Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Léčba střevního zánětu

Dotaz, 6. 6. 2022

Dobrý den, děkuji za tento web a že se na Vás můžu obrátit. Před pár dny mi byl diagnostikovan střevní zánět. Ukázaly to testy ze stolice. Vyšetření žaludku bylo v pořádku. Břicho se mi začalo divně nafukovat na podzim minulého roku, tak jsem to pozorovala a vyloučila některé potraviny. Pak mi došlo, že to nejvíc zhoršuje psychické vypětí a stres... Poslední dobou jsem cítila nepříjemné píchání v levém podbřišku. Ultrazvuk negativní. Paní doktorka mi předepsala Prosulpin 50mg 2x denně. Že to pomůže vyléčit ten zánět. Ale podle příbalového letáku to na mě působí spíš jako lék na depresi - laicky řečeno. Můžete mi působení toho léku více objasnit prosím? A můžu léčbu podpořit ještě něčím jiným - probiotiky, stravou atd? Také jsem narazila nápoj Vitestin. Moje maminka mi ho pořád doporučuje, ale žádné problémy s trávením nemá. Tak se chci také radši zeptat. Děkuji mnohokrát za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Z Vámi uváděných obtíží a nastavenou léčbou se domnívám, že trpíme tzv. dráždivým tračníkem, což se dá popsat jako stav, kdy pacientů mají vyšší vnímavost k rů...

Zelená stolice

Dotaz, 4. 6. 2022

Dobry den,mam dotaz ?Mela sem zelenou stolici a pak do cerna asi tyden .Lecim se s antidepresiva xanax SR a prothiaden a na spani .Eutorix 50mg pulka,dibetes 2 jsem na diete.Jatra beru lagozu.Reflux beru helicit.Nevim z ceho to muzu mit. S pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den, černé zbarvení stolice mohou způsobovat různé stavy - často různé druhy potravy - např. borůvky, event. to mohou způsobovat některé léky jako třeba preparáty obsahující železo. V těžších...

Postup kolonoskopického vyšetření

Dotaz, 3. 6. 2022

Dobrý den, do určité míry jsem nepociťovala téměř nic, ke konci vyšetření,jako když sonda narazí do slepé uličky,asi 20x ,velká bolest, sestra mi tlačila na levý podbřišek, ať to rozdýchám, ...měla jsem pocit, že se ani dál sonda nedostala, čím to bylo? Lékař mi nic nevysvětlil.

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den, místo které popisujete se nazývá rektosigmální přechod což je hranice kde končí konečník a začíná esovitá klička. Je to místo, kde je typicky ostrý ohyb a při koloskopickém vyš...

CDED dieta

Dotaz, 1. 6. 2022

Dobrý den, zajímá mě CDED dieta, musí se k této dietě užívat Parciální enterální výživa (PEN) ? Například Modulen nebo Nutridrinky? Můj lékař mi jí doporučil jako vyzkoušenou redukční dietu při Crohnově chorobě. Jsem nyní v klidové části nemoci bez bolestí a krvácení. Díky za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den, CDED dieta je založena na tom, že ze stravy je eliminována řada potravin, které by mohli zhoršovat složení střevního mikrobionu a tím zhoršovat projevy onemocnění. Pokud máte r...

Bakterie Clostridiem

Dotaz, 31. 5. 2022

Dobrý den , myslíte ze by jse mohlo jednat o bakterii clostridiem i když jsem zcela bez průjmu?, stolice má napůl tvrdou konzistenci(jak kozi bobky a bývá normálni světle hnědé barvy)a druhá polovina stolice je(konzistence podobne zubní pastě a má vždy světlou-žlutou konzistenci a stolice divné zápacha a je přítomen hlen, Dekuji za odpoved

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den, clostridiová kolitida je typicky vodnatá typicky zapáchající stolice, která typicky vzniká u pacientů, kteří mají za sebou anamnézu nedávného používaní antibiotik, nebo mají jiný...

Používání VSL 3

Dotaz, 30. 5. 2022

Dobrý den přeji. Můj dotaz se váže na produkt: VSL#3..Zajímalo by mne zadli jsou tyto probiotika vhodná i pro pacienty kteří jsou ve fázi autoimunitního onemocnění štítné žlázy? Zároveň by mne zajímalo jestli tyto konkrétní porobiotika jsou v synergií s autoimunitním protokolem, který se snažím dodržovat. Poz./ AIP znamená v kostce : Po určitou terapeutickou dobu žádný ani v stopovém množství cukr, lepek, mléčné výrobky, balené chemizujici potraviny a poživatiny obsahující škrob atd... Předem děkuji za Vaši zpětnou vazbu a případně nasměrování na vhodnou alternativu.

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den, VSL 3 probiotika jsou vhodná i pro pacienty s autoimunitní zánětem štítné žlázy. Tento konkrétní preparát (stejně jako většina ostatních probiotik, která jsou ve formě kapslí)...

Následky antibiotické léčby

Dotaz, 28. 5. 2022

Dobrý den pane doktore.je mi 29 let.Zhruba před 3 měsíci jsem prodělal zánět močových cest ,pracuji v zahraničí a zde jsem byl přelecen ATB značky Furadantine MC 100mg..Problémy po týdnu odeznely ale týden na to mi začalo byt divné od břicha divné pocity v břiše a světla stolice 1-2x za den .Dále sem byl poslán svým obvodnim lékařem na testy z Krve a moči - slabý nález z krve infekce zaludek-jicen ze prý to nic není..a dostal sem nolpazu 40mg.Problémy přetrvávají .Poté mě poslal na Gastroskopii a sono břicha -také vše v naprostém pořádku..Stery z konecniku také v pořádku.Momentálně sem cca 3 měsíce od preleceni ATB a moje problémy stále přetrvávají - občasné slabé bolesti břicha nebo tlak v břiše na levé straně pod zebry a divny pocit v břiše s občasným skrudlani v břiše(myslím si ze ve strevech) ,světla stolice přetrvává s hlenem , 1-2x/den.Jsem celou dobu bez teplot a bez zvracení.Doporucil by jste mi prosím nake jiné vyšetření co dále podstoupit nebo o jaký problémy by se mohlo jednat.. mockrát Dekuji .

MUDr. Štěpán Peterka, 30. 5. 2022

Dobrý den, myslím, že Vaše obtíže budou souviset se střevní dysmikrobií v důsledku antibiotické léčby. Doporučil bych vysadil nolpazu a nasadit kvalitní probiotikum např. bioprom. Pokud by obt...

Rakovina kůže z důsledku léčby

Dotaz, 22. 5. 2022

Dobrý den, začal jsem užívat lék Imusap na ulcerozní kolitidu a mám z tohoto léku velké obavy. Tak bych se chtěl zeptat po jak dlouhé době užívání vzniká riziko vzniku rakoviny kůže a jestli musím v létě nosit dlouhé rukávy, kalhoty a mazat se ochraným krémem abych se chránil před sluncem. Druhá věc se týká covidu, je velké riziko že budu náchylný k těžkému průběhu? Je vhodné uzivat alespoň k této léčbě vitaminy C a D? Má biologická léčba stejne rizika nebo je k telu šetrnější nez Imusap? Děkuji mockrat za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 24. 5. 2022

Dobrý den, Ano, data ukazují, že léčba imuranem může zvyšovat riziko vzniku nádorových onemocněních, nicméně narůst tohoto rizika je ve vyšším věku - cca od 50-60 let. Předpokládám, že jste mladší paci...

Krev na toaletním papíře

Dotaz, 9. 5. 2022

Dobrý den, je mi 16 let a cca před 3 měsíci mi byla diagnostikována UC - proběhla léčba kortikoidy, které už neberu, beru nadále Pentasu, Imuran a Calcichew. Chtěl bych se zeptat zda se může jednou za čas vyskytnout na toaletním papíře vyskytnout nepatrné množství krve, například jednou za měsíc na dva/tři dny, ale pak krev zase sama vymizí a zajímá mě zda je něco špatně nebo to nemám zatím řešit. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 9. 5. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz Zde zaleží a celkovém kontextu celkového stavu a výsledky laboratorních vyš. Nicméně dle Vašich sdělení máte léčbu nastavenou dobře. Myslím, si že tak jak ty ob...

Výsledky kolonoskopie

Dotaz, 2. 5. 2022

Dobrý den chci se zeptat byl jsem dnes na kolonoskopii a ve zprávě píšou závěr zánětlive změny celého trakcniku erozivni kolitida nejasné etiologie, rekt vřed, ad histologie vnitřní hemoroids můžete my prosím visvetlit co to znamená tak a bych to pochopil dekuji

MUDr. Štěpán Peterka, 3. 5. 2022

Dobrý den, Velmi pravděpodobně Vám byla dnes diagnostikován nespecifický střevní zánět pravděpodobně typu ulcerozní kolitidy. Je nutné další došetření a poté sledovaní gastroenterologem. S pozdravem

Hlen ve stolici

Dotaz, 2. 5. 2022

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat, již 2 měsic mě trápí hlen ve stolici, někdy je žlutý někdy hnědožlutý. Je v kažďé stolici. Stolici mám pravidelnou jen když jsem ve stresu jdu vícekrát a stolice je měkčí, převážně mám, ale tuhou stolici. 1x -2x denně. Hlenu jsem si všimla po nasazení ABKM diety kvůli dceři. Jsem 4 mesice po porodu. Ze dne na den jsem vyradila vse zivocisného puvodu krom veproveho masa. Vyradila jsem i ovoce zeleninu. Asi po 4 dnech teto diety jsem si vsimla pruhledneho hlenu. Pote hlen byl na kazde stolici a jiz byl zluty az hnedozluty. Zkousela jsem i probiotika bez efektu. Nyni uz jim i jablka, banany i mrkev a kureci maso. Postupne budu zazarovat dalsi suroviny. Byla mi brana krev zjisteny zvysene jaterni testy. ( za mesic jdu na kontrolu na hepatologii budou delat detailnejsi odbery + fibroscan) Udelano sono bricha, zjistena steaoza jater, sludge ve zlucniku jinak vse v poradku. Vyter z konecniku take v poradku. Byla jsem na proktologii pred mesicem,zjisteny hemeroidy prvniho stupne + myslim trombon? Hleny jsem lekari zminila rekl at neresim. Dale jsem kvuli jinym problemum byla pred rokem a ctvrt na kolonoskopii i gastroskopii. Vse v poradku streva cista. Nyni vsak hleny jdou i bez stolice dnes 4x vetsi mnozstvi hlenu, kdyz zatlacim na wc , kdyz jsem.sla po 4 na wc v hlenu byly nitky krve. A take jsem si vsimla, ze od te doby mam ve stolici takove cerne miniaturni tecky a dnes byly 2 i ve dvou hlenech. Rikala jsem si jestli to nemuze byt nejaky parazit? OL bude delat i vysetreni na parazity. Jinak me nic neboli, zadne dalsi problemy nemam, jen me boli jeden kloub, ale to stim nejspis nesouvisi. Mam obrovsky strach z rakoviny, OL mi rekla ze rakovina to neni, kdyz jsem byla pred rokem na kolonoskopii i gastroskopii vse bylo v poradku a streva krasne cista, tak me moc na dalsi kolono posilat nechce. Ale ja uz si nevim rady a moc me to trapi, byla mi doporucena i chlorella ricni, jen tu nemuzu kvuli kojeni. Jiz jsem z teto situace zoufala, ,, bojim" se chodit i na zachod jsem ve stresu. Jeste je mi 29 let. Co myslite, ze to muze byt? A podstoupil byste kolonoskopi/ gastroskopii? Mockrat dekuji a preji prijemny den.

MUDr. Štěpán Peterka, 3. 5. 2022

Dobrý den, myslím si že rakoviny se bát nemusíte. Soudím tak podle poměrně nedávné koloskopie a gastroskopii. Vyšetřeni jaterních testů a elastografii jsou správná ale s Vašimi problémy to s...

Bolesti břicha

Dotaz, 25. 4. 2022

Dobrý den Měl bych dotaz Trápí mě bolesti celého břicha i pod bříškem A cítím jako by se mi to břicho zahřívalo a jako by mi něco to briše praskalo nebo něco takového A jakoby min na tykala nějaká tekutina do varlat pokaždé jak to cítím to prasknutí břiše můžete mi poradit co s tím děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 25. 4. 2022

Dobrý den, Vámi uváděné symptomy jsou dost nespecifické, doporučuji začít s fyzikálním vyšetření, anamnézou cestou Vašeho praktického lékaře a pak do vyšetření cestou gastroenterologické ambulance. Blíže Vá...