Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 197

Dotaz, 12. 12. 2008

Dobrý večer, pane doktore.
Jmenuji se Zuzka a je mi 22 let.
Před 3 dny jsem dostala vysoké teploty a průjem.Teploty (téměř 39) odezněly po prvním dni, ale průjem mám stále.Od počátku jsem byla na toaletě tak 5x denně, nebyl to takový ten akutní průjem, kdy běháte každých 5 minut.Měla jsem a mám křeče v celém břiše, které sestupují do střev. Dnes jsem si všimla, že mám hlen ve stolici(ačkoliv ještě řidčejší stolici) a v něm malá příměs jasně červené krve. Kdysi jsem měla něco obdobného, ale to jsem neměla průjem, ale pouze ze mě vycházel skoro zelený hlen a u toho nesnesitelné křeče - po dobu 3 dnů.Nevím, co mi je a moje doktorka mi jako tradičně řekne, že jsem něco špatného snědla.V minulosti jsem měla i nejednou fissuru (jeslti to píšu dobře) v konečníku a pan doktor říkal, že už to budu mít asi chronické. Myslítě, že mi z této trochy informací poradíte?Předem děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nejpravděpodobnější je infekční příčina Vašich průjmů. Takto by mohla probíhat např. salmoneloza, proto by měl být každopádně proveden výtěr konečníku na kultivační vyšetření stolice....

Dotaz 196

Dotaz, 12. 12. 2008

dobry den pane dr.,ma dotaz ohledne meho 4.5 leteho syna,Pred 4 tydny zacal chodit casto na stolici,stolici mel prujmovitou cca 6x denne,davali jsme hylak,smectu,nutrolin b,biopron,uhli....vse bez efektu,stolice stale casta,ale jiz formovana.Vzdy na konci stolice pri utirani jsme na papire pozorovala trochu hlenu a bledsi krve.CCa pred tydnem jsem zacali davat enterol,pote se stolice upravila na cca 2x denne normalni konzistence.Dnes ale opet jiz chodime casteji,zatim jsme byli 4krat.Prujmovita nebyla,ale trochu ridsi,normalni svetle hnede barvy.Pediatr delal krevni odbery-tam byl pouze zvysen kreatinin na 76,trochu mene Fe,stolice kultivacne v poradku,moc take,antigliadinove protilatky negat.,CRP norma.Cekame na vysledky parazitu a helicobactera ze stolice.Pane doktore myslite,ze by se mohlo jednat o ulcerosni kolitidu nebo crohnovu nemoc,mam z toho obavy.Ja jsem mela v 18 letech zjistenou histologii ulcerosni kolitidu,ale ve 20 letech z biopsie jiz UC nevysla,ale bylo to uzavreno jako drazdivy trakcnik,divne vidte.Ale nikdy jsem zadne leky nebrala,v prumeru chodim na stolici tak 2x denne,frekvence se zvysi jen pri stresu,ale ted mam strach hlavne o syna,dekuji za odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nemusí se jednat o nic závažného. Nejpravděpodobnější je infekční příčina, ale samozřejmě nelze vyloučit ani počínající ulcerozní kolitidu, zvláště při Vaší osobní anamnéze. Až další...

Dotaz 195

Dotaz, 12. 12. 2008

Dobrý den pane Doktore. Před dvěma týdny jsem byl na pohotovosti se zvracením teloplotou a čirým průjmem. Bylo mi řečeno, že to je nějaká infekce a at držím dietu. Po dvou dnech obtíže zcela pryč. A ted po dvou týdnech mám stolici opět vodovější, ale někdy hrozně světlou až oranžovou se mi zdá. Dietu držím stále. V břiše mám občas pocit hrozného kručení a normálné stolice ne a ne přijít. Dnes jsem viděl ve stolici dokonce kus bramborové kaše co jsem jedl včera. Nevíte prosím co s tím ? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Je potřeba zjistit, zda se nejedná o nějakou závažnější infekční příčinu průjmu, tzn. provést výtěr z konečníku na kultivační vyšetření stolice, k vyloučení infekce typu salmonelozy,...

Dotaz 194

Dotaz, 12. 12. 2008

dobrý den,mám cronovu nemoc už 10let.Před 8 roky jsem byl operován a měl jsem klid.Poslední rok mám problémy,od srpna jsem bral prášky/prednisol,azaprin,pentasu atd. ale nic moc.V prosinci nástup do nemocnice kde mi byla dána sonda do nosu a tou nyní beru výživu NUTRISON 2l. denně po dobu 3 měsíců do 16.2.2009.Pak opět mám nástup do nemocnice na všechna vyšetření a pak se uvidí co dál,jestli to bude lepší a nebo bude operace.Chtěl jsem se zeptat jestli je šance s touto výživou zabránit operaci,jestli u této léčby opravdu nesmím nic jíst,co vlastně Nutrison je.Děkuji za odpověd Andrle Martin

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 12. 2008

Dobrý den. Nutrison je chemicky definovaná výživa. Bylo opakovaně prokázáno, že při jejím podávání nasojejunální sondou do tenkého střeva došlo ke srovnatelnému příznivému účinku na hojení projevů...

Dotaz 193

Dotaz, 11. 12. 2008

Dobrý den.Před 4 lety mi byl léčen heliobakter. Od té doby trpím po jídle neobyčejně velkou plynatostí a nadýmáním.Občas se objevuje ve stolici krev. Byl i na kolonoskopii. Potíže mám pořád stejné a doktor tvrdí,že to budu mít pořád. Není přece normální mít pořád nafouklé břicho a celý den trpět plynatostí. Už nevím kam se mám obrátit.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 12. 2008

Dobrý den. Nafouklé břicho a plynatost je zřejmě je jeden z nejčastějších stesků týkajících se zažívání a občasně jím trpí velká část populace. Pokud u Vás bylo provedenými vyšetřeními vyloučeno...

Dotaz 192

Dotaz, 11. 12. 2008

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se pozeptat na příčinu, už dva a půl roku trpím nadměrnou plynatostí a menšími každodenními výtoky jakoby vody z konečníku, stává se mi to po jídle i nalačno, hodně i při chůzi či sportu, jinak žádné průjmy ani zácpy či krev ve stolici, pouze výtoky, byl jsem na vyšetření žalůdku a měl jsem zjištěnou Helicobakterii a zánět, při dlouhodobém užívání léku tyto potíže pořád přetrvávají. Děkuji za odpověd

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 12. 2008

Dobrý den. Příčinu Vám po internetu říci nedokáži, protože možností, které stojí za Vašimi obtížemi, je celá řada. Objasnit by je měla 2 jednoduchá vyšetření. Endoskopické vyšetření konečné...

Dotaz 191

Dotaz, 11. 12. 2008

Dobrý den.MC mam již 18let,momentálně jsem v klidovém období.Mám,ale mimostřevní projev revmatoidní artritidu.4roky jsem na ni brala medrol.Zpočátku silné dávky a časem slabší.3měsíce ho již neužívám,ale asi rok mám v obličeji velmi suchá místa,kolem úst,nosu a obočí.Zřídka tato místa zčervenají a svědí.Může se jednat o mimostřevní projev nebo o reakci na minulou léčbu kortikoidem?3krát denně užívám 50mg imuran.Za odpověď Vám předem děkuji a přeji krásný den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 12. 2008

Dobrý den, spíše než o mimostřevní projev nebo vedlejší účinek kortikoterapie by se mohlo jednat o autoimunitní postižení kůže - některá forma lichen atd. Mohlo by jít i o projev nedostatku...

Dotaz 190

Dotaz, 10. 12. 2008

Dobrý den, žiji momentálně v brazílii, vyskytly se u mě silné bolesti břicha a průjem, stolice byla nažloutlá s příměsí krve a hlenu, místní lékař řekl že se jendá o amébu a nasadil antibiotika, ve výsldku vyštření stolice bylo jen cysty Entoameba coli, příznaky již nemám ale nejsem si jistá jestli nevyžaduji další léčbu či vyšetření, lékař nic bližšího neřekl. děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 12. 2008

Dobrý den, pokud Vaše obtíže vymizely a nevrátí se, tak není skutečně třeba žádné další léčby ani vyšetření.

Dotaz 189

Dotaz, 10. 12. 2008

dobrý den, máme 16měsíční holčičku, v 11měsících prodělala hospitalizaci s nálezem campylobakterie, od té doby se sřídá normal.tuhá stolice s kašovitou, občas průjem. Brala několik probiotik, v noci je hojně kojená - asi6x. Jinak prospívá dobře. Poslední 3týdny se řidší stolice opakuje častěji, stravu má dietnější. Prosíme o radu. děkujeme Odehnalovi

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 12. 2008

Dobrý den. Průjmovité stolice mohou po campylobacterové infekci přetrvávat i poměrně dlouhou dobu. Předpokládám, že jste zde uvedené obtíže popsali i svému pediatrovi. Dle mého názoru by se...

Dotaz 188

Dotaz, 8. 12. 2008

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 32 let a trpím již rok zažívacími potížemi. Odstartovala to chřipka, stres a nevhodná dieta. Obvykle půl hodiny po jídle se mi začnou bouřit střeva, dostavuje se intenzivní nadýmání, plynatost, říhám, příjem potravy je doprovázen škroukáním břicha. Nejhorší nadýmání je to v cca 8 hodin večer, bez ohledu na to co a zda vůbec večeřím. Stolici mám mazlavou, nažloutlou, s bublinami a je silně cítit. Byl jsem u gastroentrologa. Bylo mi uděláno sono, rozbory krve, CT slinivky, gastroskopie. Vše v pořádku. Nemám alergii na lepek, pouze na laktozu (a to už dlouho a vyhýbám se ji). Prý se s největší pravděpodobností jedná o formu dráždivého tračníku a samo to odejde, ale nějak se mi to nezdá. Zkoušel jsem probiotiky, Hylax, Pancreolan a různé pomocné preparáty na bázi Aloe vera, čaje, atd. – vše co do sebe dostanu za chemii jen podráždí. Teploty nemá, nehubnu. Prosím o radu, kde by mohla být příčina mých obtíží? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 12. 2008

Dobrý den, dle popsaných obtíže se nejspíše bude skutečně jednat o formu dráždivého tračníku. Pokud nepomohly dosavadní pokusy o léčby, doporučil bych zkusit užívání Dogmatilu 3x50mg denně nebo...

Dotaz 186

Dotaz, 4. 12. 2008

Dobry den pane doktore mam dotaz je mi 17 let a chtela bych se svym pritelem zacit sexualne zit,muj gynekolog mi doporucil Nuvaring je to antikoncepcni krouzek,mam ho zavedeny jiz 2 tydnem,posledni tyden je mi casto zle,pocity na zvraceni,mota se mi hlava,nevim jestli to muze byt tou antikoncepci mam Crohnovu nemoc jiz 4 rokem prvni rok to bylo nejhorsi,ale posledni 4 roky,je to v pohode moje specialistka tvrdi ze je vse v normalu,nez k ni pojedu na kontrolu jsem se chtela zeptat co by jste doporucil vy?Jak to mam resit,co je asi nejlepsi nechci,aby mi antikoncepce nejak uskodila.Dekuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 12. 2008

Dobrý den. Z pohledu gastroenterologa není důvod u pacientek s Crohnovou chorobou hormonální antikoncepci bránit. Je potřeba s gynekologem najít tu pravou formu, která Vám bude vyhovovat a nebude...

Dotaz 185

Dotaz, 2. 12. 2008

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jeslti jsou nějaké léky volně prodejné, které vyvolávají dávivý reflex??? Děkuji předem za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 12. 2008

Dobrý den, opravdu účinná anorektika a emetika naštěstí volně prodejná nejsou.