Jemný malinový koláč (nejen s malinami)

Jakmile si tento koláč dáte, okamžitě budete mít chuť na nový. Je lahodný a jemný a pochutná si na něm celá rodina. Pokud se obáváte zrníček z malin, můžete je nahradit jiným bobulovitým ovocem (například borůvkami) nebo takovým, které dobře strávíte. Výborně se hodí také na jemné plátky nakrájené meruňky ve sladkém nálevu, případně kompotované broskve.

(1 menší plech / koláčová forma, doba přípravy: 30 min, doba pečení: 40 min)

Na těsto potřebujete:

  • 220 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 140 g másla (změklého nebo rozpuštěného)

Na tvarohovou náplň potřebujete:

  • 500 g měkkého tvarohu (1 vaničku, 1 balený v kostce)
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vanilkového pudinku 
  • 350 g nejlépe čerstvých malin (nebo jiného, ideálně bobulovitého ovoce)

Na drobenku potřebujete:

  • 45 g hrubé mouky 
  • 20 g krupicového cukru
  • 30 g másla (změklého nebo rozpuštěného)
  • plátky mandlí na ozdobu (podle individuální snášenlivosti, nejsou nutné)

Postup:

  1. Do mísy nasypte prosátou mouku, přidejte lžičku prášku do pečiva, moučkový cukr, vajíčko a změklé (případně rozpuštěné) máslo. Vše důkladně promíchejte. Těsto dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh. Pokud použijete pouze tvaroh ve vaničce, vzniklá směs bude poměrně řídká. Ovoce tak nebude zůstávat na povrchu, ale bude se do něj bořit. Přidejte cukr, vajíčko, dvě lžíce vanilkového pudinku a sáček (20 g) vanilkového cukru. Vše důkladně promíchejte. 
  3. Na posypání ovoce (malin) budete potřebovat drobenku. Tu si připravte z mouky, cukru a změklého (případně rozpuštěného) másla. Směs důkladně promíchejte (nejjednodušší je hníst ji rukama), dokud nepřipomíná drobky.
  4. Odpočinuté těsto vyndejte z lednice. Na plech (příp. koláčovou formu) o velikosti cca 24 × 33 cm položte pečicí papír. Vyválejte těsto, vložte ho na plech (do formy) a dejte péct na 190 °C (horní, dolní ohřev) po dobu 10 minut.
  5. Po 10 minutách vyndejte korpus z trouby a potřete ho tvarohovou náplní. Na tu rozprostřete ovoce (maliny). Následně jemně posypte drobenkou a případně i plátky mandlí. Teplotu trouby ztlumte na 180 °C a pečte dalších 30 minut.

Dobrou chuť!

(vha)

CZ-nonP-2200004