Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékařka MUDr. Jaroslava Kovářová.

Atestaci v oboru gastroenterologie získala v roce 2002, bohaté zkušenosti s endoskopií, břišní ultrasonografií a s péčí nejen o pacienty se střevními záněty má mimo jiné ze svého působení v nemocnici Rakovník, nemocnici v Roudnici nad Labem a na IV. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze.


Vaše dotazy

Dotaz

Klara, 31. 5. 2020

Dobrý den. Je v Praze nějaký sportovní lékař, co má zkušenosti s ulcerózní kolitidou? Jsem již třicet let po odstranění tlustého střeva. Žiji dobře a hodně sportuji. Věnuji se i ultra dlouhým závodům. Poslední dobou se zabývám myšlenkou, jestli to přeci jen neškodí mámu tělu. Minerály a tak.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 6. 2020

Dobrý den, přímo sportovního lékaře zabývající se UC neznám, pokud jste po odstranění tlustého střeva a projevy UC už tedy nemáte, pak je v podstatě jedno, jaká byla příčina (odstranění tlustého...

Dotaz

Jana, 25. 5. 2020

Dobrý den, jsem 2 roky po rakovině prsa. Mám problémy s vyprazdňováním a tak používám projímadlo. Prosím vím, že je to špatně, ale nevím, jak dál. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 6. 2020

Je potřeba navštívit gastroenterologa a s ním obtíže podrobně rozebrat, zácpa může mít různé příčiny a případně zkusit řešit i jiným způsobem.

Dotaz

Denisa, 25. 5. 2020

Dobrý den, mám už cca půl roku problém s tím, že jdu na záchod na malou a utírám stolici, jako kdybych byla na velké, je to hrozně trapné. Čím by to mohlo být? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 6. 2020

Dobrý den, zkuste navštívit proktologa či gastroenterologa, může se jednat o tzv. syndrom vlhkého anu. Je to potřeba vyšetřit odborníkem, určitě to není nic, zač byste se měla stydět.

Dotaz 1901

Jana, 10. 3. 2020

Dobrý den, u mého 11 letého syna zjistili chrohovu chorobu. Nicméně endoskopie v normě, slizice normálního vzhledu, jenom jeden erytém 2x2 cm. Krevní obraz v pořádku.Celiake vyloučena. ANCA a ASCA v normě. CRP v pořádku. Vysoký fekální calcoprotein. Jediné problémy 1x denně řidší stolice, bez bolesti. Z histologie vyšlo crohn a pankolitida. Sice pankolitida se uvádí u ulcerózní kolitidy, ale předpokládám, že se musí jednat o velmi vážnou podobu crohny, když je tedy úplně vše postiženo. Nicméne se ptám. Jak moc je přesná histologie? Nejedná se třeba o mikroskopickou kolitidu neznámého původu? A pak jedná se tedy o mírnou fornu nebo o vážnou formu crohna? Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 3. 2020

Dobrý den, tyto dotazy musíte položit ošetřujícímu lékaři. Termín pankolitida se používá, pokud je endoskopický nález pozitivní, tj. je zánět v celém tlustém střevě. Endoskopie dle vašich údajů...

Dotaz 1900

Barbora, 8. 3. 2020

Dobrý den, jsem v 9. měsíci těhotenství. Před měsícem mi lékařka na chirurgii diagnostikovala UC (pouze provedená rektoskopie, po krvi a hlenu ve stolici, bez biopsie). Na GE mi předepsali Salofalk a udělali výtěr na bakterie (neg.). Potíže odezněly a nyní se opět vrátily. Salofalk beru stále. Po šestinedělí mám jít na kolonoskopii. Ráda bych se zeptala, jaká vyšetření jsou důležitá pro správně stanovenou diagnózu UC. Dále jestli je pravda, že stejně jako čípky jsou účinná probiotika Mutaflor. Jaké je v Praze dobré pracoviště GE, které byste doporučila a nakonec, jestli si myslíte, že je šance, že po porodu problémy vymizí. Moc děkuji za odpovědi

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 3. 2020

Dobrý den, hlavní diagnostickou metodou je koloskopie. Pokud je zánět jen na krátkém úseku konečníku, na začátku stačí i jen rektoskopie (v těhotenství určitě), určitě nevysazujte čípky, těhotenství...

Dotaz 1898

Marta, 29. 2. 2020

Dobrý den, již delší dobu občas trpím na mírný diskomfort v epigastriu,kdy se mi přidalo neustále říhání vzduchu,i po doušku vody,dá se říci že klidně i 50x denně... Do toho občasná plynatost..se střevy,ani průjmy,špatnou stolici,jsem nikdy problém neměla.. absolvovala jsem gastro vyšetření žaludku,kde mi byl nalezen na velké křivině 6mm sesilni polyp,kdy čekám na výsledky..vlivem celkove,že jsem psychicky nestála osoba,kdy jsem se v minulosti léčila na paničkou ataku,jsem si už od prvních delších obtížích a po zjištění polypu vsugerovala nejhorší možný scénář a velmi se bojím.. potíže mi neustoupily,gastro lékař mi předepsal Dogmatil na říhání,který ale nechci brát kvůli jeho obsahu účinků vedlejších..tak jsem zašla za obvodní lékařkou,která mi diagnostikovala funkční dyspepsii a předepsala mi duspeptil retard..vzala jsem si tři prášky,večer,ráno,večer,kdy po požití třetího cca v 17 hod.,jsem si poté dala ve 22hod.jedno velké pivo Plzeň..poté šla kolem půlnoci spát,kdy mě po druhé hodině ranní vzbudily dcl velké křeče střev a bodání s následným větším průjmem,ne celou noc,ale ještě teď ráno mám malý doznetek průjmu..chci se zeptat,zda by to mohlo souviset s predmetnymj prášky,či s užitím piva na prasky,či zda mi to vyvolal prip.polyp a jedná se třeba o nějaké vážnější onemocnění,kde nastupují další příznaky ve formě průjmu..předtím sem tento problém neměla..snažím se stravovat dobře. Ještě se chci zeptat tedy na předmětný polyp,zda může značit probíhající nádor v žaludku už?ve zprávě mám,že mám okolí čisté,jen podrážděný žaludek a předmětný polyp...děkuji za odpověď. Je mi 28 let.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 2. 2020

Dobrý den, opravdu není žádný důvod domnívat se, že máte nádorové onemocnění žaludku či jiné. Polyp jistě s obtížemi nesouvisí. Přikláním se k názoru lékařky, že se jedná o funkční dyspepsii,...

Dotaz 1897

Ivana, 27. 2. 2020

Dobrý den, je rozdíl mezi Asacol klyzma a Pentasa klyzma? Je možné aby jeden lék zabíral a druhý ne? Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 2. 2020

Dobrý den, i když mají léky stejnou účinnou látku, teoretické je možné, že jejich účinnost u jednoho konkrétního jedince je různá. A to se samozřejmě netýká jen mesalazinu. S pozdravem

Dotaz 1896

Marek, 25. 2. 2020

Dobrý den, mam určenou diagnózu ulcerózní kolitidy. Je to trochu paranoidni, ale zrovna mam na doporučení lékaře po deseti letech vysazeny immuran. Je mi 22 let. Celkove téma světa je koronavirus, chci se zeptat zda jsem vice náchylnější k tomuto viru a zda se mám nejak chránit... Upřímně mam dojem ze je to celé nějaké pritazene za vlasy, ale člověk ma strach, když to říkají v televizi den co den...

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 2. 2020

Dobrý den, pokud máte vysazeny imunosupresiva (Imuran) a UC je v klidu, tak pro Vás není větší riziko vzniku a průběhu onemocnění.

Dotaz 1895

Milan, 23. 2. 2020

Dobrý den mám chronovu chorobu léčím se už 3mesice a stale mám někdy horečky bolesti i když nejim tak to stále bolí užívám léky měl jsem i antibiotika ale stále bolest a horečka únava bolest už i v kyčlí tak nevím čím to je když pořádně nic nejim zhubl jsem 18kilo za měsíc kolonoskopii jsem nedal strašně to bolelo jen vím že to m na tenkém střevě chci se zeptat zda by šlo udělat operace zbavit se bolesti děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 2. 2020

Dobrý den, nejspíše se u vás jedná o akutní obtíže při Crohnově chorobě, spíše se řeší medikamenty než operací. Je potřeba stav konzultovat s gastroenterologem, protože na základě jen tohoto...

Dotaz 1893

Šárka, 12. 2. 2020

Dobrý den, jsou při Crohnově chorobě bolesti hlavy? Dcera, 18 let, diagnostikován crohn před 2 lety, trpí den silnými bolestmi hlavy. Užívá Humiru. Děkuji za radu

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 2. 2020

Dobrý den, bolesti hlavy určitě nejsou typickým doprovodným příznakem CN, pokud vím, tak ani léčby Humiry. Určitě je dobré o tom informovat svého ošetřujícího gastroenterologa, případné navštívit...

Dotaz 1892

Barbora, 6. 2. 2020

Dobrý den, omlouvám se, že obtěžuji, ale jsem z celé situace velmi nervózní. Před půl rokem jsem prodělala stresové období, které měly za následek denodenní průjmy a začalo mě bolet levé podžebří. Jedná se o tlakovou nepřijemnou bolest, která nemá úlevovou polohu a je opravdu celodenní, neváže se na jídlo. Moje obvodní lékařka mě poslala na sono břicha s nulovým nálezem. Bolest ustoupila a objevila se nyní po 5 měsícich. Stále stejná tupá bolest vlevo pod žebry jako bych tam měla něco “navíc”. Cítím i pálení v levé lopatce. Lékařka mi udělala krevní testy, mám zvýšené jaterní hodnoty GTT 3,7. Okultní krvácení negat. Sonografie a další vyšetření ( kolono a gastro ) mě čekají až za 3 měsíce díky dlouhým čekacím trrmínům. Už jsem navštívila i pohotovost, aby se mi léčebný proces zrošku urychlil a já se dozvědela příčinu bolesti, ale byl mi jen udělán krevní test na vyloučení zánětu slinivky s negat výsledkem a závěrem, že to budou žaludeční vředy. Je mi 43, mám 3 děti, nadváhu, kterou řeším dietou ( jaterní a bezezbytková ) a tatínka, který zemřel na rakovinu tlustého střeva. Nezvracím, neprůjmuji, je mi občas nevolnomod žaludku, měkká stolice 2x denně s vetšími kousky natrávené potravy. Čtvrt roku je dlouhá doba a já se opravdu situací stresuji. Děkuji za váš názor.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 2. 2020

Dobrý den, právě proto, aby bylo jasné, co je příčinou obtíží, jste byla poslána na další vyšetření, já to po internetové poradně těžké odhalím... Nemyslím si ale, že obtíže budou nádorového...

Dotaz 1891

Tereza, 29. 1. 2020

Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o radu. Před 5 lety mi diagnostikovali celiakii. Celý život jsem se potýkala s problémy s imunitou. V 23 letech zjištěná rozsáhlá endometrioza vaječníků, která zasáhla i část střev, myslelo se ze to je příčina mých potíží se zažíváním. Avšak v 25 letech z důvodu neplodnostj mi byla zjištěna celiakie, posléze porucha imunity, a protože se mé střevní potíže nelepšily kolonoskopií mi byla zjištěna lehká Ulcerozni kolitida. Nasazen pouze salofalk čípky. Avšak nyní se opět mé potíže zhoršily, ráno mám problém odejít z domu-mám velice častou stolici, bez průjmu, většinou jen nenatravena potrava a velke bolesti břicha. Čípky v sobě neudržím. K lékaři jsem objednaná, ale čekací doby jsou dlouhé. Je možné si prozatim potíže alespoň nečím zmírnit? Beru enterol, probiotika, dietu dodržuji. A doporucili by jste mi ještě nějaký jiný postup léčby? Děkuji Tereza B.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 1. 2020

Dobrý den, v tomto případě musíte skutečně počkat na vyšetření a pokud jsou obtíže způsobeny relapsem UC (což je pravděpodobné), je potřeba adekvátní léčba, probiotika jsou jistě dobrá, ale podobně...