Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 302

Dotaz, 10. 4. 2009

Dobrý den, chci se zeptat mám UC v době vzplanutí. Četla jsem o rozpustné vláknině, která se prodává v lékárnách jako nahrážka za luštěniny aj. Toto jsem již vyzkoušela. Chci se zeptat, hodilo by se mezi rozpustnou vlákninu zařadit také kukuřičné lupínky, které když se smíchají s mlékem tak nabudou. Myslíte, že tato potravina je pro mne vhodná?
Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Můj názor na zařazení kukuřičných lupínků do stravy v době relapsu UC není nijak vyhraněný. Myslím si, že uškodit nemohou, stejně tak bych od nich neočekával ani zlepšení stavu.

Dotaz 301

Dotaz, 10. 4. 2009

Mám 56 let, asi 12 let se potýkám s dráždivým tračníkem, vyšetřeno kolonoskopií,byla provedena 3 x,v poslední době mám větší bolesti břicha než obvykle a otékají mi tváře.Bojím se jít znovu na kolono i po těch letech, mám problémy i s hemoroidama a ty se mi pak hodně zhorší. Co může způsobit otékání tváře a dají se střeva vyšetřit třeba elektromagnetickou rezonancí nebo jinak? Když ano, na koho se obrátit. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Tlusté střevo se dá vyšetřit vyjma koloskopie několika radiologickými metodami - irrigograficky (plnění střeva spodem baryovou kaší), dále na CT (CT kolografie)i na MR (MR kolografie)....

Dotaz 300

Dotaz, 10. 4. 2009

Dobrý den, můj syn 19 let trpí již 3 roky Crohnovou nemocí- podle hystologie, podle kolonoskopie spíše UC. V září 2008 mu byla nasazena biologická léčba-remicade. Nyní po 6 dávce léčby se zdravotní stav začal zhoršovat - úbytek váhy, nechutenství, řídké stolice s krví, na hlavě mu byl diagnostikován pásový opar. Další dávka léčby nebyla aplikována, je nasazen Prednisov 40 mg denně + Imuran. Syn je objednán k hospitalizaci na kontrolní kolonoskopické vyšetření. Lékař nás informoval, že podle výsledku kolonoskopie může být biologická léčba ukončena a možná přistoupí k celkovému odstranění tlustého střeva. Vzhledem k jeho věku mi připadá tento případný zákrok dost razantní a nezvratný. Syn má z toho strach. Na dětské klinice při zahájení léčby jsme byli informováni, že u některých pacientů s výsledky biologické léčby mohou začít projevovat až po 7 infuzní dávce. Chtěla byt proto znát Váš názor. Dále bych chtěla vědět, zda může syn požádat o konzultaci svého stavu jiné zdravotnické zařízení. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Zhošení stavu po půl roce biologické léčby může mít 2 příčiny. 1. bakteriální či virovou superinfekci v tlustém střevě při silné imunosupresivní terapii a 2. ztrátu odpovědi na podávanou...

Dotaz 299

Dotaz, 8. 4. 2009

Mam dlouhodobe problemy s vyprazdnovanim,hodne plynatost,nafoukle bricho az o 15 cm,nyni stale ve dne i noci,mam citrobacterii a vysoke aslo 636....nadymani a krece me stvou,je to i po suchem rohliku.porad stejne....je mi teprve 16 a chci se zeptat co obnasi gastroenterologicke vysetreni,na to me chteji poslat. Mela jsem i akutni gastritidu a boreliosu...trpela jsem hodne psychicky a v te dobe jedla minimalne...6krat denne v malych porcich,ale moc kaloricke ne. Mam porad krece a hlen ve stolici,hodne zapacha,divne.Mela jsem i hemeroidy. Vzdy se mi zda ze kdyz chci na zachod,nemou,mam nafoukle bricho a nic neodchazi,mam jen velke krece a pak prujem. Trva to 4mesice. At jim cokoli,stale se vytvari plyny,zgrundani a knourani. V nasi rodine byla helicobakterie ale tu nemam,rakovina strev,dalsi problemy se zazivanim maji tatka i deda,hlavne chlapy a ja jako jedina holka. Neustale sedim na zachode a snazim se aby plyny odesly,nepomaha espumisan,sab simplex,aloe vera,enterol,lactulosa co mi predepsala lekarka. Je to den ode dne horsi.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 4. 2009

Předpokládám, že Vám lékaři po podrobném rozhovoru o Vašich obtížích na gastrorenterologii provedou vyšetření krve, ultrazvuk břicha a koloskopické vyšetření. Odběr krve jistě znáte, ultrazvuk...

Dotaz 298

Dotaz, 5. 4. 2009

Dobrý den, pane doktore,
moc rád bych Vás chtěl požádat o zanalyzování mého zdravorního stavu. Již několik týdnů mám v přestávkách bolesti v konečníku. Projevuje se to středně silnými tlaky, někdy až vystřelují bolesti. Někdy mírnou bolest cítím i v podbřišku. Pravidelně si kontroluji stolici, ve které nenecházím žádnou krev (alespoň pouhým okem ne), stolici mám relativně v normě, žádnými častými průjmy netrpím. Může se třeba jednat o nějakou nepříjemnou formu vnitřních hemoroidů? Na druhé straně zase ale např. taková ulcerózní kolitida začíná potížemi s konečníkem. Děkuji Vám za radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 4. 2009

Dobrý den. Zanalyzování zdravotního stavu z Vašeho popisu po internetu bohužel schopen nejsem, protože nemám nadpřirozené schopnosti a nejsem léčitel. Vyjma Vámi zmíněných možností se může jednat...

Dotaz 296

Dotaz, 4. 4. 2009

Dobrý den,pane doktore, mám 16letou dceru,která trpí celiakií jako já. Ačkoliv dodržuje bezlepkovou dietu,trpí stálými průjmy. Nehubne,ale trpí depresemi a výkyvy nálad.Na koloskopii jí našly v terminálním ileu slizniční reliéf polypoidně zhrubělý s lymfanfiektaziemi.Můžete mi to, prosím,vysvětlit?Děkuji Lenka Holanová

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 4. 2009

Dobrý den. Zmíněný popis je subjektivním hodnocením vyšetřujícího endoskopisty a jde o nález, který může mít řadu různých příčin, které dále většinou poodhalí nebo definitivně určí histologickém...

Dotaz 295

Dotaz, 4. 4. 2009

Dobrý den, prodělala jsem před asi 3 týdny zánět střeva. Paní doktorka předepsala ASACOL čípky po kterých došlo k výraznému zlepšení. Bohužel už 2 dny mám opět bolesti břicha a zad. Břicho je výrazně vzedmuté v pravé polovině. Asacol jsem vybrala jedno balení a měla bych brát ještě jedno vždy čípek ob den jako udržovací léčbu. Mohu teď užívat Asacol denně, když mám akutní problémy? A je vhodné užívat vlákninu (Benefibra) v době zánětu? Poraďte prosím, jak se stravovat, abych střevo co nejméně zaťěžovala. Čemu se vyvyrovat a čím mu mohu prospět. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 4. 2009

Dobrý den. Pokud se obtíže zhoršily, tak můžete samozřejmě Asacol brát 1xdenně. Nicméně bez znalosti délky a stupně zánětu lze těžko řídit další léčbu. Rozpustná vláknina v malém množství může...

Dotaz 294

Dotaz, 4. 4. 2009

Může se vstřebat absces na tenkém střevě/lačník/který byl zaléčen antibiotiky?Jedná se o kulovitý až anechogenní útvar velikosti 50 mm,s těsným vztahem k
hepatální flexuře.Punkce se nepodařila,do chirurgického zákroku se zatím nikomu nechce.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 4. 2009

Dobrý den. Intenzivní antibiotická léčba podávaná společně s léčbou kortikoidy má u abscesů v dutině břišní, vzniklých při agresivním průběhu Crohnovy choroby, dobrý efekt. Nicméně k úplnemu...

Dotaz 293

Dotaz, 1. 4. 2009

Trpím již přes 10 let silnými průjmy.Před 10 lety byla dělána kolonoskopie s výsledkem lymfocytární kolitida.Od té doby byla několikrát měněna diagnoza postupně jsem byla léčena léky na slinivku,na žlučník a poslední závěr byl že mám celiakii ačkoliv na všechny tyto nemoci mi vyšli negativní krevní testy.V krevních testech mi akorát pravidelně vychází vyšší CRP cca.30-70.Dále mám refluxní onemocnění bez ezofagity a jsem silný alergik.Váhový úbytek nyní nemám žádný.Jsem nyní na terapii Salofalk500 3*denně,Budenofalk při záchvatu vzít 3 tablety jednorázově najednou,Cerucal3*denně,Helicid20 2*denně a na alergii Aerius 1 tab.Prosím vás o vysvětlení lékařských diagnos a váš názor na moji léčbu příp. zda po deseti letech by nebylo dobré provést nové vyšetření kolonoskopii.Bojím se abych něco nezameškala.V době záchvatu mě krutě bolí břicho/většinou to je pravá strana žaludku až po pravou stranu střev a pravé tříslo/,že ani ležet nemohu a mám silné vodnaté průjmy klidně i 30-40 za den na které běžné léky proti průjmu nezabírají.Salofalk500 mi to trochu zklidnil ale přesto mě záchvat občas postihne.Připadám si jak pokusnej králík ráda bych už zjistila pořádně co mi je a nasadila odpovídající léčbu a ne do sebe zbytečně cpala hory prášků.Předem mockrát děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 1. 4. 2009

Dobrý den. Lymfocytární resp. kolagenní/mikroskopická kolitida je vzácné onemocnění, které se objevuje typicky u žen středního věku a projevuje se desítkami vodnatých stolic denně bez příměsi...

Dotaz 292

Dotaz, 30. 3. 2009

Dobrý den. Cca před dvěma lety jsem prodělal asi měsíční trávicí potíže které jsem řešil probiotiky. Nevím, zda nepomohly probiotika či za to mohlo mé nadměrné sportování a zřejmě značný nedostatek odpočinku ale nakonec jsem skončil v nemocnici s velkými bolestmi v oblasti slepého střeva. Po krevních testech, CT, kolonoskopii a léčbě antibiotiky jsem byl propuštěn s diagnózou možného prodělaného střevního zánětu v oblasti tlustého střeva, který se ale nepotvrdil, protože kolonoskopie byla provedena až po léčbě antibiotiky. Teď jsem prodělal před cca dvěma měsíci chřipku, kterou jsem zcela nedoléčil a po 5-ti dnech se vrátil do práce, kde postupně odpadali další kolegové. Po měsíci přecházení lehčích příznaků jsem to vzdal a šel do pracovní neschopnosti. Objevily se u mě i průjmy, které z velké části normalizuji tím, že po každém jídle beru buď Hylak nebo tobolku s laktobacily. (3 x 2 ml Hylaku a 2 x laktobacily)Už je to však více než měsíc a když tyto doplňky vynechám, problémy se objeví znovu. Konkrétně pocit nadmutí cca hodinu až dvě po jídle, škrundání v břiše a různé tlaky v oblasti střev. Bojím se, že se to pak zase rapidně zhorší. Bez doplňků nejsem schopen jídlo dobře strávit. Stolici bych konzistencí přirovnal k husté bramborové kaši. Nesnáším mléčné výrobky, kterých se však straním. Prodělal jsem poměrně komplexní vyšetření, kdy po krevních testech na alergie na lepek a laktózu mám prý zjištěno, že přímo alergický nejsem, ačkoliv nesnášenlivostí laktózy trpím (chybí mi enzym laktáza). Zánět střeva po prodělané kolonoskopii prý doktor také vylučuje. Jsem aktivní typ. Stále jsem cvičil a jím zdravě. Nyní však stačí drobná fyzická námaha v posilovně a cítím, že se střevní problémy opět zintenzivní. Doktor mi poradil ještě měsíc užívat výše uvedené doplňky na podporu mikroflóry a prý se to zlepší. Je skutečně možné, že trvá zlepšení mikroflóry tak dlouho i při tak intenzivním užívání doplňků? Nemůže být problém i jinde? Známá dietoložka mi doporučila vyšetření na parazity ale toto mi nepřijde tak pravděpodobné i s ohledem na to, že v mém okolí mají lékárny skutečně velký odbyt konkrétně Hylaku a virózy řádí. Jak mám co nejúčinnější posílit střevní mikroflóru abych zase mohl sportovat? Doporučujete nějaká další vyšetření? Je pravda, že alergie na lepek či laktózu může být i při negativních krevních testech? Dá se nějak popsat jak má vypadat normální stolice, jak má být tvarovaná atd.? Mohu užívat Hylak i když nesnáším mléko? Sýry celkem mohu. Při užívání doplňků stolici mám 1 x denně, pravidelně, nehubnu ani nepřibírám. Chuť k jídlu mám.Přesto cítím, že nejsem v pořádku.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 30. 3. 2009

Dobrý den. Vzhledem k vývoji Vašich obtíží je dle mého názoru vhodné provést kontrolní koloskopii včetně vyšetření konečného úseku tenkého střeva. Před dvěma lety mohly být změny při začínajícím...

Dotaz 291

Dotaz, 30. 3. 2009

Dobrý den pane doktore, chci se Vás zeptat. Už od listopadu běhám po různých vyšetřeních pro bolesti v břiše. V prosinci jsem byla na gastroskopickém vyšetření, na sonu břicha. Vše bylo v pořádku, jen fibrilní stěna. Dále jsem byla na urologii, kde mi cystoskopií zjistili zúženou močovou trubici. Byla jsem tedy na rozšíření. Začátkem ledna jsem se ale nemohla vejít do oblečení, zvětšil se mi obvod břicha. 6.února mi tedy udělali laparoskopii a zjistili mi chronický zánět levého vejcovodu a vaječníku, a tak je odstranili. Po operaci jsem se krom bolestí po operaci cítila dobře, břicho mi začalo splaskávat. Uplynuly ale cca 3 týdny a najednou se mi opět vzedmulo břicho, problémy se zácpou, plynatost... V lednu jsem absolvovala koloskopii, ale pro bolesti s vyšetřováním skončili. Střevo bylo vyšetřeno pouze do 50 cm. Je možné, že by při koloskopii bolel vejcovod a vaječník, jelikož to bylo ještě před laparoskopií? Nebo myslíte, že je problém v tom střevě??? Byla jsem přitom v lednu i na UZ střev a taky to nic neukázalo. Teď 26.3. jsem byla na pasáži GIT (RTG zažívacího traktu). Také nic nezjištěno. Proto na chirurgii doporučil lékař znovu koloskopii na květen. Jsem už bezradná, nevím co dělat dále. Poraďte mi prosím... Stále se cítím pod psa.. Děkuji.. Petra

MUDr. Jaroslava Kovářová, 30. 3. 2009

Dobrý den, nemožnost dokončení koloskopie mohla být zcela jistě způsobena zánětem levého vejcovodu a vaječníku. V tuto chvíli se s ohledem na typ Vašich obtíží jeví jako nejlepší postup opravdu...

Dotaz 290

Dotaz, 27. 3. 2009

Prosím o radu pro moji matku, stále se jí prodlužuje akutní období, přesvědčili jsme ji o změně lékaře. Dostalo se jí osobějšího přístupu, ale špatně reaguje na změnu postupu léčby, prosím o posouzení:
Je mi 62 let. Již 15 let mám UC užívám Asacol. 1x ročně jsem mívala relaps, který vždy po nasazení Salofalku anema odezněl.
Od roku 2006 mívám relaps 2x ročně, poměrně silný, 1x končící hospitalizací. Byl přidán Prednison.
Nyní opět bojuji se zánětem, který začal loni v srpnu. Než jsem mohla vysadit Prednison(po 2-3 měs.)dostala jsem zánět znovu, koncem roku opět.
Od ledna 2009 beru ASACOL 2x denně a na noc ASACOL ANEMA. \Prednison stále lékařka snižuje od původního 20mg na 5mg a nyní na 1/2 z 5mg a po tomto snížení se můj stav opět zhoršil.
Stále držím přísnou dietu od srpna minulého roku.
Paní doktroka navrhla změnu léčby, byla mi doporučena imunopsupresivní terapie.
Ráda bych věděla, zda je tento posup běžný a jaká jsou rizika, obavám se, zda nedojde ke snížení imunity.
Byla bych ráda, kdybyste mi sdělil, jak byste postupoval v mém případě vy.
Předem děkuji za váš čas a odpověď.

Děkuji
Marie Kosmáková

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 3. 2009

Dobrý den. Nemožnost vysazení kortikoidů pro opakované zhoršení příznaků UC nebo-li relaps onemocnění při snižování jejich dávky, je nejčastějším důvodem podání imunosupresivní nebo biologické...