#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Od hemoroidů až po rakovinu střeva – co vše může signalizovat krev ve stolici?

Přítomnost krve ve stolici je pro většinu z nás velikým strašákem. První myšlenky často směřují k onkologickým diagnózám, nicméně příčin jejího výskytu může být hned několik – od běžných a banálních až po velice závažné a život ohrožující. Důležité je proto tento zásadní nález neignorovat a vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.

Na barvě krve záleží

Pokud se ve stolici objeví krev, jedná se vždy o signál, že je v těle něco v nepořádku. V takovém případě není nač čekat a je důležité se ihned po prvním záchytu obrátit na lékaře, který provede nezbytná vyšetření a doporučí další postup. Lékař se bude v prvé řadě zajímat o barvu krve. Jasně červená krev se objevuje při krvácení z dolních částí trávicího systému, zejména ze spodní části tenkého střeva, tlustého střeva a konečníku. Krev si uchovává jasně červený odstín, protože nedošlo k jejímu natrávení. Jasná krev nemocného většinou nejvíc vyděsí, protože si jí téměř vždy všimne. Naopak tmavá až černá barva značí částečně natrávenou krev pocházející z horních etáží trávicí soustavy, tedy nejčastěji z jícnu a tenkého střeva.

Záněty jícnu, vředy, trhliny v konečníku, … 

Mezi nejčastější příčiny krvácení patří záněty jícnu či jícnové varixy při jaterní cirhóze, žaludeční a dvanáctníkové vředy, střevní záněty (typicky způsobené například salmonelózou, úplavicí či kampylobakteriózou), výchlipky stěny tlustého střeva označované jako divertikulóza, střevní polypy, které mohou někdy přecházet až v rakovinu tlustého střeva, hemoroidy neboli rozšířené cévní pleteně v oblasti konečníku a trhliny konečníku. Problémy mohou způsobovat také poruchy srážlivosti krve, ať už z důvodu vrozených nemocí, či vlivem působení některých protisrážlivých léků (např. warfarinu). Také pozor na některé potraviny, které mohou způsobovat různé zabarvení stolice, ačkoliv se nejedná o krev. Za zmínku stojí například borůvky, ostružiny, višně a červená řepa. Podobně mohou barvu stolice ovlivnit také doplňky stravy s obsahem železa.

Krvácení při ulcerózní kolitidě a Crohnově chorobě

Speciální skupinu nemocí, které způsobují krvácení do trávicího systému, pak představují autoimunitní záněty střev, zejména ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Při těchto nemocích se imunitní systém obrátí proti vlastním buňkám střeva, což vede ke vzniku zánětu. Zatímco u Crohnovy choroby může zánět postihovat kteroukoliv část zažívacího systému, a odstín krve tak bude záviset na místě zánětu, ulcerózní kolitida postihuje především tlusté střevo a konečník, a krev má tak jasně červenou barvu.

Lékaře zajímají detailní informace

Vzhledem k tomu, že příčin krve ve stolici je opravdu hodně, je důležité bez odkladu vyhledat svého praktického lékaře a poradit se s ním o dalším postupu. Aby mohl lékař naplánovat další vyšetření, je nezbytný detailní popis krvácení. Jakou měla krev barvu, zda se objevila v tekutém stavu, nebo šlo o krevní sraženiny, zda krev pouze ulpěla na toaletním papíru, nebo přímo na stolici či zda odkapávala do mísy po defekaci. Kromě toho budou lékaře zajímat také případné doprovodné potíže, například celková únava, úbytek na váze, bolesti břicha, nechutenství, průjem či zácpa.

Nález krve ve stolici dokáže každého pořádně vystrašit. Často se nejedná o nic závažného, zvlášť pokud dotyčný nepociťuje žádné doprovodné příznaky. Přesto je důležité urychleně kontaktovat praktického lékaře. Realita je však jiná. Statistiky říkají, že od prvních příznaků trvá většinou rok a půl, než pacient vyhledá lékaře. V časnější návštěvě mu většinou brání stud a strach, pokud se však potíže dlouho neléčí, může dojít k jejich zhoršení či zanedbání, a pacient může být dokonce ohrožen na životě.

(mraf)

Zdroje:

https://www.uptodate.com/contents/blood-in-bowel-movements-rectal-bleeding-in-babies-and-children-beyond-the-basics

https://www.verywellhealth.com/causes-of-bloody-stool-1124078

CZ-nonP-2200013