Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1408 záznamů z celkového počtu 1408, zobrazeny 41. - 45.

 1  2  3  4  5  6  7  8  [ 9 ]  10  11 
Sandra
Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně svého zdravotního stavu. Vím, že takhle přes poradnu těžko určíte moji diagnózu, ale spíše by mě zajímalo, zda mě příznaky mohou poukazovat na Crohnovu chorobu či jiný střevní zánět. Již více než dva roky se léčím pro chronické bolesti břicha v oblasti pravého podbřísku. V dubnu 2017 mi byla udělána plánovaná laparoskopie na odstranění slepého střeva - dle chirurga bylo střevo zhnisané a byl nalezen výpotek s mléčnou tekutinou - cytologie však byla negativní. Na 2 měsíce potíže přestali, ale pak jsem měla opět bolesti. Chirurg co mě operoval mi doporučil obrátit se na gynekologii. Při vnitřním sono vyšetření mi byla zjišťována volna tekutina v břišní dutině - po určité době se vstřebává , ale klidně po 2 dnech jsem jí mám a znovu a i ve větším množství. Na CT mi byl zjištěn útvar, kde se dle zprávy mohlo jednat i o apces. V říjnu/2017 mi tedy v nemocnici na Bulovce byla udělána další, tentokrát gynekologická operace. Byla zjiištěn výpotek zelené barvy s narůžovělou pěnou ( na kultivaci odesláno 20ml ). Jinak děloha, vaječníky jsou naprosto v pořádku a vyloučeny byly i srůsty. Výpotek byl opět po cytologii negativní. Bolesti se mi po operaci do 14 dni vrátili. Po opakovaných sono vyšetření byla opět nalezena vždy volná tekutina, která se vstřebala nebo naopak více doplnila - cysta na vaječníku mi nikdy nalezená nebyla. Obvodni gynekoložka mi dělala sono i 2X týdně po dobu 1 měsíce. V lednu/2018 mi gynekologové z nemocnice na Bulovce dokonce písemně potvrdili, že mé potíže nejsou gynekologického původu . Od 02/2018 jsem tedy v péči gastroentrologa z VFN, který mi udělal kolonoskopii s negativním vysledkem, CT vyšetření ukázalo, že v je nejspíše zúžené tenké střevo. V 06/2018 jsem podstoupila další operaci ve VFN na chirurgii, kde byl nalezen rozsáhlý hluboký pánevní zánět ( opět negativní cytologie ) s tím, že bylo lehce nasaklé spojení mezi tenkým a tlustým střevem a zužení tenkého střeva nebylo prokázáno.Byla jsem odkázáná zpět na gynekologii a tentokrat k Apolináři. Po opětovným vyšetřenich ( výtěry , test na chlamydie, rakovinu atd - vše bez nálezu ) mi bylo též sděleno, že gynekologicka příčina je vysoce nepravděpodobná, ale že mohu v průběhu října 2018 podstoupit další operaci, kdy by mi znecitliveli břišní svaly v místě bolesti a opět se do dělohy podívali. Bolesti se mi opět do 14 dní po červnové bolesti vrátili, a opět je na sonu opakovaně volna tekutina. Přibližně 1,5 roku dodržují přísnou bezlepkovou dietu ( zmizeli mi tím křečovité bolesti bricha ) - celiakii mi však opakovaně vyloučili. Před více než 14 dny jsem pokusila lepek opět zařadit do jídelníčku, ale po 5 dnech jsem měla křeče v břiše, větší množství jasně červené krve ve stolici a hlenu a též na toaletním papíře - po opětovném nasazení bezlepkové diety se vše upravilo zpět. Dle mého gastroentrologa se jednalo o pouhou shodou okolností, ale radši mi udělal rektoskopii ale hemoroidy následně vyloučil a nález byl úplně v pořádku. Zkusila jsem nyní i na 3 měsíce nasadit dietu co se doporučuje u Crohnovy choroby - jim pouze mrazenou mrkev na páře, kuřecí maso, brambovou kaši a rýzi a vývary což se mi osvědčilo - zmizela mi skoro řídká stolice, ale bolesti přetrvávají nadále. Od 01/2018 se mi snížila váha z 58 kg na 46 kilo při výšce 162 cm - je to dáno samozřejmě i vlivem stravy, jelikož jako nenajezena se cítím lépe - každopádně se určitě nejedná o cíleně hubnutí a mnohem radši bych jedla to na co mám chuť než dodržování stravy výše. Gastroentrolog dnes situaci již uzavřel, jelikož se nedomnívá, ze by byli mé potíže od střev a doporučil mi podstoupit operaci tedy na gynekologii. Všechny krevní testy mám po dobu těch 2 let v pořádku a příležitostně - spíš výjmečně mám zvýšenou teplotu maximálně na 37,4 ( teplotu nad 37,5 jsem nikdy při žádné nemoci jako chřipka, angína apod nikdy neměla ). Trpím pouze na chronicky zánět nosních dutin ( denně mám zelenou rýmu ) v roce 2016 jsem podstoupila 3 operace vedlejších nosních dutin ( měla jsem nosní polypy ) též mi operovali nosní přepážku ale vzhledem k nulového výsledku mi už další operace nebyla doporučována. Můj dotaz zní, zda se Crohnova choroba prokáže vždycky, když se děla laparoskopie - jestli je z vnějšku střeva vždy viditelná a pokud ano tak určitě nepředpokládám, ze by viditelný zánět 3 chirurgové za 1 rok přehlídli ). Následně zda může Crohnova choroba či jiný střevní zánět může způsobovat volnou tekutinu v břišní dutině a vytvářet výpotky s negativní cytologii, případně zda může jakkoliv souviset i s chronickým zánětem dutin ( též nikdy nebyla přítomna žádná bakterie a antibiotika jsou v tomhle případě také bez účinku ).Bolest břicha pociťují při dotyku ( zmacknutí bolestivé oblasti ), ale hlavně i sama od sebe s tím, ze se intenzita během dnů mění ( snažím se nebrat pravidelně léky na bolest, ale někdy se bolest opravdu nedá vydržet ) - vypozorovala jsem, ze intenzita bolesti se mění podle množství volné tekutiny v břišní dutině. Pokud by se jednalo o střevní zánět, tak pomohlo by mi znecitliveni těch břišních svalů a nebo by to bylo bezpředmětné? Jedna se mi o to, že by to byla za rok a kousek již 4 operace a všechny 3 předchozí měli společný pouze zánětlivých výpotek s negativní cytologii. Na celé situaci mě nejvíce mrzí, že nevím žádnou diagnózu a tím pádem to nemohu léčit. Po těch 2 letech to chci již vzdát a s bolestmi se smířit ( věřím, že jsou mnohem horší nemoci a bolesti ) s tím, že léčit se budu sama lehkou stravou a léky na bolest. Z tohoto důvodu uvažují, zda má smysl podstupovat 4 operaci, když mi 3 předchozí pomohli jen na 14 dni. Chápu, že se musím rozhodnout sama, ale chtěla bych Vás poprosit jen o názor či případnou radu. Moc Vám děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem Sandra S. (28 let ).
Odpověď lékaře:
Dobrý den, je opravdu těžké Vám říci diagnozu. Pokud jste měla negativní koloskopii, MR nebo CT enterografii (vyšetření tenkého střeva), lab. výsledky bez známek zánětu, pak je Crohnova choroba nepravděpodobná. Zároveň ale operatér při laparoskopii nemůže Crohnovu nemoc vyloučit, protože zánět postihuje "vnitřek" střeva, zvenku nemusí být patrný. Co mě by napadlo jako první diagnoza při popsaných obtížích, je endometrioza, ale musíte to brát s rezervou, protože nejsem gynekolog. S pozdravem.
Daniela Pasini
Dobrý den,15.12.2017 jsem měla zánět tlust.střeva-léčeno antibiotiky.15.1.2018 opět-zase stejná antibiotika.Od té doby držím dietu.Byla mi doporučena kolonoskopie.Celý život piji málo/je mi 72 let/ I když jsem upozornila,že 4 litry nevypiji-Prý musím!!!Tak jsem vyšetření odvolala a dodržuji dietu.Zatím žádné problémy nemám.To není jiný způsob ?Díky za odpověď.Daniela
Odpověď lékaře:
Dobrý den, bohužel k provedení koloskopie je nutné, aby střevo bylo prázdné a čisté, což znamená nutnost vypití projímadla a většího množství tekutin. Někdy stačí (zejména u starších lidí, kdy hrozí i srdeční selhání z nadbytku tekutiny) i množství kolem 2-3l. Též je možné zkombinovat projímadlo s klystýrem. Ale je potřeba se domluvit s lékařem, který bude koloskopii provádět. S pozdravem.
Jana
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně IBD a mateřství. Jsem těhotná a nyní užívám 50mg imasup a 3000mg salofalk na přechodnou kolitidu. Lékař nedoporučuje po poporodu kojení vzhledem k užívaným lékům. Existuje možnost (lékařem nedoporučená) vysazení imasupu. Moje dotazy jsou: 1) Zvyšuje se riziko přenesení onemocnění IBD na kojené dítě? Přeci jen je možné chorobu indikovat v krvi, tedy mi přijde logické, že jsou protilátky přeneseny i do mateřského mléka. 2) Pokud jsou užívány výše zmíněné imunosupresivní léky po celou dobu těhotenství je možné dítě očkovat? A očkovat živými vakcínami? Chtěla bych dítě očkovat proti TBC již v porodnici. Děkuji za odpověď. S pozdravem, Jana
Odpověď lékaře:
dotaz byl jiz zodpovezen na www.crohn.cz
Jirka
Dobrý den, již 10let žiji s diagnózou ulcerózní kolitídy. Z počátku nebylo úplně jasné zda jde o UC nebo CN (Crohnovu chorobu). ANCA negativní, ASCA IgG 13, IgA 9. Při endoskopii konstatováno, že vzorky mají stavbu zánětlivých polipů, ale neodporuje diagnóze aktivní UC. Po 10let byl vždy problém pouze s tlustým střevem. Začátek vždy od konečníku. -> příklon k UC. Od počátku tohoto roku mám problémy s bolestí končetin a svalů. Teď jsem měl krevní testy kde ASCA IgG 24.IgA 22. ANCA negativní. Chci se zeptat, zda je možné abych měl celou dobu CN? A ta se jen projevovala v tlustém střevě. Protože všude čtu, že ASCA je indikátor CN. Už jsem z mé situace zoufalý. Po 6 měsících bolestí končetin jsem se dostal na revmatologii. Kde mi vzali krev a další kontrola za další 3 měsíce. Celých 10let s onemocněním nemám žádné vedlejší komplikace a teď najednou bolesti očí, končetin atd. V lednu jsem byl na pěnové sklerotizaci křečové žíly, tak mám strach, že jsem si tím akorát přihoršil. Vše se poté začalo kazit. Děkuji.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, určitě je možné, abyste měl CN, dokonce při pozitivitě ASCA protilátek je to pravděpodobné. U konzervativní léčby (prášky) rozeznání UC a CN kolitidy není vždy nezbytně nutné, pokud máte mimostřevní příznaky, je určitě potřeba sáhnout k intenzivní léčbě (kortikosteroidy, imunosupresiva, biol. léčba). Jednoznačné rozlišení mezi UC a CN je potřeba ve chvíli, kdy pacient postupuje chirurgický zákrok. S pozdravem.
Vendula Zimová
Dobrý den, byla jsem na kolonoskopii a dle výsledků je histologie kompatibilní s IBD. Co to pro mě znamená? Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, to vám opravdu těžko zhodnotím bez znalosti jakýchkoliv jiných výsledků.. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Poruchy srážlivosti krve