#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dráždivý tračník – kdy mě trápí nejvíce?

Předtím než mi byla před více než 20 lety diagnostikována ulcerózní kolitida, jsem o syndromu dráždivého tračníku neměla ani tušení. Postupem času se však můj zdravotní stav zhoršoval a postižení tlustého střeva s sebou přineslo nejen průjmy spojené s ulcerózní kolitidou, ale také problémy spojené s dráždivým tračníkem. Tedy průjmy i v době klidového stavu nebo potřebu okamžitě navštívit toaletu.

Dneska už si troufnu říct, že mě dráždivý tračník téměř netrápí a jsem také v dlouhodobé remisi ulcerózní kolitidy. Dokonce bez léků. Proto bych se s vámi chtěla podělit o své osobní zkušenosti se syndromem dráždivého tračníku. Asi nemusím psát, jak frustrující a vyčerpávající život s kombinací kolitidy a dráždivého tračníku může být.

Vliv spouštěčů a ročního období

Když jsem se začala potýkat s dráždivým tračníkem jako jakýmsi následkem ulcerózní kolitidy, brzy jsem si všimla určitých spouštěčů, které vždycky odstartovaly nepříjemné projevy. Jednou z nejtypičtějších spouštěcích situací pro mě bylo, když někdo obsadil toaletu. Během minuty či dvou jsem začala mít akutní nutkání onu místnůstku navštívit. Průšvih byl, když byla stále obsazená. 

Anebo v autě. Taková kolona ve městě či na dálnici umí být taky prima spouštěčem. Uááá, právě z těchto situací mám nejhorší zážitky, které bohužel ne vždy dopadly z hlediska vyprazdňování nejlépe.

Když jsem si povídala se svými přáteli s IBD, přivedlo mě to k myšlence, že se projevy ulcerózní kolitidy či Crohnovy nemoci a následně i dráždivého tračníku mohou zhoršovat na podzim. I já jsem měla dvakrát ataku nemoci právě na podzim a s přibývajícími chladnými dny se mi občas zhoršují i průjmy spojené s dráždivým tračníkem. Ale těžko říci.

Vliv stravy a psychického rozpoložení

Během mého boje s dráždivým tračníkem jsem zjistila, že jeho projevy souvisí především s mým psychickým stavem a stravovacími návyky, ovšem i ty souvisí s ročním obdobím. Pozorovala jsem, že v létě mi syrové ovoce a zelenina nezpůsobují žádné problémy, dokonce ani tehdy, když je konzumuji i se slupkami a semínky. Nicméně s příchodem zimy se objevují častější epizody průjmů právě po konzumaci těchto potravin.

Vysvětlení tohoto „jevu“ jsem si sama pro sebe našla ve svém oblíbeném dietetickém směru – stravě podle pěti elementů. Tam se říká, že ovoce a zelenina naše těla ochlazují, a proto je snadněji trávíme v létě, kdežto v chladných obdobích roku potřebujeme více zahřívat a jíst tepelně upravená jídla. V opačném případě se tělo pro něj nepříjemného chladu zbavuje například řidší stolicí.

Pravda je, že projevy dráždivého tračníku mívám i v době klidu, tedy v dlouhodobé remisi ulcerózní kolitidy. Po prodělané pankolitidě už mi totiž trávení nefunguje tak jako před vypuknutím nemoci. Naštěstí jsem se naučila s tímto stavem pracovat a většinou nedovolím, aby stresové situace ovlivňovaly projevy dráždivého tračníku tak, jak se mi to dělo dříve.

Zvládání syndromu dráždivého tračníku

S postupem času jsem objevila několik účinných způsobů, jak zvládat projevy tohoto nepříjemného syndromu. Naučila jsem se meditovat a pracovat s technikou emocionální svobody (EFT). Díky dechovým cvičením jsem také schopna lépe reagovat na stresové situace a přijmout je s klidem. Tento přístup má pozitivní vliv i na moje zažívání a pomáhá mi minimalizovat projevy dráždivého tračníku.

Dneska svoje poznatky týkající se práce s psychikou, myslí, dechem a s dalšími technikami sdílím i na svém webu veronikahanzlikova.cz. Věřím totiž, že když pochopíme vztah mezi našimi emocemi, stravováním a zdravím, dokážeme lépe chápat potřeby svého těla a také projevy syndromu dráždivého tračníku. Ale každý si musí najít tu svoji cestu sám a také je vždy nutné svůj zdravotní stav i třeba plánované změny ve stravování konzultovat se svým lékařem.