Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 277

Dotaz, 13. 3. 2009

Mám již tři neděle průjem /frekvence 4-9 denně./ Smecta, Endiaron bez výsledku, lékařka nechala udělat výtěr- bez výsledku.Není vhodná kolonoskopie a sedimentace. Na jakého odborného lékaře se obrátie gastroentologa , internistu nebo imunolga?/ Trpím potravinovou nesnášenlivostí/- nyní však jím pouze dietní suchary, krůtí, kuřecí maso, tvaroh, banány/

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 3. 2009

Dobrý den. Obraťte se na gastroenterologa, ten po pohovoru s Vámi určí, zda je potřeba další vyšetření nebo se pokusí Vaše obtíže zmírnit rovnou nějakou léčbou.

Dotaz 276

Dotaz, 11. 3. 2009

Co je to CNA pozitivní

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 3. 2009

Dobrý den. Zkratka CNA se v problematice nespecifických střevních zánětů, kterou se tato poradna zabývá, nepoužívá ani v českém ani v anglofonním prostředí. Naopak se používá v genetice, laboratorní...

Dotaz 274

Dotaz, 11. 3. 2009

Dobrý den.Můj manžel byl 15.1.na operaci a má vývod-kolostomii natrvalo.3neděle má hrozný prujem,stále nám je řečeno,že se to upraví jsou to pooperační komplikace vyzkoušela jsem již vše manžel neustále hubne a průjem je stále.Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 3. 2009

Dobrý den. Na prvním místě bych doporučil vyloučil střevní dysmikrobii, resp. komplikace po antibiotické léčbě, kterou zřejmě v období kolem operace užíval. Po antibioticích se může ve střevě...

Dotaz 273

Dotaz, 9. 3. 2009

Dobrý den pane doktor.

Chtěl bych napsat pár řádků k problémům s,kterými se potýkám víc jak 10 let. Jsou to problémy trávicího traktu. Především jsou to pálivé bolesti v levém podbříšku, které jsou nepravidelné. Je období kdy problémy nejsou žádné třeba i 6 měsíců a potom se objeví znovu a to trvá víc jak 10 let. Před 4 roky jsem dostal průjmové onemocnění s ,kterým se každý člověk někdy setká prostě nic výjimečného. Jenže po léčbě mně začal pobolívat i žaludek. Byl jsem na gastroskopii kde nebylo zjištěno nic závažného . Byla zjištěna přítomnost helikobakteru. Nasazením antibiotik došlo ke zklidnění. Po delší odmlce se problémy znovu vrátily. Zkoušel jsem korigovat stravu manželka je dietní sestra. Snažil jsem se vyvarovat nezdravých jídel ale není to moc úspěšné.
Ze zkušeností s těmito problémy vím že se musím vyvarovat jakéhokoliv i minimálního průjmu neboť potom se problémy jitří hlavně v oblasti břicha. Problémy se snažím uklidnit tím že zdržuji stolici a nevyprazdňuji se úplně. Tím se pálení uklidňuje a vytrácí , ale problém se tím celkově neřeší. Proto jsem se rozhodl požádat o vaši pomoc. Musím upřesnit, že s tímto problémem jsem před 15 a 10 lety byl na rentgenu střev a dvakrát jsem byl na gastroskopii vždy byly výsledky negativní problémy ale nevymizely a trápí mně do dnešních dnů. Vím že dnes fungují moderní diagnostické prostředky, kterými jde problém lépe monitorovat. Proto ještě jednou prosím o vaši radu a pomoc.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 3. 2009

Dobrý den. Bohužel jste nenapsal, kolik Vám je let. Různá onemocnění se častěji vyskytují v mladším věku, v časné a plné dospělosti, jiná ve stáří. Příznaky mají stejné a podle věku, výsledků...

Dotaz 272

Dotaz, 7. 3. 2009

prosím vás chtělabysemse zeptat pořád mě strašně bolí břicho a moje doktorka neví comije nevím co mám dělet pořád mě bolí břecho

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 3. 2009

Dobrý den. Bolesti břicha mohou mít mnoho příčin. Dalo by se o jejich vzniku, diagnostice příčin a léčbě napsat mnoho knih. Z Vašeho dotazu nelze bohužel nic bližšího určit. Pokud máte obtíže...

Dotaz 271

Dotaz, 7. 3. 2009

Dobrý den, pane doktore, v prosinci loňského roku jsem podstoupila kolonoskopii kvůli hlenům na stolici, někdy menší množství jindy je ho víc, třeba i při utírání. Kolonoskopie byla provedena jen do slezinného ohbí a kvůli bolesti ukončena. Lékař mi nic v tomto úseku nenašel, biopsie odepbraná z rekta je také v pořádku. Bohužel problémy mám stejně. Je mi 25 let a jsem diabetička již 16 let, vše bylo uzavřené jako poruchy trávení právě kvůi diabetu a bylo mi řečeno, že celková koloskopie není nutná vzhledem k mému věku a že v úseku ve kterém byl je stejně nejvíce nádorů. Nevím teď co dál, mám to nechat být a prostě si těch hlenů nevšímat nebo si myslíte, že ze strany lékaře mohlo dojít k přehlídnutí nějakých větších problémů ? Budu vděčná za odpověď. Děkuju

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 3. 2009

Dobrý den. Samotná příměs hlenů ve stolici bez přítomnosti krve není varovným příznakem žádného onemocnění střeva. Nejčastěji doprovází různé tzv. funkční poruchy travení, kdy střevní sliznice...

Dotaz 270

Dotaz, 6. 3. 2009

Dobrý den, mám problémy s bolestmi při vylužování stolice. Stolice je naprosto v pořádku jen mě to při vylučování trošku pálí a po otření je na toaletním papíře velice slabounko a trochu krve. Mohl byste mi prosím poradit? předem děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 3. 2009

Dobrý den. Nejspíše se jedná o vnitřní hemorhoidy nebo jiné běžné postižení řitního kanálu. Zkuste Faktu mast, kterou lze jednoduše aplikátorem zavést do celého cca 2-3 cm dlouhého řitního kanálu....

Dotaz 269

Dotaz, 5. 3. 2009

Dobrý den pane doktore,mám prosbu.Je mi 39 let mám jedno dítě.Přes půl roku se necítím dobře stále hubnu i když pravidelně jím,vážím 43 kg,bolí mě v oblasti bederní páteře,levý bok a v pobbříšku,v noci chodím neustále na malou stranu takže i můj spánek je narušen. S tím vším se byla několikrát u své obvodní lékařky a odpověď byla vždy stejná,že mám buď něco s páteší nebo s psychikou.Mé bolesti se už,ale stupňují,začala jsem otékat ve tváři.tak jsem včera navštíila opět lékařku a na vlastní žádost jsem vyžadovala UZ břicha a pánve a celkové odběry.Dr.byla velmi nepříjemná,řekla,že je to zbytečné,ale napsala mi dopor.Na UZ mi řeli,že jsem měla přijít dřív.Nález je: zánětlivé postižení terminálního ilea.Kličky střevní bez dilatece,v oblasti termin.ilea patrné rozšíření stěny střevní na 2,6 až 2,7mm v délce cca50mm,stěna střeva malkompresibilní,v okolí bej zjevných mesenteriálních LU.teď s tím mám jít opět k obvodní lékařce a ta prý bude postupovat dál.žádné léky a žádné rady co bude.jsem zoufalá vůbec nevím co bude dál.Dnes mám od rána velké bolesti břicha i křeče k obvodní jdu zítra a pak je víkend.tak nevím co mám dělat.Prosím jaká léčba nebo léky jsou nejlepší ,opravdu je mi pane doktore zle.Děkuji moc za odpověd a omlouvám se,že je můj dotaz delší.S pozdravem Plesníková

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 3. 2009

Dobrý den. Pokud je z nálezu na UZ břicha a dle Vašich obtíží podezření na zánětlivé postižení terminálního ilea, tzn. nejspíše Crohnovu chorobu, tak Vás musí dovyšetřit a léčit gastroenterolog...

Dotaz 268

Dotaz, 5. 3. 2009

mam problem s nadmernymi plyny ve strevech,trva to uz pres rok. nepomaha mi espumisan,ani probitika ani vlaknina.....nic. nafoukne se mi bricho o deset ci patnact centimetru,jsem jak tehotna a knoura mi a zgrunda ve strevech.....je mi teprve 15 a tohle mne trapi. jim zdrave,nenadymajici veci,mam pohyb...co mam delat?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 3. 2009

Dobrý den. Budete muset podstoupit vyšetření, lépe na specializovaném gastroenterologickém oddělení. Pokud se Vám při obtížích skutečně zvětšuje obvod břicha, tak je nutno vyloučit opakovaně...

Dotaz 265

Dotaz, 2. 3. 2009

Dobrý den,již 3/4 roku trpín na zánět střev,mam ulcerozni kolitidu.Chtela bych se Vas zeptat jake potraviny jsou pro me vhodne a jake naopak ne..Dekuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 3. 2009

Dobrý den. Dietní opatření nemají na průběh nemoci žádný zásadní vliv. V období aktivity nemoci, tzn. při průjmech s krví, se doporučuje bezezbytková dieta. Tzn. vyloučit celozrnné pečivo, slupky,...

Dotaz 264

Dotaz, 1. 3. 2009

Dobrý den,
mám trošku problem se zazivanim. Ma situace je asi takovato: najím se a behem tak hodiny musim jit na zachod. Moje stolice je vicemene prujem, nekdy ano nekdy ne. Take trpim myslim si docela castou plynatosti a v ustech se mi tvori afty na jazyku.
Je mi 26 let,nestravuju se nijak zvlastne,jim pravidelne,jsem kurak,nemam deti.
Nevite co by to mohlo zpusobovat?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 1. 3. 2009

Dobrý den. Nejpravděpodobnější příčinou je funkční porucha tlustého střeva charakteru dráždivého tračníku. Doporučil bych Vám provedení základního laboratorní vyšetření (krevní obraz, ukazatele...

Dotaz 263

Dotaz, 27. 2. 2009

Dobry den,chtěl bych se zeptat mám po vyšetření enteroklýzy kde mám zjištěno:prestenostická dilatace kličky ilea šíře 45mm-v.s. stenoza-hůře přehledná v konveltu kliček v malé panvy.Usek cca 10cm. ansa ultima se rozvíjí na 5-10mm postižení neosterminálního ilea,není reliáf řas-t.č. spíše odpovídající změnám chronickým.celkově však stěna a řasy z náznakem edému-aktivita susp.Celkově pasáž omezena jen lehce.Chtěl bych se zeptat jestli při určité životosprávě se dá vyhnout operaci,docela se jí bojím.Děkuji za odpověd Martin

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 2. 2009

Dobrý den. Podle popisu enteroklýzy jste po operaci - resekci konce tenkého a začátku tlustého střeva. Máte těžce zúžené napojení mezi tenkým a tlustým střevem. Ve chvíli, kdy je přítomna prestenotická...