Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích.
Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích. Ovšem při troše kreativity nemusí mít pocit, že o něco přicházejí. Pro inspiraci uvádíme pár jednoduchých receptů.
Na 4 porce potřebujeme:
Rozpustíme máslo na pánvi, osmahneme nakrájený pórek a česnek. Přidáme petrželku, sůl, pepř a sherry. Po dvou minutách odstavíme. Na jinou pánev odlijeme malé množství vyrobené směsi. Postupně po dávkách osmahneme krevety a přidáváme další máslovou směs dle potřeby. Rozložíme hotové krevety na talíř. Orestujeme ještě červenou papriku se zbytkem máslové směsi a krevety polijeme. Zdobíme petrželkou.
Ingredience:
Smícháme chilli omáčku, džem a hořčici v rendlíku, dobře promícháme a vaříme během přípravy kuliček na pečení. Ze zbylých surovin vyrobíme směs, dobře promícháme a vytvarujeme 30 kuliček. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Poté kuličky nasypeme do omáčky, promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 5 až 7 minut.
Na výborný a přitom nízkotučný likér je potřeba:
Smícháme cukr, skořici a část muškátového oříšku ve velké míse. Přidáme vajíčko a vaječné bílky a rozmixujeme mixérem (3 až 4 minuty). Na mírném ohni ohřejeme nízkotučné mléko. Do horkého mléka postupně vmícháme rozmixovanou vaječnou směs. Za stálého míchání ohříváme směs, dokud mírně nezhoustne. Přidáme vanilkové aroma a odstavíme z plotny. Poté, co směs trochu zchladne, přidáme polotučné mléko. Přikryjeme a dáme vychladnout do ledničky. Před konzumací lze přidat rum nebo brandy. Zdobíme čerstvě nastrouhaným oříškem. Protože se na přípravu používá pouze 1 žloutek, může výsledný nápoj vypadat poněkud bledě. Chcete-li docílit žlutavé barvy, přidejte pár kapek potravinářského barviva.
Dobrou chuť!
(blš)
Zdroj: ibdcrohns.about.com