#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víte, které potraviny pomáhají tělu bránit se zánětům?

Když jsem se kvůli své nemoci – ulcerózní kolitidě – začala zajímat o správnou výživu, netušila jsem, že dokonce o jídle napíšu knížku. A to se zaměřením na takové potraviny, které působí na naše zdraví výrazněji než ostatní. Někdy se jim říká superpotraviny.

Někteří z nás si pod označením superpotraviny nejspíš vybaví cizokrajné složky jídla, jako je například avokádo, chia semínka nebo quinoa. Ale i v našich končinách nalezneme tento typ potravin. Jde například o borůvky, vlašské ořechy, med nebo červenou řepu.

Řeřicha

Když jsem knížku Příběhy českých superpotravin psala, měla jsem radost, kolik potravin s protizánětlivými účinky u nás máme. Rostou zde na zahrádkách, na polích nebo v lese. A řeřichu si dokonce můžeme vypěstovat doma za oknem.

Řeřicha patří mezi skromné bylinky, které si snadno vypěstujete doma a potřebujete k tomu jen mističku, trochu vaty a vody. A samozřejmě semínka řeřichy, ideálně v bio kvalitě. Řeřicha vám dodá vitamíny a minerály (je ceněná i jako dobrý zdroj železa) a taky štiplavou chuť i vůni podobnou ředkvičce. Ne každý ale řeřichu chuťově snese.

Lidové léčitelství tvrdí, že řeřicha pročišťuje krev i plíce. Podporuje krvetvorbu a v kombinaci s medem se dá využít jako přírodní lék proti kašli. Prý rozšiřuje průdušky a lépe se po ní dýchá. Její konzumace napomáhá i pročištění pleti. Doporučuje se lidem s akné.

Já ji mám ráda a hlavně po zimě si ji užívám jako první zelenou součást jídel. Je skvělá na chlebu s máslem, jako dochucení polévek i bramborové kaše. Inspirovat se můžete tímto receptem Dozlatova pečená treska s bramborovou kaší a řeřichovou závějí.

Také se udávají její antibakteriální a čisticí účinky a to, že podporuje trávení a vylučování. Když si ji přidáte k tučnějšímu jídlu, snadněji ho strávíte. Pozor ale, kvůli obsahu vitamínu K si na nadměrnou konzumaci řeřichy musí dát pozor ti, kdo užívají léky na ředění krve.

Borůvky

Borůvky jsou skvělou letní a obvykle lesní superpotravinou, která je známá svými pozitivními účinky na zažívací trakt i svým protizánětlivým vlivem. Je to ovoce, po kterém jsem v podobě čajů ze sušených plodů sahala jako po pomocníkovi při průjmech na začátku života s ulcerózní kolitidou. Tehdy ještě ve fázi proktitidy. Sušené borůvky totiž v těle pomáhají zadržet vodu a zklidnit průjem, případně i zvracení. Ale když si třeba při střevní chřipce udělám čaj z borůvek, které jsem si v létě dala zamrazit, přijde mi, že pomáhá taky.

Borůvky podle lidové medicíny navíc podporují kvalitu zraku (snižují riziko makulární degenerace i šerosleposti). Svou roli hrají i v prevenci rakoviny díky obsahu antioxidantů a kyseliny elagové. Taky pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín. A vyvažují hladiny „hodného“ a „zlého“ cholesterolu v krvi (HDL a LDL cholesterolu).

Velmi oblíbené jsou například obklady a odvary z listí i plodů. Například jako:

  • kloktadlo při zánětech dásní, při aftách, škrábání v krku i složitějších problémech horních cest dýchacích,

  • obklady při zánětech očí, ekzémech a spáleninách,

  • čaj (odvar) z listí a plodů při zánětech močového měchýře i trávicího traktu.

Ale pozor, lidé s ledvinovými a močovými kameny by je měli jíst jen opatrně – kvůli šťavelanům patří borůvky mezi potraviny, které obtíže s ledvinovými kameny zhoršují.

Ostružiny, maliny a rybíz

Možná vás překvapí, že všechny tři druhy ovoce spojuje podobný obsah látek zvaných antokyany (patří mezi flavonoidy) a antioxidanty. Proto ostružiny, maliny, rybíz a vlastně také borůvky jsou známé jako potraviny, které podporují imunitu a energii. Mají také pozitivní vliv na cévy a krevní oběh a působí i proti nejrůznějším druhům zánětů.

Účinné ale nejsou v tomhle případě jen plody, ale také listy. Například odvary z listů ostružiníků (2 vrchovaté lžíce nasušených listů se zalijí půl litrem studené vody a přivedou se k varu, minutu se povaří a pak nechají až 10 minut louhovat) se doporučují při střevních potížích, problémech s močovými cestami a zánětlivých stavech v celém trávicím traktu včetně dutiny ústní.

V lidovém léčitelství byly a jsou využívány také odvary z rybízových listů, z kůry i kořenů. Odvary z listů rybízu se podobně jako u maliníku a ostružiníku doporučují při průjmech a zánětech. Odvary z bobulek rybízu ještě navíc při zánětech ledvin a močových cest.

Velkou výhodou odvarů z listů také je, že v případě ostružin a malin nás nedráždí zrníčka sliznice v zažívacím traktu. Pokud jde o rybíz, tak sirup nebo nálev z rybízových plodů se používá na škrábání v krku a čistá šťáva na snížení horeček. Rybíz totiž spolu s šípky a rakytníkem obsahuje nejvíc vitamínu C z potravin, které na území Česka rostou.

Přiznám se, že si odvary z listů ostružiníku ani rybízu nedělám, co mi ale chutná a jednou za čas si udělám, je čaj z jahodníku a maliníku. Objevila jsem ho původně jako nápoj vhodný před porodem, až později jsem zjistila, že se také užívá při průjmech a střevních zánětech. Dokonce i při ledvinových obtížích.

Podle doporučení ze starých herbářů se čaj z maliníku a jahodníku užívá při trávicích onemocněních spojených s průjmy a záněty střev až pětkrát denně. Obě rostliny a jejich listy totiž mají silné protizánětlivé účinky. Jahodník ještě navíc pomáhá vylučovat kyselinu močovou z těla, což se hodí při chorobách ledvin, problémech s metabolizmem kyseliny močové a při ledvinových kamenech.

Pozor na nežádoucí účinky

Na druhou stranu je důležité vědět, že nadměrná konzumace i těch nejzdravějších potravin není vždycky zdraví prospěšná. V případě malin, ostružin a borůvek platí, že mohou být potenciálním alergenem. Mj. u osob s alergií na aspirin. Toto ovoce je totiž přírodním zdrojem salicylátů – látek příbuzných účinné látce aspirinu. Možná alergie se může projevit například jako kopřivka a otok rtů.

Potravin s protizánětlivými účinky je mnohem víc

Existuje mnoho dalších potravin, které podporují tělo v boji se zánětem. Patří sem například dýně, lněná a konopná semínka, nebo dokonce celer. Respektive šťáva z řapíkatého celeru. O nich si povíme v příštím blogovém článku, kde vám popíšu i další souvislosti českých superpotravin a zánětů. Týkají se například vyhlášených superpotravin, jako je červená řepa, kysané zelí a česnek. Jejich konzumace totiž nám lidem se střevním zánětem ne vždy udělá dobře. 

(vha)

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková