Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Zelené potraviny – zázračná pomoc při Crohnově chorobě

Zelené potraviny jsou trendem dnešní doby. Jednoduše je připravíte, nepřiberete po nich, a navíc tělu doplníte důležité vitaminy a minerály. Dalším plusem je jejich vysoká prospěšnost při zánětlivých střevních onemocněních, mezi které patří například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Zelené potraviny – zázračná pomoc při Crohnově chorobě
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Co jsou zelené potraviny?

Zelené potraviny mají zcela jednoduchou charakteristiku. Řadíme mezi ně všechno, co je zelené díky vysokému obsahu chlorofylu. Patří sem většinou listová zelenina, divoce rostoucí plevele, byliny, a dokonce i oblíbené sladkovodní řasy, jako chlorella nebo spirulina. Vyzkoušet můžete různé druhy salátu, polníček, rukolu, pampeliškové listy, mladé listy špenátu, mangoldu, na jaře pak i mladé kopřivy. A jak si je upravit? Pro co největší uchování cenných látek se doporučují konzumovat čerstvé, ideálně v podobě smoothie nebo vylisované šťávy, případně také sušené. Tepelná úprava není kvůli vysokým ztrátám vitaminů vhodná.

U střevních chorob hraje strava prim

U osob trpících ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou je strava extrémně důležitá. Pacienti by neměli podcenit příjem základních živin, dostatek prebiotik i probiotik pro správné osídlení střeva ani optimální zdroj vitaminů a minerálů. Výborně se osvědčuje právě rostlinná strava, která střevům prospívá. Léčiva, která pacienti užívají, mohou mít vliv na střevní mikroflóru. Ta se stává náchylnou k mnoha onemocněním, a imunitní systém tak bývá narušen. Ve stravě je zásadní také dostatečný příjem vlákniny, kterou najdeme především v rostlinách. I ta nejtvrdší dužnina se může pomocí mixéru rozmělnit do stravitelné podoby, která může střevům značně ulevit.

Bez mixéru ani ránu

Právě zelené potraviny splňují veškeré požadavky na patřičnou výživu u zánětlivých střevních onemocnění. Pomáhají uzdravit střevo, zklidnit a vyčistit sliznici a dodávají tělu prospěšné látky. Jejich konzumace je ideální v rozmělněné podobě, které nejlépe dosáhneme pomocí mixéru. Díky němu si můžete připravit dokonale chutný a výživný zelený nápoj obsahující například vitamin C, betakaroten, vitamin B6 − pyridoxin, kyselinu listovou, železo nebo vápník. Lze do něj přidat i další přísady nebo superpotraviny ze sortimentu zdravé výživy.

tkro

Zdroj:

https://www.netzwerk-gruenkraft.de/gruene-smoothies-bei-ced/

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 3

Čtěte také

Krvácení do střev při jejich zánětu: naučte se odhadnout příčinu i závažnost!

Krvácení do střev při jejich zánětu: naučte se odhadnout příčinu i závažnost!

Čtyři triky proti zácpě

Čas od času tahle nepříjemnost potká každého člověka. Spíše než běžet hned do lékárny pro nějaká laxativa, je lepší...

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi...

Krev ve stolici – co teď?

Krev ve stolici – co teď?

Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

Pravidelné užívání aspirinu může zvýšit riziko Crohnovy nemoci až pětinásobně

Lidé, kteří užívají aspirin pravidelně po dobu delší než jeden rok, jsou vystaveni vyššímu nebezpečí, že u nich vznikne...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Zelený zákal