#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dozlatova pečená treska s bramborovou kaší a řeřichovou závějí

Pacienty se střevními záněty často trápí nutnost jíst racionální a dost často také bezezbytkovou stravu (lehce stravitelná dieta bez potravin, kvůli kterým zůstávají ve střevech nestravitelné zbytky). Zásadní je taková dieta především u lidí s Crohnovou chorobou, kteří mají stenózy. Řešením je jíst lehká, ale kvalitní jídla s dostatkem bílkovin a doplňovat prospěšné látky ze zeleniny a ovoce za pomoci například zeleninového vývaru a tepelně zpracovaných druhů zeleniny a ovoce, které dokážou dobře strávit. Maso by mělo být méně tučné a do jídelníčku je vhodné zařazovat dostatek ryb. Rybí maso je snadno stravitelné, a navíc obsahuje zdraví prospěšné tuky – omega-3 mastné kyseliny.

Treska s bramborovou kaší a řeřichovou závějí

(2 porce, doba přípravy: 30 minut)

Zajímavým zpestřením jídelníčku mohou být zelené lístky. Například kopřiva v podobě kopřivového čaje nebo masové sekané s kopřivami. Nebo řeřicha, kterou si každý z nás může snadno vypěstovat v misce doma za oknem. Řeřicha je považována za antibakteriální bylinku, která pomáhá při nemocech močového ústrojí, zlepšuje tvorbu trávicích šťáv i činnost žlučníku a jater. Podle dostupných informací také šetrně pročišťuje a působí močopudně.

Abyste si mohli připravit tento recept nebo si řeřichou posypat chleba s máslem, je potřeba si nejprve pořídit semínka této bylinky. Ideálně v bio kvalitě. Pak už vám stačí jen miska a vata. Vatu dáte na misku, pořádně ji navlhčíte a v celé šířce a délce na ni nasypete řeřichová semínka. Misku umístíte na okno mimo přímý dosah slunce a každý den vatu zvlhčíte. Nejpozději do týdne vám začnou semínka klíčit a vyrostou z nich malé rostlinky. Až jim bude zhruba osm až čtrnáct dní, můžete je začít sklízet.

Potřebujete

Na maso

4 plátky tresky nebo rybího filé (může být zmrazené)

½ lžičky soli

2 lžičky majoránky nebo sušených bylinek

Špetku pepře (libovolně)

Hladkou mouku (na obalení)

2 lžíce tuku pro teplou kuchyni nebo pečicí papír

Na bramborovou kaši

380 g brambor (5–6 větších brambor)

½ lžičky soli

2 lžičky kmínu

100 ml mléka (příp. smetany)

50 g másla

2–3 lžíce vzrostlé řeřichy

Postup

1. Oloupejte a nakrájejte brambory. Dejte je vařit do osolené vody s kmínem a uvařte je do měkka.

2. Než se uvaří brambory, připravte si maso. Pokud jej máte zmrazené, je potřeba maso nechat zhruba 8–10 hodin před přípravou povolit v ledničce. Rybu nasolte, ochuťte bylinkami a případně mletým pepřem podle individuální snášenlivosti. Takto nachystané maso obalte v trošce hladké mouky. Použít můžete i jiné, alternativní typy mouky, jako je například pohanková nebo špaldová. Maso drží díky mouce lépe tvar a nerozpadá se při restování.

3. Maso dejte na rozpálenou pánev s tukem vhodným pro teplou kuchyni a z obou stran jej opečte do příjemně nazlátlé barvy. Tato úprava by měla trvat maximálně 10–15 minut podle tloušťky masa. Pokud potřebujete jíst bez tuku, vyložte plech pečicím papírem a upečte maso v troubě při 180 °C po dobu zhruba 15–25 minut.

4. Z uvařených brambor slijte vodu a ohřejte si mléko nebo smetanu. Brambory rozmačkejte nebo rozmixujte a postupně do nich přidávejte máslo a mléko nebo vlažnou smetanu. Vše promíchejte a připravte si konzistenci bramborové kaše podle svojí chuti, případně ještě přidejte mléko. Pokud špatně trávíte mléčné výrobky nebo musíte ze zdravotních důvodů jíst bez tuku, můžete bramborovou kaši připravit dohladka jen s přidanou čistou vodou. Případně brambory jen rozmačkejte a dejte si je v podobě šťouchaných brambor.

5. Opečenou tresku nebo filé servírujte s bramborovou kaší hustě posypanou řeřichou.

(vha)