale opět bylo zle od žaludku. Snažila jsem se to vydržet, ale nedalo se to. Vzala jsem si tedy po více než 24h další tabletu neurolu a po určité době opět nevolnost zmizela a já se mohla opět najíst. Připadám si pomalu jak blázen. Je pravda, že jsem už potom, jak jsem hodně zhubla a bylo mi hrozně špatně byla v hrozném psychickém stavu a trpěla úzkostí. Ale nechce se mi věři, že ta hrozná nevolnost je jen z psychiky... navíc neurol se samozřejmě nemůže brát dlouhodobě, vím, že je návykový.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, teoreticky to může způsobit cortiment - snášenlivost může být horší, teoreticky to může být i projev neurozy. Vyzkoušel bych chvilku cortiment vysadit a pravidelně uživat neurol např....

Dotaz

Dotaz, 4. 1. 2024

Dobrý den,
už dva roky se léčím s levostrannou ulcerózní kolitidou a přes rok a půl v remisi beru každodenně medikaci Asacol1500mg a Imasup50mg. Chci se zeptat, zda při takto dlouhodobém trvání remise není možné vysadit veškerá farmaka a případně zaléčovat jen při atace.
Jsem stále ještě mladá a nechci být na lécích závislá celý život. Chci se tedy zeptat, zda je možnost, že by mohlo tělo s ulcerózní kolitidou fungovat "samo" bez jakékoliv léčby.
Děkuji Vám.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, rozumím otázce, nicméně za současného stavu znalostí, které o tomto onemocnění máme bych vysazení nedoporučoval, riziko relapsu je dost velké, navíc léky které uvádíte jsou dobře...

Dotaz

Dotaz, 4. 1. 2024

Dobrý den, pane doktore. Posledního půl roku mám stále zažívací problémy. Vše začalo cca kolem července toho roku občasným picháním v podžebří - místa se různé střídala jak na pravé tak i na levé straně. Začátkem srpna se přidalo strašné pálení žáhy, po požití prakticky čehokoliv. Později i zahlenění a pocit knedlíků v krku. Objevily se i opary u rtů. Byla jsem na vyšetření na ORL,, kde byl zjištěn lehce podrážděný jícen. Nasazen Helicid 2 x denně na 6 týdnu. Mou praktickou lékařkou mi byla odebrána krev (krevní testy i na slinivku) a byla jsem odeslána na ultrazvuk břicha. Ve zprávě mám napsáno jako záver normální nález dutiny břišní, slinivka spíše atroficka. Musím uvést, že se 20 let léčím s cukrovkou 1. typu na inzulínu ( fiasp, toujeo) a dále se štítnou žlázou beru euthyrox 100 mg. Na Endokrinologii jsem byla v říjnu, dělán ultrazvuk a také vše v pořádku. Ještě se léčím s vyšším krevnim tlakem, beru Tezeo 40 mg. Pálení záhy po léčbě Helicidem ustalo, občas cítím lehke pálení v krku např po skleničce vína. Trápí mě teď ale nadměrná plynatost, bublání ve strevech, silně zapáchající vetry, píchání v podbřišku, stolice většinou normální, občas lehce průjmovita. Normální barvy, někdy mi přijde že s příměsí hlenu. Bez krve. Občas mě svědí konecnik. Už si nevím rady, chystám se znovu ke své obvodní lékařce, ale mám strašné obavy z rakoviny. Můžete prosím poradit o co by se mohlo jednat? Je mi 38 let. Dekuji

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, mohl by se jednat o projevy střevní dysmikrobie, zvážil bych nasazení Normix 400 1-0-1 na 2 týdny, pokud nebude efekt tak bych doplnit koloskopii a gastroskopii.

Dotaz

Dotaz, 30. 12. 2023

Dobrý den prosím o informaci zda je možné brát cbd spolu s biolecbou na ulcerozni kolitidu děkuji Vladimír

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, je to možné

Dotaz

Dotaz, 27. 12. 2023

Dobrý den. Po vyšetření na CT a koloskopii mi byla diagnostikována divertikulitida esovité kličky. Beru léky Duspatalin a Omeprazol. Bohužel křeče a bolesti břicha neustávají, naopak se stupňují. A s tím i občasné průjmy. Od PL jsem obdržel zprávu, že se to léčit nedá. Bohužel ale jsou bolesti tak nepříjemné, že bych rád věděl aspoň jakou stravu mám jíst, čemu se vyhýbat a pod.
Či zda opravdu musím takto trpět v bolestech a není nějaká léčba ?
V minulosti jsem měl vředy, včetně dvanáctníku a jakousi bakterii. Helio... ?
Moje maminka zemřela v 53 letech na něco podobného.
Můžete mi prosím poradit, případně nasměrovat. Předem mockrát děkuji. Vše dobré. Lumír

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 5. 2. 2024

Dobrý den, ja bych nasadil antibiotika Normix 400 1-1-1 na týden a případě efektu tuto kůru opakovat každý měsíc asi na půl roku + bežná opatření jako dostatek vlákniny, tekutin, pohybu. Pokud...