Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Průjem ze stresu

Dotaz, 6. 12. 2021

Dobrý den, před více než dvěma a půl lety mi začalo silně stresové období v osobním životě a spustily se mi průjmy. Ale není to klasický průjem, kdy člověk jde několikrát za den. Jak jsem ráno vstal, tak jsem začal cítit nutkání a tlaky v konečníku, šel jsem na záchod, měl jsem průjmovitou nebo kašovitou stolici, nastala úleva a až do druhého dne, kdy jsem vstal, jsem měl klid. Stolice vždy jednou denně. Nikdy jsem neměl bolesti, křeče, nikdy jsem nehubnul, nezvracel. Nikdy mě to nebudilo v noci. Jen občas párkrát (tak 3-4x) do roka světlá krev z konečníku, která vystříkla při zatlačení při těch průjmech a pak několik málo dnů trochu krev na papíru. Jinak snad jen plynatost a občasné zapíchání v pravém podbříšku cca v prostoru, kde mám jizvu po odstranění slepého střeva (ale to taky vzácně, není to soustavné celý den a max. po dvou až třech dnech to přestane, i když průjem trvá). Zkoušel jsem různé úpravy stravy, protože problémy přetrvávaly i po ústupu stresu, cca před rokem však došlo ke zlepšení. při low FODMAP dietě. Velmi výrazné zlepšení nastalo po úplném vyřazení laktozy a veškerého ovoce (i toho low FODMAP), zelenina mi problémy nedělá. Alkohol nepiji a nekouřím. Stolice po dlouhé době začala být normální až na občasné episody (cca 2-3x za měsíc kašovitá stolice a tlak v konečníku, ale znovu jen jednou denně), kdy jsem např. zkusil sníst větší pomeranč a druhý den po probuzení už to bylo zas. V srpnu jsem zas při té průjmové epizodě měl jednodenní krvácení. Proktolog anoskopem diagnostikoval překrvené vnitřní hemeroidy (mezi 1. - 2. stupněm), teď na kontrole to bylo stejné jen tam byla navíc trhlinka. Jinak sliznice normální. Ale mám se prý objednat raději na gastro na kolonoskopii. Shodou okolností se mi zrovna teď před několika dny (ale už po té kontrole) v souvislosti se stresem (náhlá hospitalizace dítěte) opět rozjely ty problémy. Nutkání, tlak v konečníku, pocit zaražených větrů a kašovitá stolice jednou denně, i když nejím nic rizikového. Po vykonání potřeby úleva a do druhého dne klid. Opět jeden den světlá krev v míse po zatlačení a pak dva dny krev na papíru. Budu se teď objednávat na to gastro, ale nevím, kdy se tam dostanu a mám z toho trochu obavy. Může se i takto neurčitě projevovat střevní zánět, když tam nejsou chronické bolesti, křeče a "klasické" úporné průjmy? Nebo to je spíš v hlavě?

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 12. 2021

Zdravím Vás, děkuji za dotaz. Obtíže by opravdu mohou event. souviset s idiopatickým střevním zánětem. Koloskopie je vzhledem k Vašim obtížím nutné, aby vyloučila organická příčina (zánět). Z vyšet...

Relaps po očkování

Dotaz, 1. 12. 2021

Dobrý den chci se zeptat mám dv dávky očkování na covid fizer a teď říkají že se má třetí dávka dát jiná třeba ta moderna .A jestli po očkování nemohl přijít relaps protože m sic po druhé dávce jsem měla těžký relaps jsem teď na imuranu děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 12. 2021

Dobrý den, jako třetí dávka se doporučují hlavně mRNA vakcína (Moderna,Pfizer), účinnost mezi oběma vakcínami je srovnatelná. Co se týká vlivu na IBD, tak na relaps by očkovaní vliv mít nemě...

Augmentace prsou s UC

Dotaz, 28. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych podstoupit augmentaci prsou. Bohužel je mi diagnostikována UC. Je možné podstoupit operaci ve fázi remise ale neměla bych během toho užívat žádné léky? Případně jak dlouho před celkovou anestezii je vhodné vysadit jakkékoli léky. Můžou léky zkomplikovat průběh operace nebo i právě ten chronicky zánět. Jsem zmatená. Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2021

Dobrý den, Ve fázi remise nejsou výhrady ke zvažované operaci. Co se týče chronické léčby tak ta se ve většině případů nepřerušuje a ponechává beze změn. Nemusíte mít ani obavy ze zhoršen...

Ulcerozní kolitida a očkování proti Covid-19

Dotaz, 2. 11. 2021

mému synovi 43let byla diagnostikovánaa ulcer. kolitida o prázdninách . na jaře v květnu byl poprvé očkován proti kovidu, podruhé v červnu. Právě o prázninách měl akutní fázi, a byla mu určena diagnoza. roky před měl problémy s trávením a konečníkem, myslel na hemeroidy. nebyl s tím u lékaře. a tedˇv říjnu dostal covid, 3 měsíce po očkování. dotaz: očkování mu probudilo ulc. kolitidu? do akutní fáze? Proto dostal covid? je to autoim. onemocnění, jaký vliv má covid na autoim. onemocnění, tedy to očkování konkrétně. chce se totiž dát do 3. očkování. jsem zdravotník. nelíbí se mi to.

MUDr. Štěpán Peterka, 9. 11. 2021

Dobrý den, Ulcerozní kolitida je autoimunitní onemocnění, které vzniká u geneticky predisponovaných jedinců. Je to onemocnění, které je charakterické tím, že tz. relabuje a remituje (střídá obdo...

Zánět s ulcerozní kolitidou

Dotaz, 30. 10. 2021

Dobrý den, po deseti letech co trpím ulcerozní kolitidou, kdy jsem po první atace byla celou dobu v remisi se při kontrolní kolonoskopii před měsícem objevil po těch letech ve dvou místech zánět. Navýšila mi imuran na 3tablety denně. Průjmy nejsou kdyby, nebylo vyšetření tak nevím že mám problém, jediné co mě ale velmi trápí je mé zažívání a problémy s jídlem byť jim dietně pořád mám nafouklé břicho a cítím se nekomfortně. Jediné co pomáhá je pankreolan a simetikon, ale bez něho je to katastrofa. Děkuji za radu

MUDr. Štěpán Peterka, 1. 11. 2021

Dobrý den, děkuji za dotaz. Při sledování pacientů s UC i CN je důležité dosáhnout tzv. hluboké remise, což je chápano jako kombinace klinicky dobrého stavu v kombinaci se slizničním zhojením nál...

Zvýšený kalprotektin

Dotaz, 27. 10. 2021

Dobrý den, moji dceři 15 let v odběru stolice zjistili zvýšený kalprotektin. Může to být jen banalita a nebo jde vždy o závážné onemocnění ? Moc děkuji za info.

MUDr. Štěpán Peterka, 1. 11. 2021

Dobrý den, děkuji za dotaz. Vyšetření stolice na fekální kalprotektin je převážně indikován u pacientů, kde je podezření na onemocnění Crohnovou nemocí, nebo ulcerozní kolitidou. Je to jeden z p...

Biologická léčba bez účinků

Dotaz, 18. 10. 2021

Dobrý den, mám dotaz za svoji kolegyni a kamarádku. Trpí onemocněním strev,od července zhoršení, krev ve stolici, hubnutí...chodí na biologickou léčbu,která zatím nemá účinky... poradíte,co se dá ještě dělat? Je z Brna. Moc děkuji za ní.

MUDr. Štěpán Peterka, 25. 10. 2021

Dobrý den, při léčbě nespefických střevních zánětů se používájí při těžkém průběhu, při nedostatečném efektu běžných farmak nebo ve specialních případech právě biologická léčba, která je V...

Crohnova choroba

Dotaz, 13. 10. 2021

Dobrý den, je mi 27 a aktuálně třetím rokem se léčím s Crohn. chorobou. Doposud jsem fungoval na kortikoidech typu Pentasa, popř. Budenofalk. Po poslední kontrole mě výsledky kalproteinu skočily nahoru a paní doktorka mi dala na výběr mezi vyzkoušením efektu parenterální kortikoterapií nebo léčbou imunosupresivní terapií, kterou mi zároveň i doporučila. Po mém dotazu, zda-li by bylo možné využít i bioléčbu mě bylo řečeno, že se jedná o tzv. 3. úroveň léčby (momentálně ta nejvyšší možná), kterou pojišťovny v tuto chvíli sice proplácí, ale zároveň vyžadují projít všechny úrovně léčby (1. úroveň - kortikoidy, 2. úroveň - doporučovaná léčba imunosupresivní terapií). Zároveň mě bylo zdůrazněno, že i přes to, že biologická léčba funguje nejlépe, ze všech úrovní léčby s sebou nese i největší vedlejší účinky (oproti 2. úrovni, u které jsem mj. byl upozorněn na vedlejší vliv špatné tvorby spermií, obranyschopnosti těla apod.). Chtěl bych se tedy zeptat, zda je opravdu nutné dodržet zmíněný postup v léčbě nebo je možné rovnou přistoupit k biologické léčbě a v případě, že ano - je na místě se obávat rozsáhlejších vedlejších účinků oproti imunosupresivní terapii? Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dne.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 10. 2021

Dobrý den, Souhlasím s tvrzením Vaší ošetřující lékařky, že biologická léčba je určena pacientům, kterým selžou léky první a druhé linie. Z toho pravidla je několik vyjímek (které předpokládám ž...

Hlen a krev ve stolici

Dotaz, 13. 10. 2021

Dobrý den, před rokem mi byla provedena kolonoskopie, kterou jsem podstoupila kvůli hlenu a krvi ve stolici. Závěr byl nespecifické zánětlivé změny.Dop. vláknina a probiotika. O několik měsíců později a po změně proktologa a gastroenterologa mi byla provedena sigmoideoskopie. Závěr: Smíšená zánětlivá celiulizace v anorectu-, ojediněle s kryptitidou a ojedninělým pseudoabcesem bez jiných známek IBD či mirosk.kolitididy. HemeroidyII-III,stupeň. Kalprottektin 74. Byl mi nasazen Asacol klyzma na noc. Obtíže se mírně zlepšily, při vylučování stolice měl zbytek klyzmatu vždy světlou až bílou barvu. Nyní jsem týden po defekografii (podezření na prolaps) a vylučovaný zbytek klyzmatu má růžový možná fialový nádech. Nevím, zda -li je to normální nebo se jedná o krev, která asacol jemně zbarví. Funguje lék správně?(Vždy když jsem si provedla hygienu bidetovou sprškou, občas zůstavaly na záhodě jemně zbarvené tmavé fleky, sama suspenze před aplikací má kalnou barvu). A je možné, že by můj střevní zánět měl na vině prolaps pokud by se potvrdil (pro výsledky vyšetření jdu za 14dní)? Děluji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 10. 2021

Dobrý den, Vyšetření defekografie nemá vliv na efektu asacolu, který užíváte. Co se týče prolapsu tak si spíš myslím, že ta možnost je méně pravděpodobná. Pravděpodobně se bude jednat o on...

Sex s ulcerozní kolitidou

Dotaz, 11. 10. 2021

Dobrý večer, mám dotaz. Je mi 28 let, jsem gay (pasivní) a v září mi byla diagnostikována ulcerozní kolitida. Trápí mě jedna věc bez které být nemůže skoro nikdo na světě a tou věcí je sex. Když jsem se na to ptal svého doktora, tak mi akorát řekl že se to nedoporučuje. Neřekl mi k tomu nic víc a já nevím na čem jsem. Chtěl bych se tedy zeptat vás, je tu šance že se vrátím k normálnímu sexuálnímu životu? Můj sexuální život zahrnuje i hluboký fisting, omlouvám se že to tak píšu, ale už nevím koho se zeptat a patří to k mému uspokojení, jestli mi rozumíte. Jsem na tom silně psychicky závislý a nedokážu si bez toho život představit. Je to tedy můj konec nebo je tu nějaká naděje? Četl jsem i když by došlo na vyjmutí tlustého střeva, tak se pak vezme tenké střevo, udělá se na konci jakoby kapsa a když se vše dobře zahojí, tak by to mělo být v pořádku. Dá se i s tímhle vést normální sexuální život nebo s tím už nelze? Omlouvám se předem za takový dotaz, ale už jsem zoufalý a nevím kam pro radu a informace. Předem moc děkuji za informace.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 10. 2021

Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě dosažení hluboké remise ulcerozní kolitidy je možný i sexuální styk. V případě aktivity onemocnění (hodnotí se hladina fekálního kalprotektinu, endoskopický nále...

Bolesti břicha

Dotaz, 29. 9. 2021

Dobrý den, je mi 37 let, poslední rok covidový mi přinesl dosti stresu, mám 2 malé děti. 2. září mi po potížích břicha (křeče, zácpy, průjem) v nemocnici zjistili divertikulitidu, mám četnost výchlipek v tlustém střevě, 5 dnů jsem měla atb, po propuštění jsem začala s bezezbytkovou dietou 8.9., kterou mám již 3 týdny. Asi týden po domácí lečbě jsem měla opět píchavé bolesti v levém boku, byla jsem na kontrole, ze vzorků krve usoudili, že se nejedná o recidivu. Vlastně po důkladném prohmataní břicha mě přestalo postupně bolet. Dietu mi prodloužili o týden navíc. Nyní bych měla postupně přecházet na vlákninu a to je ten problém, že nevím, jak. Slyším stále postupně, čím tedy začít? Ovesnou kaší poránu jsem dříve byla zvyklá den nastartovat, takže si mam zkusit dát třebas 2 lžíce? Nebo zkusit čerstvou zeleninu, máme v zahrádce zeleninu, ale neodvažuji si kousek dát a za chvíli již bude po úrodě. Semtam mě nyní v břiše píchne, nalevo, někdy podbřišek, po odchodu stolice to odezní, na stolici se mi jde hůře než dříve, moc toho nenístojí mě to větší úsilí. Prosím o radu. V listopadu mě pak čeká koloskopie. Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 6. 10. 2021

Dobrý den, děkuji dotaz. Určitě se nebojte, Váš stav má řešení. Dieta a režimová opatření při tomto onemocnění jsou velmi důležité. Co se týče přijmu vlákniny ve stravě, uvádí se že člověk s...

Menstruace při Budenofalku

Dotaz, 18. 9. 2021

Dobrý den,od května mám diagnostikovanou Crohnovu chorobu.Brala jsem Budenofalk Uno 9mg a první menstruace od nasazení Budenofalku trvala 10 dní. Prvních pět dní byla menstruace velmi slabá, stačila mi slipová vložka, poté dva dny byla menstruace silnější a poslední tři dny zase slabá. Další menstruace byla po 5ti týdnech klasicky 7dní. Minulý týden mi snížili Budenofalk na 6mg a dva dny po tom zase po dalších 5ti týdnech menstruace už osmý den a pořád by mi stačila jen jedna vložka a krev je jasně červená. Mezi menstruacemi mám zhruba tři dny nahnědlý nebo narůžovělý výtok. Mám teď vždy při menstruaci zhoršení bolestí břicha a řidší stolici a po vyprázdnění velké bolesti a nechuť k jídlu. Před rokem a půl jsem vysadila antikoncepci a po vysazení se mi menstruace vždy dostavila po pěti týdnech. Bolesti bývaly nepatrné. Je to normální u toho Budenofalku? Ještě jsem v létě byla na očkování Pfizerem. Na kontrole na gynekologii v červenci bylo vše v pořádku.Chceme rodinu, až se nemoc ustálí. Moc děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 20. 9. 2021

Dobrý den, Budenofalk je lék, který obsahuje kortikoid, což je látka která samo o sobě může vyvolat řadu nežádoucích učinků, včetně poruchy menstruace. Buďte trpělivá, cílem léčby je tyto léky...