Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1399 záznamů z celkového počtu 1399, zobrazeny 41. - 45.

 1  2  3  4  5  6  7  8  [ 9 ]  10  11 
Lenak
Dobrý den, léčím se 2 měsíce s IBD, zatím není jisté jestli se jedná o kolitidu nebo Crohnovu chorobu . Mám nasazený Asacol 800 2-1-2. Jak tento lék užívat v souvislosti s jídlem, v letáku je psáno před jídlem, co to ale znamená, těsně před jídlem? Můj lékař mi na tento dotaz odpověděl, že asi půl hodiny před jídlem, že to má být na prázdný žaludek. Bohužel v rámci běžného pracovního života to není jednoduché. Jaký je princip , vzhledem k jiídlu, v užívání tohoto léku. Děkuji předem za odpověď Lenka
Odpověď lékaře:
Dobrý den, domnívám se, že pauza mezi užitím Asacolu a jídlem nemusí být tak dlouhá, jak uvádíte, myslím, že by postačovalo cca 10 min. S pozdravem.
Miloš
Dobrý den, je mi 35let, 3 týdny mě trápí častá stolice - průjem, 6x denně. Držím vždy dietu - začal jsem vždy v pondělí - rýže, bílé pečivo, černý čaj ... čtvrtek už je lepší, pátek také i víkend a s nim i pevnější stolice. O víkendu si pak dám to co mi chutná plus nějaké i pivo nebo víno a celou noc jsem proseděl na záchodě. Po této strašné noci jsem našel i malinko krve ve stolici. Výtěr negativní a krev v pořádku.. Nyní se chystám na kolonoskopii. Vždy dietou se to za 2-3dny zlepší. Mám dietu držet déle třeba 14dní, zda by se vše srovnalo, případně jestli krev ve stolici může být z tak podrážděných střev? Užíval jsem Eucefuryl , probiotika a nyní již jen Hylak Forte. Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, nemohu vám zaručit, zda delší dieta obtíže zmírní nebo ne, to záleží na důvodu průjmu. Příměs krve nemusí nutně znamenat nějaké závažnější onemocnění, může být např. z hemoroidů nebo z praskliny v konečníku. Každopádně je dobře, že jste se objednal na koloskopii. S pozdravem.
Lucka
Dobrý den. Trpím Krohnovou nemocí v tlustém střevě a zajímalo by mě, jestli mohu provozovat anální sex? Je to pro mě nebo mého partnera nějak nebezpečné? Dnes jsem to zkoušela a byla přítomna lehce krev, ale jinak jsem žádné jiné potíže nezaznamenala. Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, poraďte se svým ošetřujícím lékařem, nevím, jaký máte rozsah onemocnění, zda je postižen i konečník. S pozdravem.
Pavlína
Dobrý den, čeká mě kolonoskopie, protože jsem měla pozitivní vzorek stolice. To vše jsem postoupila kvůli neustálým otokům očních víček, které jsou horší po ránu a přes den se zmírní..štítná žláza, ledviny v pořádku, testy na alergologii negativní..chtěla jsem se tedy zeptat, dá se nějak "pomoct" těm otokům, pokud je způsobuje nějaký zánět? Na vyšetření jdu až za měsíc..Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Dobrý den, zda budete mít zánět ve střevě či ne, to se zjistí až při koloskopii. Nevím ale přesně, jak by to mělo souviset s otoky víček, to není příznak, který by běžně doprovázel trávicí onemocnění. S pozdravem.
Šárka
Dobrý den, včera mé 16 leté dceři diagnostikovali Crohnovu chorobu. Dnes mohla vypít i nutridrinky. Protože měla 10 stolicí,v nich krev, tak večer ji přeložili na JIP. Jak by měla pokračovat adekvátní léčba? Od lékařů v nemocnici jsem se toho nedozvěděla skoro nic. Jeden mi řekl, že je adeptka na biologickou léčbu, druhý, že v žádném případě, prý u dětí je tato léčba velice riskantní. Prosím o radu. Mnohokráte děkuji Šárka Joo
Odpověď lékaře:
Dobrý den, těžko vám bez znalosti výsledků jakýchkoliv vyšetření mohu říci, jaká léčba je pro dceru ideální. Obecně ale není pravda, že biologická léčba je u dítě riskantní. Více se musíte poradit s dětským gastroenterologem, jistě vám vše rád vysvětlí. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty