Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1399 záznamů z celkového počtu 1399, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Aneta
Dobrý den, Mám Ulcerózní Kolitidu teď jsem, ale v remisi, ale moje obvodní doktorka mi řekla, že bych měla podstoupit kolonoskopii na tomhle vyšetření jsem byla dvakrát v životě s ulcerózní kolitidou se léčím od roku 2013 řekla mi, že je vhodné abych na kolonoskopii šla. Chtěla bych se zeptat jestli tohle vyšetření je teď v remisi opravdu pro mě hodně důležité, protože se mi opravdu na něho nechce. Měla bych opravdu na kolonoskopii jít?? Dekuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, na podobný dotaz jsem odpovídala minule. Pokud máte UC cca 5 let, podstoupila jste koloskopii již 2x, jste v remisi, tak k opakování koloskopie není žádný důvod. Je vhodné se na nutnosti kontrolní koloskopie domlouvat se svým ošetřujícím gastroenterologem.
Milan
Dobrý den, od svých 17 let se léčím s UC. Nyní mi je 22 a byl jsem za tu dobu jednou na kolonoskopi při první diagnoze a potom 2x na rektoskopi při větších obtížích. Jak často by se měla dělat kontrolní vyšetření střev?? Příjde mi, že v mém případě by mohli být z hlediska nějaké prevence a kontroly účinnosti léčby i častější.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, na nutnost provádění koloskopií neexistuje jednoznačné pravidlo. Pokud máte UC jen s postižením konečníku, bývá dostačující provedení kontrolně jen rektoskopie. Když je pacient bez obtíží v remisi, není nutné koloskopii opakovat i několik let. Obecně se koloskopie opakuje zejm. při obtížích, kdy potřebujeme vědět rozsah a aktivitu zánětu (tj. výsledek koloskopie nám pomůže o rozhodnutí ohledně léčby), a potom u pacientů, kteří mají UC mnoho let, mají postiženou velkou část střeva, nejsou v dlouhodobé remisi, tak tam je to i z důvodu prevence nádoru. Důvěřujte svému oš. lékaři :-). S pozdravem.
Klára Sedláčková
Krásný den, již několik let mám problém s trávením, trpím podvahou z které se mi nedaří dostat ani opravdu velkým příjmem. Mývala jsem často období ktera jsem považovala za nějaký zánět nebo nachlazení. Křeče v břiše, pocity plnosti, nechuť k jídlu, pocit jako by tělo nicilo samo sebe. Pocit jako bych se prejidala už u druhého sousta. Teď od vánoc na mě tento stav přišel a trvá až do teď opravdu silné a nepříjemne. Hlavně ho doprovází velká únava a neschopnost cokoliv dělat. Hlavně po jídlech. Snažím se často asi i tu bolest zapsat. Nemám energii často ani jít do schodů a vše jako by bylo navíc. Přitom jsem bývala instruktorou fitness. Poslední půl rok však hledám energii i na cestu na záchod. Může see jednat o crohnovu chorobu?
Odpověď lékaře:
Dobrý den, samozřejmě se teoreticky může jednat i Crohnovu nemoc, ale i mnoho jiných onemocnění, je potřeba zajít k lékaři a nechat se důkladně vyšetřit. S pozdravem.
Jana
Dobrý den, kolonoskopií a gastroskopií mě byl diagnostikovány zánětlivé změny v tlustém střevě a žaludku, čeká se na histologii,nabízí se Crohnova choroba, i když nemám průjmy. Vždy jsem měla ráda skleničku kofoly k obědu, myslíte, že je nutné se jí nyní vzdát, když jí i při potížích snáším? Děkuji
Odpověď lékaře:
Ne, není to nutné. S pozdravem.
Naďa
Dobrý den. Paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Už delší dobu mám opakovaně problémy s bolestí břicha, spíše střev. Je mi 60 let. Byla jsem před 3 lety na kolonoskopii /výrazně vinuté stigma s vracečkou do levé ingviny/, sono břicha, teď v prosinci 2018/bez nálezu/, vyšetření žaludku sondou před rokem /inkompetence kardie, aftoidní papula antra solitární. CRP a ostatní krevní odběry prý v pořádku. Boli mě stále v podbřišku s nucením na stolici , občas jsou provázené průjmem. V létě jsem měla přeléčený Campylobacter antibiotiky. Teď se bolesti břicha zhoršily, jsou trvalejší, přidal se i tlak pod žebry, spíše vpravo. Pan doktor mi předepsal Normix, Užívala jsem spoustu léků na plynatost, meterorismus, většinou bez většího efektu. Také užívám Euthyrox pro autoimunitní onemocnění štítné žlázy, Coaxil a Posulpin. Problémy jsou dlouhodobé a už to špatně snáším i psychicky.Mám obavy, protože se mi nezdá být dlouhodobá bolest břicha normální nebo jen od psychiky. Dg. od lékaře: vleklý dyspeptický sy. horní/nausea)-funkční, t.č. odeznělý GERD. Chtěla jsem se zeptat a poprosit o názor, jak to vidíte Vy a jaké by bylo ještě vhodné další nebo opakované vyšetření? Padla i dg syndrom histaminové intolerance, tak zkouším ulehčit i v jídle.Ale zatím bez efektu. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Naďa
Odpověď lékaře:
Dobrý den, pokud jsou výsledky provedených vyšetření v pořádku, pak se bude pravděpodobně jednat o dráždivý tračník, který může mít různé projevy, včetně bolesti břicha, může zhoršovat kvalitu života, ale nepřináší žádné nebezpečí. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Kam za teplem? Nejoblíbenější destinace českých cestovatelů