Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Vláknina může zdraví i škodit
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

Zdroj:

(sva)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Trpíte střevními záněty? Dodržujte léčbu!

Trpíte střevními záněty? Dodržujte léčbu!

Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním znakem je výskyt tkáně děložní sliznice i v jiných...

I se střevními záněty lze bezpečně cestovat

Každý výlet vyžaduje přípravu. Pokud však chcete cestovat s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, musíte být přepraveni skutečně důkladně.

Na obzoru je nová léčba Crohnovy choroby

Na obzoru je nová léčba Crohnovy choroby

Střevo tour 2010

Střevo tour 2010

Nejčastější komplikací střevních zánětů je postižení kloubů a kostí

Záněty kloubů a páteře postihují až 30 % pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Stejně tak jsou tito...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Pylový Zpravodaj pro celou ČR