Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Vláknina může zdraví i škodit
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

Zdroj:

(sva)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Má na potíže se střevy vliv střídání ročních období? Zřejmě ano!

Má na potíže se střevy vliv střídání ročních období? Zřejmě ano!

Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním

S nadýmáním, které ve zvýšené míře trápí nemocné s dlouhodobým onemocněním střev, bývají vedle nepříjemných tělesných pocitů a bolesti...

Vitamín D pomáhá zmírňovat projevy Crohnovy choroby

Vitamín D, důležitý pro tvorbu a pevnost kostí, se u nás běžně podává malým dětem. Nyní vědci tvrdí, že...

Pravidelné užívání aspirinu může zvýšit riziko Crohnovy nemoci až pětinásobně

Pravidelné užívání aspirinu může zvýšit riziko Crohnovy nemoci až pětinásobně

Ženy s Crohnovou nemocí by měly počít dítě v klidovém stadiu svého onemocnění

Ženy s Crohnovou nemocí by měly počít dítě v klidovém stadiu svého onemocnění

Střevní záněty a těhotenství – jde to zvládnout

Pokud trpíte Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou a plánujete těhotenství, jistě vás v souvislosti s vaší nemocí a graviditou...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Křečové žíly