#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamíny, minerály, probiotika aneb jaké doplňky stravy užívat nejen při ulcerózní kolitidě

Nedávno jsem oslavila čtyřicáté narozeniny. Nedívám se na ně ale jako na možnou půlku svého života. Já už totiž jednu půlku života za sebou mám, a to roky strávené s ulcerózní kolitidou. A protože se věnuji i výživě a mám za svůj život vyzkoušeno poměrně dost potravinových doplňků, dnešní blog budu věnovat právě tomuto tématu.

Od svých lékařů vím, že jsou období, kdy je při střevních zánětech užívání potravinových doplňků více než vhodné. Mezi ně patří zejména doplňky stravy s vitamínem D, a to především v průběhu léčby kortikoidy. Důležitým vitamínem je v případě chudokrevnosti také kyselina listová (B9) a z minerálních látek železo. Pacienti po operaci terminálního ilea (konečný úsek tenkého střeva ústícího do tlustého střeva) by měli doplňovat zase vitamín B12. V publikaci spolku Pacienti IBD, z. s., Všechno, co jste chtěli vědět o střevních zánětech, ale báli jste se zeptat se uvádí, že vhodnější jsou přípravky, které obsahují konkrétní vitamín než ty multivitamínové.

Jaké vitamíny a minerály nejen při léčbě kortikosteroidy

Já sama užívám několik vitamínových doplňků a přípravků s minerálními látkami a také rybí tuk. Při léčbě kortikosteroidy jsem na doporučení svého lékaře užívala už zmiňovaný vitamín D, a to v kombinaci s vápníkem. To proto, že terapií kortikosteroidy jsem byla léčena kvůli těžkému stavu ulcerózní kolitidy více než jeden rok.

Vitamín D podporuje správné vstřebávání vápníku, který je spolu s ním nezbytný pro zdraví zubů a kostí. A především při dlouhodobém užívání je jedním z nežádoucích účinků kortikosteroidů možné řídnutí kostí a zvýšené riziko rozvoje osteoporózy. 

Dneska užívám vápník spolu s hořčíkem dlouhodobě, a to mj. kvůli častým křečím v lýtkách. A přes zimu přidávám i vitamín D.

Vitamín D a rybí tuk. Zázraky z přírody?

O vitamínu D se také hodně mluvilo v souvislosti s nemocí covid-19. Je totiž důležitý i pro naši imunitu a současně se podílí na protizánětlivé aktivitě těla. Ovlivňuje prý dokonce i naši psychickou kondici. Proto ho sama stále užívám, i když už jsem několik let bez kortikosteroidů.

Nejsnadněji tento vitamín získáváme ze slunečního záření. Jenže, kdo z nás může svoji pokožku vystavovat slunečnímu záření alespoň třikrát týdně po dobu 20 minut po celý rok? Některé zdroje dokonce tvrdí, že abychom měli dostatečnou hladinu vitamínu D, měli bychom na slunci trávit 30 minut každý den! 

Proto se snažím jíst také tučné ryby, tresčí játra, vajíčka a houby, které obsahují také vitamín D. Nicméně z mého pohledu je jednoznačně nejjednodušší a zároveň nejjistější cestou k dostatečnému příjmu vitamínu D suplementace potravním doplňkem.

Ale pozor, zjistila jsem, že mezi lidmi je mylně rozšířený názor, že vitamín D je možné suplementovat přípravky s rybím tukem. Nicméně rybí tuk je přínosný ne kvůli vitamínu D, ale kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Ty jsou důležité pro naše celkové zdraví i pro zdraví našeho kardiovaskulárního systému, navíc jsou považovány za protizánětlivé.

A co další vitamíny, minerální látky a doplňky? Nebo raději probiotika?

Já sama ještě užívám komplex vitamínů skupiny B, a protože mám sklony k chudokrevnosti, občas doplňuji také železo a kyselinu listovou. Když jsem při aktivním zánětu ulcerózní kolitidy krvácela ze střeva, musela jsem dokonce chodit i na infuze železa.

Často se mě pak moji klienti na výživu ptají, co třeba aloe vera anebo probiotika. Aloe vera jsem vyzkoušela, ale nesedělo mi. Hlavně jsem po něm často běhala na toaletu –  ještě více než obvykle. Proto aloe vera neužívám vůbec, ale ráda zařazuji do svého jídelníčku probiotika. Velmi dobrou zkušenost mám s probiotiky VSL#3, která jsou právě pro pacienty s ulcerózní kolitidou doporučovaná. Problematiku probiotik a potravních doplňků moc hezky zpracovává již zmíněná příručka, kterou si můžete stáhnout i v PDF.

Ovšem důležitá informace na konec, užívání jakýchkoliv potravinových doplňků je vhodné probrat s ošetřujícím lékařem. 

Zdroje: