Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 57

Dotaz, 10. 7. 2008

Dobrý den,potřebovala bych poradit,občas mě hnisá pupík,objevuje se to nepravidelně,i třeba po 3měsísích,někdy mě k tomu boli břicho,vubec nevím čím to je,hygienu dodržuji a po sprchování si nezapominám pupik vysušit,nevím čím je to zpusobeno,mám strach abych nebyla nejak nemocná,děkuji za odpověd,naschlednou

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 7. 2008

Dobrý den. Váš dotaz mne v poradně pro pacienty se střevními záněty vskutku překvapil. Nemohu V8m doporučit nic jiného než ultrazvukové vyšetření pupíku a podkoží kolem něj k vyloučení píšt...

Dotaz 56

Dotaz, 10. 7. 2008

Dobrý den, již od loňského roku mívám střevní problémy, bolest břicha, křeče. Loni jsem absolvovala kolonoskopii, sono, gynekologické vyšetření. Asi před 1,5měsícem mě opět začalo bolet hodně břicho, obzvláště vlevo v podbřišku, opět vyšetření chirurgem, sono břicha, gynekologie v pořádku a rozbory krve. Vše v pořádku. nyní mám pocit, jak když mi bolest cestuje po celém břiše až do zad. v pondělí brána krev na zánět - v pořádku. Stolici mám nepravidelnou. Už opravdu nevím, co. U lékařů si připadám už blbě. Ale chtěla bych se už cítit lépe. Jsem hodně psychicky labilní. Moc děkuji za nějakou radu či doporučení.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 7. 2008

Dobrý den. Podle příznaků a výsledků vyšetření máte nejspíše dráždivý tračník, tzn. nejběžnější funkční onemocnění tlustého střeva. Měl by Vám umět pomoci kterýkoliv dobrý gastroenterolog v Česk...

Dotaz 55

Dotaz, 7. 7. 2008

Ještě jsem zapomněla dodat svůj věk je mi 43 let,výška 173 cm a váha 60 kg. Grobelná

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 7. 2008

To na celé věci nic nemění, event. si nechte ještě pro jistotu doplnit vyšetření TSH - k vyloučení snížené funkce štítné žlázy jako příčiny Vaší zácpy.

Dotaz 54

Dotaz, 7. 7. 2008

Dobrý den,pane doktore.Jž asi 7 let mám zažívací potíže a problémy s vyprazdňováním stolice (zácpa).Zácpu mám již od dětského věku.Před 7 lety jsem absolvovala vyšetření žaludku RTG a GFS žaludku bez nálezu,ultrazvuk břicha byl negativní.Mám pocit plnosti břicha i po malém množtví jídla a občas i bolesti levého epigastria a oblasti pupku.Vyzkoušela jsem různé přípravky proti zácpě a na zažívací potíže, ale téměř bez efektu.Jím často Holandia jogurty,piju nápoj z Kombuchy,celozrnné pečivo,hojně zeleniny a ovoce.Snažím se stravovat dietně.Zakoupila jsem si v lékárně Probio-Fix v tobolkách.Někdy jsem třeba 1/2 r.bez potíží a pak se potíže objeví zcela nečekaně.Jsem po hysterektomi před 5 lety a potíže mám od té doby horší.Nevím,co dál,v čem může být má příčina potíží.Mám psychicky náročné povolání pracuji na psychot.alkohl.odd.jako sestra.Jinak se ale cítím dobře krevní výsledky panel,KO,cholesterol cukr mám zcela v pořádku,Děkuji za odpověď s pozdravem Grobelná.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 7. 2008

Dobrý den. Zhoršení Vaší zácpy by mohlo souviset s operací dělohy. Relativně častou příčinou úporné zácpy je ventrální rektokéla, tzn. kýla přední stěny konečníku, která se tlačí do místa, kde...

Dotaz 53

Dotaz, 7. 7. 2008

Dobrý den pane doktore, ve 35 týdnu těhotenství jsem se nakazila campylobakterem. Teď mám obavu, aby tato nákaza neměla nějaké špatné důsledky pro miminko. Můžete mi, prosím, napsat, jaká je pravděpodobnost, že by miminko mohlo být nakaženo campylobakterem, nebo že by mohlo být ohroženo celkovou infekcí. Děkuji a přeji pěkný den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 7. 2008

Dobrý den. Samotná bakterie nemůže projít placentou. Tzn., že miminko se během nitroděložního vývoje nakazit nemůže. Jediné, co mu hrozí, je event. porucha růstu, pokud by jste měla dlouho...

Dotaz 52

Dotaz, 4. 7. 2008

Dotaz: Dobrý den, pane doktore* prosím o radu. Již několik let trpím zácpou a velkými obtížemi při vyprazdňování. Často mi je z toho tlaku ve střevě úplně špatně. Někdy mi pomůže střevní výplach, (prováděný doma), ale někdy ani ten se střevem nepohne. Veškerá vyšetření vždy dopadla, že je vše c naprostém pořádku. Teď , cca 1/2 roku mám ve stolici hlen a krev. Někdy odchází pouze hlen světle hnědé barvy. Hlen odchází někdy i jen při odchodu větrů. Toaletní papír mám po použití vždycky od krve. Co to znamená? A jak mám postupovat, když už všechna možná vyšetření mám za sebou? Děkuji za odpověď. ps.: ohledně stravování - jím jogurty, celozrné pečivo, ovoce, zeleninu... A také piji mléko - to by mohlo možná být problémové???

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 7. 2008

Dobrý den. Nevím, kolik Vám je let a nevím, kdy jste podstoupila koloskopické vyšetření.....pokud je Vám více než 45 a máte příměs krve ve stolici, tak by jste jej měla co nejdříve absolvovat, zv...

Dotaz 51

Dotaz, 4. 7. 2008

přeji sluníčkový den a prosím o radu.Je mi 66 roků,35 roků jsem po operaci žaludku B2.Po každém jídle jsem nafouklý,tlak v žaludku,bolest v podbřišku v místech esovité kličky s pocitem stažení až k měchýři,stolici je nepravidelná,střídavě tuhá,průjmovitá a stolice je mírně občas zbarvena krví,která se až ve vodě kolem stolice mírmě červená.Myslím tím na nejhorší a mám strach jít k lékaři.Nemohu spát a jsem unavený.Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Lakatoš.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 4. 7. 2008

Dobrý den. Nemohu Vám poradit nic jiného než co nejdřívější návštěvu na gastroenterologii a provedení koloskopického vyšetření. Česká republika je na prvním místě v počtu nádorů tlustého stř...

Dotaz 50

Dotaz, 3. 7. 2008

Dobry den, Mam problem se zazivanim.Od pulky kvetna mam stridave ridkou a hustou stolici.Kvuli ridke stolici sem si zasla pro laktobakterie.Stolice se zlepsila a bylo vse v poradku ale asi tak po 14 dnech kdy zacaly horka se prujem vratil a tak beham i nekolikrat dene na zachod.Porad se mi strad ridka a husta stolice.Zjistila sem ze kdyz mam rozpalane telo tak me boli bricho a mam tendeci jit na zachod protoze se me poboliva bricho ale jakmile se schladim ve vode je mi dobre!Kdybych mela prujem porad tak bych zasla za lekarem ale kdyz se mi strida husta a ridka stolice tak nevim.Proto sem se vas chtela zeptat co mam delat abych nemela prujem!Dekuji za odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 7. 2008

Dobrý den. Moje rada je jednoznačná - zajít k lékaři. Základním vyšetřením krve a stolice se zjistí, jestli nejde o infekční příčinu nebo vážnější zánětlivé onemocnění střeva. Pokud bude ve v...

Dotaz 49

Dotaz, 2. 7. 2008

Dobrý den, je mi 38 let, nikdy jsem se střevním onemocněním neléčila, sni v rodině nejsou dědičné dispozice k tomuto onemocnění, žiji poměrně zdravě,sportuji, dodržuji pitný režim. Posledních několik dnů mám střevní problémy, průjem, pocit plnosti, plynatosti a téměř černou stolici. Bolesti nemám, jen možná zvýšená únava, kterou ale mohu přikládát i součaným vysokým teplotám venku a pracovnímu vytížení. Zajímalo by mne, o co se může jednat, prosím o Váš názor. Nedávno jsem prodělala léčbu gyn.infekce Entizolem. Děkuji za odpověď, Renata

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 7. 2008

Dobrý den, Renato. Pokud je Vaše stolice černé barvy a cítíte se unavená, je vpodstatě urgentní vyloučit, že nekrvácíte do zažívacího ústrojí a nemáte únavu z chudokrevnosti. Tzn. ihned navšt...

Dotaz 48

Dotaz, 30. 6. 2008

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se poradila. Je mi 33 let, střevní ani jiné potíže nemám. V levém podbřišku jsem si nahmatala útvar (netuším, jak dlouho tam je, možná tam byl vždy), lehce citlivý na dotek. Paní doktorka řekla, že je to hmatný sestupný tračník, vzala mi krev (základní laboratoř + CRP, protilátky proti lepku, tlustému i tenkému střevu- vše v pořádku), udělala sono (šířka střevní stěny v pořádku, ostatní orgány také). Mezitím citlivost odezněla, pouze ten tračník je vleže stále hmatný. Zvažuje částečnou koloskopii, ale zřejmě prý až po prázdninách, jsou dlouhé čekací termíny . Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, jestli je možné nahmatat střeva, aniž by to něco znamenalo. Tračník je hmatný skoro stále, někdy více, někdy méně (zřejmě podle naplnění stolicí?) Tatínek zemřel na rakovinu, primární ložisko se nepodařilo nikde prokázat. Děkuji Vám moc za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 30. 6. 2008

Dobrý den, tračník nahmatat lze, zvláště u mladších štíhlých lidí. Často lze vyhmatat tlusté střevo na druhé straně břicha - tzn. cékum a začátek vzestupného tračníku, esovitá klička + ses...

Dotaz 47

Dotaz, 29. 6. 2008

Dobrý den pane doktore. Mám na vás jednu prosbu. Zhruba před měsícem jsem byl ve velmi stresové situaci, jednalo se konkrétně o maturitu a od této doby mě začalo zlobit zažívání. Veliké obtíže jako jsou křeče, bolesti, celková únava atd. nemám, ale mírně mě občas pobolívá žaludek a příželitostně mám problémy při stolici, oběvuje se mi v ní hlen. V současnosti jsem ve stresu opět s této zkutečnosti a navíc jsem "hypochondr". Tak Vás touto cestou prosím o radu jak se zachovat, jelikož jsem se dočetl že stres má na tyto obtíže veliký vliv. Děkuji Vám.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 6. 2008

Dobrý den. Já se Vám omlouvám, ale tyto internetové stránky jsou určeny pro pacienty se střevními záněty, tzn. ulcerozní kolitidou a Crohnovou nemocí. Není naším cílem na nich zřizovat pora...

Dotaz 46

Dotaz, 29. 6. 2008

Dobrý den, již od začátku mesíce s přestávkami prodělávám střevní chřipku. Nejdřív dva dny zvracení a 3 dny nevolnosti a pak vše v pořádku. Pak po 4 dnech zase zvracení a nevolnosti a po týdnu v nemocnici na infuzích opět v pořádku. Nyní jsem prodělala třetí fázi,(po 15ti dnech které byly v pořádku) zvracení bylo podstatně méne (ne 20X) poze 6x. Během večera to přešlo. V nemocnici řekli že je to v pořádku. Byla jsem na sonu krvi apod vyšetření.V nemocnici me po skoro celý měsíc s přestávkami hlídali a vyšetřovali. Nyní jsem objevila ve stolici hleny. (ne moc ale pár jich tam bylo) Nyní mi je dobře, žádné problémy nemám a pomalu se dietkou zas vzpamatovávám. Jsou hleny ve stolici vážé? Nebo se o nic nejedná?Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 6. 2008

Dobrý den. Příměs hlenu ve stolici sama o sobě při absenci jiných příznaků vážným symptomem není. Pokud se ovšem vaše obtíže stále navrací a přechodně úplně zmizí, tak je lze těžko svádět n...