Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Pokud si zadáte slovo superpotravina do vyhledávače, vyjede vám dlouhý seznam a velké množství nejrůznějších surovin, které jsou za ně považované. Mezi superpotraviny patří například cizokrajné (už i nám dobře známé) avokádo nebo chia semínka, které většinou pacienti se střevními záněty tráví bez obtíží.

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Domácí superpotraviny

Superpotraviny nejsou jen ty ze zahraničí, stačí se rozhlédnout i po našich zdrojích. Do lesa si můžete zajít na borůvky, koupit si vajíčka od „šťastných slepiček“ nebo si na zahradě vypěstovat dýně. Všechny tyto suroviny jsou totiž také superpotravinami. Borůvky pomáhají zlepšit zažívání, ale pozor − raději je užívejte sušené. Ty čerstvé můžou způsobit průjem, zatímco sušené naopak takzvaně staví a používají se do čajů či nálevů při průjmech. Možná vás to překvapí, ale borůvky jsou známé (nejen) díky tomu, že podporují lepší vidění. Jsou velmi vhodnou potravinou i při nejrůznějších zánětech v organismu. Vajíčka jsou zase vynikajícím zdrojem bílkovin, a navíc jsou velmi dobře stravitelná. Dýně jsou na tom, co se týká stravitelnosti, obdobně a kromě toho, že obsahují prospěšné vitaminy a minerální látky, nemají téměř žádnou kalorickou hodnotu. Dají se z nich dělat skvělé polévky, pyré nebo třeba i dezerty. Dýňová semínka a oleje z nich obsahují hodně zinku a taky prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které jsou považovány za látky s protizánětlivými účinky.

Pomocníci při střevních zánětech? Jogurt a vývar!

Některé zdroje uvádí mezi superpotravinami vhodnými u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy také jogurt a zeleninové a masokostní vývary. Jogurt a zakysané výrobky obecně mohou být totiž zdrojem prospěšných bakterií důležitých pro dobré fungování střev. Zeleninové a masokostní vývary jsou pak velmi dobře stravitelným jídlem s vysokým obsahem důležitých minerálních látek a v případě masokostních vývarů i kvalitních živočišných bílkovin.

Ne všechny superpotraviny jsou „super“

Ne všechny české superpotraviny, které najdeme třeba v lese nebo si je vypěstujeme na zahrádce, jsou vhodné i při střevních zánětech. Například maliny mohou pacientům vadit kvůli obsahu zrníček a hrušky kvůli projímavým účinkům. Brokolice a cibule můžou zhoršovat nadýmání. Česnek zase patří mezi potravinu, která podle některých gastroenterologů a jejich pacientů zhoršuje zažívací obtíže až tak, že jeho zvýšená konzumace se může podílet na vzniku relapsu. Hlavně u osob s ulcerózní kolitidou. Některé superpotraviny navíc vadí i kvůli obsahu nerozpustné vlákniny. Jak většina lidí s IBD ví, některé pozitivní účinky vlákniny bohužel nejdou ruku v ruce s pozitivním účinkem na zažívání při střevních zánětech. Hlavně u osob s Crohnovou chorobou a stenózami.

Zdravé pochutiny z dalekých zemí

Velmi vyzdvihovanou superpotravinou je losos. Kromě toho, že je lososí maso výborným zdrojem bílkovin a dobře se tráví, obsahuje také už zmiňované omega-3 mastné kyseliny s protizánětlivými účinky. Kupujte ale raději lososy chytané na volném moři, a ne chované na sádkách. Ze zahraničních superpotravin můžete do svého jídelníčku zařadit po troškách i cizokrajné ovoce, jako je mango, papája nebo už zmíněné avokádo. Všechny tyto tři druhy jsou (kromě obsahu prospěšných vitaminů, minerálních látek a u avokáda i tuků) velmi dobře stravitelné.

Další zdroje také tvrdí, že superpotravinou vhodnou pro lidi s Crohnovou chorobou nebo kolitidou je mandlové mléko. Je to proto, že hodně osob se střevními záněty trpí nesnášenlivostí laktózy. Mandlové mléko si navíc můžete vyrobit i doma z mletých mandlí a nemusíte ho vůbec kupovat. Neobsahuje sice tolik vápníku jako kravské mléko, ale přesto může být jeho velmi dobrým zdrojem a současně i zdrojem vitaminů D a E. Navíc je bez cholesterolu a nasycených tuků.

Ať jsou superpotraviny opravdu prospěšné

Každou potravinu, i tu „super“, je důležité ochutnávat a zavádět do jídelníčku vždy postupně a po troškách. Novou nebo znovu zařazovanou potravinu přidávejte do svého jídelníčku ideálně až tři dny po té předchozí. Díky tomu snadněji rozpoznáte případné nežádoucí účinky „nové“ potraviny a předejdete tím dalším možným obtížím, jako jsou bolesti břicha nebo nadýmání.

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Se střevními záněty na cestách

Se střevními záněty na cestách

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

Nevolnost na dovolené. Snad každý jsme se s tím setkali. A pokud ne na vlastní kůži, tak z vyprávění...

Na Svatováclavské konferenci máte informace o IBD z první ruky

Pacientské sdružení, přesněji nezisková organizace Pacienti IBD, z. s., pořádá každý rok Svatováclavskou konferenci pro pacienty se střevními záněty...

Shrnutí nových druhů biologické léčby při IBD

Shrnutí nových druhů biologické léčby při IBD

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Nahradí biologická léčba konvenční terapii při IBD?

Ačkoli jsou roční náklady na biologickou léčbu pacienta s IBD v porovnání s konvenční léčbou minimálně trojnásobné, bude vzhledem...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Poruchy srážlivosti krve