Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 232

Dotaz, 19. 1. 2009

Dobry den chtela bych se zepta zda se da vratit stomie kdyz se me udelala pistel.dekuji za odpoved.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 1. 2009

Dobrý den. Předpokládám, že máte Crohnovu chorobu. Jakou stomii máte a kde? Z tenkého střeva? Proč byla vytvořena? Kde se Vám udělala píštěl? V okolí stomie? U konečníku? Protože tyto informace...

Dotaz 231

Dotaz, 18. 1. 2009

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat-v prosinci loňského roku mě dělali celou koloskopii tl.střeva a posílali vzorky na histologii,a to kvůli krvi a hlenu ve stolici,histologie dopadla negativně a při koloskopii mě dr.řekla ,že to vypadá na kolitidu.Po 14 dnech jsem byla ještě 1x na koloskopii ve FN Plzni na gastroent.odd.,kde mě řekli,že to kolitida není.Je možné kolitidu poznat v ranném stadiu a snad by se to poznalo i z histologie?Já jsem brala 2X ATB a až pak se objevily potíže s udržením stolice a rektálním špiněním a pak ten krvavý hlen- je možné,že by to mohlo souviset ?
Teď užívám prebiotika a železo asi tak 3 týdny,krev již nepozoruji, pouze občas hlen na stolici.
Děkuji. Bláhová

MUDr. Jaroslava Kovářová, 18. 1. 2009

Dobrý den. U Vás se nejspíše jednalo o tzv. postantibitické průjmy. V důsledku užívání antibiotik došlo k přemnožení patogenních ("zlých") bakterií v tlustém střevě, které způsobily průjmy a...

Dotaz 230

Dotaz, 16. 1. 2009

Dobrý den, má matka má měsíc žlutou zprve vodovou, nyní kašovitou stolici. Zpočátku se vyprazdňovala 5x, nyní drží dietu a na stolici chodí tak 2x. Barva je stále žlutá. Břicho jí neboli, nechutenstvím netrpí, jen je více unavená. Dle běžných testů krve a stolice - vše v pořádku. Pouze v moči měla na hranici amylázy. Před tím než jí to začalo, tak byla asi týden velmi nafouklá. Před 20 lety byla na operaci žlučníku a v rodině máme několik případů s crohnovou chorobou. Praktická lékařka jí objednala na gastroenterologii. Chtěla jsem se zeptat, zda uvedené příznaky ačkoli jsou bezbolestné mohou být důsledkem crohna. Hrozně se obávám rakoviny slinivky kvůli té žluté barvě stolice a únavě. Mnohokrát děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 1. 2009

Dobrý den. Pokud je vyjma zvýšené amylázy vyšetření krve včetně krevního obrazu, glykémie, jaterních testů a zánětlivých markerů zcela v normě, tak lze dle popisu obtíží uvažovat na přetrvávající...

Dotaz 229

Dotaz, 16. 1. 2009

DOBRÝ DEN.MÁM CROHNOVU KOLITIDU CCA 2 ROKY A MÁM ZÚŽENINY V TENKÉM I TLUSTÉM STŘEVU O DÉLCE 20 CM A CHCI SE ZEPTAT JAKÉ SI MOHU DOVOLIT CVIČENÍ KDYŽ MÁM NA OMAK CITLIVĚJŠÍ BŘICHO.NESMÍM PRÝ ŽÁDNOU ZBYTKOVOU STRAVU A SPÍŠE JEMNĚJŠÍ POTRAVU A NESMÍM ŽÁDNOU LISTOVOU ZELENINU A CO NADÝMÁ A DRÁŽDÍ.POTRAVU SI HLÍDÁM JEN NEVÍM CO SI MOHU DOVOLIT ABYCH SI NEPOHORŠILA PŘI TOM POHYBU.DĚKUJI MOC ZA RADU.JANA T.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 1. 2009

Dobrý den. V období lehké až střední aktivity onemocnění se doporučuje jen malá pohybová aktivita - chůze, rekreační plavání, jízda na rotopedu bez zátěže. V případě vysoké aktivity onemocnění...

Dotaz 228

Dotaz, 16. 1. 2009

Vážený pane doktore, je pravda, že se campylobakteriální infekce projevuje stejně jako ulcerozní kolitida? Měl jsem několik dnů průjmy, z toho 3x s nevelkou příměsí hlenu a krve, žádné výraznější bolesti břicha. Při rektoskopii zjištěno silné podráždění a překrvení sliznice bez vředů, bez spontánního krvácení, sliznice nebyla výrazně křehká. Prokázán kultivačně 2x campylobacter jejuni. Po dobrání jedné krabičky Asacolu a dvou balení Normixu endoskopický nález - pouze fokální lehká irritace sliznice, při virtuální kolonoskopii bez známek zánětu, pouze divertikulární choroba tračníku. Krevní testy v pořádku, FW 11/22, CRP 4 (moje běžná hodnota). Závěr - colon irritable (zjištěn již v 2005) s následnou infekcí campylobacter jejuni. Mám se i nadále obávat UC nebo je pravděpodobnější závěr mého lékaře?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 1. 2009

Dobrý den. Pravděpodobnější je opravdu campylobacterová infekce. Jde o agresivní baktérii, která často napodobuje způsobenými obtížemi a endoskopickými nálezy především Crohnovu chorobu, méně...

Dotaz 227

Dotaz, 16. 1. 2009

Dobrý den, u mé matky 55let přetrvává již měsíc vodnatý průjem ,žluté barvy.Poslední dva dny je stolice již jen 2krát za den ,ale stále vodnatá.Ani léky od praktického lékaře nepomohli.Matka byla odeslána na odběr krve, která byla v pořádu jen lehce zvýšené amylázy.Ale lékařka zánět slinivky vyloučila.Ani výtěr stolice nic neprokázal.V rodině se vyskytuje cronovo onemocnění a je třeba také zmínit,odoperovaný žlučník před dvaceti lety.Matka se cítí nyní unavená,a její barva kůže je popelavá.Je objednaná na gastroskopii k dalšímu šetření.Prosím o radu.Díky Kateřina

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 1. 2009

Dobrý den. Pokud je vyšetření krve včetně krevního obrazu, glykémie, jaterních testů a zánětlivých markerů zcela v normě, tak lze dle popisu obtíží uvažovat na přetrvávající obtíže po prodělané...

Dotaz 225

Dotaz, 15. 1. 2009

nevím přesně jestli se jedna o střevní zánět,ale muj syn ma 4.roky a ma pocit že se mu chce zvracet ale přitom nezvrací je to po cely den tak 6krat za den když se ho zeptám jestli ho něco bolí tak že pry v krku, ale doktorka říkala že krk má v pořádku tak nevím co by to mělo znamenat jsem z toho zoufala děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 1. 2009

Dobrý den. Pocit na zvracení je příznak, který se objevuje u velkého množství různých nemocí. Pravděpodobnost, že by byl podkladem střevní zánět a Váš syn by přitom neměl jiné příznaky střevního...

Dotaz 224

Dotaz, 15. 1. 2009

Co to je hypo az anechogenni lozisko u vchodu do inguinal.kanalu to zjistil USG....operaci triselne kyly jsem mel pred 2roky ted meobcas picha a boli v miste kde byla operace provedena

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 1. 2009

Dobrý den. Hypoechogenní a anechogenní jsou pojmy, které popisují vzhled určitého útvaru na ultrazvuku. Anechogenní znamená vpodstatě "černý", protože veškerý ultrazvuk takovým ložiskem prochází,...

Dotaz 223

Dotaz, 14. 1. 2009

Dobrý den, jsem v 18tt těhotenství, ve stolici se mě objevil hlen a krev, praktický lékař mě vzal stěr a po výsledku bych měla jít na proktologii.Chtěla jsem se zeptat zda jsou proktologická vyšetření nebezpečná pro dítě nebo zda je nemohou ohrozit? A jak tato vyšetření probíhají děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 1. 2009

Dobrý den. Šetrné proktologické vyšetření nemůže dítě ohrozit. Vyšetření spočívá ve vyšetření okolí konečníku pohledem, vyšetření řetního kanálu prstem a následně v zavedení tzv. anoskopu, čož...

Dotaz 222

Dotaz, 13. 1. 2009

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda užívání koloidního stříbra může nějak ovlivnit Crohnovu chorobu a u kontroly na gastroenterologii mi bylo řečeno, že užívání pentasy (užívám ji asi 10 let) u Crohnovy choroby v podstatě už nemá žádný efekt, že už jsou na trhu mnohem účinější léky. CN mám zhruba 10 let od svých 9 let. V podstatě nevím co CN obnáší, doktoři na dětské nemocnici mi skoro nic neříkali až na první kontrole na dospělém mi bylo řečeno více. Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 1. 2009

Dobrý den. Užívání koloidního stříbra u Crohnovy choroby nemůže být prospěšné a nelze jej doporučit. Stejně jako u jiných chronických onemocnění, které dosud neumíme u všech nemocných uspokojivě...

Dotaz 221

Dotaz, 13. 1. 2009

Dobrý den, mám crohnovu nemoc dlouhou dobu jsem bral prednison a potom medrol.Půl roku jsem v klidové fázi ale po postupném vysazení kortikoidů mě začalo svědit celé tělo. Někdy je to dost nesnesitelné a škrábu se až do krve.Zyrtec nepomáhá. Momentálně beru Budenofalk a Mutaflor.Předem děkuji za radu Karel S

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 1. 2009

Dobrý den. Svědění zřejmě nemá žádnou souvislost s předchozí léčbou kortikoidy. Spíše je potřeba vyloučit jiné běžné příčiny těchto obtíží. Především je to porucha vylučování žluči a následné...

Dotaz 219

Dotaz, 13. 1. 2009

Dobry den,
mam na Vas jeden dotaz. Uz delsi dobu (asi 1,5 roku) me trapi mirne potize pri vyprazdnovani (nuceni na stolici a pak nic, krecovite bolesti pod pupkem a niz, casto ve stolici hlen) a pred asi 3 mesici se pridaly bolesti kloubu a svalu (jako kdyz na cloveka leze chripka), kolisajici teplota (35,8- az 37,2), "horkost" v obliceji, naprosta unava a vycerpanost, nevolnosti po i mezi jidly, velmi intenzivni rihani po kazdem jidle, nechutenstvi, take se mi velmi zhorsila plet. S mym obvodnim lekarem se snazime najit pricinu potizi, zatim bez uspechu. Krevni testy jsou vcetne hormonu st.zlazy v poradku, moc je v poradku, sono vysetreni bricha (jatra, slinivka, zlucnik) v poradku. Objednan jsem na gastroskopicke vysetreni zaludku. Pred asi 3 lety jsem prodelal akutni prostatitidu, ale jinak dodrzuji zdravou zivotospravu, nekourim, alkohol vyjimecne. Vim, ze je to obtizne, ale je mozne se domnivat, ze potize mohou byt dusledkem onemocneni strev ? Dekuji velmi za odpoved a jsem s pozdravem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 1. 2009

Dobrý den, možné to je. Vámi udávané příznaky mohou být důsledkem střevního zánětu. Onemocnění tlustého střeva prokáže nebo vyloučí provedení endoskopického vyšetření tlustého střeva tzn. koloskopie....