Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Střevním zánětům nesvědčí ananas ani pomeranče

Stojíte nad mísou ovoce a nevíte, po kterém kousku sáhnout? Dejte přednost hruškám, mangu, banánům či papáje. Exotické ovoce papája je úplně nejlepší volbou pro pacienty se střevními záněty, podle některých totiž napomáhá trávení díky enzymu papainu.

Střevním zánětům nesvědčí ananas ani pomeranče
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Ovoce je sice zdravé, konzumace většího množství ale může zatížit a podráždit zažívací trakt. U pacientů se střevními záněty tak snadno dojde ke zhoršení jejich obtíží. V době, kdy je onemocnění aktivní, by proto pacienti měli ovoce z jídelníčku úplně vyřadit.

Pomeranče a ananas jsou nejhorší

Stojíte nad mísou ovoce a nevíte, po kterém kousku sáhnout? Dejte přednost hruškám, mangu, banánům či papáje. Exotické ovoce papája je úplně nejlepší volbou pro pacienty se střevními záněty, podle některých totiž napomáhá trávení díky enzymu papainu. Problémy mohou naopak způsobit například pomeranče, mandarinky nebo ananas. Kyselé ovoce mění pH ve střevech a může tak výrazně narušit procesy, které tam probíhají.

Džusy pouze naředěné vodou

Ovocným džusům a šťávám by se pacienti se střevními záněty měli pokud možno vyhýbat úplně. Přijatelným řešením je jejich naředění vodou.

Potíže může způsobit také zelenina či oříšky

Nemocní se střevními záněty by měli kromě ovoce dávat pozor také na zeleninu či oříšky. Obecně veškeré potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou způsobit těmto lidem obtíže. Vláknina může zhoršit průjem či plynatost, velké množství vlákniny se proto nemocným se střevními obtížemi nedoporučuje. Více o vláknině a jejím účinku na trávení si můžete přečíst v článku Vláknina může zdraví i škodit.

Upravte si jídelníček na míru

Každý jedinec má individuální snášenlivost určitých potravin. Člověk by se měl naučit naslouchat svému tělu. Pacient s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou by měl postupně otestovat a zjistit, která jídla mu nedělají dobře. Tyto potraviny je posléze nejlepší omezit nebo úplně vyřadit z jídelníčku.

(tek)

Zdroj: www.wikihealth.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Fekální transplantace: když cizí stolice pomáhá

Pro osoby s onemocněním střev, u kterých převládají ve střevní mikroflóře škodlivé bakterie, může být vhodným řešením fekální transplantace....

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Pobyt v lázních si dnes mnoho lidí spojuje spíše s různými relaxačními aktivitami, jako jsou masáže či pobyt v...

Cestování se střevními záněty

Cestování se střevními záněty

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Hnisavé píštěle jsou při střevních zánětech nevítanou komplikací. Jejich rozpoznání i léčba nejsou vždy snadné ani rychlé. Jak s...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo