Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 356

Dotaz, 14. 6. 2009

dobry den nejprve meho dotazu bych Vas chtel pozdravit a poprat Vam hodne zdravi a krasny zivot.takhle jsem uplne normalni clovek jako kazdy druhy je me 22 let nekourim nepiju drogy jsem nikdy neuzival ani kavu nepiju dalo by se rict ze jsem v celku slusnej kluk :-)ale v posledni dobe jsem zacal mit zazivaci potize cili neustale bolesti bricha ,prujmy s primesi hlenu a krve po dvou letech co jsem s tim bojoval sam ,protoze se docela zajimam o medicinu,jsem byl s myma schopnostma malej jsem vyhledal lekare podstoupil jsem ac nerad kolonoskopii kde me bylo zjisteno zanet byly me odebrany vzorky na histol.rozbor kde byla zjistena nespecificka kolitida strev uzivam leky,ale je me neustale hur a hur behem tydne jsem zhubnul 5 kilo a mam potize jako bolesti kloubu celkova slabost a bolesti po kazdem jidlem v prubehu vln a neustalych navalu horka litam neustale na gastro kde me povidaji ze vse bude ok ...takhle prosim Vas poradil by jste me co to vlastne je?nebo cim to vlastne trpim a hlavne zbavim se toho?kdyz si to tady ctu tak mam docela obavy ,mely by mit me obavy opravdove?na tuhle stranku jsem narazil nahodou a jsem zato strasne moc rad ze se da o tom tady otevrene popovidat ...dekuju Vam moooooooooooooc. S pozdravem Frantisek

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 6. 2009

Dobrý den. Nespecifická zánětlivá střevní onemocnění, kam patří i Váš zánět tlustého střeva, jsou chronická onemocnění. Nejsou současnými léky plně vyléčitelná. Současná úroveň poznání umožňuje...

Dotaz 355

Dotaz, 12. 6. 2009

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Mé dceři (13) před 3měsíci potvrdili Crohnovu nemoc. Má zasažených 6 cm střeva. Nejprve byla léčena mírnými léky, ale jelikož nezabraly dostala před týdnem léky silnější. Ted čekáme jestli léčba bude úspěšná a pokud ne čeká jí vyšetření CT břicha. Podle toho se uvidí co bude dál. Když čtu všechny ty informace na internetu a v knížkách je mi z toho strašně. Vůbec nevím co nás čeká, bojím se, že dcera bude celý život dost trpět (zvlášt když léky nezabírají). Můžete mi prosím poradit nějakého dobrého psychologa, který by mi pomohl se s nemocí vyrovant. Jsem úplně na dně a tím dceru v léčbě moc nepotpořím.
Děkuji
S pozdravem Martina

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 6. 2009

Dobrý den. Průběh Crohnovy choroby neumíme u konkrétního člověka odhadnout. U někoho může probíhat velmi mírně, jiný může být během pár let několikrát operován. Představovat si v počátku nemoci,...

Dotaz 354

Dotaz, 12. 6. 2009

Dobrý den! Je mi 31 a už kolik let trpím častými průjmy. Různá vyšetření jsem měla všechna v pořádku, takže diagnoza dráždivý tračník. Vždycky když jsem potřebovala někam jet na celý den (1-2x měsíčně), tak jsem si brala preventivně Imodium, protože jsem se bála, aby mě to někde nepřepadlo. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Tak se chci zeptat jestli neexistuje něco jako Imodium, to bych ale v těhotenství mohla, protože se budu bát vyjít z domu...
A ještě jeden dotaz, zrovna minulý týden jsem si dvě Imodia vzala, přitom jsem ještě o těhotenství nevěděla. Nemůže se něco miminku stát takhle na začátku (asi 4 týdny)? Děkuji za odpověď!
Marcela V.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 6. 2009

Dobrý den. Tablety, které jste užila v minulém týdnu, na 99.99% Vašemu miminku nic způsobit nemohly. Příznaky dráždivého tračníku v naprosté většině případů v průběhu těhotenství ustupují/vymizí....

Dotaz 353

Dotaz, 11. 6. 2009

Dobrý den pane doktore.Chtěla bych se zeptat na moji maminku.Je jí 56
let, má cukrovku-hodnota8,vysoký cholesterol,trpí obezitou,má 70 -ti procentí zúžení
srdeční tepny,při potížích užívá nitroglycerin.Asi 14 dní si stěžuje na krev ve
stolici-jasně červené barvy, momentálně má až silné bolesti-tlaky při
vyprazdňování.Někdy má průjem, jindy spíše zácpu.Dnes mi řekla, že krev už ve
stolice spatřila poprvé někdy před rokem, pak byla bez krve, střídalo se to.Myslela
si,že jde o hemeroidy a lékaře nenavštívila.Nyní má krev pokaždé,trpí bolestmi, cítí
se unavená, slabá. Kromě tohoto trpí často infekcemi hor.dých.cest-momentálně je to
asi týden, co dobrala tetracyklin, před půl rokem měla zase nasazená jiná atb právě
vzhledem k dlouhodobým problémům dých.cest.Mohly by i atb způsobit v lepším případě
např.zánět tlustého nebo tenkého střeva?Maminka čeká nyní z důvodu uvedených
střev.potíží na vyš.kolonoskopii-ovšem až 29.6.Není to pozdě? Zdá se mi její stav
akutní.Kam by se měla ještě obrátit?Je vhodné použít proti bolesti čípek?Měla po
užití velké škubavé bolesti, že nemohla spát.Bojí se cokoliv sníst, neví co, aby
netrpěla při vyprazdňování....Při palpačním vyš.konečníku nebylo zjištěno nic a
vyloučeny hemeroidy.Mám strach,aby to nebylo něco vážného.Maminka se navíc bojí
bolesti při vyš.kolonoskopií.Slyšela o aplikaci sedativ, ale někde je prý
nepoužívají,tak se také chci zeptat, zda má na ně nárok, když si o ně požádá.Jedná
se odborně o analgosedaci?Klidně bych jí to zaplatila, jen aby neměla bolesti.Co
byste mi poradil celkově, hlavně k těm jejím potížím, mám o ni velkou obavu.Mockrát
děkuji za Váš čas.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 6. 2009

Dobrý den. Z Vašeho dotazu je cítit úzkost a obavy o zdraví Vaší matky. Kolonoskopické vyšetření je běžným vyšetřovacím zákrokem s malým rizikem komplikací, na většině pracovišť se nyní v ČR...

Dotaz 352

Dotaz, 11. 6. 2009

Dobrý den mám uc pátý rok. Loni v červnu při zhoršení jsem měla postiženo 70 cm střeva byl mě nasazen mimo salofalk a pentasa i prednison 60 mg . Potíže přestaly do dvou dnů. Po třech týdnech jsem prednison snižovala . Na dávce 10mg obden jsem byla do května 2009 kdy se vše začalo vracet. Zánět je jen v konečníku 10 cm zvedli mě prednison na 40mg . Bude to měsíc, ale tentokrát to nechce přestat . Nemám průjem jen časté nucení na stolici a odchází krev a hlen. Kontrolu mam v červenci. chtěla jsem se zeptat co se dělá když nezabral prednison. Nehctěla bych tyto vysoké dávky brát dlouho není mi z toho dvakrát dobře kromě toho že jsem přibrala mam zas problém z očima špatné zaostřování na dálku, hodně se potím a nedokážu se soustředit. Děkuji .

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 6. 2009

Dobrý den. V případě postižení krátkého konečného úseku střeva, tzn. konečníku +/- části esovité kličky je vhodné využít lokální léčbu. čípky nebo klysmata dokáží přivést vysokou koncentraci...

Dotaz 351

Dotaz, 11. 6. 2009

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký jiný přípravek na pročištění střev než je Fortrans nebo Fosfátové soli. Obojí mi dělá veliké potíže vypít, Fortsans zvracím a sole už také příliš nezvládám. Po opakované kolonoskopii mě čeká irrigografie a tedy opětovné pročišťování... Dále jsem se chtěla zeptat, zda se irrigografie provádí pod analgosedací jako kolonoskopie. Děkuji a přeji hezký den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 6. 2009

Dobrý den. Existují. Jednou možností je lékárníkem připravený roztok 200ml 40% MgSO4, který je třeba vypít se 3 až 4 litry tekutin. Další možností je firemně vyráběný X-prep, který se užívá...

Dotaz 350

Dotaz, 8. 6. 2009

Dobry den,mam chronickou vredovou chorobu uz od mala a ted mam uz druhy den cernou stolici,chtel jsem se zeptat jestli musim vyhledat lekare nebo je to spojene s moji chorobou.Je mi 38let.Dekuji za odpoved.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 6. 2009

Dobrý den. Černá stolice může být způsobena krvácením do zažívacího traktu z oblasti jícnu/žaludku a/nebo tenkého střeva. Vředová choroba je jednou z možných příčin krvácení do žaludku nebo...

Dotaz 349

Dotaz, 8. 6. 2009

Dobrý den, již zhruba 9 měsíců mě velmi svědí konečník. Svědí to tak silně, že se musím nakonec poškrábat, a čím víc se škrábu tím víc to svědí. Jedná se o oblast zhruba 2cm dovnitř konečníku, ne jen povrchu. Mám hemeroidy a měl jsem anální fistury na dvou místech a když se zahojily udělali se mi jinde. Při každé stolici krvácím. Nemůže ono silné svědění s hemoroidy souviset?? U lékaře jsem byl, napsal mi canesten na plíseň, ale nepomohlo to. zkoušel jsem i různé masti na hemeroidy bez předpisu (Dobexil H, Aku mast..) Problém vždy odeznívá a pak se vrátí v plné síle, vážně mi to ztrpčuje život, a každá stolice je pro mě utrpení. Moc děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 6. 2009

Dobrý den. Svědění je jeden z nejčastějších projevů vnitřních hemorhoidů. Doporučil bych Vám trojici opatření. Sprchování konečníku ráno a večer a po každé stolici. 2x až 3x denně aplikovat...

Dotaz 348

Dotaz, 8. 6. 2009

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Cca třikrát jsem po stolici měla na toaletním papíře světlou krev a na stolici byl průsvitný hlen. Nyni krev již není, ale na stolici je takový do oranžova zbarvený hlen. Cca 3 či 4 v průběhu půl roku jsem měla z ničeho nic průjem, ale během dne je již vše v pořádku. Úbytek na váze nemám, potíže při vyměšování také ne. Bolesti v podbřišku mám, ale netuším zda nejsou spíše gynekologické. JIž jsem podstoupila kultivaci stolice (na salmonelozu atd.)- vše negativní. Mohlo by se jednat o CN nebo UC? Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 8. 6. 2009

Dobrý den. Vyloučit to bez řádného endoskopického vyšetření konečné části tlustého střeva nelze. Mohlo by se jednat o postižení konečníku ohraničenou formou ulcerozní kolitidy nebo o projev...

Dotaz 347

Dotaz, 5. 6. 2009

Dobrý den, při koloskopii mi byla zjištěna nerovná sliznice terminálního ilea. Nyní čekám na výsledky rozborů. Chtěla jsem se zeptat, co může způsobovat takto nerovnou sliznici. A jak dlouho trvají rozbory. Po osmi dnech ještě nejsou hotové. Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 6. 2009

Dobrý den. Nerovná sliznice terminálního ilea neznamená nejspíše vůbec nic. Jedná se o makroskopický nález v mezích normy. Pod mikroskopem pak může být samozřejmě nález abnormální, ale z prostého...

Dotaz 346

Dotaz, 1. 6. 2009

Dobrý den, před nějakou dobou jsem měla dotaz, na který jste mi už odpověděli- že se podle mých příznaků, které jsem uvedla jedná o učebnicový příklad dráždivého tračníku. Byla jsem u svého lékaře, provedl rozbor krve a prohmatal mi břicho, z výsledků se přišlo na to, že průjmy jsou infekčního původu. Dal mi na to antibiotika- Cyprinol (nebo nějak tak, bohužel je nemám teď u sebe) na 5 dnů. Teď je to už přese měsíce, co jsem je dobrala. a moje obtíže stále trvají a já teď nevím, jestli ty průjmy byly kvůli té infekční příčině a jestli se nevrátila a nebo jestli je to dráždivý tračník nebo kombinace obou? každopádně se mi k lékaři už moc nechce, protože jsem z toho měla pocit, že ho ani nenapadlo,že by to mohlo být něco jiného, než infekce ...Děkuji Vám moc za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 1. 6. 2009

Dobrý den. Žádná internetová poradna Vám lékařské vyšetření nenahradí. Pokud Vám na průjmy, které máte dlouhodobě, nepomohl Ciprinol, nešlo zřejmě o jejich infekční příčinu. Jak byla vlastně...

Dotaz 345

Dotaz, 29. 5. 2009

Dobrý den pane doktore,

již 2 roky je mi podávána na Crohnovu nemoc biologická léčka REMICADE. V současné chvíli jsem v druhém měsíci těhotenství a ráda bych se zeptala, jaký vliv může mít tento lék na mé děťátko a jak je to případně s kojením. Děkuji moc za odpověď Aneta

MUDr. Jaroslava Kovářová, 29. 5. 2009

Dobrý den. Zkušenosti s podáváním Remicade v těhotenství jsou získávány teprve v posledních letech. Z dosavadních poznatků se zdá, že jde o léčbu bezpečnou, která dítěti nevadí. Úplnou jistotu...