Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Bolest v levém podbříšku

Dotaz, 12. 5. 2021

Dobrý deň prajem, úvodom by som sa Vám chcel poďakovať za túto Vašu poradňu Dlhodobo trpím bolesťou v ľavou podbrušku (cca 2 alebo 3x ročne také akútnejšie bolesti v trvaní cca 2 týždne vzdy, je to už qj takých min 5 rokov, doteraz liečené len s Meteospasmylom ako syndróm daždivého hrubého čreva), hlien v stolici a počas bolestí má stolica taký iný divný zápach. Inak sa liečim aj na GERD s Helicid 20 po gastrofibroskopii, v prípade potreby este aj Asketon tbl. Momentálne sú zasa bolesti (posledné boli v 02/2021), liečené po 1 noci na Chirurgii (krv, leukocity v norme), infúzie boli 24 hodin spasmolytika a niečo od bolesti a hladovka. Potom ma pustili domov a mal som na 7 dni Normix pre podozrenie na Divertikuly (3x2tbl). V 04/2021 som bol na CT chrbtice kde boli nájdené náhodné divertikle na ľavom colone (bez ďalšej specifikacie) teraz zasa nastala tato bolesť, zahajil som hladovku a po 3 dňoch hladovky som bol u gastroenterologicky na odberoch krv, prehmatat brucho (mierna palpacna citlivosť v ľavom podbrusku) a taktiež sono. Je možné že by boli krvné odbery CRP, Leukocity a vlastne všetko v norme a mal by som zapálené divertikuly-divertikulitydu? Pre podozrenie s Divertikulitydy mi aj tak dala teraz preventívne gastroenterologička Normix 3x2tbl na 7 dní a dg v správe Dyspepticky crevny sy. Moja doktorka sa vyjadrila tak, že keď vyšli krvné odbery crp, leukocity atd negat, tak by to nie je divertikulityda. Je to tak prosím? Ďakujem za Váš názor a príp ďalšie odporúčanie ako postupovať ďalej. Kolonoskopia mi bola robená cca tých 10 rokov dozadu, nebolo vyšetrené celé črevo, vek mám 37 rokov, poruchu bunkovej imunity, astmu, sezonne alergie, GERD.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Dobrý den. Diagnosu dráždivého tračníku gastroenterolog udělá až na základě toho, že nic nenalezne při komplexním gastroenterologickém vyšetření - a do toho patří určitě zobrazení CELÉHO t...

Plynatost

Dotaz, 12. 5. 2021

Dobrý den, již přes dva měsíce se potýkám s diskomfortem v oblasti střev. Občas průjem. Občas nepříjemná plynatost. Prostě...není to ono. Zkoušela jsem probiotika. Omezila jsem lepek a laktózu. To mi přišlo, že se to trošku zlepšilo. Snažím se jíst zdravě. Ale pořád to není zcela ono. Vše se spustilo nejprve v prosinci po prodělaném covidu, pak jsem měla zcela klid. A nyní po očkování na covid. Minulý rok jsem zažila velké stresy a psychicky náročné situace. Zhoršuje se to vždy, když jsem ve stresu, nevyspalá, unavená. Na spoustu věcí jsem sama a od rána jedu ve velmi vysokém tempu. Stolici mám normální, ale pociťuji velkou plynatost a celkový diskomfort. Děkuji za odpověď. L

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Dobrý den, tak trochu se nabízí, že jde o psychosomatické potíže, sama to i tak trochu asi cítíte. Určitě si ale dojděte minimálně ke svému praktikovi a domluvte se s ním na odeslání i ke kolonosko...

IBD

Dotaz, 9. 5. 2021

Před lety neurčený IBD po řadě měsíců bolestí. Pak léta v remisi. Před 2 lety kontrolnï colono a gastroskopie, zasaženy vzestupný a sestupný tráčník a sigmoideum, ne příčný a konečník. Spíše fokální, než difúzní nález. Průjmy málo, spíš zácpy, obtížné vyprazdňování i když stolice měkká. Trvale Salofalk 2-0-2 800mg enterosolv. tablety. V minulém týdnu nějaká stravovací chyba, nebo střevní infekce, zvracení jednu noc, průjmy, středně silné poté bolesti levém dolním kvadrantu, daleko horší odchod, ale neustálé nucení, nafouknutí, 10 drobných stolic denně. Jsem na PN. Nasadil jsem SOS Budenofalk pěnu, podle dlouhodobé dohody s mojí GE (ale ta má delší dovolenou a objednací lhůty 3m).Ráno ta pěna pomůže do prvního jídla, večer je to už hodně nepříjemné. Dá se dělat víc? (50 let, 120 kg,DM2 inzulín).

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Je dost možné, že došlo k dalšímu vzplanutí střevního zánětu, tak jak se to někdy i po letech klidu stává. Budenofalková pěna dosahne při ideální aplikaci maximálně do 50cm, ale je možné, že...

Bolest levého podbříška

Dotaz, 6. 5. 2021

Dobrý den. Vážená paní doktorko, prosila bych Vás o názor. Delší dobu trpím dyskomfortem v oblasti levého podbřišku, nejedná se o silné bolesti nebo křeče, spíše určitý pocit nepohody a lékaři píší do zprávy "mírná palpační citlivost". Stolici mívám ráno , řekla bych bez konzistence, nejde o klasický tvar, ani není vodová, ale neřekla bych, že se jedná přímo o průjem, protože vícekráte denně nechodím. Z důvodů tohoto dyskomfortu jsem byla odeslána nejdříve na UZ břicha, (3.3. 2021), kde lékařka diagnostikovala "útvar v MP", dalším gynekologickým vyš. byl potvrzen jako hemoragická cysta, která dle dalšího gyn. vyš. měla již prasknout , být nepřítomna. Dyskomfort v podbřišku však stále přetrvává, tak netuším, zda se může ještě stále jednat o následek té cysty nebo střevní problém. Lékař dále provedl kvantitativní vyšetření imunochem. testem na okultní krvácení, kde hovořil o "nízké pozitivitě". hodnota byla 20 ug/g. Další věc je, že asi půl roku procházím poměrně stresujícím obdobím, na podzim jsem se stěhovala a nosila tašky s různě těžkými věcmi, lékař také hovořil o možném přetížení břicha, jsem objednaná na kolonoskopii, pozitivní nález okul krvácení je pro mne další stres, přestože lékař hovoří o tom, že ta koncentrace tam není vysoká. Zjevnou krev ani hlen ve stolici nepozoruji, chut k jídlu mám menší spíše ze stresu. 3.3. mi byla odebíraná krev na CEA. výsledek byl 0,4. Tentýž den UZ břicha, kde lékařka kromě cysty nepsala o jiném nálezu. 7.4. mi byly dělány testy na KO plus diff - bylo to v pořádku, jen velmi mírně (o jednu jednotku) byly zvýšeny neutrofily, FW v normě, lipasa, amylasa -v normě. Co by,prosím, mohlo být příčinou obtíží? Mám se obávat koncentrace hemoglobinu 20 uq/g ve stolici? Děkuji za Váš názor a jsem s poděkováním.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Dobrý den, neuvedla jste svůj věk, ale z tohoto souboru příznaků a různých výsledků vyplývá jediné - je třeba provést kvalitní gastroenterologické vyšetření . Kolonoskopie už je v plánu, t...

Divertikulitida a lymfocytární kolitida

Dotaz, 4. 5. 2021

Dobrý den, Léčím se na gastroenterologii s divertikulitidou a lymfocytární kolitidou. Koloskopii jsem absolvoval v lednu 2019. Léčba: antibiotika, Salofalk, Budenofalk. Naposled jsem dostal Salofalk 1500 mg a součaně Budenofalk 9 mg na 3 měsíce. Po dobrání Budenofalku se ale problémy vrátily - průjmy až 10x denně ( i v noci). Po poradě s lékařem jsem začal užívat před 14 dny dále Salofalk 1500 mg a Budenofalk 6mg denně. Z toho Budenofalk na měsíc a po měsící už jen 3 mg. Salofalk do podzimu. Problémy trochu ustoupily ale stále mám průjmy , tak 5x denně. Otázka: Je nějaká šance na zlepšení? Jaká by mohla být další léčba? Je vhodné užívat nějaké přípravky proti průjmu? Existuje nějaká dieta? Děkuji. S pozdravem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 5. 2021

Dobrý den, já bych v této situaci asi vyzkoušela Normix 2-0-2 několik týdnů s opakováním této "desinfekční kůry" i 2-3x ročně. Pravděpodobně dochází u Vás k tomu, že v divertiklech se pomnoží nějaké...

Hlenovitá stolice kojence

Dotaz, 3. 5. 2021

Vážená paní doktorko, do jaké míry podle vašeho názoru řešit hlenovité stolice kojence? Vím, že je to u kojenců celkem časté, ale syn (7 m) vylučuje hlenů opravdu hodně, odhadem až množství polévkové lžíce denně, téměř od narození. Byla nějaká období, kdy téměř vymizel, dlouhodobě je ale stále hojnější a patrnější. Nejspíš jde z vyšších "pater" střev - první denní stolice bývá bez hlenů, pokud ale kaká víckrát, dočkáme se i rosolovité téměř bezbarvé nebo bělavé... krev byla díkybohu jen párkrát a stěží pozorovatelná okem (u jeho starších bratrů jsme měli krvavé epizody, proto jsem na pozoru; vyrostli z toho, příčina nejasná). Zato se občas objevuje vyrážka na tváři. Snažila jsem se vypozorovat příčinu alergického původu, držím dlouhodobě preventivně dietu při ABKM, ale bezvýsledně, moc se to nezlepšuje, příkrmy to také neobjasnily... Měl teď asi na 3 týdny dětská probiotika (lact. Reuters), podle mě bez efektu. Jsem z toho nervózní, především netuším, do jaké míry je něco takového fyziologické. Netuším, zda zkoušet eliminační diety, investovat do probiotik nebo prostě čekat a do kdy. Poradíte? Byla bych moc ráda. Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 5. 2021

Dobrý den, tady Vám bohužel neporadím, nejsem dětský gastroenterolog. Proberte to nejdříve s Vaší dětskou lékařkou a nechte se od ní odeslat případně na dětskou gastroenterologii. Můžete zkusit...

Kolonoskopie

Dotaz, 1. 5. 2021

Dobrý den. Chtěl bych se prosím zeptat zda - li je kolonoskopie dostatečnou zárukou vyvrácení nemoci. Přímo se jedna o Crohnovu chorobu ze které mám strach. Sice netrpím průjmy, ale už přes dva měsíce mě bolí v oblasti břicha. Trpím plynatostí a spíše cítím tlak než bolest. Někdy je bolest v levé části pod žebry a někdy naopak v levné dolní části po pupíkem. Na kolonoskopii mi bylo řečeno, že se o chrohnovu chorobu nejedná, pouze Dolichosigma a dolichochocolon a dva drobné polypy, které jsou hyperplastické. Prosím o radu, jestli je kolonoskopie dostatečná odpověď. Jsem objednán na CT vyšetření, které je napsané na oblast břicha a tak se bojím, aby nevyšetřili pouze žaludek a okolí. Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 5. 2021

Dobrý den, u Crohnovy nemoci jen kolonoskopie na vyloučení diagnosy nestačí. Crohnova nemoc se může vyskytovat nejen na tlustém střevě (to vyšetří kolonoskopie), ale i na tenkém střevě, žal...

Bolest v podbříšku

Dotaz, 28. 4. 2021

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zvláštní bolesti v pravém podbříšku. Jedná se o tlak a někdy i o chvilkou pichlavou bolest. K tomu se přidává kručení v oblastí střev, občasná nevolnost, ale bez zvracení. Stolice je užší než jsem zvyklá a střídá se občas zácpa a občas ne úplně tuhá stolice, ale ani řídká. Na toaletním papíře jsem dvakrát zaznanamenala hlen, ale nebyl úplně bílé barvy. Krve jsem si ve stolici nevšimla. Problémy přetrvávají už měsíc. Byla jsem již 2x v nemocnici, kde mi poprvé odebírali krev, moč, provedli CRP test a prohmat břicha a ledvin. Testy byly v pořadku a bylo mi řečeno, že nic k operaci nenalezli. Podruhé mi opět byla odebrána krev, moč, byl proveden rentgen a prohmat břicha a vyšetření konečníkem. Výsledky byly, ale opět v pořádku a opět nic k operaci. Byla jsem odkázána na svou praktickou lékařku, aby mi vystavila žádanku na ultrazvuk břicha. Z hlediska gynekologického jsem zřejmě v pořádku, byla jsem na prohlídce a vše bylo v pořádku. Je mi 22 let. Žádné střevní onemocnění jsme v rodině neměli. Oba dědečkové měli, ale rakovinu. Ovšem ne ve střevech. Vím, že vše ukáže vyšetření, ale i tak by mě zajímalo o co se může jednat. Mám se obávat nejhoršího? Předem děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 5. 2021

Nejhoršího se určitě obávat nemusíte. :) Pravěpodobně jste vystressovaná a psychika se Vám odráží tímto způspbem do střev. V každém případě byste ale měla projít kvalitním gastroenterologickým...

Reflux

Dotaz, 28. 4. 2021

Dobrý den je mi 33 let,mám dotaz...zhruba před 4 měsíci jsem měl žaludeční potíže při požití alkoholu,léčím se na reflux byl mi diagnostikován na gastroskopii...jelikož mi pak týden bylo bídně rozhodl jsem se držet dietu vynechal sem alkohol,bublinkové nápojé a tučná masa a zhubl jsem z 87,5 asi na 82 kg,jenomže poslední dva měsíce mám nespecifické střevní problémy ,,trápí mě nadměrná plynatost,nadýmaní a hlen ve stolici která není průjmovitá...spiše tužšího charakteru ale stane se mi že ráno mám stolici normalní a o 2 hodiny později mě to nuti na stolici a jde to ze mě velmi z těžka a malé množství a hodně uzká je občas stolice...jsem ted ve stresu takže je asi možné že to může být i tím někdy se mi zdá že to vyprovokuje nějaké jídlo protože nutkání na stolici mě někdy přepadne i v 9 večer ..dělal sem si test na celiakii negativní ...ultrazvuk břicha byl v pořádku jen byla málo přehledná slinivka z důvodu plynatosti ale orientačne prý nebyla zvětšena ..krevní obraz v pořádku ..ted mě čeká kolonoskopie ..občas mám takové pícháni ve střevech břicho na pohmat mám měkké,na nechutenství netrpím akorat když mě přepadne nadýmaní tak ta chut je snížená ale potom se najím ..už se nevím rady co by to mohlo být děkuji za odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2021

Dobrý den, je dobře, že je v plánu kolonoskopie. Ta mnohé objasní. Jestli bude kolonoskopie v pořádku a potíže nepřejdou, pak bude potřeba doplnit celkové gastroenterologické vyšetření - čili doplni...

Bolest v oblasti břicha

Dotaz, 28. 4. 2021

Dobry večer. mám velke bolesti břicha kolem pupka a aj dalej po každé ked se na jim. Posilaji me na CT kolografii u pacientky . kde opakovaně neuplná koloskopie upro v.s.dalichosingma. ale vysiký kalprotektin bolsti řicha. prosím o radu a pomoc děkuji spozdravem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2021

Dobrý večer. Bolesti břicha nejasného původu a vysoký kalprotektin si zaslouží jistě důkladné gastroenterologické vyšetření, ke kterému patří i celková kolonoskopie. Není-li ta technicky mož...

Dotaz

Dotaz, 21. 4. 2021

Dobrý den paní doktorko, opět se na Vás obracím s dotazem ohledně mých zažívacích problémů trvajících již rok a půl. Řešili jsme spolu již v 1/2 října 2020, kdy jsem byla ve fázi po UZ břicha, gastro vyšetření, kolonoskopii (nespec.zánětlivé změny v term.ileu aftoidního charakteru, biopsie, ta nic neprokázala-nespecifická).....Problém ohledně škrundání ve střevech a občasné bolesti břicha stále neustoupil, tudíž jsem letos opět navštívila gastroenterologii. Pan doktor mi nasadil na 3 týdny ATB Normix (03/21), s tím, že když obtíže do 2 měsíců neustoupí provedeme CT tenkého střeva a opět kontrolní kolonoskopii a kontrolu hodnoty kalprotektinu. Kontrola nyní proběhla, ATB na škrundání ve střevech nezabrali, pouze ustalo říhání. Kalprotektin se po ATB snížil z 253 na 144. Pan doktor tudíž konstatoval, že CT již v tomto případě není potřeba, ani kontrolní kolonoskopie (ta byla provedena v 04/20) a rovnou mi sdělil diagnózu "lehčí CN s postižením term.ilea" a předepsal lék Pentasa Sachet (1-0-1) Kontrola kalprotektinu a kontrolní UZ břicha bude provedena opět za 2 měsíce.... Je opravdu takto bez vyšetření krve a CT možno od stolu říci, že se jedná o CN? Přijde mi to zvláštní, takové spíše jako zkouška co zabere.....krom toho mě již cca měsíc bolí záda (kříž a bederka) a celkově svaly na rukou a nohou, brnění konců prstů na rukou (od malíčku po prsteníček a občas celková slabost až nevolnost). U praktika provedeny odběry krve, moče vč.odběrů na zjištění hladiny minerálů - výsledky budu mít až 30.4. Již jsem z celé situace zoufalá a zlepšení po roce a půl stále žádné. Moc děkuji za Váš názor.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2021

Dobrý den, bylo by dobré ty otázky, které pokládáte mně, položit Vašemu panu doktorovi. Přispělo by to k "vyčištění vzduchu". Nemám z těchto informací pocit, že by mělo být nutně něco v nepo...

Bolest na levé straně břicha

Dotaz, 21. 4. 2021

Dobrý den, měla bych dotaz a žádost o nějaké nastínění, co by to mohlo být... Včera v noci mě chytla neskutečná bolest v levém podbříšku a u kyčle. Je to taková tahavá / píchavá bolest. Skoro jako mám dojem, že když se zvednu tak se natáhnu a o to víc to bolí. Včera to bolelo natolik, že jsem několikrát zvracela. Co by to mohlo prosím být? Mohlo by to být z cigaret?Moje tělo na Nikotin není zvyklé ale před pár dny jsem ho začala užívat ..

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2021

Dobrý den. Bolest v podbřišku takové intenzity a doprovázená opakovaným zvracením je jednoznačně nutné "prohnat" přes chirurgickou ambulanci nejbližší nemocnice za účelem vyloučení náhlé příhody b...