Poradna lékaře

Na vaše dotazy odpovídá lékařka MUDr. Jaroslava Kovářová.

Atestaci v oboru gastroenterologie získala v roce 2002, bohaté zkušenosti s endoskopií, břišní ultrasonografií a s péčí nejen o pacienty se střevními záněty má mimo jiné ze svého působení v nemocnici Rakovník, nemocnici v Roudnici nad Labem a na IV. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze.


Vaše dotazy

Dotaz 78

Petra, 22. 7. 2008

Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat: Je možnost "Crohna" zjistit z plodové vody ? Díky P.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 22. 7. 2008

Dobrý den. Z plodové vody Crohnovu chorobu zjistit dosud nelze. V úvahu teoreticky připadá genetické vyšetření buněk děťátka přítomných v plodové vodě. V posledních letech probíhá po celém světě...

Dotaz 77

Kristýna, 22. 7. 2008

Dobrý den,má ulcerózní kolitidu už skoro rok a nedávno jsem zjistila že jsem těhotná.A chtěla jsem se zeptat jaký má těhotenstvý vliv na ulcer.kolitidu.Ulcer.kolitidu mám požád ve splanutém stavu.A jestli můžu brát dosavadní léky salazopiryn,prednisol.Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 22. 7. 2008

Dobrý den. Jestliže došlo k otěhotnění v době, kdy máte UC v aktivním stavu, přináší to pro vaše děťátko větší riziko možných komplikací. Je ohroženo Vaší případnou podvýživou a chudokrevností...

Dotaz 76

Romana, 21. 7. 2008

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat je možné ,aby člověk který se několik let léčí na UC ,a má stále problémy s kterými se nemůže zařadit plně do pracovního procesu ,aby dostal částečný nebo plný invalidní důchod jsou takové případy?děkuji moc za odpověď

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 7. 2008

Dobrý den. Ano, trvale chronicky aktivní ulcerózní kolitida nereagující na léčbu může být důvodem snížené pracovní schopnosti. Pokud nejsou jiné komplikace samotného onemocnění nebo dlouhodobé...

Dotaz 75

, 20. 7. 2008

Vážený pane doktore, otec, kterému je 63 let, trpí asi půl roku průjmovým onemocněním. Tvrdí, že ho nic nebolí, ale pokud má déle sedět, musí jít na toaletu-několikrát denně. V momentě, kdy může chodit, jsou jeho potíže mnohem menší. Je z toho velmi nervózní a psychicky je na tom velmi špatně. Zřejmě velký strach z prognózy mu brání jít k lékaři. Mohl byste mi prosím poradit.? Vím, že je to dost nemožné, ale snažím se dělat, co mohu. Vlasta

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 7. 2008

Dobrý den, pokuste se ho přesvědčit, aby k lékaři šel ihned. Vznik obtíží v jeho věku může být podmíněn vážným onemocněnín tlustého střeva - nádorem. Každý 25. Čech onemocní v průběhu života...

Dotaz 74

Lenka, 19. 7. 2008

Dobrý večer mám malého syna a má malou dirku nad konečníkem můžete mi říc co to je.Asi ho to nebolí ani s toho nic neteče tak nevím děkuji moc za radu pa Lenka

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 7. 2008

Dobrý den, bohužel Vám to říct nedokážu, protože jsem Vašeho malého syna neměl možnost vyšetřit. Pokud nevím, jak je tato dirka veliká, hluboká, kde přesně je uložená atd., tak se mohu jen dohadovat,...

Dotaz 73

Eliska, 19. 7. 2008

Dobry den.Je mi 20 let a jiz 5 let mam ulcerozni kolitidu.Pokazde,kdyz mam horecku,zhorsi se muj stav.Ted jsem v zahranici na brigade a v utery jsem mela horecku a pak zacly bolesti bricha,caste chozeni na zachod,ridka stolice a krev ve stolici.Mam svoje leky,ale ted,jako bych je ani nebrala.Nevim,co mam delat.Je to obtiznejsi,protoze nejsem doma.Mam nadale brat svoje leky a cekat,jestli se to zlepsi? Dekuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 7. 2008

Dobrý den, Eliško. Pokud by jste alespoň napsala, jaké léky a v jaké dávce berete a kolik vážíte, tak Vám můžu poradit jak léčbu upravit. Takto jsem v radách na dálku bezmohoucí. Kde jste v zahraničí...

Dotaz 72

Lenka, 17. 7. 2008

Dobrý den, měla jsem zánět hemoroidů, který už ale ustoupil. Přetrvává ale neúplné vyprazdňování a neustálé nucení na stolici. Občas dostávám průjmy, při kterých obtíže mizí. Vzhledem k chronickým problémům se žaludkem (gastritida) nemohu na lačno žádné minerálky, jak mi bylo doporučeno. Jak bych se mohla uvedeného problému zbavit? Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 7. 2008

Dobrý den. Měla jste endoskopické vyšetření konečníku? Pokud ne, tak by se vůbec nemuselo jednat od počátku o zánět hemorhoidů, ale o zánět sliznice konečníku resp. tlustého střeva. Proto by...

Dotaz 71

Jitka, 17. 7. 2008

Dobrý den p.doktore, prosím Vás poraďte mi.Od minulého čtvrtka mám pobolívání břicha, řekla bych konkrétně střev.Pocit nafouknutí, stolice byla normální, spíš zácpa.Bolesti jsou prostředkem břicha,kolem pupíku.Citím teplo, horkost v břichu.V pátek se bolesti zhoršili na tolik, že jsem nemohla již ani chodit.V noci již spát, takže jsem skončila na pohotovosti a nechali si mě tři dny v nemocnici, kde mi dávali kapačka.Bolesti se uklidnili, diagnoza neurčitá - gastro....Gynekologicky v pořádku.Jsem druhý den doma, bolesti nemám, ale zůstal tlak kolem pupíku a teď i ve střevech.Večer citím těžké břicho, bolí mně záda a jsem unavená, špatně spím. Koupila jsem si prostředek na uklidnění střev .Nezvracím, stolice jednou denně řidší. Prosím poraďte mi.Moc děkuji.Klimešová

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 7. 2008

Dobrý den, Jitko. Pokud Vaše obtíže přetrvávají nadále, tak by jste se měla svěřit do rukou gastroenterologa, aby zjistil příčinu Vašich bolestí a podle toho Vás dále léčil. Já bohužel po internetu...

Dotaz 70

eva, 16. 7. 2008

Dobrý den, pane doktore před 1 rokem mi byla diagnostikována UC a pravidelně jsem užívala A sacol, zpočátku 2 týdny 3x3 a pak postupně méně až 1X 3 tablety před měsícem, kdy všechny problémy vymizely přestala jsem ho brát úplně. Měla jsem při této léčbě současně problém s bolestí v kloubech. Když všechny obtíže zmizely byla jsem na kontrole a řekla to mé p. doktorce a ta mi dále předepsala SALOFALK, že zkusíme něco jiného. Já ho měla zatím doma a celý měsíc jsem nebrala nic a cítila se dobře. V minulém týdnu jsme s rodinou vycestovali na dovolenou do Egypta na týden. To se mnou ale pěkně zamávalo. Po třech dnech průjem a tak jsem si vzala 2 dny vždy ráno a večer Antinal (Egyptský lék doporučovaný na průjmy). Průjem se zlepšil, ale začala se mi opět objevovat ve stolici krev a hlen, což už jsem neměla od zahájení celé léčby od loňského roku. Chtěla bych se zeptat, zdali takto zaúčinkoval ten egypt. lék Antinal a nebo zdali k tomu přispěli průjmy a to veliké horko, střídání teplot venku a v moři nebo pití studených nápojů s ledem nebo všechno dohromady.??? Tak jsem teď po návratu z dovolené zase tam, kde jsem byla před rokem a tak jse si rychle vzala tem Salofalk a užívám ho 3x2 aby přestalo to krvácení ve stolici co nejrychleji. Můžete mi říci váš názor na tyto změny a jak mám postupovat dále? Mnohokrát vám děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 16. 7. 2008

Dobrý den. Příčina Vašeho průjmu v Egyptě byla na 99% infekční. Ta u lidí, kteří nemají střevní zánět jako je UC nebo Crohnova choroba, většinou rychle odezní. Bohužel u nemocných s ulcerózní...

Dotaz 69

Romana, 15. 7. 2008

Vážený pane doktore, obracím se na Vás kvůli mému 12-ti letému synovi. Mezi 4-5 rokem mu byla diagnostikována nesnášenlivost laktózy. Trpěl průjmy a bolestivým nadýmáním. Lékařka nám poradila úplně vysadit mléčné výrobky, to jsme praktikovali cca 2 roky. Stav syna se zleplšil, lékařka nás vyzvala k postupnému zařazování mléčných produktů do jídelníčku, nesnášenlivost mléka byla označena jen za částečnou. Dnes jí prakticky vše - sýry, jogurty, tvaroh, pečivo s obsahem mléka, jen nepije surové mléko a vyhýbá se smetanovým pokrmům. Současný problém spočívá v nadýmání v horní části břicha hned pod žebry, které se objevuje téměř každý den jen večer, bříško je tvrdé, stav je nebolestivý. Spíše začíná být vadou na kráse, protože syn ač je štíhlý, večer působí dojmem, že má tzv. cejchu. Ráno je bříško vždy pryč. Domnívali jsme se, že potíže ustoupí, ale nyní se k nim v posledních 2-3 měsíc! ch přidalo to, že stolice je velmi zapáchající. Bolesti nemá žádné. Domnívám se, že kromě mléka tu může působit ještě něco, ale nevím, jak to zjistit. Syn navíc trpí od tří let vyrážkou v obličeji na tvářích, která zmizela jen jednou při úplném vyzvracení. Vyrážku značně ovlivňuje stres. Velmi Vám děkuji za odpověď, protože lékaři ordinují vždy ráno a tehdy nejsou na synovi patrné žádné obtíže.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 7. 2008

Dobrý den. Příznaky, které popisujete u svého syna, by mohly být projevem řady onemocnění. Byla u něj vyloučena céliakie? Pokud ne, tak je to jistě první věc, která by se měla udělat. Pokud céliakii...

Dotaz 68

MariaKalocaova, 15. 7. 2008

dobry,den,,volam sa maria kalocaova,,mam babku....ktora ma 69 rokou,,a ochorela,,na chorobu,ulcerozna kolititidaa,,,trva to asi,,polrokaa,,,,chodi po vseliakych vysetreni,,a nic nepimahaaa,,,,,,,ma zapalene,,hrubee,crevo,,chodi na stolicuu,,denne,,aj 15-krat a v noci je to este horsie,,,,a z krvouu,,,,,drzime jej dietuu..ma problemy aj z nohou,,mala trombozu,,a dostala,,,,,antibiotikaa,,na crevaa,ale museli jej to aj uppravit,,odla tej trombozyyy,,,,,,chodi aj na gastronologiu,,,,...je slabaa,,,nohy ju bolia,,raz je to lepsie,a raz je to horsie,,a pritom beriee vela tabletkyy,,aj injekciee,,a nic nepomahaa,,tak by sme bol i rad keby ste nam nejako pomohlii,,,,,,,,,dakujemm peknee,,,,,cakam na odpoveddd

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 7. 2008

Dobrý den. Nedokáži Vaší babičce pomoci jiným způsobem, než jí řádně převzít do péče a začít jí správným způsobem léčit. Pokud by si to přála, je pojištěná v ČR a je pro ní únosné sledování a...

Dotaz 67

¨Žaneta, 14. 7. 2008

Dobrý den, pane doktore, problém u mě trvá asi týden.spočívá v tom, že jsem začala chodit na stolici několikrát denně třeba i 6x. Průjem to není, řekla bych ,že celkem normální. Možná, že je s příměsí trošky hlenu a objevila jsem i trochu krve. S hemeroidy zkušenosti mám.Odcházející větry zapáchají jakoby při průjmu a zapáchá tak trochu i stolice. Trošku bolí žaludek při stlačení.Trpím často i vaginálními záněty a narušením střevní miklofory.Byly mi doporučeny probiotika Biopron 9.V rodině závažná onemocnění tohoto typu nemáme ani z mé ani z manželovy strany mi nejsou známy. v Rodině je Alportrův syndrom, takže pravidelná vyš. absolovuji a prosinci jsem byla UZ břicha, vše pořádku. Co by to mohlo znamenat a mám ještě chvíli vyčkat, zda se to samo nespraví s užíváním probiotik?Je mi 31 let. děkuji Vám za Váš čas a odpověd. S pozdravem Žaneta Pavíčková

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 7. 2008

Dobrý den. Vyčkat by jste měla se současnou terapií probiotiky maximálně 2 týdny. Pokud se objevuje ve stolici hlen a krev a je Vám 31let, tak je třeba pomýšlet především na zánětlivé onemocnění...