Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 13. 4. 2024

Dobry den, mam uz 14 dni potize s travenim. Zacalo to nocnimi krecemi do bricha a nasledoval prujem stridajici se se zacpou, plynatost, ruzne bolesti, ale nic hrozneho. Beru pantoprazol, probiotika, plus dieta. Potize se mozna malinko zlepsily, ale stolice je porad zluta s nestravenymi zbytky potravy. Krevni testy v norme. Celou dobu bez teploty. Drive jsem mel problemy po mastnych jidlech, tak jsem to nejhorsi vyradil z jidelnicku a bylo to bez problemu.
Dekuji

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, doporučil bych provedení ultrazvuku břicha + výter z konečníku, event. odběr stolice k vyloučení případné infekčního problému s ohledem na relativně krátkou dobu obtíží.

Dotaz

Dotaz, 13. 4. 2024

Dobrý den prosím o informaci manžel má 4 roky ulcerozni kolitidu má biologickou léčbu a je pod dohledem ale kdyby se z toho vyvinula rakovina a byla včas odhalena je možné úplné vyléčení děkuji Viola

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, V případě diagnózy rakoviny tlustého střeva stejně jako u "zdravého pacienta" bez ulcerozní kolitidy je možnost úplného vyléčení. Nejčastejším léčebných postupem je chirurgický přistup...

Dotaz

Dotaz, 10. 4. 2024

Dobrý den pane doktore,

mám ulcerózní kolitidu a aktuálně beru injekce infliximab. Chtěla bych se zeptat, zda můžou tyto léky ovlivnit hormony, protože mám aktuálně hrozně nepravidelný menzes, neskutečně mi padají vlasy a objevilo se akné. Nikdy dřív jsem tyto problémy neměla, je mi 30 let, mám 2 děti. Obecně se u mě jinak nic nezměnilo, co by mohlo takovéto problémy vyvolat, ba naopak teď dodržuji skutečně zdravý životní styl vzhledem k onemocnění.

Děkuji.

Pěkný den

Renáta Drastichová

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, děkuji za dotaz. Problémy s menstruací mohou být ovlivněny jak nemocí samotnou ale i léčbou. Asi bych nejdřív šel cestou gynekologického vyšetření, a následně pokud vše bude v pořádku...

Dotaz

Dotaz, 10. 4. 2024

Dobrý den, v leže si v levém podbřišku (na úrovni pánevní kosti) nahmatám pevný oválný 3-4 cm dlouhý "proužek". Na dotek citlivý není, bolestivostí v této oblasti netrpím. Měl by to být důvod k návštěvě lékaře, nebo je to zcela normální nález? Je mi 22 let, měřím 163 cm a vážím 49 kg

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, na základě informací by to mohla být například zvětšená uzlinka, event. lipom (podkožní "klubíčko tuku"). Za mne by stálo lékaře navšívit, event. doplnit sonografii.

Dotaz

Dotaz, 7. 4. 2024

Dobrý den, chtěl bych se poradit a popřípadě správně nasměrovat na nějaké pracoviště. Již několik let jsem po operaci Abcesu u konečníku celkem 2x hned po sobě. Následně došlo k tomu, že se ranka úplně neuzavřela. Je pravda, že jsem to neřešil nebyl žádný velký problém. Ale postupem času došlo častějšímu otoku bolesti a vytékání tekutiny z ranky i konečníku. Tento stav se zhoršuje, že otok a výtok je skoro již každodenní. Můžete mi prosím poradit a popřípadě doporučit pracoviště, kde by mi s tímto problémem pomohly. Děkuji moc a pěkný den

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, ideální by byla proktologická ambulance, asi bych to směřoval do Ustí nad Laben do Fakultní nemocnice.

Dotaz

Dotaz, 7. 4. 2024

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možno podstoupit očkování rekombinantní vakcínou proti pásovému oparu, když jsem již zahájila " biologickou " léčbu Upadacitinib. Užívám první týden v dávce 45 mg denně. Děkuji

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, počkal bych až po indukční době, ale obecně vakcinace je dovolena, jediná kontraindikace je podání tzv. "živé vakcíny"

Dotaz

Dotaz, 7. 4. 2024

Dobrý den,prosím o radu ohledně vleklých zazivacich potíží je mi 69 let mam lehkou cukrovku/metformin/a vysoký tlak/telmisartan/amlodipin/před 33 lety mam vyoperovany žlučník několik let trpim na drazdivy tracnik měla jsem několik vyšetření gastroskopie/reflux/každý den po ránu beru omeprazol na kolonoskpii nalezeny divertikly ve zuzenem střevu na lepší trávení beru kreon po jídle v poledne a večer můj problém je skoro každý den trpim na ranni žluté prujmy i s krvavým hlenem a plynatosti rihanim některý den se cítím o něco lépe ale stav se zase zhorší na jídlo si dávám pozor kolonospoie před par dny /divertikly/jinak jen základní vyšetření bez výrazných změn nevím již čím se moje potíže zlepšily prosím o radu děkuji

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, mohlo by se jednat o projevy divertikulární nemoci, případě nežádoucí učinek metforminu. Zatím bych nasadit rifaximinum 400 1-0-1 na týden (nutný recept), ještě si můžete zakoupit...

Dotaz

Dotaz, 6. 4. 2024

D.d. je mi 66 let sportovec zdrava strava nekouřím, piti alkoholu jen občas , narozeniny a podobné. .mohu prosim jist listové saláty , špenát. po zánětu tl.stř. ? Jsem v poho po měsíci. Z krve zjištěno málo železa . 5 týdnů držím dietu. 12kg dole .

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, ano je to možné

Dotaz

Dotaz, 5. 4. 2024

Dobrý den, moji mamce (69let) byla na operaci (29.1.) vaječníků při níž ji lékaři museli odstranit kus tlustého střeva kvůli srůstům. Po této operaci mamka stále zvracela, tak 9.2. bylo rozhodnuté o druhé operaci, kde jí opět vzali kus tlustého střeva u spoje tenkého střeva. Asi od 20.2. má stále průjem až dodnes, denně tak 10-20x. Dle lékařů vše v pořádku a má být trpělivá. Ale už je to neúnosné, zhubla 15kg a sotva chodí (před operací vitální bez vážných nemocí), velké bolesti kolem konečníku. Kam se prosím má obrátit, že by ji vyšetřili. Na gastroenterologii ji sdělili, že by jí nepomohli. Stravuje se bezezbytkově, ale jen velmi málo. Nemůže mít ještě jiný problém? Děkuji moc.

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, myslím, že vhodné bude vyšetření v místě bydliště na chirurgii kde operaci dělali, nutné bude hlavně vyloučit nějakou infekční přičinu po takto komplikovaném výkonu, jestli to v podstatě...

Dotaz

Dotaz, 4. 4. 2024

Dobrý den , měla bych dotaz . Od června loňského roku mě trápí žlutá stolice většinou řídká také mi bývá nevolno po jídle a neustále pocit nafouknuteho břicha. Mám za sebou endoskopii i ultrazvuk břicha bez nálezu i krevni testy ( základní biochemie , krevni obraz, včetně lepku) kde bylo vše v pořádku až na alfu amylazu kterou jsem si ještě doplnila o pankreatickou amylazu a lipazu kde byli hodnoty mírně zvýšené ( amylaza v seru 2,18 - amylaza pankreatická 1,03 a lipaza 1,62 . Samozřejmě vše řeším s obvodnim lékařem zatím bez úspěšně proto mě zajímá I váš názor, moc děkuji

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, v rámci dif. dg. bych cílil na slinivku břišní, doplnil bych odběr stolice ke stanovení hladiny elastázy ve stolici, vyzkoušejte směs trávicích enzymů pankreatin csp 1-2 cps s hlavními...

Dotaz

Dotaz, 3. 4. 2024

Dobrý den,pane doktore!Již delší dobu mě trápí obtíže s konečníkem (pálení, svědění, řezání),občas se mi tam objeví jakoby zvětšené boule šedé barvy, aspoň se mi to tak jeví, které po chvíli zmizí.Jsou na kraji konečníku, nebolestivé.Jen mám pocit jakoby cizího tělesa v zadku.Bolest přes noc vymizí,ráno mírná, největší navečer.Přes veškerá vyšetření na gastrologii na záněty střev mi vše vyšlo negativní.MR,CT,CRP ,kalprotrein ve stolici nic nezjistili.Kolonoskopie proběhla před 2 lety, negativní,gastrofibroskopie...menší nález na jícnu,v případě obtíží mám omeprazol,na střeva hyoscine butylbromide .Průjmy nemivam,stolice pravidelně 1x denně,max 1x2 dny.Obcas tužší,nebo mírně měkká.
Můj dotaz ...může se objevit Crohn ,když všechna potřebná vyšetření jsou negativní,jen když mě bolí konečník?Krev ve stolici nemám.Pistele a abscesy? Myslím,že kdybych měl absces,tak by se ty šedé boule nevytracely a zase neobjevovaly,ale byly by tam pořád.Teplotu nemám.Ani z konečníku nebo v jeho okolí nic nevytéká,jen mírně červené okolí kůže.
Děkuji za váš čas i odpověď

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 4. 2024

DObrý den, spíše podle anamnézy to vypadá na projevy hemoroidální nemoci. Objednejte se k proktologickému vyš., zatím vyzkoušejte lokálně mazat mastí např. Factu Možnost Crohnovy nemoci je spíše...

Dotaz

Dotaz, 3. 4. 2024

Dobrý den, na koloskopickém vyšetření mi byla popsána lipomatosa Bauh. chlopně, Chci se zeptat, zda je možné, že toto může působit potíže jako bolesti kloubů, občas silné nočni pocení a únava spojené s bolestí svalů jako při viróze. Bývám také často nemocná - virózy a trpím častěji na průjmy. Chtěla bych se zeptat co udělat pro zlepšení stavu.

Štepán Peterka, 16. 4. 2024

Dobrý den, lipomatoza chlopně znamená prosté ztučnění daného segmentu, obtíže to žádné nevyvolává, ani tímto nemohou být vysvětleny Vámi uváděné obtíže. Zlepšení častější nemocnosti je komplexní...