Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Záškuby pod žebry

Dotaz, 13. 12. 2022

Dobrý den, už několik týdnů mám viditelné i hmatatelné záškuby na pravo pod zebry cca v 3/4 směrem ke středu hrudního koše. Nemyslím si ze je to plynatost, chci se zeptat zda se tak neprojevuje nějaká z nemocí. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 20. 12. 2022

Dobrý den, Mohlo by se jednat o nervově svalový problém, spíše než problém související s onemocněním střev. Vyzkoušejte zvýšit denní přijem magnesia a vápníku.

Píchnutí pod prsem

Dotaz, 13. 12. 2022

Dobrý den, Již delší dobu mám obtíže, že mě občasně pichne, třeba na 2-3 sekundy pod levým prsem. Neděje se to furt, občas třeba 2x za den, občas 3x, apod. Občasně(poslední dobou poměrně často) se mi objevuje i žlutá stolice. Beru občas GS Extra strong multivitamin, který automaticky zbarvi stolici do tmavší barvy, ale po přestani. Se mi zase po nějakém čase vyskytne žlutá stolice. Určitě musím zmínit, že se léčím s refluxy. Mám EER i GERD a lehce i nad tenkým střevem. Takže beru 2x zulbex, který je žlutý prášek, takže jestli to třeba nemůže souviset s tím, pak beru kinito 3x a Ursosan Byl jsem během tohoto roku několikrát na odběrech včetně amylaz v krvi a moci a vše pokaždé v pořádku, jen dost často zvýšený bilirubin, vždy pod 30. Takže třeba 27 apod.. V únoru 2022 jsem byl na kolonoskopii a v pořádku. Pak jsem byl na gastroskopii naposledy září 2022 a zánět a lehce žluč v žaludku. Proto beru ty všechny léky. Také jsem byl asi 3x na vyšetření nadbrisku UZ naposledy asi začátek října 2022. Obtíže se stále objevuji a já mám strach, zda to nemůže být třeba nějaký problém se slinivkou. Na UZ a v krvi byla vždy v pořádku, ale četl jsem že UZ není dost často dostačující. V rodině jsme měli rakovinu slinivky. Dědeček na ni zemřel v 50. Taky mu na nic dlouho nemohlo přijít. Proto ty obavy. Musím přiznat, že je to pro mě docela i poslední dobou psychická zátěž, proto navštěvuji i psychologa, ale snažím se to regulovat a i tak se mi stále děje to píchani a žlutá stolice. Četl jsem, že je dobré CT, ale tam mě nikdo vůbec neposlal za celou tu dobu jen vždy UZ. Chci se tedy zeptat, zda se mám obávat kvůli té slinivce, nebo to může být těmi léky apod.. případně jestli nemáte svoji ordinaci, kde bych se třeba mohl přes vás radši dostat na to CT, pokud si myslíte, že je vhodné ho udělat. Mám 24 let. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 20. 12. 2022

Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku a incidenci rakoviny slinivky v populaci a s přihlédnutím k dosavadním vyšetřením si myslím, že rakovina slinivky je málo pravděpodobná. Spíše se přikláním k...

Krev na toaletním papíru

Dotaz, 10. 12. 2022

Syn má na toaletnim papíru světle červenou krev Žádné bolesti při vyprazdňování nemá. Má 8 let. Děkuji za odpověď .

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, začal bych jednoznačně vyšetřením u PLDD (odběry, fyzikální vyšetření), pokud to byla jednorázová "epizoda" většinou je to benigní záležitost.

Následky ulcerozní kolitidy

Dotaz, 10. 12. 2022

Dobrý den, cca 3 roky se léčím s UC. Moemntálně jsem v relativně v klidovém stavu. Beru asacol 3200 ráno. Již delší dobu mě ale trápí různé bolesti. Někdy více, někdy méně. Nepodařilo se mi vysledovat co na to má vliv. Jedná se o píchání ve stehnách, lítkách, chodidlech, předlokří, konečky prstů, dlaň, ...obvykle ne současně. Poslední dobou mě ale bolí i břicho, jakoby příčné bočni svaly a záda. Se zády mám dlouhodobé trable. Pracuji celý den u PC. Stravuji se poměrně zdravě. Základ stravy tvoří vločky, banán, borůvky, kefír, rýže, kuřecí maso, zelenina, ořechy, ryby. Naopak sladkosti, brambůrky, atd ...vůbec. Jako dopňky zařazuji multivitámíny, omega3, magnesium, zinek a čaga. Pravidelně cvičím (s vlastní vahou), každé ráno jóga, občas večerní meditace. Nedaří se mi zjistit příčinu těchto bolestí. Zkoušel jsem i vynechat cvičení, ale to nepomohlo. Napadá mě psychosomatika, ale celkem úspěšně se mi daří vyhýbat stresu a jsem poměrně vyrovnaný. Mám podezřejí na Asacol. Nedávno mi dělali krevní obraz - všechno OK. Jaký je prosím Váš názor? Případně na koho se zkusit obrátit? Děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, spíše než nežádoucí učinky asacolu by se mohlo jednat o mimostřevní projevy ulcerozní kolitidy. Rozhodně bych toto sdělil svému gastroenterologovi. Ve většině případů poté doplňujeme...

Následky těžké zácpy

Dotaz, 10. 12. 2022

Dobrý den, letos o prázdninách jsem prodělala těžkou zácpu. A od září chodím pravidelně každý den na záchod, ale po té co vykonám svou potřebu, tak cítím buď v konečníku nebo ve střevech takový tlak jako kdybych na záchodě vůbec nebyla. A někdy taky když to nejde si musím pomoct prsty. Byla jsme u doktorky, udělala mi odběry krve a test na celiakii a štítnou žlázu, a vše je v pořádku. Myslím si jestli to není náhodou Dráždivý tračník?

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, dráždivý tračník by to mohl být, ale neprve bych provedl vyšetření tlustého střeva a poté ještě nějaké zobrazovací vyšetření (CT/RTG defekografii) se zaměřením na oblast malé pánve...

Denní průjem

Dotaz, 6. 12. 2022

Dobrý den, poradťe prosím, chodím několikrát denně na stolici ,nemám zácpu, nebolí mi břicho, nejsem nafouklá, prostě nic mi nebolí, ale trpím na silné větry bez zápachu. Cosi mi špatně funguje, poraďte prosím léky. děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, s ohledem na nedostatek anamnestických údajů (délka obtíží, jak vypadá stolice, již jste byla někde vyšetřena??) Vám asi nebudu schopen komplexnější radu, než si zakoupit v lék...

Dlouhodobé problémy

Dotaz, 5. 12. 2022

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mého problému. Romů 2020 jsem měla nespecifikovaný průjem (doktor mi tehdy odmítl udělat stěry), který trval asi 2 týdny - tedy ten s vodovod stolicí. První dva dny častá stolice, později jen ráno, ale vždy vodová. Poté podány Normix antibiotika, která na nějakou dobu zabrala. Po té se mi zřejmě rozjelo IBS, rok a půl průjmů od kašovité stolice několikrát za den po pevnou několikrát za den a po roku a půl práce na psychice, brání doplňků (medicialni houby, draci krev) srovnání na normál. Ten trval půl roku a nyní jsem opět měla střevní chřipku a zda se mi, že se to celé opakuje. Myslíte, že se jedná opravdu jen o IBS nebo v tom má co dočinění oslabená střeva pro které je střevní chřipka ohodne delší zátěž než pro zdravé lidi? Tehdy když jsem měla problémy jsem měla všechna různá vyšetření včetně kolonoskopie - vše ok. Nutné podotknout, že stěry až po půl roce po změně praktika. Děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, Jelikož Vaše prvotní obtíže chronického charakteru a pokud jste zdravá pacientka (bez nějakého imunologického deficitu), tak většinou výtěr z konečníku nás v diagnóze nikam moc neposu...

Syndrom bakteriálního přerůstání

Dotaz, 4. 12. 2022

Dobrý den, mám problém se střevy. Minulý rok v říjnu jsem přišla s přítelem o naši malinkou holčičku ve 23.tt, kvůli tomu jsem musela být operována, protože mi vyvolávali porod i přes jeden císař před 6 lety a mám taky vrozenou vadou dělohy. Na sále mi praskla děloha, kterou teda zachránili tím, že to zašili, ale problém je v tom, že tento rok v srpnu jsem musela na akutní operaci střev (mechanický ileus). Během operace mi byly zjištěny 2 apendixy a hmota s příměsí krve. Odstranili mi slepé střevo, měla jsem přísnou dietu (celkem asi 6 týdnů bezezbytkova dieta) a teď mi ty problémy začínají zase.. Lázně mi nenapsali, protože si mě začali přehazovat z jednoho oddělení na druhé, trápí mě nafouklost a plynatost... Mohly by se ty potíže udělat znovu? Doteď nemůžu nadýmavé potraviny, nedělá mi to dobře. Nerada bych byla zase rozkuchana jako králík (mám jizvu cca 15 cm), doma mě čeká přítel s 6.tiletym synem a celkem mám za sebou 3 operace s plnou narkózou během 6 let. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, mohlo by se jednat o takzvaný "syndrom bakteriálního přerůstání". Většinou se toto řeší antibiotiky na 2-3 týdny, úspěšnost léčby je až 70%. Co pro sebe můžete udělat okamžitě, je...

Boule pod žebrem

Dotaz, 3. 12. 2022

Dobrý den, chtělala bych se zeptat, už po několikáté se mi stalo že jsem se ohla dolů a úplně jsem cítila jak mi pod žebro něco zajelo v tu chvíli velká boule pod žebrem a hodně bolestivé musela jsem se v tu chvíli narovnat abych vůbec bolest rozdychala a postupně bolest ustupovala. Je to něco co se mám bát? Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, spíš to bude muskuloskeletární problém - intermitentní spasmus svalů v důsledku přechodného útlaku mezižeberního svalu.

Problémy s trávením

Dotaz, 27. 11. 2022

Dobrý den, pane doktore, mám již přes měsíc problémy s trávením. Začalo to tak, že mi 3 dny bolelo silně břicho, vždy až od pozdních odpoledních hodin a večer. Ráno a celý zbytek dne jsem měl klid. Poté jsem začal méně jíst, jen jogurty, banán, piškoty, trochu pečiva a po 14 dnech pomalu začal zařazovat normální jídlo. Nyní žádné bolesti, ale změna ve chození na stolici. Celý den nic, večer už cítím nadýmání a tlačí mi břicho, ráno pak až 4 stolice během 3 hodin, světlejší konzistence, někdy s nestrávenými zbytky jídla. Zhubnul jsem za tu dobu asi 4 kg a nedaří se mi přibrat. Je možné, že to je i psychického původu, jelikož se neustále stresuji jestli to není rakovina a přemýšlím o tom…krevní obraz v pořádku, gastroskopie v pořádku, okultní krvácení i testy na záněty v pořádku. Gastroenterolog uzavřel jako dráždivý tračník. Mě však znepokojuje to zhubnutí, mám z toho silné úzkosti, bojím se, že je to rakovina např. slinivky. Nevím co dál dělat. Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2022

Dobrý den, Myslím, že pokud gastroenterolog vyloučit organickou příčinu Vašich obtíží (endoskopie, zobrazovací vyš., odběry) + navíc udaváte psychické obtíže, tak je další adekvátní postup v...

Píchání pod žebrem

Dotaz, 24. 11. 2022

Dobrý den,pane doktore, mám problémy již několik let,cca 4 roky..ale v poslední době se zhoršují.. občasně mě bolí pod pravým žebrem cca 5 cm od prostředka - je to spíše pichava bolest, možná tlak, tupá bolest..skoro bych na to místo ukazala prstem .. boli to nekdy častěji, nekdy je období, kdy to tolik nezlobí..to trva od roku 2018 a doteď mi nikdo neřekl od čeho.. tehdy jsem byla na Usg - žlučnik i ostatni v pořádku, dále CT s kl. břicha s nálezem " pouze"divertikly, zejména v orální části..provedeny odbery krve, vše ok ( tehdy mírně zvýšený bilirubin).. od té doby to občas zlobí , občas méně.. trpím také na časté průjmy, výrazné nadýmání, zejména bezprostředně po jidle a je asi jedno co sním..ale i jindy ( třeba i venku na procházce) bez imodia uz ani nevycházim skoro..k tomu někdy bývá i křeč, která s vyprázdněním ustane.. průjmy byvaji vodnaté.. teď se mi před pár dny stalo, ze jsem si vzala k snidani banan v praci brzo ráno a asi do hodiny mi bylo zle, že jsem si musela na chvili lehnout, velký tlak uprostred co je zaludek, jako bych tam mela kameni, trochu prujem, pocení, trochu motání hlavy.. asi po 2 hodinách to přešlo, ale od té doby je mi zase divne..vzdy po takovych kolikach jsem vyrazne unavena.. a opět pichani- bolest v pr.podzebri, také to začlo zlobit poprvé i levém podžebří... Včera provedena gastroskopie se tim, ze pry to mam jen lehce zacervenale...ale beru cca měsíc emaneru 40 a pan dr.rikal, ze je dost silna, ze uz mi mela za tu dobu pomoct a je divné, ze se tak nestalo- léky zmenil na zulbex.. začla jsem brát biopron a prujem se lehce upravil, ale mam strach, aby neco nebylo se slinivkou nebo žluč cestami? I nyni krev v pořádku ( pry jen minimálně zvýšené jaterky, ale amylazy ok) jak zjistit prosim případné postižením slinivky, žluč.cest ..? Lze toto dobře zhodnotit na CT s kl? pracuji na rtg oddeleni a ct mi bylo doporučeno moji lekarkou, tak neni problem na nej jit... Nebo co si o tom myslíte prosim? Jde tam pankreas a tyto problemy zjistit? Treba chronicky zanet pankreatu,? Je možné, ze by mohlo byt neco ve žluč.cestach a neukazalo by se to ani na ct ani na usg?Zapomněla jsem dodat, ze stolice je dost často výrazně žlutá - teď momentálně uz od te epizody v práci z bananem, asi 4 dny v kuse. Jsem uz zoufala ..omezuje me to i beznem zivote.. mic děkuji za Vaši odpověď a čas..

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2022

Dobrý den, CT břicha s k.l. je zlatým standardem v zobrazovacích vyšetření slinivky břišní a pokud by jste měla nějakou formu chronického zánětu, čekal bych, že již tam budou vykresleny něja...

Diagnoza dráždivého tračníku

Dotaz, 24. 11. 2022

Dobrý den. Již měsíc a půl mě trápí střevní problémy. První dva týdny jsem měl pouze silný průjem bezprostředně po jídle doprovázený křečemi ve střevech, který se stupňoval (ke konci jsem chodil až 15x denně na toaletu) a který jsem díky přísné dietě a braním imodia překonal. Jiné problémy jsem v té době neměl. Po této zkušenosti mám nicméně občasné bolesti v nadbřišku a bocích, plynatost a časté nutkání chodit na stolici (cca 3x za den), která je ale normální. Dalšími problémy (únava, zvracení, nevolnost) netrpím. Zároveň po každém jídle i pití začnu mít škytavku a krátkodobé říhání. Vzhledem k tomu, že se potýkám s Bechtěrejevem mě doktorka odeslala na vyšetření ke gastroenterologovi kvůli vyloučení IBD, který mi nic bližšího neřekl a podle mnou popsaných problémů stanovil předběžný závěr IBS. Odeslal mě na potřebná vyšetření (včetně rozboru krve, stolice a lednového termínu kolonoskopie) nicméně mi odmítl sdělit výsledky krve a rozboru z důvodu toho, že až po kolonoskopii bude stanovena závěrečná diagnoza, což mě momentálně dva měsíce ponechává v nejistotě. Vzhledem k popsaným příznakům je možné že se skutečně může jednat o IBS? Jsem trochu skeptický především ohledně silných průjmů a křečí po jídle, které jsem měl v počáteční fázi. Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2022

Dobrý den, Diagnóza dráždivého tračníku (IBS) se stanovuje většinou až na základě negativního výsledku endoskopie, kde se vyloučí makroskopické známky zánětu ale i se odeberou vzorky z etáží tl...