Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu

Ořechy a kukuřice – podle odborníků na zdravý životní styl jde o tělu prospěšné poživatiny. Jak ale (ne)vadí při tzv. divertikulární nemoci? Divertikulóza patří mezi civilizační nemoci. Její výskyt totiž úzce souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky...

Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Ořechy a kukuřice – podle odborníků na zdravý životní styl jde o tělu prospěšné poživatiny. Jak ale (ne)vadí při tzv. divertikulární nemoci?

Divertikulóza patří mezi civilizační nemoci. Její výskyt totiž úzce souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky. Navíc zřetelně přibývá s rostoucím věkem: postihuje více než polovinu lidí starších 70 let a asi třetinu padesátiletých.

Vyznejte se v divertiklech

Jedná se o onemocnění zejména tlustého střeva, ale vyskytuje se i ve střevě tenkém a vzácně i v žaludku nebo jícnu:
  • Divertikly jsou výchlipky stěny tlustého střeva.
  • Divertikulóza je nemoc, kdy divertiklů je mnoho.
  • Divertikulární nemoc je divertikulóza, kterou provází zřetelné příznaky (bolesti břicha a podbřišku, poruchy stolice, pocit plnosti a nadýmání).
  • Divertikulitida je komplikací, jde o zánět stěny střeva v okolí divertiklů.

Ořechy s kukuřicí neškodí

Rozsáhlého výzkumu se zúčastnilo formou dotazníku přes 47 000 mužů ve věku 40 až 75 let, kdy je největší výskyt tohoto onemocnění. Výzkum probíhal přes 18 let (1986 až 2004).

Tito lidé jedli veškeré druhy potravin včetně těch, které byly považovány za rizikové pro vznik divertikulární nemoci (ořechy, kukuřičné výrobky). Během osmnácti let sledování bylo zaznamenáno přes 1 000 případů krvácení z divertiklu, nikoli však v souvislosti s požitím ořechů, kukuřičných výrobků nebo popcornu.

A nejen to. V obdobích užívání těchto potravin byl výskyt problémů dokonce nižší. Odborníci proto uvažují o přehodnocení omezení jídelníčku u takto nemocných.

Obecně se stále doporučuje tzv. zbytková dieta s dostatkem vlákniny. V praxi to znamená jíst potraviny obsahující hodně vlákniny (ovoce, zeleninu, luštěniny, tmavé pečivo) a omezit červené maso, tučné pokrmy, sladkosti, bílé pečivo.

Zdroj:

  • Strate LL, Liu YL, Syngal S: JAMA. 2008; 300: 907–914.
(ercp)
Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Tipy, jak během léta načerpat síly na celý rok dopředu

Tipy, jak během léta načerpat síly na celý rok dopředu

Bez cigaret lépe ochráníte svá střeva

Lidé, kteří chtějí snížit riziko rakoviny tlustého střeva, by měli změnit svůj životní styl – a to zejména ve...

Příprava svačiny pro děti se zažívacími potížemi vyžaduje fantazii a zkušenost

Přes týden je každodenní starostí rodičů, jejichž děti chodí do školy, nachystání svačiny. Potomek často ale svačinu ve škole...

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

Lidé s celiakií mají vyšší riziko vzniku Crohnovy choroby

Lidé s celiakií mají vyšší riziko vzniku Crohnovy choroby

Střevní záněty a sport se rozhodně nemusí vylučovat

Udržovat se v dobré kondici je pro lidi s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou podstatně obtížnější než pro jejich...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Zelený zákal