Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Otrava z jídla

Dotaz, 16. 4. 2021

Dobry den, Před týdnem jsem snedla zkažené těstoviny a 2 dny jsem měla průjem, pak bylo vše ok akorát jsem stále cítila takový mírný tlak v břiše a moje břicho vydává opravdu zvláštní zvuky, už je to týden a stále cítím tlak a občas mám pocit na zvracení, ale nezvracim, chuť k jídlu mám normální. Dnes ráno jsem se zdědila při návštěvě toalety. Objevila jsem oranžový olej ve stolici. Stolice má normální barvu i konzistenci, ale na hladině plaval oranžový olej, který byl i na toaletním papíře. Během dne mám mírný výtok tohoto oranzoveho oleje. Nevíte, o co by se mohlo jednat? A jestli by to mohlo být vazne? Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 4. 2021

Dobrý den - vydejte se ke svému praktickému lékaři. Bylo by dobré udělat základní odběry včetně amyláz na slinivku břišní, stolici na kultivaci a test na Covid-19. Pak bude zřejmě potřeba doplni...

Hlen ve stolici

Dotaz, 27. 3. 2021

Dobrý den, často se mi ve stolici objeví hlen. Prosím co by to mohlo být. Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 4. 2021

Trocha hlenu ve stolici ještě nemusí být patologická záležitost. Jestli se potíže zvýrazní, pak se objednejte na gastroenterologii, kolonoskopie by samozřejmě vše objasnila.

Zánět tlustého střeva

Dotaz, 9. 4. 2021

dobry den mám zánět tlusteho střeva s colostridiovou kolitidou kterou jsem prodělala před měsícem z prukazem antig.cl dificie pozitivni toxin ab pozitivní..Před tydnem jsem byla na kolonoskopii dr.píše až dno ceka difuzní zánětlive změny bez ulceraci zarunutie bez pablán odběr bio b odeznívající colostridova kolitida.Léky jsem dostala salofalk 1500 cortiment diozen. Během tohoto měsíce jsem dostala už po třetí teploty 38,5 ktere trvají 3 dny crp vyskočí na 180 . Po třech dnech jsem bez teploty a to se opakuje třeba za osm dní znovu . Muže to být k tomuto zánětu ? crp samozřejmě klesne, Vubec si s tím nevím rady už jsem z těch teplot unavená.Prosím o radu

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 4. 2021

Dobrý den, řeknu upřímně, že tyto obtíže touhle formou nevyřešíme. Musíte být ve spojení se svým gastroenterologem a všechny vzplanutí zánětu s ním konzultovat. Dost možná, že v případě další...

Velký úbytek hmotnosti

Dotaz, 5. 4. 2021

Dobrý deň, prosím Vás môj priateľ zhubnul za posledných 10mesiacov 5kg (aktuálne je na váhe 52kg pri výške cca 176cm). Máva časté prujmy a afty. Bol na vyšetrení krvy kde mu povedali, že je všetko v poriadku. Chcela by som sa preto opýtať či by ste mi nevedela poradiť ako ďalej. Existuje nejaký spôsob (mimo odberu krvy) kt. by nám s istotou povedal či sa jedná o Crohnovú chorobu prípadne niečo podobné? Mne to nepríde normálne no on je už asi na to celé nejako zvyknutý a nepripadá mu to zvlástne. Ďakujem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 22. 4. 2021

Dobrý den, zkuste svého přítele přesvědčit ke gastroenterologickému vyšetření. Průjmy, hubnutí a afty, tam se diagnosa Crohnovy nemoci tak trochu nabízí. Bez vyšetření tlustého a tenkého střev...

Zánět v tenkém střevě

Dotaz, 16. 4. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na kolonoskopii a gastroskopii (můj táta má M. Crohna) a zjistili mi lehký zánět v tenkém střevě s podezřením prave na Crohnovu chorobu a jsem objednána na magnetickou rezonanci. Chtěla bych se zeptat, jestli to nutne musí být Crohn. a pokud ne, jestli jde ten lehký zánět vyléčit. Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 22. 4. 2021

Samozřejmě, že to nutně nemusí být Crohn. U přítomnosti Crohnovy nemoci v rodinné anamnese jsme obezřetnější a i každé menší zarudnutí sliznice posuzujeme velmi pozorně a pečlivě. Zase tak často al...

Krev ve stolici

Dotaz, 13. 4. 2021

Dobrý den, prosím o názor - před cca 2mi týdny jsem spolu se stolicí objevila krev v záchodové míse, byla jasně červená a při defekaci nebyla přítomna jakákoliv bolest - moje teta měla velké problémy s hemeroidy, tak jsem to přisuzovala jim, ale měla jsem obavy, zda se objeví znovu. Po 4 dnech se u mě objevil průjem a bylo mi celkově jak při střevní chřipce - bolest břicha, únava a po průjmu také nucení na toaletu. Průjem trval jen den. Od té doby mám úzkou měkou stolici, občasnou bolest břicha a cítím se malátně, jsem nafouklá a moc toho nesním, možná mám opravdu mírně zvýšenou teplotu. Krev ve stolici již nemám, nebo jsem si nevšimla (malé množství mému pozorování asi uniknout mohlo). Taktéž není přítomný hlen, aspoň ne v pozorovatelné míře. Velkou starost mi dělá především ta úzká stolice, protože ještě nedávno jsem mívala spíše tuhou, že se mi občas objevily trhlinky, ze kterých taky byla krev, ovšem malé množství a byla přítomna charakteristická bolest. Také jsem měla v průběhu let asi 2x trombózu v hemeroidu, ale jinak jsem nepozorovala žádné potíže v této oblasti. Největší strach mám přirozeně z rakoviny. Jsem dost úzkostný člověk, na kolonoskopii jsem objednaná, ale nemůžu skoro ani spát, jak se bojím. Je mi 22 let, jsem průměrné postavy a sportuji spíš více než méně. Vím, že mi diagnózu nestanovíte a musím si počkat až na vyšetření, ale i přesto bych ráda znala váš názor a snad to do vyšetřní nějak psychicky vydržím. Moc vám děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 22. 4. 2021

Můžete se uklidnit - troufnu si tvrdit, že o nádor se nejedná. Je Vám 22 a jste úzkostná - tedy s velkou pravděpodobností půjde o dráždivý tračník. K tomu máte zřejmě hemoroidy, které se čas od...

Nadýmání

Dotaz, 27. 3. 2021

dobrý den prosim poradte mi co mám dělat stolici mám pravidelnou,ani prujem nebo zácpu nemám,po defekaci trpim nadýmánim,bolesti břicha nuceni na stolici ráno ,bolestivé a bolest přetrvává někdy hodinu nebo 2 pak utne,ale břicho mám nafouklé,jsem po operaci žlučniku a myslim,že to bude špatné tráveni,prosim poradte,děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 4. 2021

Dobrý den, tohle klasicky dělá dráždivý tračník - psychosomatický problém. Po operaci žlučníku by potom nadýmání a špatné trávení mohlo souviset i se slinivkou. Objednejte se na gastroenter...

Zánět slepého střeva

Dotaz, 22. 3. 2021

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se prosím zeptat, zda při zánětu slepého střeva mohou být hodnoty calprotectinu ve stolici zvýšené. Děkuji Vám za opověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 4. 2021

Každý zánět ve střevě by teoreticky měl zvyšovat hodnoty fekálního kalprotektinu. Rozhodně ale fekální kalprotektin není vyšetřovací metoda používaná v diagnostice při podezření na zánět slepého st...

Hleny ve stolici

Dotaz, 22. 3. 2021

Dobrý den vážená paní doktorko, již nějakou dobu pozoruji hleny ve stolici. Hleny bývají karamelové barvy či zbarveny do barvy stolice. Vyskytují se převážně na začátku stolice, která bývá tužší než zbytek, bývá "bobkovitého" charakteru a jednotlivé "bobky" bývají spojeny tímto hlenem. Krvavý hlen ani krev na stolici jsem nezpozorovala. Zbytek stolice již má normální charatker i barvu, občas užší. Zároveň cca 1-2 měsíce mě trápí svědění uvnitř konečníku. Byla jsem u svého praktického lékaře, který vyšetřil konečník prstem a konstatoval, že se zřejmě jedná o vnitřní hemeroid. Předepsal mi mast a čípky Procto-Glyvenol. Před návštěvou praktického dr. jsem již užívala mast a čípky Preparation H a dále Diovarix Micro. S vnitřními hemeroidy jsem se již léčila,podstoupila jsem asi 3x ligaturu,naposledy léto 2018. Problémy s hemeroidy máme v rodině. Nyní však kromě hlenů a svědění nemám v konečníku žádný pocit tíže, který jsem v minulosti při potížích s hemeroidy mívala. Nevím zda to s výše uvedeným souvisí, ale poslední cca měsíc mívám také nepříjemné pocity po jídle, někdy i při jídle (většinou večer) - škrundání ve střevech, hlasité přelevání obsahu žaludku(střev?), mírně sníženou chuť k jídlu, občasná zvýšená plynatost, pocit jakoby prázdného žaludku i po jídle. Omlouvám se, nejsem schopná přesněji tyto neurčité pocity popsat. Stravu jsem němenila, jím zdravě a vcelku pravidelně. Začala jsem brát probiotika Biopron. Stolice denně či obden. Je mi 30 let, jsem 4 měsíce po porodu (SC), plně kojím. Bohužel musím přiznat, že jsem docela velký hypochondr a mám strach z vážné nemoci. Mohou tyto obtíže mít příčinu v mé psychice či by bylo přeci jen vhodné se objednat na gastro nebo proktologii či chirurgii? Obávám se, že mě praktický dr. "odbyl" - neprovedl žádné vyšetření krve či rozbor stolice. Prosím poraďte, děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 4. 2021

Asi nejlepší by bylo objednat se na gastroenterologii. Ono to vyšetření nebude hned, navíc 4 měsíce po císařském řezu se jistě nikdo nepožene do kolonoskopie. Může se ale provést jenom rektosk...

Zvýšený kalprotektin

Dotaz, 30. 3. 2021

Dobrý den,syn 7let,v pěti letech náhodně zjištěn zvýšený kalprotektin (v souvislosti s preventivně odebíranými jaterními testy,které byly tehdy hraniční a následně se samy upravily,byla odebrána stolice).Hodnota kalprotektinu se pohybuje střídavě 125-490.Syn je bez jakýchkoli potíží,prospívá,netrpí průjmy,zácpou,zvracením,vyrážkou,sportuje,není unavený.Veskere odběry (vc.celiakie,crohna,uc) i ultrazvuk na dětském gastro v pořádku.Nyni pro objasnění navrhují koloskopii a gastroskopii v narkóze,v čemž nevidím přínos (pokud syn nevykazuje po dobu dvou a půl let,kdy je sledován příznaky,ani další zvyšování hodnot.Pokud bych hodnotu nevěděla,na synovi vůbec nezpozoruji problém.Chtela bych s ohledem na Vaše zkušenosti vědět,zda je možné pouhé sledování a navržena vyšetření provést až při případném zhoršení hodnot nebo nástupu příznaků.Nechci synovi zadelat na problém do budoucna (nádor?),avšak ani ho nepřiměřeně zatížit.Dekuji za odpověď i váš čas.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 4. 2021

Dobrý den, já nejsem dětský gastroenterolog. Kalprotektin považuji za vyšetření hrubě orientační. Hodnota 490 je sice už vyšší, ale jestli tam nikdy nebyly zažívací obtíže a jediné co bylo...

Zúžená stolice

Dotaz, 17. 3. 2021

Dobrý den, Prosím vás chtěl bych se zeptat můj tatínek kterému je 80 let má zůženou stolici. Vyšetření tlustého střeva a konečníku nic neodhalila. Pokud by příčinou bylo zvýšené svalové napětí v dolní části tlustého střeva jakým způsobem je možné to léčit? Tatínek užívá léky na prostatu nemůže být to příčinou zvýšeného napětí svalů? Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 4. 2021

Dobrý den, mohlo by to být dané tím, že konečník je zvětšenou prostatou zúžený. To sice na kolonoskopii popsat nemusí, střevní sliznice je neporušená, ale výrazně zvětšená prostata by mohla...

Gastroenterologie

Dotaz, 13. 3. 2021

Dobrý večer paní doktorko, prosím o radu: syn 35 let se již druhým rokem léčí na gastroenterologii, kolonoskopie nic neukázala, gastroskopie atrofii tenkého střeva s podezřením na intoleranci lepku. ( okamžitě byl vysazen). Problémy přetrvávají: došlo k prudkému úbytku váhy, škručení ve střevech, rýma, vyrážka, únava. Opakované krevní testy nic neukázaly ( kromě nedostatku vitaminu D), nyní doplňován. Alergologie , nic podstatného, pouze podezření na prodělanou boreliozu, imunitní testy - nic zásadního, testy potravinové intolerace pouze potvrdily laktozu ( ale ta byla vyloučena ze stravy již před rokem) a zřejmě histamin. Eliminační metodou si syn potvrdil zřejmě problém se škroby , histaminem a laktozou, vše postupně vyloučil, ale stále se objevují problémy, nepřibírá na váze a jí velmi omezené množství potravin ( nekouří, nepije, nebere žádné léky). Už nevím, jaká další vyšetření absolvovat, napadá mě ještě vyzkoušet nějaké trávící enzymy ( ale jaké?). Prosím případně o radu či pomoc. Ještě se subjektivně potvrzuje souvislost se stresem ( jedná se o vysokoškolského pedagoga a tedy akademika). Pouze doplňuji výšku: 184 cm a aktuální váha mezi 63 a 64 kg , zde již nedochází k dalšímu úbytku, ale také nepřibírá. Dříve vážil i 80 kg. Velice děkuji za Váš čas.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 3. 2021

Jestli bylo vyšetření gastroenterologem důkladné (konkrétně mám na mysli vyšetření tenkého střeva a vyšetření slinivky břišní nějakou kvalitní zobrazovací metodou , sono není dostačující),...