#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trápí vás ulcerózní kolitida? Nezapomeňte doplnit potřebné minerály!

Trpíte-li ulcerózní kolitidou, možná vám lékař doporučil užívání některých potravinových doplňků. Přestože je nejlepším zdrojem vitamínů a minerálů pestrá strava, v případě střevních zánětů nemusí být snadné zajistit běžnou cestou dostatek těchto látek v organismu.

Málo stravy a účinek léků

Jednou z hlavních příčin nedostatku potřebných živin u nemocných s ulcerózní kolitidou je snížený příjem potravy. K němu dochází nejčastěji v období vzplanutí onemocnění, kdy je část střeva postižena akutním zánětem. Přidružené obtíže, jako jsou průjmy a křečovité bolesti břicha, nemocnému často nedovolí běžně se stravovat. Kromě toho mohou některé druhy potravin tyto obtíže výrazně zhoršovat, přestože samy o sobě příčinou zánětu nejsou. Organismus má navíc v období zhoršení onemocnění zvýšenou potřebu živin, vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro hojivé procesy. V neposlední řadě mohou stát za nedostatkem některých stopových prvků či vitamínů i některé léky, které se k terapii ulcerózní kolitidy běžně užívají.

Co je třeba doplnit?

V případě, že běžnou stravou není možné dostatek potřebných živin udržet, lékař vám může doporučit užívání následujících doplňků:

  • Vitamínu D. Ten je mimo jiné potřebný pro udržení dostatečné pevnosti našich kostí. Nízké množství vitamínu D v organismu, které se často pojí s užíváním kortikosteroidů, představuje riziko pro vznik osteoporózy. Toto nebezpečí je u nemocných s ulcerózní kolitidou o to vyšší v případě, že je omezen příjem mléčných výrobků, které jsou na vitamín D bohaté.
  • Vápníku. Vápník je důležitý pro správnou funkci kostí, svalů a nervové soustavy. Pokud ho má tělo nedostatek, uvolňuje ho z kostí, které se tak stávají křehčími.
  • Železa. Železo ztrácí jedinci trpící ulcerózní kolitidou zejména krvácením z postiženého střeva. Následkem může být rozvoj chudokrevnosti a omezená schopnost červených krvinek přenášet do tkání potřebný kyslík. Chudokrevné jedince často trápí únava, závratě a nepravidelný srdeční tep.
  • Kyseliny listové. Dostatečné množství kyseliny listové je nezbytné pro těhotné ženy a vyvíjející se plod. Kyselina listová rovněž snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, které je u nemocných s ulcerózní kolitidou zvýšené. Snížené množství tohoto vitamínu je u osob se střevními záněty často způsobeno omezeným příjmem zeleniny a užíváním určitých léků.

Některé studie rovněž potvrdily příznivý vliv omega-3 mastných kyselin a probiotik na průběh ulcerózní kolitidy. I ty lze přitom coby doplňky stravy běžně zakoupit v lékárně. Nutnost užívání potravinových doplňků je však v každém případě vhodné konzultovat s lékařem.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com