Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1386 záznamů z celkového počtu 1386, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Michaela
Dobrý den, už asi 4 měsíce mám problém se zažíváním. Začlo to jako stolice po každém jídle. Pak byl chvilku klid. Pak opět. Asi před měsícem se můj problém zintenzivněl. Stolice začla být žlutá, mastná a kašovitá. Nyní světlehnědá, ale stále mastná. Jaterní testy, krevní obraz, výtěr ze stolice vše v pořádku. Amyláza v normě. Žádné bolesti nemám, občas mě píchne v pravém podbřišku, ale jinak nic. Myslím, že se to zhoršilo po užívání antikoncepce. Na kolonoskopii teprve půjdu. Kalprotektin 136. Mohlo by se jednat o crohnovu chorobu? Mám velký strach, aby to nebylo něco se slinivkou. To kvůli té mastné stolici. Může i to být příznak crohna? Občas mě bolí klouby, ale není to nijak palčivá bolest. Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, takto po internetu těžko udělat diagnozu, teoreticky to může být zánět střev, ale je to spíše méně praděpodobné, pokud jste to pozorovala v souvislosti se změnou antikoncepce, tak se tato příčina nabízí jako první. Onemocnění slinivky u mladých žen, kterou předpokládám jste, jsou velmi vzácná. S pozdravem.
Martina
Dobrý den, 3 týdnem mám bolesti v pravém podbřišku. Začalo týden před menstruací a přetrvává. Byla jsem na gynekologii, měla jsem strach z cysty. Vyšetření v pořádku. Nasadila jsem probiotika, stolice max 2x denně spíše ridší. S jídlem problém nemám, jím vše, nemám ani horečku, ani pocit nechutenství. Pouze slabá bolest, která se během dne tišší. Pracuji jako obchodni zastupce, takze nepravidelna strava jiz 4 rokem a malo tekutin. Muze se jednat o kolitidu či Crohnovu chorobu? Děkuji.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, samozřejmě se teoreticky může jednat i Crohnovu nemoc, jen na základě těchto údajů těžko můžeme příčinu bolestí odhalit, pokud budou obtíže nadále přetrvávat, pak je na místě podrobnější vyšetření. S pozdravem.
Irena
Dobrý den. Mám crohnovu chorobu diagnostikovanou od ledna 2015. Zabrala až biologická léčba kterou mám 3rok .( předtím po imuranu akutní zanet slinivky) . Již 3 zimu mám velké bolesti kloubů na prstech rukou,otoky a pupínky po prstech hlavně kloubech a zánět slzných kanálků , vše od podzimu do jara. Puchyrky na prstech podle kožního -dyshidrotický ekzém ani masticky s kortikoidy nezabírají . Může to vše být od crohnovi nemoci popř . Na koho se obrátit ??a co by k biologické léčbě mohlo na to zabrat ?? Ty prsty mě omezují každodenně i v noci a je to otravné . Mockrát děkuji za odpověd.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, určitě je potřeba poradit se v centru, kde biologickou léčbu dostáváte. Bolesti malých kloubů ruky mohou být mimostřevním příznakem Crohnovy nemoci, který se může objevit i v době, kdy Crohnova nemoc není aktivní. Podobné kožní příznaky zase bývají poměrně častým nežádoucím účinkem biologické léčby. Je tedy určitě potřeba řešit toto s gastroenterologem a případně poupravit léčbu. S pozdravem.
Václav Macek
Mám už 20 let Crohnovu chorobu:Beru Medrol 8mg,Pentasu500 2x2,Imuran 50 1-1,Ted jsem měl Normix 200 1-1-1-1 bral jsem ho 6 týdnů ,bylo mi dobře.Ted se mi vrátil průjem a hlen ve stolici,mohu Normix užívat déle?Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, v tomto případě, pokud průjmy jsou známkou aktivity Crohnovy nemoci, bych se spíše zaměřila na zintezivnění léčby (např. zvýšit dávku Imuranu, biologická léčba..) k navození remise Crohnovy nemoci a zároveň k vysazení Medrolu, který má při dlouhodobém užívání mnoho nežádoucích účinků. S pozdravem.
lada
Dobry den jeste jsem se chtel zeptat k predesle odpovedi pred mesicem jsem mel opet divertikulitidu nasazen amoksiklav na sedm dni po osmi hodinach a na ctrnact dni normix 2-0-2 pri zanetu jsem mel crp u obvodniho lekare 110 po tech ctrnacti dnich bylo jiz crp 8 nic mene me bolileva polovina bricha stale dokonce mivam v noci krecece v brise s plynatosti po ktere prijde prujem byl jsem u obvodni lekarky ta mi opet udelala crp ktere bylo 9 tak to uzavrela ze to jiz divertikulitida neni tak jsem se chtel zeptat jestli tyto obtize mohou zpusobovat srusty po nefrektomii jak jsem vam psal i nize a nebo jestli to je zase divertikulitida i kdyz je crp nizke jestli muze probyhat divertikulitida i z nizkym crp dekuji
Odpověď lékaře:
Pokud je nízké CRP, pak se nejedná o zánět divertiklu (tj. divertikulitidu). Ale i samotná přítomnost mnohočetných divertiklů ve střevě může u některých lidí být doprovázena obtížemi (tj. divertikuloza, divertikulární nemoc). S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie