Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Vláknina může zdraví i škodit
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

Zdroj:

(sva)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Dejte sbohem trávicím obtížím na cestách!

Kdo by chtěl trávit zaslouženou dovolenou na toaletě? Přesto tak řada cestovatelských dobrodružství končí. Dá se nepříjemným trávicím potížím...

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Moderní vyšetřovací metoda, kterou byste ve své lékařské zprávě našli označenou jako MR enterografie, zobrazí vaše tenké střevo dokonale,...

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Cestování se střevními záněty

Léto vybízí k poznávání nových destinací. Toužit po tom mohou i osoby trpící záněty střev. Aby se ale toto...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie