Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 22. 10. 2023

Dobrý den. Už si nevím rady. Absolvoval jsem gastro/kolono/UV...

Jediný nález je ten, že mám na slezině drobná ložiska v rámci krvetvorby (to předpokládám bolet nemůže, zvětšena není...)

Asi 7 let mne trápí tupá bolest v levém spodním břiše až boku. Vezmeme si jako bod přímo bod "pupku" a přesně od něj doleva, výše ne...prostě v té lajně.

Zajímavé je, že na dovolených je to ok, nicméně jinak prakticky pořád na to musím myslet a strašně mi to obtěžuji život, je to takový napnutý :-(

Mám prý diastázy, může to býti od ní???

Kam si prosím kdyžtak zajít? Nebo k Vám?

Snad mi pomůžete, díky!

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, dle mého by se měla zvážit diagnóza dráždivého tračníku event. vyloučit možný podíl srůstu na střev. Že by Vás bolela diastáze pouze během doby mimo dovolenou se mi zdá málo pravděpodobné.

Dotaz

Dotaz, 22. 10. 2023

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor ohledně biologické léčby Hyrimoz, kterou podstupuji na ulcerozní kolitidu, těžký zánět levého tračníku. Zatím mám za sebou 5 ti týdenní léčbu, kdy v nultém týdnu 4x 40 mg, za další 2 týdny 2x40 mg a posledním týdnu 1x40 mg. Efekt zatím takový rozpačitý, stále krev , průjmů o něco ubylo. Hladiny biolky se teprve budou brát. Ale chtěla jsem se zeptat, zda je možné mít v posledních třech týdnech neustále zvýšenou teplotu od 37,2 do 38 a CRP 35 jako součást vedlejších účinků biologické léčby? Teploty jsem nikdy k ulcerozní kolitidě neměla. Žádné příznaky nachlazení nemám , covid také ne, mám jen bolesti nohou a hýždových svalů. Děkuji.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, lék hyrimoz je silný léčivý přípravek, bohužel jako každá léčba sebou nese riziko komplikací a to nejčastěji infekčních. Myslím si, že je toto zrovna Váš aktuální problém. Myslím...

Dotaz

Dotaz, 19. 10. 2023

Dobry den lecim se na u.kolitidu uzivam lek pentasa saset dale mam refluxni chorobu jicnu uzivam omeprazol 20 ob den nyni jsem byl na gastroskopii a nasli me zaludecni vred v posledni dobe jsem mel pomerne dost stresu chtel jsem se zeptat jestli je to mozne ze se vytvoril v zaludku vred kdyz jsem uzival jeden omeprazol za dva dny nyni mam uzivat emaneru dvakrat denne dekuji

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, situace není zcela obvyklá, ale standardně se odebírá bioptický vzorek z okraje vředu a vyhodnocuje se. Tento výsledek bude stěžejní.

Dotaz

Dotaz, 17. 10. 2023

Dobrý den,mám dotaz vleče části břicha jsem si nahmatala tvrdý válcovitý útvar,nevím co to může být ..trpím na zácpu.A do toho mě začal pálit konečník a pociťují i rezavou bolest...děkuji za odpověď

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, bez fyzikálního vyšetření event. sonografie nejsem schopen se k tomu více vyjádřit. Asi nejadekvátnější postup je navštívit svého praktického lékaře a nechat si udělat odběry a fyzikálně...

Dotaz

Dotaz, 16. 10. 2023

Dobrý den, před nějakou dobou jsem četla, že by člověk mel sledovat svou stolici, z preventivnich duvodu... Ja k tomu do te doby nemela zadny zvlastni duvod, ale tedy jsem zacala ... Vsimla jsem si, ze cas od casu (cca 1x za 2 mesice) mam jakoby v drážkách stolice hlen v podobne barve jako ma stolice, nebo spis tmavsi. Jednou jsem mela zacpu, a to bylo i trochu hlenu na toaletnim papiru .. no, bolesti bricha nemam, prujem nemam nikdy... Od detstvi jsem mela sklony k zacpam, ale v dospelosti zadna tragedie, chodim v rozmezi 1x denne az max 1x za tri dny, zalezi, kdy sidim pitny rezim... Na jare jsem byla na preventivce (je mi 36 let), to jsem se na to dr neptala (neb jsem to jeste nesledovala....), ale klasicke krevni odbery na vse mozne dopadly dobre. Je tohle obcasne pozorovani hlenu (nevim, co by to mohlo byt jineho) v norme, nebo to mam vic resit? Popravde, kdybych se nezacala sledovat, tak bych si tomu asi nevenovala zadnou pozornost. .. jinak jim zdrave (velmi), potize mam dlouhodobe spis psychickeho charakteru (uzkosti), tak nevim, jestli to nemuze byt spojeno i s tim ... Predem dekuji za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, částečná příměs hlenu na stolici je celkem normálním jevem, víc bych se tím nezabýval, stejně tak jako diskrétní odchylky v barvě, konzistenci a tvaru stolice, které jsou varietní...

Dotaz

Dotaz, 14. 10. 2023

Dobrý den, dne 22.9.2023 jsem se v noci vzbudila s nesnesitelnou bolestí na levé straně podbřišku, následoval průjem s příměsí červené krve, zvracení. Ráno jsem skončila na urgentním příjmu v nemocnici. Byla mi diagnostikována akutní divertikulitida, nasazena léčba antibiotiky, nařízena bezezbytková strava, pít 2 litry denně. Teď čekám na kolonoskopické vyšetření. Bojím se případné operace. Je možnost vyléčení bez operativního odstranění části postiženého střeva?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, ano u většiny lidí se ataka zvládne antibiotiky, léky na bolest. Operace se dělá až v případě vzniku komplikací - např. abcesu, zužení střeva atd., naštěstí většina pacientů tak "daleko"...

Dotaz

Dotaz, 13. 10. 2023

Dobrý den, před dvěma lety, po covidu ,jsem měla při testu okultního krvácení hraniční množství krve ve stolici. Paní doktorka mne poslala na kolonoskopii, dva roky se chystám, termín mám teď na konci října. Mezitím jsem si udělala tři testy na okultní krvácení a byly negativní. Mám dotaz je potřebné absolvovat tu kolonoskopii, mám s tím totiž velký psychický problém, není to v mém případě zbytečné. Děkuji.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, test na OK není 100% záležitost, pozitivní může být z nejrůznějších příčin např. krvácení z hemoroidů. Nicméně platí, že jednou pozitivní = koloskopie a další testy již indikovány...

Dotaz

Dotaz, 12. 10. 2023

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor. Dcera (3r 4m) má neustále kašovitou/lepkavou stolici, ob den, jednou za 3 dny. Může to být normální? Chci říct, že jsme už zkoušeli z jídelníčku vysadit snad vše, občas se zadaří na normální stolici, ale v naprosté většině případů se jedná o lepkavou hustější hmotu, někdy i přímo kaši - navzdory tomu, že je to třeba po 2-3dnech bez vyprazdňování. Vzhledem k jejímu věku se úplně nehrnu do obíhání lékařů, tak bych byla ráda, kdybyste mě navedl jestli to je nutné. Moc děkuji!

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den, Zabývám se dospělou gastroenterologií, ta dětská má určitá jiná specifika, takže toto bude ideální probrat s vašim pediatrem/dětským gastroenterologem. Obecně vím, že pokud dítě...

Dotaz

Dotaz, 12. 10. 2023

Dobry den pane doktore.Mam uz skoro tri roky problemy s prujmem.Zpocatku jsem mela prujem tak tyden,az 14.dni a to 3krat az 4krat do roka.Pak se prujem opakoval v kratsich intervalech,ale trval treba i mesic.Od tohoto cervna mam prujem neustale s mesicni prestavkou. Za dva mesice jsem schodila 8kg.Z vecneho sezeni na wc mam i problemy s hemeroidy,ktere obcas krvaci.Frekvence stolice byla nekdy tak casta,ze jsem se ani raci nezvedala z misy😔.Absolvovala jsem veskera vysetreni a pro nizkou elastazu mi byl predepsan kreon.Mesic byl klid a ted uz opet tri tydny krece,prujmy,zapach stolice jako zvratky ,no hruza.Pani doktorka mi napsala lek Cortiment.Jenze se me vubec nezeptala jake mam jine nemoci a problemy a odbyla me,ze to musi uz zabrat.Jenze jsem v prechodu,navaly,poceni,stres,trpim na strie i na zily na nohach,bolestmi hlavy a jsem astmatik.Nechci se spravovat po tomto leku.Navic mi zatim nikdo neurcil diagnózu tak vlastne ani nevim co mi je.Jsem priserne unavena a boli me i klouby.Bojim se,ze nebudu zvladat ani praci.Muzete mi prosim poradit jak mam dal postupovat a jestli mam Cortiment uzivat,nebo se poradit o jinem leku .Dekuji za odpoved. S pozdravem Vera 57let.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den, Určitě bych provedl koloskopii s necíleným odběrem sliznice aby byla vyloučen mikroskopický zánět tzv. mikroskopická kolitida. Pokud máte nízkou elastázu ve stolici mohlo by se jednat...

Dotaz

Dotaz, 11. 10. 2023

Dobrý den, pár týdnů si všímám, že
před vykonaním stolice nebo i chvíli po mám pocity mdloby a únavy. Trvá to většinou je chvíli, ale nikdy před tím jsem se s tím nesetkala. Nevíte čím to může být? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den, To co popisujete se blíží nejvíce takzvané synkopě (krátkodobé ztrátě vědomí) nebo spíše pre-synkopě (pocit na omdlení, slabost), kdy v důsledku aktivizace vegetativních nervů. Je...

Dotaz

Dotaz, 11. 10. 2023

Dobry den, mam uz roky ruzne bolesti bricha - tupou bolest, ktera me budi v noci. Rezani nebo pichani, pocity na zvraceni. Krece v brise a prujem. Trva to par dni, pak mi je zase par dni dobre. Normalne bych to neresila a myslela si, ze jsem neco spatneho snedla, ale opakuje se to skoro kazde dva nebo tri tydny. Dost me to omezuje. Neni to spojene se stresem. Doktor mi udelal test na Helicobacter pylori, parazity a kolonoskopii. Vsechno bylo negativni. Takze zaver byl drazdivy tracnik a ze se s tim neda nic delat. Moje otazka je, jestli se mam snazit o nejake dalsi testy. Ziji v zahranici a doktor se me vetsinou zepta, co si myslim, ze mi je, a co bych chtela vysetrit, coz je pro me dost slozite. Na druhou stranu si vsechny testy musim zaplatit, ale nechtela bych neco zanedbat. Jinak nemam nadvahu, nekourim, sportuji a nebyl by pro me problem upravit si stravu, kdybych vedela, co jist a co ne.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den, ještě bych provedl břišní sonografii. Vyzkoušejte dietu "lowFODMAPs" což je dieta s omezení rafinovaných sacharidů, které by mohli Vaše obtíže zhoršovat event. vyzkoušejte Meteospasmyl...

Dotaz

Dotaz, 10. 10. 2023

Dobrý den, je mi 21 let… v lednu tohoto roku jsem procházela stresovým obdobím, moje psychika byla ( a i teď občas je) nevyrovnaná a měla jsem zácpu, na záchod jsem šla třeba jenom jednou týdně…po dvou měsících jsem se rozhodla zajít k lékaři a zeptat se, co se mnou může být. Lékařka mi poradila pohyb, dostatek vlákniny a tekutin, probiotika a v nejhorším případě glycerinové čípky…přibližně po 5 měsících jsem se trošku “srovnala” ale už ne do původního stavu, ale do stavu, že chodím na záchod třeba jenom 3x týdně, někdy i zcela nepravidelně s tím, mám tlaky v podbříšku a při vykonávání stolice občasnou bolest někdy na levé a někdy na pravé straně podbříška…tímto bych se Vás chtěla zeptat, zda by mohlo jít o nějaký vážnější problém, či nikoliv. Děkuju za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den, k vyloučení organické příčiny bych provedl aspoň sonografii břicha a odběr stolice na fekální kalprotektinu a potom koloskopii. To jsou běžná vyšetření které v případě Vašich obtížích...