Americká hovězí pečeně pro náročné bříško

Ve středně vyhřáté troubě nechte v pekáči nebo v kastrolu rozpálit olej. Obalte maso nařezané na plátky v mouce a opečte je na oleji dohněda z obou stran. Vyndejte maso z pekáče a slijte olej. Nastavte troubu na nižší teplotu a vložte maso opět na pekáč.

Uvedené množství postačí na přípravu pokrmu pro šest osob

Potřebujete:

  • 1,5 kg šťavnatého hovězího masa bez kostí
  • 1/4 hrníčku mouky (na obalení masa)
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • ½ litru netučného hovězího vývaru
  • ½ litru vody
  • 3 brambory (oloupané a rozkrojené napůl)

Příprava:

Ve středně vyhřáté troubě nechte v pekáči nebo v kastrolu rozpálit olej. Obalte maso nařezané na plátky v mouce a opečte je na oleji dohněda z obou stran. Vyndejte maso z pekáče a slijte olej. Nastavte troubu na nižší teplotu a vložte maso opět na pekáč. Podlijte plátky hovězím vývarem, přilijte podle potřeby vodu. Přikryjte pekáč a pečte maso při nízké teplotě 2 ½ až 3 hodiny, dokud nebude měkké. Během poslední hodiny přidejte k pečeni tři větší oškrábané brambory rozkrojené napůl. Poslední hodinu pečení zvyšte teplotu trouby znovu na střední teplotu a pečte, dokud brambory nebudou jemné a měkké.

Nutriční údaje (na jednu porci):

Energetická hodnota 754 kcal
Bílkovina 73,2 g
Cukry 37,9 g
Celkový tuk 37,95 g
Cholesterol 226,7 mg
Nasycené mastné kyseliny 13,3 g
Na (sodík) 561,6 mg
Vitamin A 0,000 RE
Vitamin C 13,3 mg
Ca (vápník) 28,8 mg
Fe (železo) 8,4 mg
Celková vláknina 1,67 g