Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 344

Dotaz, 28. 5. 2009

dobrý den.za 14dnu letíme s 5letou dcerou do egypta,je vhodne uz ted brat náké probiotika?(FARAONOVA POMSTA)pokut ano,mužete poradit jaké.na trhu jich je hodně.Děkuji Petra

MUDr. Jaroslava Kovářová, 28. 5. 2009

Dobrý den. Dle mého názoru postačí probiotika užívat týden předem. Volil bych spíše přípavek, ve kterém je zastoupeno více různých bakteriálních kmenů. Mezi jednotlivými přípravky není větší...

Dotaz 343

Dotaz, 25. 5. 2009

Nevolnost při jídle, nadměrné pocení, odkapávání moči

Je mi 32 let a loni v červnu mi byl diagnostikován zvýšený krevní tlak (cca 140/95), na který od té doby užívám Hartil-H 12,5/2,5, který mi tlak upravuje na hodnoty cca 130/80. Dříve než mi byly nasazeny léky, byl jsem vyšetřen na EKG bez nálezu a na očním, kde mi byla nalezena drobná zraková vada (začal jsem nosit slabé brýle na dálku).
Krátce poté, co jsem začal užívat Hartil-H jsem dostal hluboký kašel, který měsíc neustával (pravděpodobně jsem nastydl z klimatizace v autě, ale průběh onemocnění mohl ovlivňovat užívaný lék na tlak). Současně se v krku objevil hlen (bezbarvý), který jsem polykal a zřejmě on způsoboval nevolnosti a občasné zvracení. Paní doktorka mi tyto problémy léčila antibiotiky (celkem 4x), bez výraznějších úspěchů. Kašel zvolna ustával (v době kdy jsem žádná antibiotika nebral), ale hlen v krku mě trápil dál (například po vypití malého piva se hlen začal uvolňovat, byl polykán a následně vyvolával zvracení). V prosinci loňského roku jsem absolvoval vyšetření na ORL a kontrolu na množství cukru v krvi, vše bez nálezu. Tvorba hlenu začala ustávat samovolně (změnil jsem ale v té době značku čaje) až začátkem letošního roku. Od zahájení léčby do ledna jsem také zhubl o cca 4kg, nyní již váha neklesá.
Přibližně od doby zahájení léčby pozoruji zvýšené pocení zvláště na hlavě, které se objevuje například při jídle v závodní jídelně (nyní téměř pravidelně, dříve jen za horkých dní, nebo po příliš horkém jídle), nebo při stravovacích problémech popisovaných níže. Velmi se také potím cestou do práce (jdu blíž k řece, lze předpokládat zvýšení vlhkosti vzduchu během cesty) a z práce, nebo při přechodu do jiné místnosti s jinou vlhkostí a teplotou. Přitom při zvýšené fyzické námaze zvýšené pocení nepozoruji (potím se normálně, přiměřeně k zátěži). Asi před dvěma měsíci jsem pozoroval i zvýšené noční pocení. K pocení nejspíš dochází při výraznější změně klimatických podmínek. (Dříve se mi poměrně často stávalo, že jsem při přechodu z teplejšího do chladnějšího místa dostal zimnici, která mě cca na 30 minut zcela paralyzovala – musel jsem do postele pod deku a čekat až klepavka přejde.)
V poslední době se mi stává, že když jím větší (ale stále obvyklou), nebo upravenou jiným způsobem než na který jsem zvyklý, porci jídla, začnu se znenadání výrazně potit a je mi nevolno, že musím přestat jíst. Po obědě v závodní jídelně se cítím nafouknutý a hodně říhám (k tomu se obvykle potím) a to se mi stává i po vypití menšího množství piva v restauraci. Při stravování doma tento problém nemívám. Po snědení jídla v restauraci musím hodně říhat a obvykle se mi trochu i zvedne žaludek a potom se zas cítím dobře. (I dříve se mi stávalo, že pokud se například v závodní jídelně změnil kuchař, musel jsem si na jídla asi 2 měsíce zvykat, zpočátku mi bývalo nevolno relativně často, ale po uplynutí jisté doby už potom nikdy.)
I přes tyto popisované problémy na sobě nepozoruji nějaké snížení fyzické výkonnosti. Mám sice sedavé zaměstnání, ale není pro mě problém vyrazit bez přípravy na pěší výlet kolem 35km, nebo vykonávat náročnější domácí práce, či středně dlouhý cyklistický výlet. Měl bych také ještě doplnit, že v posledních pěti letech trpím slabší paradentózou.
Co by mohlo být příčinou popisovaných problémů? Myslíte, že jde spíš o zdravotní, nebo psychický problém, či kombinaci obou? Jaká vyšetření a kde mi doporučuje absolvovat? Jsem z Lovosic. Případně, jak se pokusit upravit životosprávu, aby došlo k minimalizaci výše popisovaných problémů?

Dále bych se chtěl zeptat na jeden další problém. Po močení mi v močové trubici zůstává menší množství moči, které se uvolní po dosednutí na židli, nebo při přitlačení nohou k sobě. Nemyslím, že jde o klasický únik přímo z močového měchýře. Pravděpodobně, někde na začátku je močová trubice rozšířena a moč v ní zůstává (pokud místo dole pod údem zmáčknu, obvykle moč vyteče a k problému potom již nedochází). Lze takový problém léčit, a pokud ano jak? Může to být projev nějakého závažnějšího onemocnění?

Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 5. 2009

Dobrý den. Podle popisu Vašich obtíží bych soudil spíše na jejich psychický podklad. To lze ale definitivně říci až po zevrubnm gastroenterologickém vyšetření. Gastroenterologické vyšetření...

Dotaz 342

Dotaz, 23. 5. 2009

mám již 2 měsíce průjem,občas i zvracím,bolesti na levé straně žaludku až pod žebro a při každé takové bolesti,která se posléze rozlije po celém břiše,se mi břicho nafoukne a neskutečně pálí.Dietu mám suchary,aktivie,aktimel a z lekárny lactobacily,jelikož mi z výtěru zjistili dysmikrobii.Před pár dny jsem byla na gastro a koloskopickém vyšetření,kde vyloučili zánět,helikobacil a jiné patolog.změny.Zjistili mi nefunkčnost tlustého střeva a já nevím co to znamená a do budoucna obnáší.Mám nějaké medikamenty a doporučení do gastroent.poradny,kde prý může trvat měsíce než něco zjistí.Můžete vy nějak poradit?Předem děkuji za opověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 5. 2009

Dobrý den. Obávám se, že Vám poradit nemohu, když nevím, jaký jste měla nález na koloskopii a nepíšete, jaké léky jste dostala. "Nefunkčnost tlustého střeva" a "nějaké medikamenty" jsou informace,...

Dotaz 341

Dotaz, 21. 5. 2009

dobrý den,chtěla jsem se informovat,co znamená že muj synovec má už 14 dní prujem,dostal na léčbu smectu a dnes mněl prujem ale pískovytého tvaru,co mužeme dělat?Děkuji mockrát

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 5. 2009

Dobrý den. Příčiny aktuního průjmu jsou velmi četné. Nejpravděpodobnější je příčina infekční (např. salmoneloza, kampylobakterioza), která by měla být vyloučena kultivačním vyšetření stolice....

Dotaz 340

Dotaz, 21. 5. 2009

Dobrý den, dostala jsem velký průjem, začla brát endiaron a pak jsem si všimla, že mám úplně černou stolici. Může to být po tom endiaronu? Díky za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 5. 2009

Dobrý den. Samotný Endiaron černou stolici způsobit nemůže. Může se jednat o důsledek samotné střevní infekce. Některé potraviny mohou způsobovat černou stolici - borůvky, povidla, jelita atd....

Dotaz 339

Dotaz, 20. 5. 2009

Vaše zpráva: dobrý deň,už mesiac som PN,22.4 ma hospitalizovali na chirurgickom
odd,mala som prudke bolesti vľavo,24.4 som absolvovala kolonoskopiu so zaverom
DIVERTIKULITIDA SIGMY,po liečbe atb+entizol+sulfasalazinu sa moj zdrav.stav
zlepšil,ale 16.5 ráno som sa zobudila znova s bolesťami vľavo,FW 30na 68,crp
33.3,leukocyty v norme,do liečby mi lekár pridal PENTASA 2 krát denne 2g
sáčok...Prosím neviete mi poradiť ako sa správne stravovať,čo môžem a čo nie?Dakujem
veľmi pekne

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2009

Dobrý den. Dieta při akutním zánětu divertiklů tlustého střeva se liší podle rozsahu a tíže postižení. Při mírném postižení krátkého úseku postačuje kašovitá nedráždivá dieta, vyloučení kořeněných...

Dotaz 338

Dotaz, 19. 5. 2009

Dobrý den,
jsem objednána na vyšetření na kolonoskopii, ale v uvedeném termínu možná budu mít menses, Je to problém? Mám se radši přeobjednat?
Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 5. 2009

Dobrý den. Pro samotné diagnostické vyšetření to problém není. Obecně je při menses mírně větší sklon ke krvácení. Pokud tedy není plánováno např. odstranění polypu nebo jiný léčebný zákrok...

Dotaz 337

Dotaz, 16. 5. 2009

Dobrý dne, bude se v Čr testovat trnasplantace kmenových buněk jako léčba UC/MC? A jaká budou kriteria pro tuto léčbu? A jaká je úspěšnost? Díky.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 5. 2009

Dobrý den. Studie ASTIC, ověřující transplantaci kmenové buňky u nemocných s Crohnovou chorobou jako novou léčebnou metodu, v ČR již běží. V současné době probíhá schvalování zařazení prvních...

Dotaz 336

Dotaz, 15. 5. 2009

Mam bolest v poslední kličce tlustého střeva u konečníku.Nejvíce to bolí před vyprázněním stolice,nebo při tlačení při močení.Stolice je od doby příznaků hustá.Těško se vyprazdňuji.mam pocit nedokonalého vyprázdnění stolice.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 5. 2009

Dobrý den. Popisované obtíže mohou mít řadu příčin. Od nezávažné poruchy hybnosti střevní stěny, přes zánětlivé onemocnění konečníku, pokles pánevního dna, kýlu ve stěně konečníku až po nádorové...

Dotaz 334

Dotaz, 14. 5. 2009

Ted jsem psala dotaz a zapoměla jsem napsat,že jsem Warfarizována

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 5. 2009

Dobrý den. To na celé záležitosti nic nemění. Warfarin může usnadňovat krvácení ze všech možných zdrojů zmíněných v předchozí odpovědi.

Dotaz 333

Dotaz, 14. 5. 2009

jsem rok apůl po operaci carcinomu dělohy,bez metastází a nádor byl pevně zapouzdřen a prorosten byl asi do oůlky sliznice,odoperováno mám slepé střevo,vaječníky,dělohu,v březnu před dvěma lety jsem prodělala flebotrombozu levé nohy a následně potom za tři měsíce nastalo krvácení a tato diuagnoza,chodím každé tři měsíce na kontroly a zatím je vše v pořádku i na gynekologii a na onkologii,včera večer jsem měla na spodním prádle v průměru asi 10cm skvrnu jasně červané krve,to jsem na to hleděla vyjeveně a po utření už bylo vše čisté a dnes ráno,jak jsem byla na stolici mě napadlo ,abys se utřela a podívala na papír a mezi zbytky stolice bylo trochu krve trochu jakoby hlen a ted už zase nic.Nic mě nebolí,stolici mám pravidelnou,ani průjem a ani zácpy,je mně 58let,špatně chodím,takže pohyb mám omezen a hodně posedávám a mám také dost velkou nadváhu,prosím,co to může být a dá se to léčit,děkuji za odpověd.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 5. 2009

Dobrý den. Nejpravděpodobnější příčinou jsou vnitřní hemornoidy. Nicméně bez vyšetření konečníku nelze vyloučit ani jinou třeba i vážnější příčinu - zánět konečníku, polyp, nádor...Léčba je...

Dotaz 332

Dotaz, 14. 5. 2009

Vážení, mám ulcerozní kolitidu, kterou ovšem zjistili až z odebrané tkáně. Nemám žádné problémy, tj. bolení břicha, krev ve stolici ani průjem. Projevuje se mi tak, že z ničeho nic dostanu horečku, okamžitě se mi hrozně zvýší sedimentace a CRP - např. na 154. Je to možné?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 5. 2009

Dobrý den. Dle mého názoru je to vysoce nepravděpodobné. Podobný průběh by byl pro UC nepřirozený a raritní. Pokud ani v období teplot a vysoké hodnoty CRP a sedimentace nemáte průjmy s krví,...