Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 393

Dotaz, 27. 7. 2009

dobrý den,lze crohnovu chorobu tenkého střeva uplně vyléčit.Dekuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 7. 2009

Dobrý den. Bohužel v současné době jde stále o léčitelné, ale ne úplně vyléčitelné onemocnění. Léky, které jsou v současnoti známé, dokáží projevy onemocnění mírnit a potlačovat. K úplnému vyléčení...

Dotaz 392

Dotaz, 27. 7. 2009

Dobrý den chtel bych se zeptat.má, crohnovu nemoc a
chtel bych vedet jesi kouření podporuje tuto nemoc dekuji předem za odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 27. 7. 2009

Dobrý den. Kouření výrazně zhoršuje průběh Crohnovy nemoci a zásadně snižuje účinnost některých léků, které k léčbě tohoto onemocnění používáme. To platí především pro biologickou léčbu. U ní...

Dotaz 390

Dotaz, 26. 7. 2009

Dobrý den pane doktore, Už osm let mám crohnovu chorobu, beru Imuran 50 mg ráno a 75 mg večer a pentasu 2-0-2, konzultovali jsme s mým lékařem z gastra těhotenství, podstoupila jsem koloskopii i MR enteroklýzu a mám to schváleno, léčbu mi však lékař neupravil s tím, že imuran je lepší nechat než pak "hasit" případný vzplanutí atd.... V současné době jsem však zjistila, že jsem těhotná.... jaké je riziko, že tato léčba nějak poškodí plod? Nebo i přes varování na příbalovém letáku je to lék vcelku neškodný? Jaké s tím máte zkušenosti????
Děkuji moc za odpověď, ale jistě chápete, že pokud ráno polykám 4 prášky nemůžu být klidná,.,,,

MUDr. Jaroslava Kovářová, 26. 7. 2009

Dobrý den. Souhlasím s názorem Vašeho lékaře. Klinickými studiemi u pacientek s Crohnovou chorobou bylo ověřeno, že ponechání Imuranu v těhotenství zvyšuje pravděpodobnost donošení zdravého...

Dotaz 389

Dotaz, 25. 7. 2009

Dobrý den,dcerka (4 roky) trpěla od půl roku věku úpornými průjmy, neprospíváním. CCa v roce provedeno vyšetření - podezření na celiakii, biopsií se celiakie nepotvrdila. Zjištěna byla jen refluxní esofagitida- přeléčena Helicidem, nízká (téměř nulová)aktivita disacharidáz, pozitivita HLADQ8 a dysgamaglobulimie. V současné době již nejsou tak úporné průjmy, přesto na ně trpí (jednou za čas vodové, někdy jen řídká stolice) a hlavně ve svých čtyřech letech má jen necelých 12 kilo a ne a ne přibrat i při dobré chuti k jídlu. Na gastroentrologii jezdíme jednou za rok, v krevním rozboru nic "zajímavého".Nevím si už rady, co s její váhou a co by mohlo způsobovat průjmy. V rodině je Uc.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 7. 2009

Dobrý den. Vzhledem k popsané anamnéze a přítomnosti UC v rodině bych se zaměřil na vyloučení Crohnovy nemoci. Vzhledem k věku Vaší dcery bude obtížné tuto diagnozu ověřit a je možné, že při...

Dotaz 388

Dotaz, 25. 7. 2009

Hezký den,

již asi 2 měsíce cítím tlak VPRAVO v břiše na úrovni pupku, cca 10 cm od něj. Nejedná se o bolest, ale jako by tam bylo nafouklé střevo. Někdy více, jindy méně. V poslední době občas i lehce zabolí. Před týdnem jsem měl průjem 3 dny, ale nyní již nemám. Také mám již delší dobu bíle potažený jazyk uprostřed. Ultrazvukem nebylo zjištěno nic, než že je střevo v těch místech plné. Můžete mi, prosím, poradit, o co se může jednat? Tlak v břiše mě velmi obtěžuje. Děkuji mnohokrát za rady.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 7. 2009

Dobrý den. Bohužel nejsem psychotronik a po internetu diagnozu určovat neumím. Častou příčinou tlaku v břiše je nadměrná přítomnost plynu v zažívacím traktu. Ta může mít celou řadu příčin. Mnohem...

Dotaz 387

Dotaz, 23. 7. 2009

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mohu-li cvičit na přístroji Power plate. 16 let mám diagnostikovánu UC. V současné době jsem v remisi. Mám za sebou 2 porody (09/06 a 09/08), po druhém z nich přišel silný relaps, ale pomocí Prednisonu se ho podařilo zvládnout. Vzhledem k velkému úbytku svalové hmoty a tudíž potřebě posílit vpodstatě celé tělo a zároveň nedostatku času díky péči o syny mne zaujala možnost cvičit na Power plate, ale nejsem si jistá, jestli je to při UC vhodná forma posilování. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 7. 2009

Dobrý den. Obecně lze říci, že pokud je Vaše onemocnění v klidové fázi a neužíváte vyšší dávku kortikoidů, tak je přiměřená fyzická aktivita, na kterou je váš organismus zvyklý, plně doporučována....

Dotaz 386

Dotaz, 20. 7. 2009

DOBRÝ DEN, MÁM LÉTA OBČASNÉ, ZATO VYDATNÉ BOLESTI ASI 4 PRSTY OD
PUPKU VLEVO A MALINKO NÍŽ. KOLOSKOPII MÁM ZA SEBOU, JE V POŘÁDKU, JEN JIM DALY
ZABRAT MÉ SRŮSTY. KDYŽ MI BRALI DĚLOHU, DOŠLO MIMOVOLNĚ K ZAJIZVENÍ LEVÉHO MOČOVODU
DO LEDVINY, AŽ DO ZKOLABOVÁNÍ. ŘEZ SE HOJIL VELMI DLOUHO, PROTOŽE TAM BYLA SILNÁ
INFEKCE A DALŠÍ BĚHALA PO HADIČKÁCH DOVNITŘ. TÍM JSEM PŘIŠLA K SRŮSTŮM. BOLESTI JSOU
NEJHORŠÍ V NOCI, NEMOHU SPÁT. TRVÁ TO DEN-TÝDEN, PAK JE CHVÍLI KLID. BOLESTIVÉ MÍSTO
MASÍRUJI, VÝSLEDKEM JE PRŮJEM. JE ZAJÍMAVÉ, ŽE SE TO MŮŽE STÁT I PŘI MINIMÁLNÍ NEBO
DIETNÍ, AŽ TEKUTÉ STRAVĚ. NEVÍM CO S TÍM. DĚKUJI

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 7. 2009

Dobrý den. Obtíže způsobené rozsáhlými nitrobřišními srůsty lze tlumit velmi těžko. Užíváme k tomu léky ovlivňující hladkou svalovinu stěny tenkého a tlustého střeva, analgetika atd. Pokud jsou...

Dotaz 385

Dotaz, 19. 7. 2009

Dobrý den, manžela /38 let/ začalo minulý víkend bolet břicho na levé straně pod žebry /bodavá bolest/. Navštívili jsme chirurgické odd. v nemocnici a po rentgnenovém vyšetření mu bylo řečeno, že má nejspíš zánět tlustého střeva. Užíval Unasyn a píchání mu přestalo. Následovalo sonografické vyšetření a je ještě pozván na kolonoskopii. Lékaři mají podezření na DIVERTICULITIDU. Je to možné, když už nemá žádné potíže ? Děkuji za odpověď a zdravím. Stromská

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 7. 2009

Dobrý den. Zánět stěny tlustého střeva při divertiklech je podle popsaného průběhu a věku zřejmě nejpravděpodobnější příčinou obtíží Vašeho manžela. Koloskopické vyšetření má za cíl toto podezření...

Dotaz 384

Dotaz, 16. 7. 2009

Dobrý den pane doktore. V lednu 09 mi zjistili CN. V únoru mě pustili domů a až do května, kdy jsem byl opět hospitalizován jsem měl urputné bolesti v břiše a řídkou stolici. V polovině května mi zase pustili domů, zahájili jsme Bilogickou léčbu a přidal se mi Imuran. Už jsou to skoro 3 měsíce, co nemám průjem, bolesti, horečky, ani pocit zvracení, prostě nic. Chtěl jsem se zeptat, kdy se tento stav změní zase v něco horšího, musí se to zase někdy projevit, ne? Čím víc je mi dobře, tím víc mám strach, kdy se to zase pokazí. Ale teď je mi opravdu dobře. Jinak beru i antidepresiva, která mi moc pomohly. Opravdu se bojím, kéž by mi takhle bylo dobře už napoříd. (ještě jedna otázka, setkal jsme se někdy s paciente CN, kdy za celý svůj život nemusel být operován a neměl větší potíže? např. rakovina, odstranění střeva atd? jde to vůbec? ) Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 7. 2009

Dobrý den. Průběh Crohnovy choroby je u každého nemocného jiný. Velká část pacientů stoná mírně, podávaná léčba je dostatečně účinná a samotné onemocnění je pak zásadním způsobem z běžného života...

Dotaz 383

Dotaz, 16. 7. 2009

Dobrý den, mám 3 roky cronovu nemoc spojenou s periální píštělí, po poslední kolonoskopii mi dokror řekl že mám jen jizvy na střevní stěně. Beru pentasu. Je mi 21 let chtěla jsem se jen zeptatat s přítelem plánujeme miminko, jak ženy s cronovou nemocí rodí??

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 7. 2009

Dobrý den. V případě perianálních píštělí doporučujeme pacientkám s Crohnovou nemocí jednoznačně porod císařským řezem. Případné porodní poranění při porodu přirozenou cestou by mohlo vést k...

Dotaz 382

Dotaz, 14. 7. 2009

Dobrý den,
už to bude skoro tři týdny, co se mi objevil průjem. I když nevím, zda lze tohle nazývat průjmem..řídká až vodová stolice každé ráno, 2x,3x po sobě, pak někdy odpoledne 1x, většinou však odpoledne nic, jen zase druhý den ráno, znova třeba za hodinu..
Předpokládala jsem, že se mé tělo vyrovnává s menší změnou stravy. Jedla jsem asi tak před 3 týdny každé ráno dvakrát během dopoledne ovesnou kaši. Pak, když se objevil tenhle průjem, kaši jsem vynechala, ale nic se nezměnilo. TAkže průjem přetrvává doteď. Jinak mám týden lehce zvýšenou teplotu, zhoršila se mi kůže /atopický ekzém málokdy v akutním stavu je teď akutní stále/ . Také mě trápí svědění kolem konečníku.
Přes den ovšem problémy s trávením, se střevy nepociťuji žádné. Dnes se chystám k lékaři. Ale stejně by mě zajímal Váš názor.
Moc Vám předem děkuji
s pozdravem
Pavla

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 7. 2009

Dobrý den. Při délce Vašich obtíží je na prvním místě nutno vyloučit infekční příčinu průjmu, která spočívá v kultivačním vyšetření výtěru z konečníku. Pokud bude negativní a obtíže budou dále...

Dotaz 381

Dotaz, 13. 7. 2009

Dobrý den. Mám UC od prosince 2008. Postižení do 30ti cm. Po léčbě salofalkem , jak tablety tak čípky se mi to velmu upravilo, cítil sem se víc než 3 měsíce naprosto vpořádku, jedl jsme skoro všechno. Poslední asi měsíc a půl se mi to ale pořád vrací. Mám znovu zvýšené dávky salofalku, ale vrací se to stále. Vždy týden klid, jedna, dvě normální stolice, a pak průjmy, lehčí bolesti, krev a podobně. Ne však víc jak 3 stolice denně, krve málo. Po pár dnech znovu zlepšení a za pár dní zase zpátky. Znamená to zhoršení nebo neúčinnost léků? Můžu se zase těšit na několika měsíční plnou remisi? Děkuji za odpověď. Nashledanou.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 7. 2009

Dobrý den. Může jít o 2 zcela odlišné příčiny trvajících obtíží. Pokud se jedná o chronicky aktivní průběh onemocnění a event. rozšíření zánětu na delší úsek střeva než zmíněných 30cm, je třeba...