Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 248

Dotaz, 11. 2. 2009

Dobrý den, cca od roku 1995 mám Ulcerosní kolitidu, teď v prosinci došlo ke zhoršení stavu a byl mi předepsán Medrol (jinak užívám Imuran, Asacol, jako přídavek Selzink Kombikalz). Ačkoli se Medrol doporučuje jako vhodnější než Prednison (ten v mém případě měl dříve jen jediný vedlejší účinek, a to měsíčkovité tváře), medrol u mě vyvolal poruchy spánku, zadržování vody nejen v obličeji, ale i na břiše, problém s pletí, růst chloupků. Celý leden jsem brala 40 mg Medrolu, teď dochází k pomalému snižovaní (teď jsem na 32 mg, dále 24mg). Cítím se však již delší dobu neustále unavená, po každé kratší procházce mě bolí tělo, často třes rukou a nestabilita nohou. Může to být taktéž vedlejší účinek medrolu nebo to mám připisovat něčemu jinému.
Po dobu dvou měsíců nezabírala kombinace Medrol - Imuran - Asacol. Začla jsem tedy užívat roztok Aloe Vera a zdravotní stav se zlepšil. Mohu zlepšení roztoku tomu přisuzovat?
Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 2. 2009

Dobrý den. Spíše než roztoku Aloe vera bych ve Vašem případě přisuzoval změnu zdravotního stavu přirozenému průběhu nemoci. Ulcerózní kolitida je chronické onemocnění tlustého střeva, které...

Dotaz 247

Dotaz, 11. 2. 2009

Dobrý den. Rád bych se zeptal na možnou nemoc mé partnerky, která jí už trápí snad i několik let. Píši za ní jelikož ona sama doktory nemá v lásce. Jde o to že trpí neustálími zácpy (jednou, dvakrát do týdne jde na stolici, která je tuhá), meléna ani enterorhagie naštěstí není.(pouze z hemoroidů...občas). Také jí pobolívá břicho když déle nejde, zejména při sportu. Při tom všem jí dostatek vlákniny, omezuje tučné a kořeněné. Probiotika pomůžou vždy jen jednorázově, cca. na tyden max dva, a po té jejich účinek mizí. Projímadla, která často používala aby se po dlouhé době opět vyprázdnila také již příliš nezabírají. Žádám vás prosím o radu a jen přibližnou diagnosu (vím že bez řádné anamnesy a vyšetření to jde těžce) protože pokaždé co navštívila lékaře přišla domů se stejnou odpovědí "To tak u někoho bývá, jezte hodně kompotů a vlákniny."
Děkuji za pochopení a těším se na odpověď.
Přeji hezký zbytek dne a mnoho uzdravených pacientů...
Vojtěch Přibyl

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 2. 2009

Dobrý den. Nejpravděpodobnější příčinou je jistě tzv. habituální zácpa, tzn. potlačováním přirozeného vyprazdňovacího reflexu z různých hygienických a sociálních důvodů navozená zácpa. Zde pomůže...

Dotaz 246

Dotaz, 10. 2. 2009

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal jak častou komplikací je u IBD primární sklerotizující cholangoitida (ve srovnání s lehčími jaterními postiženími) a jaká je u této komplikace léčba a prognóza. Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 2. 2009

Dobrý den. V ČR nejsou epidemiologická data evidována, v západních zemích se PSC vyskytuje méně než u 1% nemocných s ulcerózní kolitidou. Prognóza je vážná, jde o trvale progradující jizvení...

Dotaz 245

Dotaz, 10. 2. 2009

dobry den muzete mi prosim poradit nemam zadne problemy se stolici ani zedne bolesti ani pocit ze bych se spatne vyprazdnoval presto obcas nachazim na toaletnim papiru krev a to me znepokojuje je mi 25 let muze to byt zanet?predem dekuji za odpoved...

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 2. 2009

Dobrý den. Nejpravděpodobnější příčinou je krvácení z hemorhoidů. Zkuste si v lékárně koupit mast - např. Faktu, Proctoglyvenol nebo Mastu. Užívejte ji 2x až 3xdenně dle návodu alespoň 2 týdny....

Dotaz 244

Dotaz, 7. 2. 2009

Dobrý den,
Crohn mi byl diagnostikován před 4 lety, během mého prvního těhotenství. Miminko se narodilo v termínu a zdravé. Nyní jsem ve 37.tt, těhotenství bylo plánováno po dohodě s gastroenterologem, gynekologem, genetickou poradnou. Během celého těhotenství beru Pentasu 2-0-2 a Budenofalk (3mg)2-0-0, cítím se dobře, jím vše, KO v pořádku. Se svou lékařkou jsem dohodnuta, že Budenofalk po porodu vysadím a zkusím kojit, v případě potíží jej znovu začnu brát a kojení ukončím. Je vysazení kortikoidu opravdu nutné ? Samozřejmě bych miminku nerada uškodila, zároveň mám však strach z relapsu (ale kojení mě láká). Děkuji !

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 2. 2009

Dobrý den. S postupem Vaší gastroenteroložky souhlasím. Pokud je Vaše onemocnění dlouhodobě v klidu, tak je vysazení kortikoidů možné. Navíc by se Budenofalk ke dlouhodobé udržovací léčbě klidové...

Dotaz 243

Dotaz, 7. 2. 2009

Dobrý den, asi 15 let mám častější průjmy, jinak žádně bolesti, nyní
mám chřipku,několik dní jsem měl tmavou stolici, nyni už mám světlou, ale mám velkou
plynatost, nuti mě to na WC, ale vyjde jen hodně plynu, a jinak nic, děkuji za radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 2. 2009

Dobrý den. Nevím přesně o jakou radu žádáte. Máte obtíže 15 let, jistě jste za tu dobu hodně věcí vyzkoušel, vypozoroval atd. Průjmy mohou mít i řadu jiných příčin, které nemusí mít svůj původ...

Dotaz 242

Dotaz, 6. 2. 2009

Dobrý den. Při kolonografii mi byl zjištěn drobný přisedlý polyp v tračníku. Bylo mi doporučeno jeho odstranění při kolonoskopickém zákroku. Je tento zákrok nutný, nebo postačí jiná léčba? Děkuji monohokrát.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 2. 2009

Dobrý den. Tento zákrok je nutný, protože zhoubný nádor tlustého střeva vzniká právě z těchto polypů. Proto je z lékařského hlediska nutné každý polyp větší než 10mm odstranit. Jiná účinná léčba...

Dotaz 241

Dotaz, 5. 2. 2009

Dobrý den,již před několika lety mi diagnostikovali UK -Proktokolitidu levostraný typ. V roce 2008 jsem měla klid. Nyní cca 1měsíc mám opět průjem ,ale bez hlenu a krve. Držím šetřící a bezezbytkovou dietu,ale stolice se stále neformuje. Občas mám křeče a nauseu. Prosím o raduzda opět podstoupit nepříjemnou kolonoskopii nebo jinak upravit dietu. Děkuji Stanislava

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 2. 2009

Dobrý den. Provedení krátké endoskopie po lokální přípravě klyzmatem - sigmoideoskopie cca do 50ti cm - je nejrozumnějším postupem, který ukáže, zda se jedná o recidivu mírné formy UC nebo o...

Dotaz 240

Dotaz, 5. 2. 2009

16.2. dopoledne budu absolvovat ambulantě kolonoskopii. Prostředek na vyprázdnění jsem dostal.
Rád bych věděl, jak dlouho před zákrokem a jakou dietu mám dodržovat. Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 2. 2009

Dobrý den. Nedokáži Vám odpovědět. Přípravků na vyprázdnění na koloskopii je několik a každý se užívá jinak. Dieta se většinou drží alespoň 3 dny předem, bezezbytková, ale opět se individuálně...

Dotaz 239

Dotaz, 2. 2. 2009

Dobrý den. Ode dneška mám léčbu antibiotiky na Helicobactera pyroli. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že jsem ji měla 10 let. Potíže jsem totiž měla již v té době, ale v daleko menší míře a vždy po 3 denní dietě přestaly, postupem času byly potíže častěji a teď na posledy neúnosné a nic nepomohlo, až vyšetření a dopracování se k tomuto výsledku. Ještě by mě zajímalo, z čeho bakterie vzniká a jestli mohla být původcem i mé nepravidelné a střídavé stolice - pevná, průjem. Děkuji pěkně.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 2. 2009

Dobrý den. Helicobacter pylori je velmi rozšířená bakterie, v ČR ji má v žaludku cca každý třetí člověk, v rozvojových zemích místy až 99% lidí. Přenáší se potravou, vodou, nádobím atd. Dále...

Dotaz 238

Dotaz, 2. 2. 2009

Dobry den! Prosim, nemuzete mi poradit :
1/ lze nejak ucinit prijem 4 l roztoku Fortransu snesitelnym (bez nuceni na
zvraceni, ktere po vypiti asi 2,5 l uz potlacit stoji velike premahani) ?
2/ proc i po presne a peclive dodrzene 3 denni priprave dle navodu na vysetreni tl.
streva
(vc. ve finale vypiti i vsech 4 litru projimadla Fortransu) lekar pri koloskopii -
v poradi jiz druhe -(po 15 dnech od 1.kolonoskopie) konstatoval, ze nejsem
dostatecne vyprazdnena? Bylo mi to trapne.
Musela jsem tentyz den odp. vypit dalsi 4 litry Fortransu !!!, abych se nasledujici
den mohla podrobit odlozene polypektomii objemneho polypu v sigmatu.
Ocekavam totiz, ze me nejspis dalsi narizene dokonale vyprazdnovani jeste nemine.

Predem moc dekuji!

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 2. 2009

Dobrý den. 1. Můžete zkusit Fortrans dochutit - šťávami, citronem atd, vpodstatě čímkoliv, co Vás napadne, vyjma mléka, kávy a alkoholu. 2. Existují i jiné přípravky na očištění střeva - 40%...

Dotaz 237

Dotaz, 31. 1. 2009

Dobrý den,existuje prosím léčba píštělí na tlustém střevě blíže ke konečníku,léky atp? Jaký je postup léčby.Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 31. 1. 2009

Dobrý den. Pokud jsou píštěle způsobené Crohnovou chorobou tak je na místě buď léčba imunosupresivní(tablety, injekce) nebo biologická (infuze, injekce). Nebo obojí dohromady. Jde o léky potlačující...