#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tvarohové knedlíčky s borůvkovým přelivem

Tyto knedlíčky jsou skvělým dezertem. Díky tvarohu obsahují bílkoviny a lépe zasytí než ovocné knedlíky připravené pouze z mouky. Borůvky můžete v receptu zaměnit za jiné bobulovité ovoce. Nicméně právě borůvky jsou ceněnou superpotravinou, kterou najdete i v českých lesích. Prý působí protizánětlivě. Čerstvá šťáva z borůvek pomáhá při zácpě, odvary ze sušených bobulí jsou zase pomocníkem ke zmírnění průjmu.

(4 porce, doba přípravy: 30 minut)

Z půl kila tvarohu by vám mělo vyjít zhruba 60 malých knedlíčků. Nebo 30 větších, takže na dospělého to vychází zhruba 7 knedlíků bez náplně.

Na knedlíčky potřebujete:

  • 500 g tvarohu (2 balení v alobalu)
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 4–6 lžic dětské krupičky

Postup přípravy knedlíčků:

1. Všechny uvedené suroviny smíchejte v míse a zpracujte na těsto. S krupičkou začněte na 4 lžících. Pokud se vám bude zdát těsto řídké, přidejte maximálně ještě 1 nebo 2 lžíce.

2. Dejte vařit vodu do hrnce. Než začne vřít, z těsta vytvořte knedlíčky. 

3. Připravené knedlíčky vhoďte do vroucí vody a vařte 5 minut (větší až 7 minut). Pokud máte menší hrnec, rozdělte knedlíčky do dvou várek. Pokud se vám některý knedlíček přilepí ke dnu, opatrně ho vařečkou nebo lžící odlepte ode dna.

4. Po uvaření není nutné knedlíky propíchávat, stačí je jen vyndat rovnou na talíře a sníst spolu s ovocným přelivem. Nebo vyndat, nechat zchladnout a přebytek zamrazit. Až budete potřebovat, stačí zamražené knedlíky hodit do vroucí vody a dvě minutky povařit. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.

Na borůvkový přeliv potřebujete:

  • 300 g borůvek
  • 40 g cukru
  • šťávu z ½ citrónu
  • 150 ml vody
  • (med podle chuti)
  • zakysanou smetanu na servírování

Postup přípravy přelivu:

1. Do hrnce si dejte borůvky a trošku je rozmačkejte, aby pustily šťávu. Nedělejte z nich ale borůvkovou kaši. Pak k borůvkám přidejte zbývající ingredience.

2. Směs přiveďte k mírnému varu a 2–3 minuty povařte. Pokud se vám zdá příliš hustá, nařeďte troškou vody. Pokud je naopak příliš řídká, přidejte další lehce rozmačkané borůvky. (Pokud vám nevadí škrob, můžete borůvkový přeliv zahustit trochou bramborového nebo kukuřičného škrobu a ještě chvíli povařit.) Přeliv si případně dochuťte na závěr medem.

Závěrečné servírování:

Knedlíčky s přelivem servírujte ihned po uvaření na talíř. Jejich chuť skvěle doplní několik lžiček zakysané smetany.

(vha)