#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikuláš, Vánoce, citrusy a sladkosti. Jak souvisí s kondicí tlustého střeva a kůže?

Moji rodiče i prarodiče mi říkali „mlsná koza“. Odjakživa jsem totiž milovala sladkosti. Zatímco mojí sestře vydržela mikulášská nadílka klidně celý rok, já si tu svoji snědla ještě před štědrovečerním hodováním a chodila další týdny potajmu obhlížet, co jí ještě zbylo. Někdy jsem také sestru přesvědčovala, ať se o svoje zásoby podělí.

Kromě sladkostí jsem v tomto předvánočním období ve velkém jedla mandarinky a pomeranče. V období před sametovou revolucí totiž byly citrusy a vůbec cizokrajné ovoce velkou vzácností. Když už se je podařilo rodičům sehnat, bylo to obvykle kolem Mikuláše, a citrusy proto nemohly v mikulášské nadílce chybět. 

Je zajímavé, že do dneška přetrvává zvyk dávat dětem do mikulášských balíčků právě cizokrajné mandarinky nebo pomeranče. Žádná jablíčka, hrušky nebo třeba sušené ovoce z plodů, které tu vyrostou, uzrají a i se sklidí.

Každoroční dermatitida

V období po 5. prosinci se mi téměř každý rok objevovala periorální dermatitida (zánětlivé onemocnění kůže zejména kolem úst). Dnes už téměř jistě vím, že to bylo právě kvůli tomu, co jsem v tomto období jedla. Bohužel to ani vánoční svátky příliš nezměnily. K mikulášským sladkostem a citrusovým plodům totiž přibylo cukroví, které jsem měla tak ráda. A stále mám. Jen už se umím v konzumaci sladkostí a cukroví mírnit.

Moji rodiče se mě samozřejmě taky snažili brzdit, jenže já si stejně byla schopná jít si za kapesné nakoupit další sladkosti. Natolik byly moje chutě na sladké silné. Až v průběhu dalších let mi došlo, že mi dermatitidu vždycky spustilo velké množství čokolád a cukrovinek v kombinaci se zmíněnými citrusy. 

Některé věci se dědí

Zajímavé je, že před dvěma lety moje tehdy čerstvě dvouletá dcera měla také v prosinci lehkou dermatitidu kolem úst. Nejvíc se jí zhoršovala po mandarinkách. Lékaři by pro to možná měli různá vysvětlení, jedním z nich by zřejmě byla genetická zátěž. Ale já nejsem lékař, tak vám napíšu, co jsem vysledovala a zjistila v průběhu svého života já.

Zaprvé jsem se dozvěděla, že Asiaté (konkrétně tradiční čínská medicína) tvrdí, že kondice tlustého střeva ovlivňuje i kondici naší kůže a taky že stav tlustého střeva je spojený i se stavem plic. V dětství jsem byla často léčená antibiotiky kvůli opakovaným zánětům průdušek. Žádná probiotika na obnovení střevní mikroflóry mi ale rodiče nedávali. O tom, jak je potřeba po léčbě antibiotiky obnovit mikroflóru, tehdy nevěděli.

Zadruhé od mnoha svých přátel s ulcerózní kolitidou vím, že je dermatitida také provázela nebo provází v různých obdobích jejich života. Nejčastěji v průběhu aktivního zánětu nebo po léčbě kortikosteroidy při celkovém podání. Takže asi bude něco pravdy na tom, že střeva a některé léky ovlivňují kvalitu kůže opravdu hodně.

Ekzémy a vyrážky jako mimostřevní projev střevních zánětů

Mezi mimostřevní příznaky ulcerózní kolitidy patří kromě problémů s klouby, žlučovými cestami a obtíží s očima také afty, vyrážky a další kožní onemocnění. 

Dneska už dermatitidou netrpím, ale v období těžkého průběhu kolitidy a několikaleté léčby kortikoidy a biologickou léčbou jsem s dermatitidou velmi bojovala. Bohužel i v průběhu celého roku, nejen v předvánočním čase.

Jakmile se mi objevil maličký pupínek v oblasti úst, věděla jsem, že mi začíná zase období dermatitidy. A znovu a znovu jsem se přesvědčovala, že se u mě vždycky dermatitida projeví po nadměrné konzumaci čokolády a sladkostí. Ovšem kdybych neměla tu zkušenost z dětství, asi by mě tahle souvislost nikdy nenapadla. Na druhou stranu díky dermatitidě dneska vím, jak je důležité jíst kvalitně. Prostě nejíst zbytečně průmyslově zpracované potraviny, cukrovinky, sušenky a sladkosti. Navíc si budu pamatovat, jak je důležité to nepřehánět s množstvím i třeba jinak prospěšného ovoce a zeleniny. Asi už navždy si budu dávat pozor hlavně na citrusy.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková