Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Diagnoza UC

Dotaz, 9. 7. 2022

Dobrý den, syn 19 let měl vysoké jaterní testy, nález - zúžený žlučovod v dist. části u vývodu z pankreatu a difuzní prosak celého pankreatu, lymfadenopatie u hlavy pankreatu. Než došlo ke stenóze, nalezeny vysoké hodnoty kalprotektinu ve stolici (>800, špatné vyprazdňování, zácpa, bolesti břicha). Zaveden stent. Jaterní testy klesly, vyšetření krve v pořádku (krevní obraz, slinivkové enzymy, CRP a imunologie včetně IGG4 v normě). Následně provedeno MRCP, koloskopie a gastroskopie - vše v pořádku. Po dvou měsících stent vyndán, k opětovného zúžení žlučovodu nedošlo, po 14 dnech od vyndání stentu jasně červená krev po stolici (stolice normální konzistence 1 až 2x denně). Nyní provedena rektoskopie - nález v konečníku do 4cm zarudlá tkáň s hlenem, fragilní s drobným vředem. Nasazen Pentasa 1g čípek 1x denně s tím, že se pravděpodobně jedná o UC. Výsledek biopsie zatím není hotov. Rád bych se zeptal, zda by se mohlo jednat o UC a postup léčby Pentasou i bez potvrzení UC je správný (žádné průjmy a všechny výsledky krve jsou v pořádku). Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 11. 7. 2022

Dobrý den děkuji za zajímavý dotaz. Myslím si, že diagnóza UC bude pravděpodobná, pokud je nemoc lokalizovaná pouze na krátký úsek konečníku tak léčba čípky by měla být dostatečná a s z mého pohledu...

Kontrola ledvin

Dotaz, 8. 7. 2022

Dobrý den, Užíval jsem měsíc Imuran 75mg/den, měl jsem po dvou týdnech první odběr krve a po čtyřech další a vše bylo v pořádku. Teď mám brát 100 mg/den a kontrolu u lékaře i odběr krve mám až za 3 měsíce, četl jsem někdě že by měli být odběry častěji skrz kontrolu ledvin, játer a krvinek, neměl bych si obstarat odběry krve dříve? Zvlášť teď při zvýšení dávky? Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 11. 7. 2022

Dobrý den, standardně u pacientů, kteří mají již cílovou dávku Imuranu (bez dalšího plánovaného navyšování) a pokud v předchozích odběrech nebyla významná patologie, tak za mě odběry v in...

Nález Campylobacteru

Dotaz, 1. 7. 2022

Dobrý den, je mi 39 a mám Crohnovu chorobu ( tenké střevo) zjištěnou před 2 roky bez nějakých problému. Po lečbě Budenofalkem byl klid, tak už se rok a pů neléčím. Před 6 dny jsem měl horečku, průjem, únavu, drobné křeče.. byl jsem na 2 odběrech při kterých mi byl zjištěn kalprotektin 800 a málo železa. Můj doktor má teď týden dovolenou, a než se za ním ukážu, doporučil mi skrz úlevení nasadit Budenofalk, který beru dva dny.. Moje obvodní lékařka měla taky dovolenou a dnes mi volala Krajská hygienická stanice, že se ve vzorku našel Campylobacter.. a já teď nevím, jestli dál brát ten budenofalk, zda za ty hodnoty nemůže právě ta bakterie, která jak jsem četl se nějak extra neléčí. Doktor už mi nebral dnes mobil a nemám se ským poradit. Děkuji za odpověd

MUDr. Štěpán Peterka, 5. 7. 2022

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Určitě bych v tuhle chvíli vyčkat a neužíval budenofalk. Vaše obtíže jsou typické pro infekční enteritidu, navíc Vám byl campylobacter i potvrzen ve s...

Bolesti nadbřišku

Dotaz, 29. 6. 2022

Dobrý den pane doktore, už asi 2 měsíce me trápí bolesti v nadbrisku, spíše na levé straně. Byla jsem na ultrazvuku břicha s výsledkem hyperechogenní slinivka, následovaly odběry krve na Amylazu a Lipazu a ty jsou prý v normě. Dále to můj prakticky dr nechtěl řešit, že se nejedná o nic závažného. Nicméně poslední 3 dny mě bricho bolí víc, jen už mi přijde že mě to víc bolí na levé straně spíše dole a přidala se žlutá kašovitá stolice. Když to vlastně beru zpětně, tak stolici jsem v poslední době pevnou nikdy neměla. Mám hrozný strach z rakoviny slinivky. Už si připadám jak cvok a dost se i pozoruji. Můj věk je 38 let. Můžu Vás poprosit o Váš názor? Ještě dodám, že asi před 4 lety mi diagnostikovali reflux, ale dle posledního vyšetření v 12/2021 již nikdo reflux nezmínil. Předem Vám moc děkuji za radu.

MUDr. Štěpán Peterka, 5. 7. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz, s ohledem na obtíže a jejich délku (uvádíte, že obtíže máte delší dobu), bych doporučoval vyšetření v ambulanci gastroenterologa. Každopádně s ohledem na obtíž...

Hlen ve stolici

Dotaz, 25. 6. 2022

Dobrý den, když jdu na stolici, na začátku bývá tužší a má hlen (většinou bílý). Jinak průjmy nemívám. Před 2 měsíci jsem byl na Barronove ligature hemoroidu. Někdy se mi zdá pravá strana bricha nateklejší, ale bolesti nemám. Může se jednat o normální jev s tím hlenem?

MUDr. Štěpán Peterka, 27. 6. 2022

Dobrý den, ano myslím si, že Vámi popsaný stav je v rámci fyzikální normy. S pozdravem

Řídká stolice

Dotaz, 20. 6. 2022

Dobrý den,delší dobu mám řídké stolice.U lekare veškeré infekční nemoci byly vyloučené.Intolerance na lepek ci mlecne vseobky negativni.Nyni mi vyšel calprotektin1 ze stolice hodnota 116.Rada bych se zeptala co by to mohlo znamenat.Predem moc děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 27. 6. 2022

Dobrý den, fekální kalprotektin marker, který ukazuje jestli je střevo postiženo zánětem (bez ohledu na jaký druh), dříve normální hladina do nějaký 70, aktuálně se normální hladina hodnotí...

Vysvětlení výsledku ultrazvuku

Dotaz, 20. 6. 2022

Dobrý den, prosím mám dotaz na ultrazvuku břicha byl popis: pankreas - poněkud výšší echogenita, částečné ztučnění . (můj věk 51 let) Můžu vás poprosit o vysvětlení. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 6. 2022

Dobrý den, zvýšená echogenita slinivky značí to, že na ultrazvuku vaše slinivka je světlejší než bývá běžně a ve většině případů to značí prosté ztučnění, což je s ohledem na Váš věk varia...

Smíšená stolice

Dotaz, 15. 6. 2022

Dobrý den pane doktore, předem se omlouvám za vyrušení a nepříjemné téma, na které se Vás chci zeptat. Prosím, co znamená, když je při vyprazdňování část stolice normální a malá část vodová (zabarvená hnědé, světle hnědé od stolice)? Toto se mi stalo dnes a ještě jednou před nějakou dobou. Tomuto dnešnímu vyprázdnění předcházelo asi jeho půlhodinové odkládání a mezitím jsem najednou vypila velkou sklenici obyčejné vody. Byla jsem také cca hodinu po obědě. Občas se u mě objeví zvýšený gastrokolický reflex, ale jen po větším a teplém jídle, typicky obědu a není to tak vždy. Trpím již dlouhodobě na psychické obtíže, cítím se neustále ve stresu/úzkosti, což se zhoršilo po minulém těžkém a vypjatém roce a také po prosincovém zjištění vyššího cukru v krvi, také jsem cca 3 měsíce po covidu. Od všech těchto událostí jsem začala mít problémy s vyprazdňováním, který však nedoprovází žádný varovný příznak (hubnutí - pouze přiměřené a cílené ve snaze snížit svou hmotnost; krev ve stolici - občas jen trochu světlé krve po stolici na papíře - vyšetření konečníku bylo a bylo řečeno, že mám hemoroidy; žádná pozitivní rodinná anamnéza na nemoci střev a podobně.) Problémy jsou charakteru občasného tlaku a bolesti v podbřišku před vyprázdněním, pocit dyskomfortu v břiše, nucení na stolici, bolest spodních zad a krční páteře, občas migréna, občasný pocit nedokonalého vyprázdnění, nepravidelná (ale nijak výrazně, chodím buď obden a nebo 1x max. 2x denně) stolice spíše řídkého charakteru, někdy však i normální konzistence stolice bez všech obtíží, po snězení teplého a většího jídla (typicky obědu) občasně silné nutkání na velkou bezprostředně a nebo do půl hodiny po snězení oběda apod. Po snězení jídla nemám jinak žádné problémy, chuť k jídlu je normální, výkonnost také, v noci nemám absolutně žádné potíže. Minulý rok jsem během silného stresu trpěla na nespavost, migrény, reflux, časté zvedání žaludku během stresové situace, nechutenství. Toto poté odeznělo a do zimy byl klid. Nyní je to se mnou takto. Měla jsem provedeno laboratorní vyšetření, vyšetření moči, UTZ břicha (pouze nález pár kamenů ve žlučníku, ale typické žlučníkové obtíže nemám), palpační vyšetření a stěr z konečníku. Paní doktorka nikdy nenalezla "nic závažného" a dále to nijak zvlášť neřeší. Gynekologie je v pořádku. Potíže se mi ještě zhoršily od února po silné stresující události a po covidu, kdy jsem mimo jiné po něm trpěla i silnou bolestivostí nohou a zad, extrasystolami. Prošla jsem vyšetření a nikdy nic nenalezeno. Od zjištění vyššího cukru jsem rapidně změnila stravování a pitný režim, přidala každodenní pohyb. Necítím se nemocně, spíše nesvá. Zkoušela jsem probiotika (Enterol, Biopron Forte), ale zvláštní zlepšení jsem nenašla. Předem Vám moc děkuji za odpověď a omlouvám se za tak obsáhlou zprávu. S úctou

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 6. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Myslím, že Vaše problémy budou opravdu funkční (bez podezření na organické příčiny jako zánět, nádor...). Charakter stolice, který popisujete chápu jako smíšenou s...

Alternativa léku

Dotaz, 14. 6. 2022

Dobrý den,mám syna,měl zánět ve střevě...a máme předepsaný salofalk...bohužel se blbě drtí,a malý nespolkne svoji dávku co má ..doktor o tom ví...ale nic jiného nám nemůže dát...je třeba i nějaká jiná možnost???děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 6. 2022

Dobrý den, teoreticky byl šla použít Pentasa ve formě sachetu, ale je nutné se poradit s Vaším ošetřujícím gastroenterologem zda je tato forma pro syna vhodná (kde je přesně zánět lokalizován,...

Úbytek váhy

Dotaz, 12. 6. 2022

Dobrý den, mam aktuálně relaps UC a hrozne mě štve úbytek váhy , již neklesá ale nejde mi ani nabrat zpět, jsem ektomorf, nemáte nejake typy stravovací , co bych mel zařadit do jídelníčku apod.? Jeste bych se chtel zeptat jaké sportovní aktivity jsou vhodné při teto nemoci a situaci abych jeste vic nezhubl, například procházky, beh, kolo? Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den, Děkuji za dotaz. Je nepochybné, že jediný způsob jak zabránit dalšímu hubnutí a rozvoji dalších komplikací je zvládnout relaps. Předpokládám, že jste pro relaps ulcerozní kolit...

Léčba průjmu

Dotaz, 9. 6. 2022

Dobrý den, léčím se s Mikroskopickou kolitidou a užívám léky Salofalk 1500 mg a Budenofalk tvrdé tobolky 3 mg v dávce 6 mg (udržovací léčba). Počet stolic se ustálil na 3 až 4 denně , ale stále přetrvává průjem Je vhodné užívat nějaké léky proti průjmu ? Děkuji. S pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den, lze ještě zakoupit volně prodejný Calcii carbonici tbl 1-3xdenně S pozdravem

Bolest břicha po kolonoskopii

Dotaz, 7. 6. 2022

Dobrý den,je normální že den po kolonoskopii mě bolí břicho, mám průjem a mám pocit jak kdybych měla zaražené větry? Bolí mě břicho kolem pupíku a jde mi to do zad. Při kolonoskopii normální nález, doktor bral pouze vzorky na další vyšetření. Diagnóza je v lékařské zprávě K528 ale nevím co si pod tím mám představit Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den, po koloskopii je pocit plynatosti a bolestí břicha celkem běžnou záležitostí. Ovšem více jak 24hodin po vyšetření toto spíše nevnímáme. Pokud by bolest neustávala, odcházela by k...