Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 328

Dotaz, 12. 5. 2009

Dobry den,mel bych dotaz. .Snad to patri i tento problem sem.Jiz poslednich par dni citim tlak v bocich a strev a zaludku.A take nafoukle bricho a boky.Vecinou to nejvice pocituju v klidovem stavu pred spanim, kdyz lezim. Kdyz sportuji tak to uplne odezni. Casto mivam i vetry. pri pohybu vse vecinou prestane a budto tim, ze to nevnimam a nebo ze se hybu.co si myslite za by to mohlo byt? Nebo jaky pripravek-lek,bylinku bych mel pouzit
Dekuji za Vasi brzkou odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 5. 2009

Dobrý den, obdobné potíže pociťované pouze v klidu a neomezující Vás žádným způsobem ve fyzické aktivitě jsou většinou způsobeny nadměrnou vnímavostí střeva na běžnou nebo lehce vyšší přítomnost...

Dotaz 327

Dotaz, 11. 5. 2009

Může se dlouhodobě neléčený chronický střevní zánět po čase projevovat i nějakými metabolickými poruchami organismu, srdeční arytmií či úzkostnou panickou poruchou?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 5. 2009

Dobrý den. Neléčený chronicky aktivní zánět je častou příčinou malnutrice - tedy poruchy výživy na podkladě jednak ztrát bílkovin ze zánětem postižených míst ve střevě, jednak při poruše vstřebávání...

Dotaz 326

Dotaz, 11. 5. 2009

Dobrý den!
Je mi 31 let a asi tak 6 let mám problémy s častými průjmy, občas mě tlačí žaludek a nemám chuť k jídlu. Po různých vyšetřeních asi před 5 lety mi bylo řečeno, že je to tzv. dráždivý tračník. Crohnova nemoc, celiakie nebo vředy nebo cokoliv jiného se nepotvrdilo. Dostala jsem léky Meteospasmyl a Hylak, zlepšilo se to, pak jsem otěhotněla a vše bylo najednou docela v pořádku. Teď už zase asi rok (dcrce je 2,5) mě občasný průjem zlobí, někdy 1x někdy 2x za týden, konzistekńce řídká jak voda, pak zas pár dní normál. Ale ke všemu asi 14 dní ať jdu na stolici jakkoliv, vždycky se mi udělá trhlinka a trošku to pak krvácí a chvíli pálí. Nevím jestli by to nemohly být taky nějaké vnitřní hemerodiny, jestli bych to poznala. Ke všemu vždycky na konci stolice mám nějaké jakoby hleny a bojím se co to je... Někde jsem vyčetla, že možná k těm vnitřním hemeroidům, ale že někdy to nic není a je to normální. Tak jsem si zatím koupila mastičku Faktu a kapičky Hylak a probiotika Bion 3, že zkusím léčbu sama.
Ale chci se zeptat, co myslíte, že by to mohlo všechno znamenat? Mohlo by to být vážné? A pokud ano, na koho se mám kdyžtak obrátit nebo kdyby se to horšilo kam zajít? Chceme také druhé mimi a já se začínám bát, abych nebyla nemocná nebo mi to nějak nekomplikovalo těhotenství...
Děkuji mnohokrát za odpověď a za věnovaný čas.
Marcela V.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 5. 2009

Dobrý den. Vpodstatě jsou 2 možnosti. Pravděpodobnější je, že máte dráždivý tračník a častější řidší stolice způsobují podráždění řitního kanálu, který následně může krvácet. Méně pravděpodobné...

Dotaz 325

Dotaz, 7. 5. 2009

Dobrý den, je mi 26 let. Trápí mě nadýmání po jídle a časté bolesti břicha. Na stolici chodím i několikrát denně, třeba i pětkrát. Necítím se často dobře a komplikuje mi to život. Ve stolici jsem krev neviděla, ale jinak mi z konečníku často po stolici vyteče. Je mi strašně trapné jít k lékaři. Již jsem jednou byla a udělali mi zákrok na trhlinku v konečníku. Ráda bych zašla i na kolonoskopii, je možné jít přímo k odborníkovi anebo musím jít na objednání k všeobecnému lékaři? MOc děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 5. 2009

Dobrý den. Záleží na pracovišti....někde Vás na gastroenterologii rádi vyšetří i bez doporučení od praktického lékaře, jinde Vás vyšetří neradi i pokud doporučení budete mít. Každopádně Vámi...

Dotaz 324

Dotaz, 5. 5. 2009

Dobrý den,
je to právě rok co mi bylo sděleno že mám ulcerózní kolitidu nebo Crohna. Poslední dobou se lékaři přiklánějí ke Crohnovi. Beru Asacol (2-2-2-), Budenofalk (3-0-0) a teď také Mutaflor (1-0-0).
Už déle než měsíc se cítím stále unavená. Nezáleží na tom jak dlouho spím nebo odpočívám, únava se u me projevuje stále. Myslíte že mé stavy jsou spojené právě s mou nemocí? Je nějaký způsob jak proti tomu bojovat?
Moc děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2009

Dobrý den. Únava je jedním z nejčastějších příznaků chronických střevních zánětů. Může být na podkladě vysoké zánětlivé odpovědi, ale i třeba při hlubší anémii z chronických krevních ztrát,...

Dotaz 323

Dotaz, 5. 5. 2009

Dobrý den, ve čtvrtek mě čeká kolonoskopie, chtěla bych se zeptat na přípravek fortrans. Sestra mi řekla, že musím vypít všechny 4 sáčky, ale po přečtení příbalového letáku jsem zjistila, že jeden sáček je na 15-20 kg váhy. Já vážím 53 kg, není to pro mě moc? Je mi 17 a také by mě zajímalo, jestli je pro mě i z hlediska věku tento přípravek vhodný. Můj poslední dotaz se týká injekce před vyšetřením. Jak dlouho nebudu schopná normálně fungovat? Mohla bych se na odpolední vyučováno (od 14:30) vrátit do školy, když na vyšetření mám přijít v 10 h?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2009

Dobrý den. Fortrans lze ve vašem věku bez problému použít. Lepší je vypít 4 litry, lze potom předpokládat lépe připravené střevo a sníží se tím riziko, že někde budou zbytky potravy, které překryjí...

Dotaz 322

Dotaz, 4. 5. 2009

dobrý den, zítra ráno nastupuji n avyšetření koloskopii, chtěla bych se zeptat, jestli nevadá, že mám menstruaci? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 5. 2009

Dobrý den. Z důvodu samotného vyšetření to problém není. Bere se ohled pouze na subjektivní pocit pacientky. Pokud jí to není vyloženě nepříjemné, tak je možné vyšetření provést.

Dotaz 321

Dotaz, 4. 5. 2009

Dobrý den.Mám tyto problémy 4 roky-dosudjsem se léčila na hemeroidy ale paní doktorka si myslí že je to chronický zánět já myslím že jde o ulcerozni kolitidu-prosim abyste mi řekl váš názor-jdu na kolonoskopii až za 2 týdny.Mám ve stolici krev-hodně hlenu-nejprve je stolice vodová s krví a hlenem potom je normální s krví.Mívám bolesti podbřišku někdy i celého břicha-někdy chodím na záchod i 4-5denně-jen s vodnatou stolicí.Moc mě to obtěžuje kvůli vodnaté stolici mi někdy i při podřepu uniká.Je mi 22 let a už mám tyto problémy.Děkuji za váš čas.Jana

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 5. 2009

Dobrý den. Dle popsaných obtíží by se opravdu mohlo jednat o ulcerozní kolitidu. Koloskopie je před zahájením léčby nutná z několika důvodů. Hlavně je nutné vyloučit jinou příčinu průjmů s příměsí...

Dotaz 319

Dotaz, 2. 5. 2009

Dobry den,
jiz ctvrtym dnem muj zaludek odmita temer veskere jidlo. Pokazde kdyz neco snim, je mi chvili nato na zvraceni a vubec nemam pocit hladu. Tyto stavy jsou doprovazeny prujmem. Muzete mi prosim vas rict,cim to je zpusobeno? Nikdy jsem podobne stavy nemela.
Dekuji
K.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 5. 2009

Dobrý den. Bohužel Vám po internetu, vzhledem k nedostatečnému popisu Vašich obtíží, příčinu Vašich obtíží sdělit nedokáži. K tomu bych si s Vámi potřeboval detailně promluvit, vyptat se na...

Dotaz 318

Dotaz, 1. 5. 2009

Dobrý den,
v prosinci 2007 mi byla diagnostikována Crohnova choroba, projevila se mi po porodu. Nyní beru 2-0-2 Pnetasu, 2-0-0 Budenofalk, 1-0-0 Questran a Calcichew D3. Jelikož při této léčbě potíže stále mírně přetrvávají pan doktor se rozhodl, že by mi udělal krevní testy a v případě že by to dovolovali by mi nasadil imunosupresiva, chci se zeptat zda tato léčba je vhodná při plánovaném těhotenství a následně v těhotenství a při kojení ? Jaký z imunosupresivních léků by byl v této situaci nejvhodnější ?
V minulosti jsem měla problémy s jaterními testy, prý z antikoncepce, od té doby antikonc.neberu a vše v pořádku.
Předem děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 1. 5. 2009

Dobrý den. Největší zkušenosti s léky ze skupiny imunosupresiv jsou v průběhu těhotenství s azathioprinem (firemní název Azaprine nebo Imuran). Dle aktuálních zkušeností jde o lék pro dítě bezpečný....

Dotaz 317

Dotaz, 29. 4. 2009

Dobrý den, manžel měl problémy s žaludkem,byla mu zjištěna Helicobacterie p.mám roční dítě chci se zeptat zda se dcera může od otce nakazit.
Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 4. 2009

Dobrý den. Přenos Helicobactera mezi členy rodiny je možný a relativně běžný. Nicméně platí, že Helicobactera pylori má v ČR na sliznici žaludku cca polovina lidí. V rozvojových zemích se vyskytuje...

Dotaz 316

Dotaz, 26. 4. 2009

DOBRÝ DEN,V POSLEDNÍ DOBĚ TRPÍM SVĚDĚNÍM A OBČAS PO STOLICI PÁLENÍM UVNITŘ V KONEČNÍKU. NEMÁM PRŮJMY ANI NIC TAKOVÉHO. NEMĚLA JSEM NIKDY ANI HEMEROIDY. ZATÍM JSEM S TÍM NIKDE NEBYLA,TAK SE CHCI ZEPTAT CO BY MI POMOHLO. DĚKUJI DAGMAR

MUDr. Jaroslava Kovářová, 26. 4. 2009

Dobrý den. Vyzkoušejte následující: osprchování konečníku po každé stolici a lokální aplikaci např. Faktu masti aplikátorem do řitního kanálu 2xdenně. Obtíže by měly do 2-3 týdnů vymizet. V...