Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1426 záznamů z celkového počtu 1426, zobrazeny 11. - 15.

 1  2  [ 3 ]  4  5  6  7  8  9  10  11 
Aneta
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám Ulcerózní kolitidu škodí každodenní piti kávy? Dekuji
Odpověď lékaře:
Ne, neškodí.
Kateřina
Dobrý den, je to přesně 14 dní co jsem byla na koloskopii, diagnóza: nález UC s postižením caeca. Byl mi nasazen Salofalk 1,5g 1-0-1 a kontrola v červnu, kde se dozvím i výsledky biopsie. Ráda bych se zeptala, co přesně mi vlastně je a po jaké době začne lék účinkovat a jak má vlastně působit? Beru 14 dní, změna je, ale nejsem si jistá jestli k lepšímu (dříve střídání zácpy a průjmu, nyní bez zácpy, ale třeba 4 stolice denně). Pomohla by šetřící dieta?? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Odpověď lékaře:
Podle toho, co píšete, máte ulcerozní kolitidu, informace o této nemoci si můžete načíst na těchto stránkách. Lék Salofalk obsahuje mesalazin, což je lék působící protizáněltivě na střevo. Je to základní lék na UC. S hodnocením efektu léčby počkejte alespoň měsíc, i proto vás lékař objednal s určitým odstupem. Šetřící dieta není nutná, jezte, co vám chutná a co dobře strávite.
Aneta Huťková
Dobrý den, už šestý rok mám Ulcerozní kolitidu. Během těchto šesti let jsem byla třikrát na kontrolní kolonoskopii naposledy tedˇ v březnu jsem byla i na gastrokolonoskopii. Podle ošetřující lékařky jsou střeva jako ,,nová" po vyšetření jsem hned ten den byla propuštěna domů. Ze začatku jsem se, ale vůbec necítila dobře byla jsem málatná vůbec jsem se necítila ve své kůži skoro pořád jsem ležela víc jak týden jsem nemohla chodit ani do školy, ale to nejhorší bylo, že jsem vůbec neměla chutˇ k jídlu měla jsem a bohužel i teď pořád docela mám nechutenství k jídlu. Musela jsem být neustále nucena k jídlu snědla jsem malou porci jídla a byla jsem skoro doslova přejezená jak kdybych toho bůh ví kolik snědla. Z tohohle jsem také pochopitelně zhubla 3 kg. Momentálně se to už trochu zlepšilo, ale pořád nejím tak jak bych měla nebo tak jak jsem jedla předtím než jsem šla na gastrokolonoskopii. Obvodní lékařku jsme o tomle už ze začátku dvakrát informovali, ale ta nás bohužel docela dost odbyla. Podle výsledků (histologie,odběrů,moči) mám prý všechno na jedničku. Nic mi prý nemůže být. Chtěla jsem se zeptat jestli je tohle normální? Příjde mi to už divné, že už to trvá tak dlouho. Jaký máte názor na tohle vy? Je to v pořádku? Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, nevím, co je "gastrokolonoskopie". Pokud jste prodělala koloskopii a gastroskopii v jeden den, děláme to poměrně často v jeden den, pacienty též pouštíme domů a není důvod, proč by měly přetrvávat lehké trávicí obtíže více než pár dní. Nedokážu říct, z čeho obtíže máte, mohou být i psychosomatické, měla byste navštívit svého lékaře.
Pavlína
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální když jednou za čas pocítím mírnou křeč buď na břiše, či bocích a zádech, resp. třeba jednou za den nebo dva dny, občas doprovázené větry..jinak se cítím v pořádku, na stolici chodím pravidelně, někdy jednou denně, někdy třeba 3x podle toho, co s ním nebo jak velký mám pohyb..může se jednat o znovu vypuknutí Crohnovy choroby nebo se může jednat třeba jen o nějaké podráždění jídlem atp.? Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Dobrý den, z dotazu není jasné, zda máte Crohnovu nemoc nebo ne. Pokud ji nemáte, obtíže nejspíše nebudou znamenat nic závažného. Pokud ano, navštivtě svého gastroenterologa. S pozdravem.
Mário
Dobry den prajem, chcel by som sa vas spytat na vas nazor. Uz 2 roky mavam zapaly zaludka (raz aftozno erozivny zapal zaludka a dvanastnika) , lekar mal podpzrenie na IBD avsak protilatky aj biopsia zo zaludka bola negativna, preliecene a bolo dobre. Neskor som mal vysoke crp a bolest podbruska napravo , ct ukazalo ,,zapal terminalneho ilea,, ktore nasledna kolonoskopia vylucila aj vzorky boli negativne aj kalprotektin. Tak ze to je slepe crevo chronicke a mam ist na laparo. Minuly tyzden som mal crp 98 , nasledujuci den 40 takze klesa, liecbu nedali nakolko nevedeli naco .. hnačky mavam obcas, krv nie. Mal som zlu zivotospravu kava cigareta nalacno , stresu vela a jedla niekedy raz denne. Chcel by som sa opytat co moze sposobovat moje stavy nakolko som uz zufaly , stale bolesti brucha zaludka, pocit palenia v zaludku na konci rebier a krce ked sa postavim co po chvilke prejdú. Sono brucha je v norme bol som v stredu. Aj pankreaticke enzymi v krvy su ok takze netusim z coho to mam stale. Uz som aj na nervy z tych problemov ... poprosim vas o radu ako postupovat , a ci to moze byt crohnová CHOROBA aj napriektomu ze Kolonoskopia -negativna aj vzorky, biopsia zaludka takisto negat aj protilatky ANCA a ASCA hranicne(negat).kalprotektin negat .dakujem Vam za vasu odpoved a prajem vam pekný deň.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, těžko takto určím správnou diagnozu, když se to nedaří lékařům, kteří vás vyšetřují... ještě by bylo možné doplnit např. CT břicha, Nepíšete, kolik je vám let, diferenciální diagnostika bolestí břicha je trochu jiná u 20letého a jiná u 60letého člověka.. Důvěřujte svým oš. gastroenterologům. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Pylový Zpravodaj pro celou ČR