#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kožní problémy? Při střevních zánětech nejsou výjimkou

Chronické střevní záněty jsou mnohdy provázeny obtížemi, které postihují další části těla mimo trávicí ústrojí. Postižena může být například kůže.

Kožní problémy se vyskytují u 15 % pacientů se střevními záněty. V případě Crohnovy choroby je počet pacientů s kožními projevy ještě vyšší − dosahuje až 44 %. Dermatologické problémy mohou souviset jak se samotným zánětlivým onemocněním, tak s jeho léčbou. O jaké potíže se může jednat?

Erythema nodosum

Při kožním onemocnění zvaném Erythema nodosum vznikají bolestivé podkožní uzly na bércích. Častěji jsou jím postiženi pacienti s Crohnovou chorobou než s ulcerózní kolitidou. Problémy se obvykle dostavují při relapsu, tedy akutním zhoršení střevního zánětu, nebo těsně před ním.

Pyoderma gangrenosum

Kožní onemocnění Pyoderma gangrenosum, které se projevuje výsevem vředů, postihuje jak pacienty s Crohnovou chorobou, tak s ulcerózní kolitidou. Je běžnější u pacientů starších 40 let. Vředy se mohou objevit kdekoliv na těle a většinou vyžadují celkovou léčbu pomocí kortikosteroidů.

Alergické reakce

K alergickým reakcím dochází v návaznosti na celkovou léčbu střevních zánětů. Akutní kopřivka se silně svědivými projevy vzniká v řádu minut po užití léku a obvykle během 24 hodin odezní. Vyrážka se ale může dostavit i několik dní po zahájení léčby. Úlevu mohou přinést léky ze skupiny antihistaminik a kortikosteroidů.

Jaké další problémy mohou nastat?

  • Pacienti, kteří mají stomii (dočasný nebo trvalý vývod ze střeva), se mohou potýkat s kontaktní iritační dermatitidou. Kůže v místě vývodu je podrážděná stolicí a může být osídlena bakteriemi.
  • Osoby se střevními záněty mívají podrážděné okolí konečníku, například v důsledku častých průjmů. V této oblasti mohou vznikat praskliny, píštěle nebo vředy.
  • Pacienti se střevními záněty s oslabenou imunitou čelí častěji virovým, bakteriálním i plísňovým onemocněním (například pásový opar, bradavice, impetigo či mykózy).

Na co je třeba myslet

Kožní problémy se často objevují nebo zhoršují při relapsu onemocnění, tedy při akutním zhoršení střevního zánětu. O postiženou pokožku je potřeba pečovat a chránit ji před rozšířením infekce či dalšími defekty. Léky, které na konkrétní obtíže předepíše lékař, lze doplnit vhodnými krycími materiály na hojení ran.

(pak)

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-skin-rash#7

https://www.crohn.cz/souvisejici-informace/ostatni-onemocneni/kozni-projevy-u-pacientu-nespecifickymi-strevnimi-zanety