#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co mi pomáhá při bolestech břicha? Úlevové pozice a suché teplo

Asi není žádným překvapením, že chronické střevní záněty bývají doprovázené bolestmi břicha. Jejich intenzita se u každého pacienta trochu liší. Moji přátelé s Crohnovou chorobou i ulcerózní kolitidou se ovšem shodují na tom, že bolesti břicha obvykle provází také pocit nafouknutého břicha a plynatost.

Stejně tak se shodujeme, že při křečích nebo i mírnějších bolestech břicha nám nejvíc ulevuje pozice miminka skrčeného v bříšku a velké části z nás také teplo.

Úlevové pozice při bolestech břicha a křečích

Jak už jsem psala, hodně z nás si nejraději zaleze do postele a stulí se do „pozice dítěte“ na boku nebo kolenou. Já sama pak mám vyzkoušené, že když jsou křeče způsobené nadýmáním a plynatostí, pomáhá mi pozice v kleku a jakoby na všech čtyřech. Ruce však nejsou natažené a necvičí se známá „pozice kočky“.

Rukama se opírám buď v loktech, anebo se dokonce opřu o hlavu a ruce v této pozici natáhnu směrem dopředu. Jde prostě o to, mít hýždě výš než zbytek těla. Občas se ještě v této pozici pohupuji, abych břicho trochu rozhýbala. Úleva bývá poměrně rychlá.

Tuto úlevovou pozici mě naučila moje paní učitelka v 5. třídě, když mě v průběhu vyučování chytly velké křeče do břicha. Šla tehdy zavolat mým rodičům, ať si pro mě přijedou a mě odvedla do svého kabinetu. Tam mi ukázala právě tuhle pozici a řekla mi, ať v ní nějakou dobu vydržím. Pro jistotu tam se mnou nechala i spolužačku, aby mě hlídala, kdyby se mi přitížilo.

Nakonec jsem si se spolužačkou pěkně popovídala, protože křeče povolily zhruba tak do půl hodiny. A než pro mě přijel tatínek, bylo mi hej. 

Pozice při vyprazdňování je také důležitá

Kamarádka s Crohnovou chorobou se většinou snaží ve schoulené pozici bolest zaspat, a když to nepomáhá, uvaří si černý čaj a pije ho hodně teplý po doušcích. Nejvíc jí však pomáhá jemně třít břicho po směru hodinových ručiček. Což dělávám také, obvykle na toaletě, když potřebuji ulevit tlakům v břiše, nejen při křečích.

Masáž břicha po směru hodinových ručiček dává navíc smysl i z fyziologického hlediska. Trávenina přechází z tenkého střeva do tlustého a následně do konečníku zprava doleva (z pohledu sebe sama), takže jemná masáž napomáhá jejímu posunu i rozpohybování střev.

Při vyprazdňování, a tedy i bolestech břicha však považuji za zásadní i pozici, při které se této „bohulibé“ činnosti věnujete. Sice je sezení na záchodě pohodlné, ale fyziologicky není pro defekaci úplně vhodné. Je to proto, že při běžném sedu je tlusté střevo staženo puborektální kličkou – svalem, který pomáhá zadržovat stolici v těle. Z tohoto důvodu musíme při pozici vsedě na záchodě příliš tlačit. Prostě bojujeme s vnitřním svalem. Kdežto v podřepu se tento sval uvolní a můžeme se vyprázdnit bez námahy.

Proto už několik měsíců používám na záchodě dva plastové stupínky. Každý si dávám pod jednu nohu tak, abych měla končetiny o něco vyvýšené a simulovala jakýsi podřep. Fakt to funguje a mě pak méně bolí břicho. Ony ty turecké záchody mají asi něco do sebe. Taky si můžete pořídit i speciální štokrlata na toaletu. Jsou krásná, často dřevěná, ale prostě drahá.

Teplo na bolesti taky pomáhá

Když jsem kdysi kvůli kolitidě skončila s křečemi a průjmy v nemocnici, nejvíc mi kromě léku na bolest a uvolnění hladkého svalstva pomáhalo dřepnout si zády k topení a nahřívat si v této pozici záda. Když jsem se pak z nemocnice vrátila, dávala jsem si pravidelně pohankový polštářek na břicho. Nahřívala jsem si ho v mikrovlnce. V době aktivní kolitidy pak téměř nebyl večer, kdy bych s ním nechodila do postele. Nejdříve jsem si natřela břicho krémem, který obsahuje bylinky ulevující při zánětech a bolestech, a pak na něj položila polštářek. 

Dobrou zkušenost s teplem, konkrétně s termoforem nebo nahřátým levandulovým polštářkem, potvrzuje více mých přátel s ulcerózní kolitidou. Přátelé s Crohnovou nemocí naopak teplo příliš nemusí, takže podobně jako jinde i tady platí – co funguje jednomu, nemusí platí u druhého. Prostě se to musí vyzkoušet a vyhodnotit individuálně.

CZ-nonP-2200002

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková