Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1386 záznamů z celkového počtu 1386, zobrazeny 6. - 10.

 1  [ 2 ]  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Honza
Dobrý den, Před pěti lety mi byla diagnostikována levostranný kolityda. Proběhla všechna vyšetření. Aktivní fáze byla velmi velmi bolestivá se scény klasickými příznaky. Léčba kortikoidy+asacol tablety zabrala okamžitě a nemoc ustoupila při zmiňovaní dávky se opět vrátily potíže. Po druhé další vlně kortikoidu nemoc zcela ustoupila. Nyní již 4 roky bez obtíží. Bez jakékoliv medikace. Nedávno trochu krve ve stolici - kontrolní kolonoskopie ukaza pouze vnitřní hemoroid. Na doporučení lékaře nyní 1x za dva dny čípek Pentasa. Chtěl bych se zeptat zda je takto dlouhá remise ( bez medikace a diety) obvyklá? Jsem ochoten spolupracovat, a poskytnout své tělo k nějakému výzkumu, pokud je toto výjimečně neobvyklé. Děkuji za odpověď Honza
Odpověď lékaře:
Dobrý den, ano je to celkem obvyklé, že se u pacientů střídají období relapsu a klidu onemocnění a u některých pacientů může být dlouhodobá remise (tj. bezpříznakové období) i bez léčby. S pozdravem.
Renata
Dobrý den, dcera má druhým rokem diagnostikovanou crohnovu chorobu - po dvou relapsech (prednison, penthasa) jako udržovací lék imuran, v létě byla naprosto bez potíží, dle kolonoskopie střevo v klidu, drobné hojící se vřídky v terminálním ileu. Nyní s nastupujícím podzimem se necítí dobře, častá je bolesdt v břiše, někdy ostrá, jindy tlak, bolest hlavy. Objevil se i průjem, který po několika dnech vymizel. Bolest v břiše není každodenní, spíš při strsu, psychické zátěži. Přiznávám, že do dnešního dne nejsme schopni poznat, jak odlišit relaps od virozy. Je možné, že nemocní s crohnem mají střídavě bolesti i v období remise? Nebo jsou v remisi zcela bez příznaků? Před několika dny zřejmě snědla nebo vypila něco, co jí zrovna nesedlo - měla velké bolesti, které za den odezněly. Nemůže taková dietní chyba spustit relaps? Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, odlišit relaps Crohnovy nemoci od jiných důvodů obtíží může být někdy těžké a neobejdeme se bez lékařského vyšetření. Obecně lze říci, že občas bolí břicho každého člověka, tak pokud jsou tyto obtíže jen občasné, asi se nebude jednat o relaps. Jistě také stres či dietní chyba může vést k obtížím, aniž by se jednalo o relaps onemocnění. Na vyvolání relapsu onemocnění se ojedinělá dietní chyba nepodílí, ale dlouhobější stres už se podílet může. Pokud ale obtíže trvají několik dnů či dokonce týdnů, pak je jistě na místě přešetření.
Eva
Dobrý deň, na MR mi diagnostikovali :Nález segmentalneho postihu terminálneho ilea cca 3,5cm pred Bauhinskou chlopňou semicirkularneho charakteru s korešpondujúcou LAP. Je nutne alebo potrebné ešte vyšetrenie kolonoskopiou??? Ďakujem za odpoveď
Odpověď lékaře:
Dobrý den, ano je, protože máte pravděpodobně Crohnovu nemoc a její rozsah na tlustém střevě není možné z vyšetření tenkého střeva magneticku rezonancí přesně určit. U pacientů s Crohnovou nemocí se koloskopie provádí na začátku vyš. procesu vždy. S pozdravem.
Sandra
Dobrý den, možná je můj dotaz poněkud směšný, ale zeptat se musím. Posledních 14 jsem trpěla bolestmi břicha a plynatostí. Zvláště se bolest objevovala pod levým žeberním obloukem. Když bolest přestala, ze zvědavosti jsem dané místo prohmatala a objevila jakousi "bouli". Bouli lze nahmatat nejvíce při zataženém břiše, ale jelikož jsem poměrně štíhlá, tak jí dokáži nahmatat i bez zataženého břicha, avšak není tak výrazná. Když jsem na ní více zatlačila, cítila jsem i žaludek. Byla jsem s tím tedy u obvodního lékaře a ten po prohlídce, včetně po pohmatu řekl, že je mé břicho zcela v pořádku. Je tedy možné, že si nahmatávám nějaký orgán? Kupříkladu střevo? Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Dobrý den, opravdu nejsem schopná po internetu říci, co si nahmatáváte, ale pokud vám OL řekl, že je vše v pořádku, tak mu věřte. S pozdravem.
Marie
Dobrý den, mám diagnostikovanou UC. Nyní v remisi. Po nedávném porodu se mi objevil průjem, zvýšená teplota, nevolnost - předpokládala jsem virozu. Nyní už mám jen ten průjem, na který užívám Smectu - jeden den pomohla, druhý den se mi ve stolici objevil hlen a krev. Je možné, že je to ze Smecty nebo se mám obávat návratu UC? Je prosím možné při užívání léku Asacol 800 mg (6 tbl. denně) kojit? Moc děkuji, Marie.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, určitě se objednejte na kontrolu na gastroenterologii, bude se pravděpodobně jednat o relaps UC. Asacol při kojení můžete užívat. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!