Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1386 záznamů z celkového počtu 1386, zobrazeny 41. - 45.

 1  2  3  4  5  6  7  8  [ 9 ]  10  11 
bog
Dobrý den, odmalička asi rychlejší metabolismus, při stresech ranní stolice vícekrát i třeba bez průjmu. Průjem v průměru 1x za měsíc dobře ragující na endiaron. Nyní 35 let, před dvěma roky se objevil průjem a bolesti břicha na dva týdny. To samé o rok později. To samé teď, kdy trvá tři týdny. Každý den bolesti břicha, podle intenzity bolestí je průjem nebo není, většinou ale je. Před dvěma lety jsem měl kolonoskopii s negativním výsledkem, která ovšem proběhla půl roku po obtižích. Žádanku jsem dostal od mladého doktora, který se učil a byl za mého obvodního na středisku. Co jsem vyčetl, tak takovýto průběh muže klidně značit IBD. Má otázka - dokáže se zánět ve střevě v remisy zhojit na tolik, že půl roku po první atace není poznat? Nebo mohu mít postižené jen tenké střevo, které se jen tak asi nevyšetří? i s ohledem na problémy s rychlostí které popisuji níže? Nyní mám pouze žádanku na UZ s tím, že bez něj mě žádanku na gastro nevypíše, ani nevypíše kolonoskopii, to prý jen na gastru. Zkusil jsem volat na gastro střediska a skutečně bez žádanky od praktického mám smůlu. Takže budu čekat měsíc na pouhý UZ břicha. Pak třeba dostanu žádanku na gastro, kam se dostanu za tři měsíce, kde na kolonoskopii budu čekat opět třeba půl roku. Je tohle normální? Když to sečtu tak to klidně může být 10 měsíců? Co byste dělal(a) Vy? No nicméně mě zajímá jak je to s tím vyhojením střeva po první atace. Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, jistě je teoreticky možné, aby u střevního zánětu došlo i ke spontánnímu vyhojení. Nejsem ale úplně přesvědčena, že se v tomto případě jedná o střevní zánět, možná spíše o dráždivý tračník. Pokud máte problém domluvit se na vyšetření na gastroenterologii v místě bydliště, můžete to zkusit jinde, ne každé pracoviště vyžaduje doporučení. S pozdravem.
Petr
Dobrý den, před 5 týdny mi z ničeho nic začaly průjmy. Z počátku jsem měl průjem jednou za tři dny a vždy mi ho zastavil endiaron. Asi po týdnu už jsem měl ale průjem každý den a to i 8x za den.Navštívil jsem lékaře, ten mi odebral krev, byl mi proveden výtěr z konečníku, vyšetření stolice, ultrazvuk břicha - vše bez nálezu. Dostal jsem tedy probiotika a začal dodržovat přísnou dietu (žadný lepek ani mléko). Probiotika už mám nyní dobrané, stav se zlepšil, na wc chodím 1x - 2x denně ale stolice je stále průjmovitá. Břicho mě bolí v oblasti obou boků a mívám zvýšenou teplotu - max 37,2.Žádné další příznaky nemám, krev ve stolici není, únavou netrpím, zhubl jsem za 5 týdnů jen 3 kila. Bylo mi sděleno, že pro endoskopické vyšetření není důvod, že moje problémy vyplývají ze stresu a psychiky. Já ale stresy netrpím, psychicky jsem se nikdy necítil lépe. Chci se zeptat, zda moje problémy můžou souviset s IBD, nebo je to vyloučeno? Děkuji.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, obtíže mohou souviset např. s infekční kolitidou, jistě nelze ani vyloučit IBD, myslím si, že pokud trvají více jak měsíc, kultivačně nebyl zjištěn žádný patogen, pak koloskopie indikována je. S pozdravem.
Marie
Dobrý den, až nedávno ve 30 letech mi byla zjištěna mírná Crohnova choroba, která se projevuje pouze skoro permanentně řídkou stolicí a vysokým CRP. Co mě ale více trápí, je enormně oslabená imunita. Jím zdravě, sportuji, užívám manukový med, echinaceu, lichořeřišnici, laktobacily apod., a přesto mám několikrát do roka otřesnou chřipku či angínu, do toho problémy s klouby. Přitom výsledky krve včetně železa jsou vždy výborné. Už nevím co více dělat. Jakmile kolem mě něco zafouká nebo někdo zakašle, téměř vždy to končí neschopenkou. Pracovní neschopenka ve mně ale vyvolává ještě větší stresy a tím se pak zase vše zhoršuje. Nemáte nějaký tip jak opravdu efektivně získat silnou imunitu? Děkuji!
Odpověď lékaře:
Tento dotaz byl již zodpovězen na jiných webových stránkách.
Renata Coufalová
Dobrý den, dcera má diagnostikované CN onemocnění. Z Prednisonu, který dlouhodobě nefungoval před třemi měsíci přešla na Imasup 100 (+ Penthasa - 1 sáček). Ještě před týdne se cítila dobře, průjmy nemá, ale v posledních pěti dnech si stěžuje na velké bolesti břicha (hlavně večer a po ránu). Není jí dobře, začíná propadat depresím. jak jí mohu pomoci?
Odpověď lékaře:
Dobrý den, dceři musí pomoci zejména oš. gastroenterolog podle toho, co je příčinou bolestí břicha. S pozdravem.
Lenka
Dobrý den, poslední dva měsíce mě trápí problémy s břichem. Začátkem ledna mě začalo břicho bolet, pokaždé někde jinde, přesne místo bolesti nejde specifikovat, zároveň se dost nafouklo a cítila jsem tlak a křeče. V noci jsem se šíleně potila, párkrát jsem měla zvýšenou teplotu, ale myslela jsem, že to samo přejde, že jsem jen snědla něco špatného a samo to odezní. Začátkem února se k bolesti břicha přidaly horečky- to už jsem šla k doktorovi, který nameril CRP 110 a předepsal ATB. Sono bricha i gynekologie bez nálezu. Atb nezabrala, po dobrani bylo crp pořád stejné. Za několik dní bolest přestala a CRP se samo vrátilo do normálu. Následovaly tři týdny bez jakýchkoliv problémů. Začátkem března to přišlo znovu - bolesti břicha a horečky přes 40 stupňů. Museli mě hospitalizovat. Doktor měl podezření na infekční (to bylo při propouštění vyloučeno) onemocnění, ležela jsem tedy na tomto oddělení, dělali mi všechny možné testy- ultrazvuk srdce, CT, krevní testy na imunologii, bakterie v těle, vše negativní. CRP 150. Po několika dnech se samovolně snížilo, horečky i bolesti břicha odešly bez jakékoliv medikace. Nikdo nemá tušení co mi může být a já jsem z toho trochu nervózní. Nesetkal/a jste se někdy s něčím podobným? Nemáte tušení co by to mohlo být? Myslíte že to může být jen nějaká "prkotina"? Jako další vyšetření mám naplánovanou kolonoskopii na kterou samozřejmě půjdu. Mockrát Vám děkuji za jakoukoliv odpověď. Lenka.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, "prkotina" to jistě při CRP více než 100 nebude, diferenciální diagnostika recidivujících zánětlivých stavů je široká, to nelze vyřešit na internetové poradně, je dobře, že máte koloskopii, uvidíte, jak dopadne a co dál.. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo