Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Problémy po operaci žlučníku

Dotaz, 20. 11. 2022

Dobry den prosim o radu v roce 2015 mi operovali žlučnik a srusty na panvi a od te doby mam strašne bolesti v podbrišku ze začatku jsem mnel prujmy ted uz to jsou zacpy ,pocity na zvraceni navaly potu hlavne v noci neklid nohou bolesti se stupnujou dle lekare je to chronicke a nemame to resit ze se nic nedeje ale v zhledem ktomu jake mam bolesti je to divne prosim kam se mam obratit nebo jak postupovat dale dekuji z pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, Tohle je hodně složitý dotaz, který dalece přesahuje možnosti této poradny, ale pravděpodobně se bude jednat o obtíže vyvolané srůsty v dutině břišní. Konzervativní léčba je svízeln...

Používání CBD a THC

Dotaz, 17. 11. 2022

Vážený pane doktore, vnučka narozená v roce 2006 má Crohnovu chorobu. Četla jsem na internetu, že některým pacientům s touto chorobou pomohla směs CBD a THC v poměru 3 : 1, k utlumení projevů. Prosím Vás, můžete mi doporučit pro ni dle Vás optimální způsob léčby. Děkuji Vám

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, pokud je mi známo, tak toto není doporučeno žádnými odbornými společnostmi zabývající se problematikou idiopatických střevních zánětu, proto je nemohu doporučit. Nemám ani žádn...

Kalprotein na úrovni 6000

Dotaz, 16. 11. 2022

Dobrý den,v březnu jsem dostala diagnózu UC, od začátku jsem na Salofalku, Asacolu a Mutafloru. Jde mi o kalprotektin, který jde čím dál výše a posledním číslo bylo 6000. Dr před 14 dny provedl další koloskopii a nyní čekám na výsledky biopsie, ale zmínil možnost léčby Budesonidem (dočetla jsem se v lékařské zprávě). Chtěla jsem být připravena a tak jsem hledala - je Budesonid a Budesonid MMX - je už druhá varianta v ČR běžná? Který z léků tuhle látku obsahuje? Upřímně se bojím vedlejších účinků... A je kalprotektin 6000 běžný? Začínala jsem na 1300... Potíže až takové nemám, navíc koloskop nic tak hrozného nenašel. A ještě dotaz - když neudrzim Asacol klyzma, mám si dál další dávku? Vždy se u DR zapomenu zeptat 🤦. Děkuji moc za odpovědi

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz Kalprotektin 6000 je poměrně velké číslo, které značí exacerbaci(vysokou aktivitu choroby), nicméně pokud Vám váš lékař udělal koloskopii tak ta má určitě větší...

Problémy s plynatostí

Dotaz, 16. 11. 2022

Dobrý den, na konci září letošního roku mi byla z krve na základě vysokých protilátek diagnostikována celiakie a intolerance na laktozu. Dietu přísně dodržuji. Chtěla jsem se zeptat, jestli je normální, že mi celozrnné pečivo a některá zelenina způsobují větší plynatost a občasný výskyt hlenu ve stolici? Bolesti břicha ani krev ve stolici nemám. Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, Není mi jasné jak můžete dodržovat přísně bezlepkovou dietu a konzumovat celozrnné pečivo? (jedná se o nějaký speciální druh bezlepkové pečiva?). Samozřejmě všechno pečivo (které není...

Zánět slinivky břišní

Dotaz, 15. 11. 2022

Dobrý den, prosím mám dotaz- je mi 47let, 10let Reflux, docházím do gastroporadny. 2 roky mívám vracející se bolesti v levém podžebří,proběhla snad všechna vyšetření,až na kolonoskopii, kterou jsem absolvovala před cca 6ti lety za velké bolesti, nedostali se do úzké části. Nyní jsem se pro ni již nerozhodla, ale byla jsem odeslána na CT kolografii. Závěr: Dolichokolon,fyziolog.nález na tračníku,hrudkovitá kalcifikace v P laloku jater,incip.atrofie pankreatum,drobná pupeční kýla.Není mi jasná atrofie pankreatum-mohu mít zánět slinivky..? Co to znamená? Může se projevovat bolestí pod levým spodním žebrem? ...poslední GFS: Inkompetence kardie,nález jícen D2. Prakticky mi prý nic není. Bolesti jsou i v klidovém stavu,i v noci. Beru Omeprazol 20, mám brát při bolestech Algifen.Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, Ano atrofie slinivky je určitě věc, která by se měla ještě prošetřit, Vaše problémy by mohli souviset s chronickým zánětem slinivky. Bylo by vhodné, aby se Váš ošetřující gast...

Pravděpodobnost rakoviny konečníku

Dotaz, 11. 11. 2022

Dobrý den pane doktore rada bych se optala Manžel měl úraz 8.4.2022 volaly mi z práce ze ho do nemocnice veze rychlá ze má zlomený ruce, a teď já dvě malé děti na krku, když sem za nim zacla jezdit na návštěvy už jsem pociťovala tlaky do konecniku a měla jsem průjem jako vodu bych to nenazvala spíše kaše.. měla jsem nutkání a pocity chodila jsem tak 4 denně. Někdy to byla kaše někdy voda barva žluto zelená až žluto hnědá, Manžel je do dnes na neschopence takže se starám o děti a o manžela docela náročný po 2mwsicich jsem šla k doktorce ze mám stále firmou stolici když sem měla jít k paní doktorce měla jsem šílený nervy takže sem sotva vylezla h bytu naplněna imodiem. U paní doktorky OK spadl ze mě stress takže sem tam neměla problém udelala vyter velkou krev a čekaly jsme po výsledcích mi řekla ze je vše v pořádku ze to přisuzuje k psychice ze toho muže být na mě moc už 4 měsíce nemůžu vykonat pevnou stolici proto mě poslala na kolonoskopii Mám obavy z toho abych tam neměla nádor Když mám krevní obraz v pořádku myslíte ze jsem zdravá a nádor se tam neukáže ? Je mi 27 let Na gynekologie se mi po odberech ukázaly lehce zvýšené jaterní testy Nevím zda je vše od psychyky nebo zda jak nosím malou na pravé straně

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 11. 2022

Dobrý den, myslím, že příčina Vašich obtíží při rakovině konečníku je málo pravděpodobná, definitivně bude vyloučena endoskopií. Vzhledem k průběhu obtíží a absenci jiných patologických nálezu s...

Vibrace střeva

Dotaz, 9. 11. 2022

Dobrý den,pane doktore,mám již rok bolesti nad pupkem,střídá se bodání s křečemi.Nad pupkem v jednom místě cítím několikrát denně zvlášť vibraci střeva.Ve střevech mi i praská,silně kručí, po kručení cítím úlevu.Po vibraci střeva cítím tlak asi v žaludku nebo nad pupkem,jako by mi tlačil vzduch a hodně říhám,někdy je mi i na zvracení.Trpím i silným nadýmáním. Potíže mám každý den,různě se střídají a trvají celý den i v noci. Stolici mám kašovitou,nebo rozkouskovanou.Gastroskopie negativní.CT enterografie bez podstatného nálezu,ale proximální kličky jejuna nenaplněny.Myslím,že obtíže mám právě v této oblasti.Lékařka si myslí,že mé obtíže jsou psychosomatické.Mám obavy,že CT bohužel nezobrazují oblast ,kde mám zrovna obtíže.Jde mi hlavně o nádor.Mám se bát?Jaká vás napadá, prosím diagnóza?Lékařka nechce udělat ani kolonoskopii,měla jsem ji před 5 lety i přes to,že jsem ji upozornila, že mi vyšel pozitivní test na krev ve stolici.Vyzkoušela na mě snad všechny léky.Bez efektu.Užívala jsem i antidepresiva,také bez výsledku.Trpím často i na návaly horka a svědění těla.Jsem již zoufalá.Nevím co mi je a lékařka již vše ukončila a navrhla zkusit psychoterapii Mně se to moc nezdá.Děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 11. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. V souladu s názorem Vaší ošetřujícím lékařem si myslím, že se bude jednat o dráždivý tračník s průjmem. Nález na CT enterografii je nevýznamný a jednoznačně neod...

Bolest v pravém podbřišku

Dotaz, 9. 11. 2022

Dobrý den, je mi 21 let zhruba půl roku cítím lehké pobolívání v pravém podbřišku. Průjmy nemám, ale všimla sem si lehkých tmavých nitek ve stolici, párkrát i čiré krve minimálního množství. Vyšetření Krev- anemie Crp- 5 Sonografie- obleněná peristaltika střev Kalprotektin- negativní Zhruba měsíc zpět mě začalo bolet i koleno a kostrč, ale nevím jestli by to mohlo mít spojitost. Cítím celkovou slabost ve svalech, zvýšená teplota skoro každý den okolo 37 stupňů a nízký tlak. Léčím se na psychiatrii a mám problém nepřemýšlet nad tím, jestli to není rakovina. Nedovedu si to představit aby se mi otočil život o 360 stupňů ve 21 letech s karcinomem tlustého střeva. Tak se chci zeptat na Váš pohled. Další naplánované vyšetření je sigmoideoskopie. Doktoři mě mají s rakovinou za blázna ale ja mam opravdu strach.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 11. 2022

Dobrý den, S ohledem na anémii a Vaše se také přikláněl k provedení endoskopie. Nicméně jsem přesvědčen, že rakovina tlustého střeva je málo pravděpodobný důvod obtíží. Mohlo by se jednat o...

Sledování zánětu žaludku

Dotaz, 8. 11. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám diagnostikovaný zábět žaludku od roku 2013, ale někam ke specialistovi nechodím, ... nikdo mi nepodal správné informace, měla bych užívat stále každý den léky na žaludek, nebo jak to je ... byla jsem dvakrát na gastru .. Děkuji s pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 11. 2022

Dobrý den, zánět žaludku je dost obecná věc, ke které se nemohu vyjádřit (neznám Vaše obtíže, anamnézu - vřed žaludku?, rodinná anamnéza karcinomu žaludku). Vě většině případů zánět žalud...

Tlaky v břiše

Dotaz, 4. 11. 2022

Dobrý den, je mi 29 let ,v dubnu jsem prodělal zánět močových cest, byl jsem prelecen Antb. Furadantine. Poté mi začali problemy s břichem a divné pocity v něm . Řešil jsem to s obvodnim lékařem byl jsem poslán na sono břicha vyšetření krve a moci a na gastroskopii , všechno v naprostém pořádku ale porad jsem měl divné pocity a tlaky v břiše na levé straně kolem žeber . Bylo mi řečeno ať nasadim probiotika ze muže byt trávení rozhozene po antb. Léčbě a ze to trva u každého jinak i vice jak půl roku než se trávení zas srovná.Po preleceni probiotiky jsem se cítil naky čas v pořádku jen občas cca 1-2 dny v měsíci sem cítil tlak který ale odeznel. Dále jsem to neřešil ale teď jse mi opět vrátil tlak v levé straně břicha pod zebry , a divné pocity , břicho nebolí ani na pohmat jen mi je na levé straně divné a divné to tlačí , stolici mám pravidelně 1-2x za den ale má žlutou okrovou barvu a je měkčí , nehubnu a jim normálně , Prosím nevíte co by to mohlo byt jsem momentálně pracovně v zahraničí a do ČR se dostanu zhruba na konci listopadu , a už začínám byt zoufalý , Dekuji za odpoved a přeji hezky den.

MUDr. Štěpán Peterka, 8. 11. 2022

Dobrý den, nadále se domnívám, že by se mohlo jedna o střevní dysmikrobii pro léčbě antibiotik, v souladu s názorem praktického lékaře (s ohledem ne negativní výsledky vyšetření) bych opět nasad...

Průjmy dítěte

Dotaz, 7. 11. 2022

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem mého 14 měsíčního syna … vše to začalo ve 2. měsících, kdy mu byla nasazena ATB Cefzil, na streptokoka v krku, následně druhý den průjmy (15krát za den, průjmy přetrvávaly i v noci) s příměsy hlenu i krve, ze stolice zjištěny rotaviry a enteropatogenní Ecoli O55, na bakterii nasazen Sumetrolim bez úspěchu. Průjmy trvaly 3 měsíce. Ecoli u syna přetrvávala 9. měsíců. Prodělal Covid, nasazeny ATB Clacid. Mezitím prodělal ještě jednou rotaviry a adenoviry. Alergie neprokázany. V buněčné imunitě vyšší poměr CD4+/CD8+, vyšší NK buňky, dlouhodobě krev z rozboru stolice, kalprotektin negativní. Na opakující bakteriální a virové infekce nasazen ještě jednou Sumetrolim a Metronizadol ( to již nezvládl, zvracel). Sono břicha v pořádku, z ultrazvuku střev zjištěno: Kličky tenkého střeva s nezesílenou , ale segmentálně akcentovanou a lehce prosáklou stěnou s endoluminální hypersekrecí. Kolon bez zesíléní stěny. Zvýšená pneumotóza. Krevní obraz v pořádku. Naposledy prodělaná střevní virová infekce srpen, a enteropat. ecoli květen. Nyní stolice kašovitá, formovaná 1-3 krát denně. Neustále, rok, jej trápí plynatost s každým krmením ( i dietní pokrm, rýže, banán dělají problém) a nucení tlačení ke stolici s jídlem. Ve stolici se stále objevují vlákna hlenu. Nespecifický střevní zánět vyloučen. Diagnostikována dysbióza + dráždivý tračník- čekat, že časem by mělo dojít ke zlepšení. Žádná probiotika nepomáhají, vyzkoušeno několik. Děkuji za Váš názor.

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 11. 2022

Dobrý den, bohužel nemám specializaci v oboru dětské gastroenterologie. Nejsem schopný kompetentně odpověď s na rozdílný přístup k vyšetření a léčbě u tak mladého pacienta (14. měsíců).

Veganská dieta

Dotaz, 5. 11. 2022

Dobrý den pane doktore, chtěl bych touto cestou poprosit o radu. Na gastroskopickém vyšetření mi byl diagnostikován lehký zánět žaludku. Jako dietní opatření mi lékař doporučil omezení některých příloh (např. brambory, rýži, těstoviny) a doporučil přílohy typu jáhly, quinoa, bulgur, kuskus, cizrna, čočka a fazole. Dále mi bylo doporučeno omezit ovoce, zejm. nejíst mandarinky a pomeranče. Také mám omezit bílé pečivo a pokud možno velmi omezit, nejlépe však kompletně vysadit mléko a mléčné výrobky, a to i včetně kysaných. Byla mi doporučena zelenina ke každému jídlu (nejlépe tepelně upravená), s rostlinými oleji nebo fermentovaná (pickles). Navíc mi lékař doporučil velmi omezit maso a nejlépe přejít na veganskou stravu. Chtěl bych Vás poprosit o názor na tato doporučení, jelikož v dostupné odborné literatuře jsem se nedočetl nic o vhodnosti veganské stravy při zánětu žaludku, naopak většina diet nedoporučovala např. luštěniny a některé druhy zeleniny (např. kapusta, brokolice, cibule), které se naopak ve veganské stravě hojně vyskytují. Mimo to bylo téměř všude doporučeno pít zakysané mléčné výrobky (acidofilní mléka, kefíry, podmáslí apod.) a jako povolený druh pečiva bylo naopak doporučeno starší bílé pečivo. Ohledně ovoce byla povolena konzumace některých druhů, např. banány, meruňky, jablka, hrušky. Chtěl bych tedy poprosit o Váš názor na dietní opatření, které jsem na vyšetření obdržel a chtěl bych poprosit o doporučení vhodného jídelníčku a dietních opatření z Vaší strany. Současně bych se chtěl dotázat na možnost sestavit individuální jídelníček vzhledem k tomu, že pracuji na směny, případně možné doporučení ohledně stravy (svačin) vhodné do zaměstnání. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Jan Kalous

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 11. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Paušální doporučení "veganské diety" není pokud je mi známo žádnými odbornými doporučeními. Nicméně samotná diagnóza "zánětu žaludku" (která je histolopatologick...