#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veselá mysl rovná se půl zdraví

Znáte pořekadlo „veselá mysl rovná se půl zdraví“? Uvažovali jste někdy, co vlastně znamená a jestli je fakt potřeba se cítit dobře, aby i střeva byla v pohodě? Mě nikdy předtím nenapadlo nad tím přemýšlet, ale za více než šestnáct let života s kolitidou jsem si mnohokrát ověřila, že tohle pořekadlo skutečně platí. A taky že platí tvrzení o střevech jako našem druhém mozku.

Prostě jakmile jsem ve stresu, reaguje moje zažívání průjmy, nebo aspoň nadýmáním. Ale platí to i naopak. Když jsem v remisi, jsem mnohem víc psychicky v pohodě. Máte to taky tak? Ono už jen každé kouknutí do záchodu a strach, kdy objevím krev, nebo panika, když ji skutečně objevím, psychické kondici rozhodně nepřilepšují. Teď jsem však už více nebo méně v trvalé remisi, a dokonce po šestnácti letech taky poprvé více než rok bez léků a cítím se velmi dobře.

Práce na sobě, stravě i životním stylu

Za remisí je ale velmi dlouhá cesta, která spočívá v práci na sobě, stravě i na přístupu k životu. Nakonec se ale vyplatí. Nedávno jsem si totiž vzpomněla na situaci, kdy začalo v naší koupelně hořet. Přitápěla jsem tehdy přenosným topným ventilátorem čtyřměsíčnímu synkovi při koupání. Určitě jsem ventilátor vypnula, ale nevytáhla jsem šňůru ze zdi a šla syna uspat do ložnice. Došlo ke zkratu a začalo hořet. Zjistila jsem to ve chvíli, kdy oheň začal hučet. Když jsem přiběhla do koupelny, z koše na prádlo a látkového závěsu u vany už šlehaly plameny. Začala jsem oheň hasit sprchou, ale vypadalo to, že ho sama neuhasím. Navíc jsem byla se synem sama doma. S voláním o pomoc jsem běžela k sousedům, kteří také cítili kouř, a soused už měl nachystaný kýbl s vodou a pomohl mi oheň uhasit.

Škoda na první pohled nevypadala velká, ale zažila jsem šok. Během pár týdnů poté se mi zhoršilo zdraví. Střeva zareagovala na prožitou událost slabým relapsem a ještě teď, když si na požár vzpomenu a představím si, co se mohlo stát, kdyby se oheň rozšířil do celého bytu, je mi trochu zle. Tehdy jsem ale ještě neznala některé fígle na to, jak ustát následky takových stresových situací, a musela jsem se to postupně naučit. Když teď píšu o svých vzpomínkách, vyplouvají potlačené emoce na povrch a zpracovávám si je technikou, která se nazývá Faster EFT. Více vám o ní a o tom, jak ji používám úspěšně i na situace ovlivňující moje zdraví, napíšu v některém z příštích blogů.

Záleží na psychickém nastavení

Závěrem bych chtěla ještě zmínit, jak je pro všechny osoby se střevními záněty opravdu důležité naučit se pracovat se svým psychickým nastavením. A je vcelku jedno jak. Jestli za pomoci psychologa, psychosomatického lékaře, nebo třeba jinými technikami a meditacemi. Neznamená to, že my s kolitidou nebo crohnem jsme méněcenní nebo méně psychicky odolní než ostatní. Znamená to jen, že zdraví můžeme ovlivnit nastavením své mysli. Protože pořekadlo „veselá mysl půl zdraví“ je pravdivé.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková