Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 379

Dotaz, 11. 7. 2009

Dobry den. Je mi 33 let a asi pred rokem jsem zacal mit problemy s hemoroidy. Od te doby take cim dal casteji citim bolesti v dolni casti bricha a ve stolici se zacaly objevovat hleny s primesi krve. Zacal jsem trpet plynatosti a taky me obcas svedi ruce a nohy a mam krece v kyclich a v nohou, nevim, jestli to s tim nejak souvisi. V unoru 09 mi delali gastroskopii, koloskopii a krevni testy, ale nic nenasli. Rekli ze to mam asi z nervu z prace. Problemy vsak nezmizely, spise zintenzivnely a po jidle me casto boli bricho a mam prujem. Posledni par dnu (cervenec 09) mam naopak zacpu kombinovanou s tim, ze sice 5 x denne beham na toaletu, ale vetsina co ze me jde jsou chuchvalce hlenu obcas s primesi krve doprovazene intenzivni bolesti spodku strev, ktera pak vzdy polevi. Chtel jsem porosit o vas nazor. Dekuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 7. 2009

Dobrý den. Vaše obtíže odpovídají kombinaci příznaků dráždivého tračníku a hemorhoidů. Obojí se dají efektivně léčit různými ověřenými způsoby. Je tedy třeba navštívit lékaře, který Vám provedl...

Dotaz 377

Dotaz, 10. 7. 2009

Dá se léčit ulcerozní kolitýda přístrojem Ravo Zapper.A jaké jsou výsledky.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 7. 2009

Dobrý den. Uvedený přístroj údajně ničí mikroorganismy. I kdyby to byla pravda, tak lze těžko předpokládat jakýkoliv účinek u nemocného s ulcerozní kolitidou na aktivitu samotného zánětlivého...

Dotaz 376

Dotaz, 6. 7. 2009

dobry den.muj syn ma crohna 5 let.je to 6 tydnu co mu nasadili bio lecbu homira.po 8 injekcich do bricha,ale zjistili,ze lecba mu neni dana.ynova horecky,spatna krev.rozhodli se pro remicade.je po infuzi a ceka co se bude dit.ja verim,ze mu to pomuze,ale homira prece byla take bio lecba a nepomohla.je snad remicade neco zcela jineho?dekuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 7. 2009

Dobrý den. Mechanismus účinku léků Humira i Remicade je téměř totožný. Remicade má díky podání do žíly rychlejší nástup účinku v řádu dnů, u Humiry jde často spíše o týdny. Bez podrobností o...

Dotaz 375

Dotaz, 6. 7. 2009

Dobrý den. Je mi 20let a od vánoc 2008 mám UC s postižením do 30ti centimetrů. Za začátku jsem bral Salofalk 4x2 tbl a čípky 2x1. Čípky začaly zabírat prakticky ihned a den ode dne sem viděl znatelné zlepšení. Po asi dvou týdnech moje problémy prakticky úplně vymizely a následně víc jak 3 měsíce jsem byl pořád v klidu, téměř jak zdravý člověk. Při této plné remisi sem bral čípky jen 2x týdně a tlb mi byly sníženy na 3x2. Jedl jsem téměř všechno. Zhruba před 5ti týdny se mi objevily průjmy s krvavým hlenem, bolesti břicha, nadměrná plynatost, zkrátka další relaps. Avšak mnohem menšího rázu jako poprvé. Po asi týdnu s vyššími dávkami salofalku (tzn. zase 4x2 + 2x1 čípky) problémy vymizely. Avšak byl jsem bez problémů asi 5 dní a znuvu to začalo, zase za pár dní problémy vymizely a na to znovu lehký relaps. Nejde mi do hlavy proč se mi to teď takhle pořád vracelo (doufám že se to už teď nevrátí na dlouhou dobu), možná to zase za pár dní přijde. Poprvé když mi byla diagnostikována nemoc, jak jsem již výše vysvětloval, po dvou týdnech léčky bylo všechno OK a teď se to takhle vrací? Můžu se zase těšit na několika-měsíční plnou remisi nebo se nemoc např. rozšířila dál a takové dlouhé klidové období už znovu nepřijde a bude to takhle často proměnlivé? Udělal jsem nějakou dietologickou chybu, nebo je to takto normální a musím se s tímto současným průběhem smířit? Může mít na rozbouření nemoci vliv například toto současné velmi proměnlivé počasí? Děkuji za vaše odpovědi.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 7. 2009

Dobrý den. Ulcerozní kolitida je chronické onemocnění, často celoživotní, které se typicky projevy různě dlouhými obdobími klidu a aktivity. Podávaná léčba má za cíl zkrátit trvání obtíží a...

Dotaz 374

Dotaz, 6. 7. 2009

dobry den uz jednou jsem vam psal . mam nes.uc .kolitidu.beru solofalk cipky 2x denne a 3x2 tablety pri problemech ktere me nastali pred 3 tydny.objevili se hleny a krev ve stolici.minuly tyden hleny zmizeli a krev se objevuje nepravidelne.pred temito potizi jsem prodelal silny kasel az jsem ztratil hlas a mel jsem nasazeny 3 antibiotika teprve doxibene mi pomohl.kdyz zacali tyto problemy byl jsem u sveho lekare u ktereho se lecim a ten mi rekl ze je to podrazdene prave antibiotiky .v srpnu jdu na sigmodeskoskopii.predem dekuji za odpoved josef

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 7. 2009

Dobrý den. Záněty dýchacích cest i léčba antibiotiky může způsobit znovuvzplanutí ulcerozní kolitidy. Souhlasím tedy s názorem Vašeho lékaře a nemám k průběhu Vašich obtíží více co dodat.

Dotaz 373

Dotaz, 3. 7. 2009

dobrý den, je mi 33 let, asi před dvěma týdny jsem měla průjem a na konci v něm trochu hlenu pravděpodobně s krví. hlen jsem na papíře našla již několikrát dříve, ne pravidelně, ne často. jednou, asi před 7 měsíci, bylo v hlenu pravděpodobně trochu krve (něco červeného) a ten hlen se objevil jen tak, bez stolice. chtěla jsem se zeptat, co by to mohlo být. děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 7. 2009

Dobrý den. Mohlo by jít o např. o krev z hemorhoidů, z praskliny v řitním kanále, ze zanícené sliznice konečníku, z polypu na konci tlustého střeva. Možných příčin je daleko více a bez vyšetření...

Dotaz 372

Dotaz, 1. 7. 2009

Dobrý den,
od začátku minulého prosince jsem na Alopecii začala brát imunosupresiva a prednison. Asi od půlky ledna jsem začala mít průjmy, ne pořád, jednou za den normální stolice, večer třeba průjem, někdy nebyl třeba i 2 dny. Jinak jsem s tím neměla žádné problémy, nebyl to nutkavý průjem, bez křečí. Před 3 měsíci jsem všechno brát přestala, ale průjem neustával. Tak jsem vyzkoušela Activii. Po 10ti dnech braní se vše zlepšilo, jediné co zůstalo bylo velké nadýmání. Ale byla jsem ráda. Nicméně před 14ti dny se zase všechno vrátilo, jenže průjmy byly o něco agresivnější, ale opět se střídaly s normální stolicí. Přestala jsem tedy jíst ty jogurty a sáhla po Hylaku. 3 dny opět bez obtíží, nicméně předevčírem se vše zase vrátilo a 2 dny jsem měla průjem. Dneska stolice normální, ale nevím, jak dlouho vydrží, protože nadýmání mám stále.
Obvodní mi řekla, že mám dráždivý tračník, což mi na klidu moc nedodalo. Pořád v duchu doufám, že by to mohla být pořád ještě zničená mikroflóra střeva. Co si o tom myslíte?
Děkuji moc.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 1. 7. 2009

Dobrý den. Jistě by mohlo dosud jít o následky porušené rovnováhy bakteriálního osídlení střeva např. po prodělané střevní infekci. Pokud máte 1 - 2 řidší stolice denně, nemáte bolesti břicha...

Dotaz 371

Dotaz, 27. 6. 2009

Dobrý den,
mám problém s oranžovým olejnatým výtokem z konečníku, který už trvá 2 dny. Zajímalo by mě, co to může naznačovat. Jinák žádné jiné obtížě nepociťuji. V případě rady moc děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 6. 2009

Dobrý den. Může jít např. o výtok z píštěle nebo zanícené kůže v řitním kanále. Pokud Vaše obtíže dosud nezmizely, je nutné, aby se začalo pátrat po pravém příčině a zdroji výtoku důkladným...

Dotaz 370

Dotaz, 27. 6. 2009

Podstoupila jsem defekografii se závěrem: porucha def. aktu,nedochází k relaxaci anál. svěrače, anál. kanál se rozvíjí pouze intermitentně na max. 3-4mm.Vyšetření vyledávám proto, že už rok se nevyprazdňuji spontánně,jen s velkými problémy...................děkuji za odpověď na tuto diagnozu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 6. 2009

Dobrý den. Vyšetření prokázalo porušenou funkci svalových vláken análního svěrače (zjednodušeně řečeno jsou v trvalém stažení/křeči a nedochází k jejich uvolnění při vyprazdňování). Může jít...

Dotaz 369

Dotaz, 27. 6. 2009

Dobrý den chtěla bych se zeptat, přítel má neustále bolesti břicha, někdy to bolí tam, někdy zase tam, má problémy se stolicí, někdy to jde a někdy zase potřebuje a nejde, občes mívá i krev ve stolici. Průjem má pořád a je stále nafouklej a tím i pořád prdí. Děkuji vám moc za odpověď, s pozdravem Petra.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 6. 2009

Dobrý den. Příznaky, které popisujete u svého přítele jsou dostatečným důvodem k lékařskému vyšetření, nejlépe přímo specialistou gastroenterologem. Odkládání tohoto vyšetření může mít za následek...

Dotaz 368

Dotaz, 25. 6. 2009

Dobrý den,
je mi 26 let, již cca 6 let se mi opakuje silná bolest v pravém podbřišku spojená s průjmy (i 6-8x denně), tyto obtíže přetrvávají cca 2 týdny (ale někdy i déle), střídají se s obdobím klidu. Opakovaná vyšetření na chirurgii a gynekoligii vyloučila zánět apendixu i gynekologické potíže. Podstoupila jsem kolonoskopii i gastroskopii, podle testů jsem v pořádku (testy jsou ale vzhledem k dlouhé objednací době provedeny v obdobích uklidnění potíží), nejedná se prý o zánět ani celiakii ani alergii na mléko (i když po mléce se mi potíže zhoršují). V době potíží mívám velké afty v ústech, od dětství navštěvuji revmatologii kvůli bolestem kloubů, navíc mě v posledních 6 letech trápí opakované vaginální mykózy a záněty děložního čípku. Mohou tyto potíže souviset? Pokud s těmito potížemi navštívím lékaře, obvykle doporučí dietu a vyvarovat se stresu, již několikrát jsem pro intenzitu obtíží navštívila pohovotovost (nemohla jsem se ani rovně postavit pro bolest), ale zde jsem byla odbyta s tím, že jsem něco špatného snědla a že nemám obtěžovat. Jsem z této situace velmi nešťastná, co byste mi poradil? Děkuji za Váš čas. Nashledanou
Veronika

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 6. 2009

Dobrý den. Dle popsaných obtíží by se u Vás mohlo jednat o projevy Crohnovy choroby tenkého střeva, jejíž projevy mohly být při koloskopickém vyšetření tlustého střeva pro endoskop nedosažitelné....

Dotaz 367

Dotaz, 23. 6. 2009

dobrý den,
celý život trpím zácpou. Poslední dobou se problémy urovnaly.Na stolici chodím denně nebo jednou za dva dny. V současné době mě hodně trápí bolesti v břiše, plynatost, nafouklé břicho a bolesti žaludku.Krevní testy i sono břicha mám v pořádku. Nemůžete mi poradit, co s tím?Popřípadě nějakou dietu, protože i přes neustálý hlad trpím nauseou. Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 6. 2009

Dobrý den. Při Vašich obtížích bych vyzkoušel efekt probiotik a léků snižujících obsah vzduchu v tenkém a tlustém střevě (např. Espumisan nebo Sab simplex). Pokud budete mít nadále obtíže i...