#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střevní záněty a rakovina spolu souvisí – klíčová je prevence

Rakovina tlustého střeva a konečníku je velmi závažnou komplikací takzvaných nespecifických střevních zánětů, tedy Crohnovy choroby a zejména pak ulcerózní kolitidy. Česká republika se ve výskytu tohoto nádoru drží tradičně na předních místech celosvětových statistik. Je proto namístě se ptát: Existuje účinná prevence, která může rozvoji rakoviny zabránit?

Když trávení naruší zánět střeva z neznámé příčiny...

V České republice žije přibližně 60 tisíc lidí s nějakou formou střevního zánětu. Ulcerózní kolitida i Crohnova choroba jsou onemocnění charakteristická chronickým zánětem trávicího systému, přičemž ulcerózní kolitida napadá přímo tlusté střevo, zatímco Crohnova choroba může postihnout kteroukoliv část trávicího traktu, nejčastěji však koncovou část tenkého střeva. Mezi typické známky onemocnění patří dlouhodobá únava, teploty, bolesti břicha a pocity nadýmání, přetrvávající průjmy či krev ve stolici. Přesná příčina vzniku nemocí doposud není známá, a proto ani jejich úplné vyléčení zatím není možné.

Nemoc, která přináší i závažné komplikace

Komplikací, které se mohou u nespecifických střevních zánětů rozvinout, je celá řada. Může se jednat například o absces neboli kapsu naplněnou hnisem, zúžení části střeva nebo jeho proděravění, vytvoření komunikace dvou částí střeva či střeva a jiného orgánu, které se označuje jako píštěl. Častá je také tvorba trhlin konečníku, krvácení do zažívacího systému nebo podvýživa z nedostatečného vstřebávání živin, a stoupá navíc riziko rozvoje nádorového onemocnění střev. Nemoc může postihovat i jiné části lidského těla, mimo trávicí trakt. Mohou se objevit záněty kloubů, oka nebo kůže.

Třetina pacientů na následky rakoviny umírá

K rozvoji rakoviny tlustého střeva a konečníku přispívají zejména dva hlavní rizikové faktory – doba trvání choroby a rozsah postižení tlustého střeva. Oproti zdravé populaci mají pacienti s nespecifickými střevními záněty 5,7krát vyšší riziko rozvoje rakoviny. U pacientů s ulcerózní kolitidou je pravděpodobnost vzniku rakoviny po 10 letech trvání nemoci kolem 2 %, po 30 letech riziko stoupá již na 18 %. U Crohnovy choroby je riziko vzniku rakoviny tlustého střeva v porovnání s ulcerózní kolitidou nižší. Po 30 letech trvání nemoci je pravděpodobnost jejího vzniku kolem 8 %. Navíc podle statistik umírá na následky rakoviny tlustého střeva téměř 30 % pacientů.

V prevenci pomáhají nejen léky

Časná stadia rakoviny umožňuje odhalit takzvaná kolonoskopie. Jedná se o vyšetření, kterým lze prohlédnout celé tlusté střevo, případně odebrat vzorek na rozbor. Kolonoskopie by měla být prováděna v pravidelných časových intervalech dle postižení střeva. Samotná prevence rozvoje rakoviny střeva spočívá v pravidelném a dlouhodobém, někdy i celoživotním užívání předepsaných léků. Jejich cílem je potlačit akutní projevy zánětu střeva a nastolit klidový režim. I poté je však nezbytné pokračovat v udržovací léčbě, aby nedošlo k novému vzplanutí nemoci.

Nespecifické střevní záněty jsou pro pacienty velkým zásahem do každodenního života. Moderní léčiva dokážou nepříjemné příznaky nemoci zmírnit nebo téměř utlumit. Mnozí pacienti však v době zlepšení zdravotního stavu předepsané léky vysazují nebo snižují dávky. Opakovaně bylo prokázáno, že nedodržování nastaveného léčebného režimu zvyšuje riziko nového vzplanutí choroby a celkově nepříznivého průběhu onemocnění. Chcete-li se tedy vyhnout neúspěchu léčby a rozvoji zbytečných komplikací, užívejte předepsané léky pravidelně.

(mraf)

Zdroje:

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková