Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 96

Dotaz, 14. 8. 2008

Velice děkuji za odpověď pane doktore, ale přemýšlím, že pokud nemám průjem a stolice je bez hlenů a bez krve, tak nějaká naděje že by to nebyla crohnova choroba je? Ta bolest v pravém podbřišku je spíše více na boku a trochu více pod žebra, po jídle resp. po snídani se ten stav ustálí a večer jsem skoro bez obtíží, je možné že by to bylo také nervové,v zahraničí jsem byl velice vystaven stresu právě s té bolesti, měl jsem strach, že to bude zánět slepého střeva, je mi 23 let a jsem opravdu nervák. Mám veliký strach s vyšetření konečníkem.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 8. 2008

Dobrý den. Ta možnost, že jde o přechodnou funkční poruchu na podkladě stresu, je samozřejmě možná. Ale bez řádného vyšetření půjde jen o naše dohady a zanedbání možného narůstajícího probl...

Dotaz 95

Dotaz, 14. 8. 2008

Dobrý den pane doktore, ráda bych vás poprosila o radu. Jsem medička. Před rokem se u mě objevilo krvácení z konečníku na stolici, štípání v konečníku, ale poté, co jsem u učení začala ležet obtíže úplně vymizeli. Letos v lednu jsem měla měsíc časté průjmy, permanentné zvýšenou teplotu a taky obtíže, o kterých má lékařka prohlásila, že se jedná o epigastrický syndrom- měla jsem jakoby pocity na častou stolici v konečníku a v oblasti epigastria jsem měla takové pálivé pocity pod kůží, špatně jsem trávila některou stravu jako arašídy, měla jsem také zvýšenou plynatost atd. Paní doktorka říkala, že mám narušenou střevní mikroflóru od toho, jak sjem při průjmech brala antibiotika, a nasadila mi probiotika. Obtíže ustoupili a já nějak v tu dobu přišla do jiného stavu. Bohužel jsem předčasně porodila již ve 24. týdnu a na konci šestinedělí se u mě objevili zase ony potíže v epigastriu a navíc mám velmi bolestivý konečník po stolici, opět mi z něho teče krev, někdy i obarví stolici na povrchu do červena. Opět netrávím určité potraviny pořádně a stolice je často hnědooranžová. Paní doktorka říkala, že jsou to hemeroidy a ty obtíže v hypogastriu a pocity jakési plynatosti způsobené životním stylem. Na gynekologii mi dělají dodatečná vyšetření na listeriózu, cytomegalovirus, rubeolu a další viry, kvůli podezření, že pohou za předčasný porod. Chci se zeptat- je možné, že moje potíže způsobuje některá z těchto nemocí a že v období těhotenství byla v útlumu? A jak s těmi hemeroidy- myslíte, že se u mě objevily po porodu? Není možné, že se u mě opět objevila poškozená mikroflóra - před měsícem a půl jsem toti po dobu 3 týdnů brala 4x denně silná širokospektrá antibiotika na potlačení poševní infekce a zánětu v děloze?Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 8. 2008

Dobrý den. Pokud máte opakovaně příměs krve ve stolici, průjmy, teploty, četné dyspeptické obtíže a navíc jste předčasně porodila, tak mi přijde naprosto nepochopitelné, že někdo nadále sv...

Dotaz 94

Dotaz, 13. 8. 2008

Dobrý den, mám sedmiletého syna, který dlouhodobě trpí vodnatými průjmy(někdy s krví) a bolestmí břicha. Lékař nám doporučuje kolonoskopii, při které bude odebrán vzorek tkáně. Navrhuje nám, aby syn absolvoval biopsii nejprve jednou, aby se zjistilo, zda netrpí celiakií. Pokud bude výsledek negativní, tak chce provést biopsii podruhé a zjistit, zda nemá střevní zánět. Ráda bych věděla, jestli je možné provést biopsii pouze jednou a zjistit oboje z jednoho vzorku, nebo zda je možné během jedné narkózy odebrat dva vzorky z různých částí traktu. Je možné střevní zánět odhalit jinak než biopsií?Pokud je nutné provést biopsii dvakrát, napište mi prosím, jaké je minimální časové rozpětí mezi zákroky.Děkuji za odpověď, Kynčlová.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 13. 8. 2008

Dobrý den. K vyloučení/ověření céliakie je nutno provést biopsii při vyšetření horní části tenkého střeva ústy tj. při gastroskopii. K vyloučení/ověření zánětu tlustého střeva je nutné biopsii...

Dotaz 93

Dotaz, 12. 8. 2008

Dobrý den, před měsícem jsem se vrátil z dovolené z Řecka a již tak jsem měl bolesti v pravém podbřišku, nechutenství a také průjem a každé ráno jsem zvracel, po návratu do Čech, jsem byl na vyloučení slepého střeva - negativní, od té doby mám stále nechuť k jídlu, po ráno mi je je na zvracení, byla mi vyšetřena krev, stolice a ultrazvukem také břicho, nikde nic, jsem již velice neš´tastný, stále mám kyselou chuť v ústech a ubytek na váze byl již 6 kg, a při sílném pocitu na zvracení mě trochu pobolívá právě na pravé podřišku.Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 8. 2008

Dobrý den. Nevyhnete se bohužel kolonoskopii, tedy endoskopickému vyšetření tlustého střeva. Máte učebnicové příznaky Crohnovy choroby, která je záludná v tom, že i při výrazných obtížích může bý...

Dotaz 92

Dotaz, 12. 8. 2008

Vážený pane doktore,před 3 lety mi byla diagnostikována proktitis,kolonoskopie a biopsie vyloučila IBD.Po nasazení Asacolu rychle došlo ke zlepšení stavu,příznaky vymizely.Od té doby se zánět 2xobjevil znovu,vždy v období,kdy jsem prožívala větší psychickou zátěž.V srpnu letošního roku jsem podstoupila IVF,a opět těsně před transferem embrya se objevily nepříjemné příznaky(křeče,vylučování hlenu a krve se stolicí i mimo).Nevyhledala jsem pomoc na GE z obav o případné těhotenství.Bohužel se mi nepodařilo otěhotnět.Prosím o vaši pomoc a radu:Je možné,že tato nemoc negativně ovlivnila IVF?Jak se v budoucnu vyvarovat návratu choroby ?Můžete mit doporučit nějaké pracoviště,které by mi pomohlo řešit tento stav s ohledem na mé přání otěhotnět.Můj lékař mi vždy nedoporučil v době užívání Asacolu otěhotnět.je mi však 36 let,a dále nechci těhotenství odkládat.Mám také strach z rosšíření zánětu dále do střeva.Prosím poradte,je to pro mě velmi stresující.Děkuji JL

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 8. 2008

Dobrý den. Pokud je pro Vás únosné dojíždět do Prahy, tak si Vám neskromně dovolím doporučit naše zdravotnické zařízení. Střevní záněty a IVF jsou hlavními náplněmi naší činnosti. Základní ch...

Dotaz 91

Dotaz, 11. 8. 2008

Dobrý den, je mi 44 let,před 10 lety jsem prodělal zánět střev. Zánět je chronickým. Někdy se mi vrací. Chtěl jsem se zeptat jestli na to nemá vliv cvičení a běhání. děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 11. 8. 2008

Dobrý den. Přiměřená fyzická aktivita je jednoznačně prospěšná v klidovém období Vašeho onemocnění. Naopak nadměrná námaha, přecenění vlastních možností a vyčerpání organismu může být spouš...

Dotaz 90

Dotaz, 9. 8. 2008

Chcela by som sa viac dozvediet o tom co vsetko moze sposobovat krvacanie z konecnika,moj priatel tym trpi uz niekolko rokov

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 8. 2008

Dobrý den. Nejčastější příčinou jsou hemorhoidy, tzn. žilní městky v řitním kanále. Dále může být krvácení způsobeno střevními záněty, polypy, divertikly v tlustém střevě, cévní anomálií, může být...

Dotaz 88

Dotaz, 24. 7. 2008

Dobrý den, před 3 lety jsem podstoupila operaci slepého střeva, přičemž již byl v gangrenozním stavu a měla jsem zánět vaječníku a žaludku. Po operaci mi špatně srostla kůže a přirostla mi ke svalu. Je to zřejmé z jizvy, cca 1,5 cm, je jakoby chycen zespodu a při přejíždění se kůže nehrne. Ani masážemi se mi od počátku rekonvalescence tento srůst nepodařilo odstranit. Celkem mi nejde o vzhled, jen se bojím, jestli se mi podobné srůsty neudělaly i ve vnitř. Od té doby trpím občasnými průjmy a bolestmi v této oblasti. V posledních 14 dnech jsou bolesti časté, pichlavé a mívám průjem, spíše však jakoby hlenovitou stolici. Myslíte, že operace slepého střeva a srůst mohou mít s tímto spojitost? Děkuji Vám za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 7. 2008

Dobrý den. Mohou i nemusí. Pravdědobonější je, že ano. Pokud byl zánět na appendixu tak pokročilý jako u Vás, tak je téměř jisté, že nitrobřišní srůsty po operaci vznikly. Pokud se ale Vaše...

Dotaz 87

Dotaz, 24. 7. 2008

Dobrý den, pane doktore. Chtěl jsem se zeptat - asi před dvěma lety jsem prodělal zánět žaludku, bylo vše v pořádku vyléčeno, dlouho jsem pak neměl problémy až letos na jaře. Byl jsem na vyšetření, pan doktor mi zjistil hnilobu ve střevech, předepsal mi Hylac. Teď mám další problémy. Píchá mě ve střevech, jak vepředu, tak i v boku a bolest vystřeluje až do zad. Stolici mám černou. A když stolice odchází, někdy je to bolestivé a pociťuji při ní bolest ve střevech. Větry odchází nepravidelně a to s nějakým nestandartním odérem. Beru si stále Hylac. Včera po té, co jsem se vyprázdnil ( nemám průjem, ani zácpu ) jsem pocítil jako by se mi přední strana břicha nafoukla a tlačily mě vepředu střeva. Mám strach aby se nejednalo o nic vážného. Před 14 dny jsem byl na dovolené v Chorvatsku a tam mi bylo velmi dobře. Tyto problémy teď trvají 3.den. Díky moc za Vaši odpověď, s pozdravem Honza

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 7. 2008

Dobrý den. Pokud máte nově 3 dny trvající bolesti břicha a černou stolici, tak ihned vyražte do nejbližší nemocnice na chirurgickou nebo interní ambulanci k vyloučení krvácení do zažívacíh...

Dotaz 86

Dotaz, 24. 7. 2008

Dobry den , z niceho nic mi zacalo z ritniho otvoru spolu se stolici tect krev. Nemuzu rict jake jsou dalsi priznaky. Co by to mohlo byt za problem? Predem dekuji za vasin odpoved

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 7. 2008

Dobrý den. Krvácení z řitního otvoru může mít nejméně 20 různých příčin a nemá smysl je všechny vyjmenovávat. Nejčastější příčinou jsou hemorhoidy, trhlina v řitním kanále, zánět konečníku...

Dotaz 85

Dotaz, 23. 7. 2008

Dobrý den pane doktore. Je mi 35 let ulcerozní kolitidu mám 10 let . Beru asacol1-1-1 a imuran 1-1-1 na imuran se nyní musí hodně doplácet pan doktor mi napsal azaprine, ale bohužel jsem po těchto lécích nemohla fungovat chtělo se mi spát byla jsem pořád unavená. Chtěla jsem se zeptat jestli nejsou jiné léky podobné imuranu. Má nemoc probíhá celkem v klidu dříve jsem užívala jen asacol, ale pak se my nemoc zhoršila a dostala jsem imuran se kterým můžu normálně fungovat bez těchto léků bych to asi nezvládla. Donedávna mi psal pan doktor menší gramáž imuranu na který se doplácelo kolem 18 korun za krabičku nyní mi začal psát větší gramáž a tam krabičak už stojí 106 korun. Pak mám ještě jeden dotaz myslíte si kdybych chtěla být těhotná jestli je imuran vhodným lékem mám už 8 leté dítě přiněm jsem brala jen asacol a tak dva tři měsíce po porodu se mi nemoc zhoršila a musela jsem přibrat imuran. Děkuji za odpoveď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 7. 2008

Dobrý den. Imuran je lék, který se podle posledních poznatků může při těhotenství užívat zcela bez obav, pouze v poslední třetině těhotenství se jeho dávka snižuje na polovinu původní. Pro vý...

Dotaz 84

Dotaz, 23. 7. 2008

dobry den.je mi 42let.jiz delsi dobou trpim bolenim v pr.boku,pod zebrem.pak takove tlak.bolesti v nadbrisku.mam gastr.vys.zaludka,potvrd.jenom helik.pilori,lecen antib.bolesti pretrvavaji dal.pane dokt.poradte prosim,dekuji predem.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 7. 2008

Dobrý den. Je mi líto, ale tímto způsobem Váš problém nevyřešíme. Bolesti v pravém podžebří jsou rozsáhlým problémem medicíny a z údajů, které jste mi poskytla, nelze určit, co je příčinou Vaš...