Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 312

Dotaz, 19. 4. 2009

Dobrý den, je mi 19 let. Trápí mne nepříjemný zápach z úst, s tím spojený bílý povlak na jazyku. Zuby si čistím pravidelně, vyzkoušela jsem i několik ústních vod, snažím se hodně pít a stále nic. Často mi však hlasitě kručí v břiše. Jinak jiné zažívací problémy nemám. Co je tedy příčinou mých problémů? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 4. 2009

Dobrý den. Zápach z úst a výrazný bílý povlak na jazyku je podezřelý z kvasinkové infekce sliznic zažívacího ústrojí. Správně by tedy měl být proveden stěr na kultivaci z jazyka a dle jeho výsledku...

Dotaz 311

Dotaz, 16. 4. 2009

Dobrý den já bych se chtěla zeptat jestli se na ulcerozni kolitidu umírá??
Moje sestra ji totiž má a chtěla bych si o tom trochu zjistit a nikde jsem to
napsané neviděla a tak jsem se chtěla zeptat!

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 4. 2009

Dobrý den. Na samotnou (správně léčenou) ulcerozní kolitidu se díky široké dostupnosti léků a event. chirurgického odstranění střeva v případě toxického megakolon ve vyspělém světě neumírá....

Dotaz 310

Dotaz, 15. 4. 2009

Dobrý den,
už dlouhou dobu trpím střevními problémy- dříve to byly především průjmy vždy ráno, většinou po snídani, pak jsem ještě musela jít i když jsem došla do školy. Přes den jsem ho už tak často většinou neměla. Myslela jsem, že to může být třeba z mléka (mám k snídani obvykle kávu s mlékem), ale několikrát jsem kávu neměla ani třeba jogurt, ale bylo to i třeba po celozrnném pečivu...poslední dobou to ale přichází tak do půl hodiny po obědě. Zrovna dneska, byla jsem ráda, když jsem to stihla...vím,že bych si měla někam zajít. ale nechci, aby si mysleli, že jsem hypochondr. už nevím, co mám jíst. vždycky jsem měla takový citlivější střeva, chápala jsem, že třeba mi někdy nemusí sednout jogurt nebo jablko. ale teď jak to bylo například dnes, to je hrozné. Mám 90minutovou přednášku a nechce se mi nikam odbíhat a přesto musím. Ruším kvůli tomu schůzky, protože se bojím, že to zase přijde. Myslíte si, že je to dráždivý tračník? Je mi 22, studuji a jím celkem zdravě. pokud bych si někam chtěla dojít, kam přesně a co mám říct, na co se budou ptát?děkuji Vám moc za odpověď. Pěkný den.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 4. 2009

Dobrý den. Nejspíše se opravdu jedná o dráždivý tračník. Popsala jste jeho učebnicové příznaky. Zajděte si na gastroenterologii. Někde chtějí doporučení od praktického lékaře, jinde ne. Je-li...

Dotaz 309

Dotaz, 14. 4. 2009

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu pro moji maminku. Je jí 77 let a má tento problém: Ráno musí až čtyřikrát na velkou stranu, někdy se jedná o řidší stolici. Když si jde během dne nakoupit do obchodu, trpí panickým strachem aby neměla po cestě střevní potíže, které jí mimochodem už potkaly. Dále trpí plynatostí. Chtěl bych jí pomoci, protože nemá přístup k informacím na internetu. Děkuji Vám předem za odpověď i za maminku.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 4. 2009

Dobrý den. Častější stolice v jejím věku mohou být projevem onemocnění střeva - nejvážnějším z těchto nemocí je samozřejmě nádorové zúžení střeva. Ve vyšším věku mohou být průjmy způsobeny také...

Dotaz 308

Dotaz, 14. 4. 2009

V příštích dnech bych měla začít s biolog.léčbou u CN. Je zde nějaká kontraindikace v případném těhoDěkujitenství.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 4. 2009

Dobrý den. Dosavadní omezené zkušenosti s infliximabem (Remicade) v průběhu těhotenství neprokázaly žádná zvýšená rizika pro matku nebo dítě. Je-li tedy zvažovaný přínos biologické léčby podstatný...

Dotaz 307

Dotaz, 12. 4. 2009

dobrý den potřebovala bych radu mému muži je 44 let již 8 let má řídkou stolici pokaždém jídle musí na wc a poslední dobou má stolici černou jak káva a k tomu křeče do břicha. jinak má nemocná játra a bere flavobion a pivo neodmíta i přesto že by neměl pít. Moc děkuji a nashledanou

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 4. 2009

Dobrý den. Stolice černé barvy je často způsobena natrávenou krví z horních částí zažívacího traktu. Nejčastěji z vředu žaludku, dvanáctníku nebo v případě onemocnění jater při krvácení z jícnových...

Dotaz 306

Dotaz, 12. 4. 2009

Dobry den, chci chci se zeptat na Váš názor na zdravotní problém mojí babičky. je jí 82 let a před několika týdny si všimla, že má ve stolici krev-zaschlou tmavou. Obvodní lékařka ji poslala na vyštření k odborníkovi, který bohužel své vyšetření nemohl důkladně provézt do vzdálenější části střeva, protože bylo pro babičku bolestivé. Proto ji poslal na toto vyšetření do nemocnice, kde má být provedeno pod narkouzou. Nejsem si příliš jistá, jestli je pro ni v tomto věku narkoza vhodné řešení. Děkuji Vám za Váš názor!

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 4. 2009

Dobrý den. Nejedná se o celkové uspání jako při operaci. Koloskopie se provádí v "krátkodobé analgosedaci". Jde o podání silných léků proti bolesti a sedativ ke zklidnění. Probíhá pod dohledem...

Dotaz 305

Dotaz, 12. 4. 2009

Dobrý den, mám crohnovu chorobu a před třemi roky jsem byla na operaci, kde mi odebrali celé tlusté střevo a mám trvalou ileostomii. Přítel je zcela zdravý. Chtěla jsem se zeptat, jaké riziko je, že by moje dítě mělo také crohnovu chorobu ? Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 4. 2009

Dobrý den. Riziko se odhaduje na cca 3%. Tzn., že každá třicátá matka bude mít dítě, které v průběhu života onemocnění Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. Jde jen o odhad, epidemiologické...

Dotaz 303

Dotaz, 10. 4. 2009

Dobrý den,
chci se zeptat na krvácení z konečníku. Není to pravidelné ale občas se to vyskytne. Krev je snad vetšinou světlá a projevuje se to většinou při řídké až hodně řídké stolici.
předem děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Důvodů příměsi krve ve stolici je celá řada. Od běžných hemorhoidů, přes zánětlivá oněmocnění střev, polypy, divertikly a konče "rakovinou" konečníku nebo tlustého střeva. V různém...

Dotaz 302

Dotaz, 10. 4. 2009

Dobrý den, chci se zeptat mám UC v době vzplanutí. Četla jsem o rozpustné vláknině, která se prodává v lékárnách jako nahrážka za luštěniny aj. Toto jsem již vyzkoušela. Chci se zeptat, hodilo by se mezi rozpustnou vlákninu zařadit také kukuřičné lupínky, které když se smíchají s mlékem tak nabudou. Myslíte, že tato potravina je pro mne vhodná?
Děkuji za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Můj názor na zařazení kukuřičných lupínků do stravy v době relapsu UC není nijak vyhraněný. Myslím si, že uškodit nemohou, stejně tak bych od nich neočekával ani zlepšení stavu.

Dotaz 301

Dotaz, 10. 4. 2009

Mám 56 let, asi 12 let se potýkám s dráždivým tračníkem, vyšetřeno kolonoskopií,byla provedena 3 x,v poslední době mám větší bolesti břicha než obvykle a otékají mi tváře.Bojím se jít znovu na kolono i po těch letech, mám problémy i s hemoroidama a ty se mi pak hodně zhorší. Co může způsobit otékání tváře a dají se střeva vyšetřit třeba elektromagnetickou rezonancí nebo jinak? Když ano, na koho se obrátit. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Tlusté střevo se dá vyšetřit vyjma koloskopie několika radiologickými metodami - irrigograficky (plnění střeva spodem baryovou kaší), dále na CT (CT kolografie)i na MR (MR kolografie)....

Dotaz 300

Dotaz, 10. 4. 2009

Dobrý den, můj syn 19 let trpí již 3 roky Crohnovou nemocí- podle hystologie, podle kolonoskopie spíše UC. V září 2008 mu byla nasazena biologická léčba-remicade. Nyní po 6 dávce léčby se zdravotní stav začal zhoršovat - úbytek váhy, nechutenství, řídké stolice s krví, na hlavě mu byl diagnostikován pásový opar. Další dávka léčby nebyla aplikována, je nasazen Prednisov 40 mg denně + Imuran. Syn je objednán k hospitalizaci na kontrolní kolonoskopické vyšetření. Lékař nás informoval, že podle výsledku kolonoskopie může být biologická léčba ukončena a možná přistoupí k celkovému odstranění tlustého střeva. Vzhledem k jeho věku mi připadá tento případný zákrok dost razantní a nezvratný. Syn má z toho strach. Na dětské klinice při zahájení léčby jsme byli informováni, že u některých pacientů s výsledky biologické léčby mohou začít projevovat až po 7 infuzní dávce. Chtěla byt proto znát Váš názor. Dále bych chtěla vědět, zda může syn požádat o konzultaci svého stavu jiné zdravotnické zařízení. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 4. 2009

Dobrý den. Zhošení stavu po půl roce biologické léčby může mít 2 příčiny. 1. bakteriální či virovou superinfekci v tlustém střevě při silné imunosupresivní terapii a 2. ztrátu odpovědi na podávanou...