Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékař MUDr. Štěpán Peterka

Narozen v roce 1989 v Praze. Promoval roku 2016 na 3. Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2016 působí jako lékař interního oddělení - gastroenterologické ambulance, s primárním zaměřením na endoskopii, ultrasonografii a léčbu pacientů s onemocněním střev (včetně IBD), slinivky, jater. Atestační zkoušku bude skládat na podzim roku 2022.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Křeče při vyprazdňování

Dotaz, 26. 7. 2023

Dobrý den, mám problémy s vyprazdňováním stolice a trochu i moče. Při zatlačení mám okamžitě křeč v konečníku a střílí mi to levé hyždě a stehna . Křeč chvíli přetrvává ještě po vyprázdnění. Je možné že to dělá nějaký útvar v tlustém střevu ?? Děkuji 🥰

MUDr. Štěpán Peterka, 31. 7. 2023

Dobrý den, těžko odhadovat, každopádně by jsme měla být vyšetřena - minimálně vyšetření části tlustého střeva (rektoskopie).

Gilbertův syndrom

Dotaz, 25. 7. 2023

Dobrý den,
10 roků mám ulcerózní kolitidu a až teď jsem si všimnul, že za posledních 10 let (x krevních testů za tu dobu) mám v rozboru krve vždy billirubin minimálně na horní hraně, většinou zvýšený (průměr 30 řekněme), jaterní testy za posledních 10 roků vždy v pořádku.
Dá se se z toho vyvodit, že mám Gilbertův syndrom?
Co jsem se dočetl, tak by to tomu nasvědčovalo, ale u lidí s Gilbertovým sindromem má být mnohem menší pravděpodobnost IBS?
Chápu, že to nemusí být 100% tohle pravidlo. A můžu díky případnému Gilbertu děkovat, že projevy UC u mě nejsou závažné a mám mírnou formu? Moc děkuji za názor

MUDr. Štěpán Peterka, 31. 7. 2023

Dobrý den, Ano, myslím že Gilbertův syndrom je téměř 100%. Nejsem si aktuálně vědom, nějaké studie, která by se tímto zabývala, každopádně průběh UC to negativně neovlivňuje.

Nevolnost po kolonoskopii

Dotaz, 18. 7. 2023

Dobrý den, poprvé jsem absolvovala vysetreni kolonoskopie,nepatrně to bylo bolestivé,nicméně až druhý den cítím nevolnosti jako by se mi zvedal žaludek,mám motolici hlavy a úplně mi vyschlo v ústech.Muze to být způsobeno dehydrazací ještě z přípravy na vyšetření,než se tělo srovná?Děkuji za odpověď,byla to moje první zkušenost.

MUDr. Štěpán Peterka, 24. 7. 2023

Dobrý den, tyto příznaky po koloskopii mohou být, většinou to bývá kombinací dehydratace, "doznívání" léku po premedikaci. Stav by se měl v krátké době upravit (během 24 hodin)

Přibývání na váze s UC

Dotaz, 15. 7. 2023

Dobry den,
Rad by som sa opytal ako je ked chcem pribrat na vahe ak mam UC som dlhsie v remisii. Od poslednej kontroly som mal dobre vysledky. Lieky mi lekar nepredpisal ziadne ked ze som podla kontrolneho vysetrenia bol na tom v pohode. Iba ta hmotnost ma trapi nechce ist hore, nezdrave veci nekonzumujem. Cital som nieco o proteinovych praskoch ale som dost skepticky co sa tyka toho. Dakujem za odpoved.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 7. 2023

Dobrý den, doplňky stravy ve formě proteinových prášku jsou možné pokud máte onemocnění v remisi. Základem je dostatečná pohybová aktivita a zavození dostatečného kalorického přijmu. Pokud by...

Znehodnocení vzorků

Dotaz, 12. 7. 2023

Dobrý den. Dcera před 14 dny absolvovala kolonoskopii při podezření na Crohnovu chorobu. S obavami jsme čekali na výsledky, které měly být dnes. Bylo jí sděleno, že výsledky nejsou a byla pozvána za další 3 týdny, tedy za 5 týdnů od vyšetření. Jak dlouho po odebrání lze u vzorků provádět rozbor, nemůže dojít k ovlivnění nebo znehodnocení výsledků? Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 7. 2023

Dobrý den, zrovna u crohnovy choroby bych čekal výsledek bezprostředně ihned po koloskopii (minimálně sdělení vyšetřujícího lékaře, že nalez typický/atypický nález). Protože tato nemoc poměrně...

Trávicí problémy

Dotaz, 10. 7. 2023

Hezký večer, pane doktore! Prosím o radu, moje trávicí problémy začaly zhruba před měsícem. Pocity plnosti v oblasti žaludky, říhání a nechuť k jídlu. Zhubla jsem asi 3-4 kg ( z váhy 88 kg). Paní doktorka Mi předepsala Omeprazol 1x denně po dobu 14 dní, který moc nezabral. Odeslala Mě na gastroskopii, tam vše v pořádku. Pan doktor Mi předepsal Asceton. Trávicí potíže stále přetrvávají, pocit plnosti po jídle ( v oblasti žaludku a břicho jako balón), také říhání. Co Mě trápí nejvíce a mám obavy je stolice, která je měkčí, světle hnědá, někdy i hlenovitá, není zúžená, ale zapáchá jinak než běžná stolice. Křeče a bolesti nemám, občas menší tupá bolest pod pravým žebrem. Jsem onkologický pacient po operaci prsu, užívám Etruzil. Na uzkostnou poruchu užívám antidepresiva ( Zoloft, Tritico, Prosulpin a Lyricu). Na trávení užívám vlákninu Psylium a před jídlem Pancreolam forte. Po jídle pak Simethicon a kapky Iberogaast, také probiotika. Jím už normálně. Hlavně Mě trápí ta stolice s myšlenkami na to nejhorší a pocit plnosti po jídle a říhání. Děkuji Vám za Vaší radu a odpověď. Mějte se krásně.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 7. 2023

Dobrý den, určitě bych doplnit koloskopii k vyloučení střevního zánětu, ještě bych doplnit stolici na hladinu pankreatické elastázy, vyloučit céliakii (z krevní odběrů), pokud by vyšetření byla...

Citlivost střev

Dotaz, 3. 7. 2023

Mám oroblém s vyprazdňováním, Po vypití zaječické hořké 150 ml mám průjem skoro celý den a mám pocit pálení v břiše Laxativa nechci užívat. Lactulozu nesnáším,mám velké nadýmán Prosím o raduMám velmi citlivá střeva.
Děkui

MUDr. Štěpán Peterka, 10. 7. 2023

Dobrý den, v tom případě jediné co se dá ještě vyzkoušet je úprava režimových opatření - zvýšit denní přijem tekutiny, zvýšit aerobní aktivitu a ideálně i zvýšit podíl vlákniny v dietě. Pouze...

Alternativa antibiotika

Dotaz, 3. 7. 2023

Dobrý den, děkuji za odpověď.Normix je antibiotikum a to mi nikdo bez receptu asi volně neprodá.Je něco jiného bez receptu?

MUDr. Štěpán Peterka, 10. 7. 2023

Lze vyzkoušet ještě tzv. lowFODMAPs dietu.

Nežádoucí účinky

Dotaz, 3. 7. 2023

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o Váš názor. 3 roky mám diagnostikovanou UC. Beru Asacol 3200 ráno a večer asacol enema na střídačku s budenofalk pěnou. Stav je nyní relativně dobrý, menší obtíže pouze ráno a přes den je klid. Poslední dobou ale bojuji s bolestí zad a hrudníku. Mám podezření na asacol. Když jsem si zkusil dávku snížit na 1600, tak jsou bolesti menší. Obvykle se bolesti dostaví cca 2 hodiny po požití a v odpoledních hodínách většínou ustoupí. Máte prosím zkušenost, že by to mohl být opravdu asacol? Pokud ano, je tento nežádoucí účinek závažný? Mělo by význam zkusit zaměnit za pentasa sachet? Vím, že léčivo je stejné, ale mají přeci jen jiné složení pomocných látek. Děkuji a přeji hezký den

MUDr. Štěpán Peterka, 10. 7. 2023

Dobrý den, většinou se u asacolu setkávám s jiným typem nežádoucích učinků - zažívací obtíže, vypadavaní vlasů. Spíše se obavám, jestli se nejedla o tzv. extraintestinalní manifestaci Vaší autoimunitní...

Stolice s větší příměsi hlenu

Dotaz, 1. 7. 2023

Dobry den, pane doktore.

Ráda bych se zeptala na par otázek.

Již dlouho mě trápí stolice s větší příměsi hlenu.
Vyšetření jsem absolvovala jak u PL, tak kolonoskopii.
Naposledy na vyloučeni zanetliveho onemocnění.

Kolonoskopii jsem absolvovala již 2x. Vždy bez nálezu (naposledy v roce 2021)
Ve výsledku vyšlo : sliznice zachovalé architektury s fokalne akcentovanou chronickou zánětlivou celulizaci a místy hypersekrece hlenu. Bez známek IBD. Dostala jsem probiotika, a psylium.

Po posledním (třetím) porodu v roce 21 jsem měla hemoroidy. Ošetřené na proktologii. Po osetreni uz bez krvácení, ale hlen stále přetrvává - někdy více, někdy méně.

Bolesti břicha nemam, ani žádné hubnutí, alergie na lepek vyšla negativní.
Trpim na zacpu. Někdy par dni nejdu, poté jdu i 6x denně. Stolice bývá na začátku normálního tvaru, poté užší a užší.
Nic jiného me netrápí.

Dle PL výsledek kolonoskopie v pořadku, ale hlen v každé stolici stále přetrvává.
Je podle vás výsledek kolonoskopie v pořádku?
Pokud ano, z čeho by tedy mohl být hlen ve stolici (přetrvávající jiz takovou dobu). Doporučil byste ještě jiné vyšetření? Nebo se nad tim jiz nemam pozastavovat a důvěřovat PL.

Dekuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 3. 7. 2023

Dobrý den. Mohlo by se jednat o projevy nežádoucích účinků nějakých léku co užíváte? Event. i syndrom bakteriální prerůstání - občas u těchto pacientů zkoušíme jako terapeutický test s Normixem...

Tlak v konečníku

Dotaz, 1. 7. 2023

Dobrý den, měla jsem potíže se zacpou, cca 2mesice užívala jsem laktulozu a vše se zlepšilo.Ted se mi ale stává že mám takový tlak v konečníku ,jako kdybych byla na stolici.Nevim co to může být .Mám teď cystu tak jestli to nesouvisí i trošku s tím nevím .Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 3. 7. 2023

Dobrý den, funkční zácpa (při vyloučení organické přičiny - utlak v konečníku, střevní zánět atd...) se léčí dlouhodobě jednak režimovými opatřeními - dieta s obsahem vlákniny, dostatkem tekutin...

Relaps ulcerozní kolitidy

Dotaz, 30. 6. 2023

Dobrý den, léčím se s ulcerozní kolitidou, beru Salofalk a Budenofalk. Nemoc je momentálně v relapsu s průjmy s příměsi krve a hlenu. Paní doktorka mě teď naordinovala Smecta,
2 sáčky denně. po dobu 14 dní. Jak Smectu brát, aby nekolidovala s ostatními léky. Nepřidá se zase zácpa?
Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 3. 7. 2023

Dobrý den, smecta působí primárně jako symtomatická terapie "protiprůjmová", pokud máte relaps tak bych se spíše zaměřil než na užívání smecty na posílení protizánětlivé terapie ve smyslu systémových...